xiaoyu:
Za maketu moraš da imaš vremena. Ona je jedan od glavnih priloga. Nemoj da je izbegavaš koliko god da ti je teško da je radiš. Bitno je da u procesu projektovanja isprobaš različite alternative kroz model. Igraj se. Biće ti lakše, veruj mi. I bitno je da maketa bude u kontekstu, a ne kao torta na tacni. Nije poenta da bude realna. Niko od tebe ne traži da praviš dovratnike. Maketa može da bude apstraktan prikaz projekta – da u masama pokazuje tvoju zamisao i atmosferu koju objekat nosi sa sobom.
nije meni nishta teshko i problem da radim, pa ni maketa, samo eto, uvek do zadnjeg dana doterujem rad pa mi ne ostane vremena. ne mogu ja ko neki da kazhem "e sad mi je rad super sad cju ja da pravim maketu i budzim prezentaciju"... za mene bi bilo idealno da se radovi predaju po sistemu recimo predaja rada je tada i tada a onda josh dve nedelje da se radi samo finalno. mada bih ja i u te dve nedelje doradjivao rad
ali stvarno, u zhivotu nisam uradio poshtenu maketu, kako ti reche. mislim znam ja sve to i kako treba al nikad ne uradim. ne mogu bash ni tako da radim.
xiaoyu:
Što se samog projekta tiče trudi se da pročistiš funkciju. Imaš 5 vertikalnih komunikacija iste veličine. Neka ono u centralnom holu bude veliko da naglasi vertikalnost objekta, ali ostalo stepenište je po mom mišljenju predimenzionisano.
Drugo, previše prostora ti je otišlo na horizontalne komunilacije tj. hodnike. Kao da zauzimaju veću površinu od vežbaonica. Za sanitarne čvorove i stepeništa je najbolje da su u zajedničkom jezgru, tako ih je najlakše spakovati.
one dve vertikalne komunikacije na oba kraja su glavne, one cje ostati velike kakve jesu, ali one tri ostale su protivpozharna stepenishta, za svaki pozharni sektor po jedno. e sad znam da se ne rade tako velika kao shto sam ih ja uradio, ako su obichna stepenishta 17/29cm ova su valjda 19/27cm al ja sam ih uradio shiroka i komforna poshto imam prostora za tako neshto a pozhar nije mala za'ebancija... mislim da u takvim uslovima za gomilu dece/ljudi u toj shkoli, pa kad se u jednom pozharnom sektoru zatekne njih 60 recimo pa nagrnu na jedno stepenishte a ti shtedeo na njemu..... pa pravio manja gazishta, vecju visinu i manju shirinu.... kod sektora gde su uchionice cju zadrzhati tako velika, al tamo gde su vezhbaonice i gde se ne mozhe zatecji vishe od dvadesetak ljudi ipak mogu da smanjim stepenishta.
jeste otishlo puno na horizontalne komunikacije, s obzirom da se uchonice redjaju galerijski jedna za drugom, da se redjaju oko jednog jezgra sigurno bi mi manje otishlo... mada sam ja mislio da je ovo moje sada optimalno i da nije previshe. mislicju o tome josh, mozhda si u pravu, provericju.
xiaoyu:
Ukopavanje koncertne sale i ona fora sa zelenom površinom na njenom krovu mi je odlična. Mislim da si to nekako trebao da naglasiš kao glavni motiv celog projekta. A da se oko nje dešava sve ostalo.
jeste, i planirao sam da bude motiv... ovaj deo sa uchionicama nisam hteo nikako da naglashavam, da bude vishe neutralan i nepretenciozan, a nekako da naglasim taj javni deo, koncertnu halu.... al ona je visoka svega desetak metara, i josh je ukopana nekoliko, a sve ostalo je P+4 .... tako da je na mom radu ovako ispala poprilichno nenaglashena. tu sam ja neshto na brzaka pokushao koloritom i oblikovanjem al nishta nisam uradio. to cje mi isto biti tema za razmishljanje ;-)
i uz sve to bih josh trebao da uchionice preorijentishem na juzhnu stranu, a ne ovako kao sad, na istok-zapad. i da poradim na kompletnoj formi objekta. ono shto sam dao na izometriji je samo mali deo koji je jedini oblikovno sredjen, ali celina izgleda katastrofalno i nesredjeno. a tek kad se uklopi u urbani kontekst... uzhas
tu sam odma' greshku napravio jer sam urbanistichki uklapao samo funkcije, a ne i formu. tako da cje biti poslicja oko toga... dugo toplo leto
@ wow_
hm... ti si te objekte pravio bez reshavanja osnove, funkcija i tako to? ... poshto imash takve nefunkcionalne oblike, mislim to zakrivljeno pa onda oshtar ugao i te stvari. mani se toga za pochetak, uchi se prostim oblicima i geometriji, posle cjesh ti lako kriviti. i gledaj alvara aaltoa i oscara niemeyera, ne kako su im lepi i organski zakrivljeni oblici nego kako reshavaju funkciju u njima ;-)
a zashto si sve to radio? idesh u neku gradjevinsku shkolu?