Da li vas inspirise arhitektura?

Pa sad, shto se tiche Guggenheim-a... Taj komplex ima skulptoralni kvalitet... Doveo je i gomilu turista (chitaj: para) u, do tada, ne narochito zanimljiv Bilbao. To su mu dva plusa, sa stanovishta "arhitekture-kao-umetnosti" i sa stanovishta drushtveno-ekonomske odgovornosti.
Ali ja sam uvek skeptichan kada su ovakvi megalomanski zahvati u pitanju- shta je to shto fotograf nije uhvatio, namerno ili zato shto to i nije neshto shto se moze prikazati na fotografiji? Ja se, naprimer, ne secam da sam video ijednu fotografiju gde je ova zgrada prikazana sa svojim shirim okruzenjem.
Kako objekat funkcionishe i shta je Bilbao izgubio njegovom izgradnjom?
 
Mene živo interesuje ko briše prašinu po tim ćoškovima? :) ali priznajem i skulpturalnu i turističku vrednost! Ipak se čika Gehry (devojačko Goldberg - prim. kuc.) pomakao od ovog:

oiglu8.jpg
 
Villa Savoye je tako dobra kuća!
Ne znam zašto, al' meni matori deluje kao da je imao sjajan smisao za humor...
Nego evo još jednog sjajnog čiče...

Adolf Loos - kuća Moller - Beč 1928.

rszyat.jpg


Nisam našla bolju fotku, ali kuća je renovirana, samo ne sme da se slika jer u njoj živi izraelski ambasador!?
 
Fantasticne primere ste dali do sada.
Onaj mali nestasko je ponovo objavio nesto, sada o arhitekturi:

http://www.alaindebotton.com/architecture_of_happiness.htm
Izgleda da je sada preterao :) ?

Inace, nisam isla u Ostdorp ooodavno, gde se inace nalazi ona zgrada u Amsterdamu, koja je navedena kao primer ranije, tako da nisam ni znala da postoji. Osecam se neobavesteno(m) haha. Ici cu da pogledam. To je, po meni, jedan od najglupljih delova grada, novogradnja. Sticem utisak da su se planolozi zarekli sledece, kad su krenuli da grade Ostdorp: Stranci ionako nemaju smisao za estetiku, hajde da im to i pokazemo, tako sto cemo graditi sto nehumaniji arhitektonski kic.

Onda su neki arhitekti poceli da se ubacuju tamo. I dobili smo kupus salatu sa cokoladom...
 
LePiaf:
Jedan od problema ovakve "nishta nije nemoguce" arhitekture je taj shto sada arhitekte svoje objekte shvataju kao spomenike sebi samima, svom profesionalnom i lichnom egu, dok su neki drugi aspekti arhitekture gurnuti u sekundarni plan.

pa ja ne znam sto je to problem?
ja podrzavam taj stav-ideju da arhitekta svoj objekat shvati kao potpuno licnu stvar; i da te druge aspekte arhitekture (ma na koje da mislis) gura u sekundarni plan; mislim zasto je to probelm? objasni.
 
Fixa:
pa ja ne znam sto je to problem?
ja podrzavam taj stav-ideju da arhitekta svoj objekat shvati kao potpuno licnu stvar; i da te druge aspekte arhitekture (ma na koje da mislis) gura u sekundarni plan; mislim zasto je to probelm? objasni.
Aman, ne gradi on to u svom dvorishtu.
1. Zgrada mora nekako da korespondira sa okolinom... sa duhom mesta.
2. Umetnichka (likovna) vrednost arhitekture ne sme da bude na ushtrb njene utilitarnosti (bar ne previshe). Zgrade moraju da sluze ljudima.

To su razlike izmedju skulpture i arhitekture.
 

Back
Top