Da li vas inspirise arhitektura?

fakultet.... da, petica je, jer nisam napravio lepu maketu nego samo gabarite od kartona, nisam imo vremena :) a kod nas se nazhalost 120 radova oceni za jedno popodne tako da ne gledaju bash kolko si se ti trudio oko samog rada vecj kolko imash priloga i kako to sve izgleda.

Naravno, ovo je odavno provaljena fora, ali poshto sam ja danas ovekovechio skrivenu lepotu moje stare matichne ploche, reshih da to podelim sa vama.

m409nh.jpg

LePiaf:
Naravno, ovo je odavno provaljena fora, ali poshto sam ja danas ovekovechio skrivenu lepotu moje stare matichne ploche, reshih da to podelim sa vama.

m409nh.jpg
Ej,mnogo mi se ovo svidelo.Samo da dodam,moja tetka,mada mi nije to prava tetka,mislim,jeste,al` neko dalje koleno,stanuje u trećem ulazu u ovoj braon s leve strane,na trećem spratu.Mislim...nadam se da nisam pogrešio,mada jako se lepo sve ovo što pričam razaznaje.Eno ga i Dunav,tamo u daljini...ma milina.Nego,kakve pite sa višnjama pravi ujna...!!!Sve sama višnja do višnje.Kore samo služe da se kaže da je pita.I tako,da ne preterujem...Mislim...ono je Novi Beograd...?

m.v.:
Ej,mnogo mi se ovo svidelo.Samo da dodam,moja tetka,mada mi nije to prava tetka,mislim,jeste,al` neko dalje koleno,stanuje u trećem ulazu u ovoj braon s leve strane,na trećem spratu.Mislim...nadam se da nisam pogrešio,mada jako se lepo sve ovo što pričam razaznaje.Eno ga i Dunav,tamo u daljini...ma milina.Nego,kakve pite sa višnjama pravi ujna...!!!Sve sama višnja do višnje.Kore samo služe da se kaže da je pita.I tako,da ne preterujem...Mislim...ono je Novi Beograd...?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :!:

Keeper:
fakultet.... da, petica je, jer nisam napravio lepu maketu nego samo gabarite od kartona, nisam imo vremena :) a kod nas se nazhalost 120 radova oceni za jedno popodne tako da ne gledaju bash kolko si se ti trudio oko samog rada vecj kolko imash priloga i kako to sve izgleda.
Za maketu moraš da imaš vremena. Ona je jedan od glavnih priloga. Nemoj da je izbegavaš koliko god da ti je teško da je radiš. Bitno je da u procesu projektovanja isprobaš različite alternative kroz model. Igraj se. Biće ti lakše, veruj mi. I bitno je da maketa bude u kontekstu, a ne kao torta na tacni. Nije poenta da bude realna. Niko od tebe ne traži da praviš dovratnike. Maketa može da bude apstraktan prikaz projekta – da u masama pokazuje tvoju zamisao i atmosferu koju objekat nosi sa sobom.

Što se samog projekta tiče trudi se da pročistiš funkciju. Imaš 5 vertikalnih komunikacija iste veličine. Neka ono u centralnom holu bude veliko da naglasi vertikalnost objekta, ali ostalo stepenište je po mom mišljenju predimenzionisano.
Drugo, previše prostora ti je otišlo na horizontalne komunilacije tj. hodnike. Kao da zauzimaju veću površinu od vežbaonica. Za sanitarne čvorove i stepeništa je najbolje da su u zajedničkom jezgru, tako ih je najlakše spakovati.

Ukopavanje koncertne sale i ona fora sa zelenom površinom na njenom krovu mi je odlična. Mislim da si to nekako trebao da naglasiš kao glavni motiv celog projekta. A da se oko nje dešava sve ostalo.

Nadam se da sam ti bar malo pomogla i da te nisam mnogo iskritikovala. Biće to sve ok, samo sedi i radi. :D

xiaoyu:
Za maketu moraš da imaš vremena. Ona je jedan od glavnih priloga. Nemoj da je izbegavaš koliko god da ti je teško da je radiš. Bitno je da u procesu projektovanja isprobaš različite alternative kroz model. Igraj se. Biće ti lakše, veruj mi. I bitno je da maketa bude u kontekstu, a ne kao torta na tacni. Nije poenta da bude realna. Niko od tebe ne traži da praviš dovratnike. Maketa može da bude apstraktan prikaz projekta – da u masama pokazuje tvoju zamisao i atmosferu koju objekat nosi sa sobom.
nije meni nishta teshko i problem da radim, pa ni maketa, samo eto, uvek do zadnjeg dana doterujem rad pa mi ne ostane vremena. ne mogu ja ko neki da kazhem "e sad mi je rad super sad cju ja da pravim maketu i budzim prezentaciju"... za mene bi bilo idealno da se radovi predaju po sistemu recimo predaja rada je tada i tada a onda josh dve nedelje da se radi samo finalno. mada bih ja i u te dve nedelje doradjivao rad :)
ali stvarno, u zhivotu nisam uradio poshtenu maketu, kako ti reche. mislim znam ja sve to i kako treba al nikad ne uradim. ne mogu bash ni tako da radim.

xiaoyu:
Što se samog projekta tiče trudi se da pročistiš funkciju. Imaš 5 vertikalnih komunikacija iste veličine. Neka ono u centralnom holu bude veliko da naglasi vertikalnost objekta, ali ostalo stepenište je po mom mišljenju predimenzionisano.
Drugo, previše prostora ti je otišlo na horizontalne komunilacije tj. hodnike. Kao da zauzimaju veću površinu od vežbaonica. Za sanitarne čvorove i stepeništa je najbolje da su u zajedničkom jezgru, tako ih je najlakše spakovati.
one dve vertikalne komunikacije na oba kraja su glavne, one cje ostati velike kakve jesu, ali one tri ostale su protivpozharna stepenishta, za svaki pozharni sektor po jedno. e sad znam da se ne rade tako velika kao shto sam ih ja uradio, ako su obichna stepenishta 17/29cm ova su valjda 19/27cm al ja sam ih uradio shiroka i komforna poshto imam prostora za tako neshto a pozhar nije mala za'ebancija... mislim da u takvim uslovima za gomilu dece/ljudi u toj shkoli, pa kad se u jednom pozharnom sektoru zatekne njih 60 recimo pa nagrnu na jedno stepenishte a ti shtedeo na njemu..... pa pravio manja gazishta, vecju visinu i manju shirinu.... kod sektora gde su uchionice cju zadrzhati tako velika, al tamo gde su vezhbaonice i gde se ne mozhe zatecji vishe od dvadesetak ljudi ipak mogu da smanjim stepenishta.
jeste otishlo puno na horizontalne komunikacije, s obzirom da se uchonice redjaju galerijski jedna za drugom, da se redjaju oko jednog jezgra sigurno bi mi manje otishlo... mada sam ja mislio da je ovo moje sada optimalno i da nije previshe. mislicju o tome josh, mozhda si u pravu, provericju.

xiaoyu:
Ukopavanje koncertne sale i ona fora sa zelenom površinom na njenom krovu mi je odlična. Mislim da si to nekako trebao da naglasiš kao glavni motiv celog projekta. A da se oko nje dešava sve ostalo.
jeste, i planirao sam da bude motiv... ovaj deo sa uchionicama nisam hteo nikako da naglashavam, da bude vishe neutralan i nepretenciozan, a nekako da naglasim taj javni deo, koncertnu halu.... al ona je visoka svega desetak metara, i josh je ukopana nekoliko, a sve ostalo je P+4 .... tako da je na mom radu ovako ispala poprilichno nenaglashena. tu sam ja neshto na brzaka pokushao koloritom i oblikovanjem al nishta nisam uradio. to cje mi isto biti tema za razmishljanje ;-)

i uz sve to bih josh trebao da uchionice preorijentishem na juzhnu stranu, a ne ovako kao sad, na istok-zapad. i da poradim na kompletnoj formi objekta. ono shto sam dao na izometriji je samo mali deo koji je jedini oblikovno sredjen, ali celina izgleda katastrofalno i nesredjeno. a tek kad se uklopi u urbani kontekst... uzhas :) tu sam odma' greshku napravio jer sam urbanistichki uklapao samo funkcije, a ne i formu. tako da cje biti poslicja oko toga... dugo toplo leto
sunce.gif

@ wow_
hm... ti si te objekte pravio bez reshavanja osnove, funkcija i tako to? ... poshto imash takve nefunkcionalne oblike, mislim to zakrivljeno pa onda oshtar ugao i te stvari. mani se toga za pochetak, uchi se prostim oblicima i geometriji, posle cjesh ti lako kriviti. i gledaj alvara aaltoa i oscara niemeyera, ne kako su im lepi i organski zakrivljeni oblici nego kako reshavaju funkciju u njima ;-)
a zashto si sve to radio? idesh u neku gradjevinsku shkolu?

Ma ne, ja to radim bezzeee, iz zabave, al neke projekte sam realizovao sa arhitektama, tako da sam davao idejne nacrte. A ovaj zadnji, park, malo drugaciju verziju asm poslao zajdeno sa nekim arhitektama na konkurs za izgradnju, pa cemo videti. Da, znam da su puno zakrivljeni, pogotovo onaj prvi. Ja, prakticno ne znam puno o arhitekturi, ali planiram upisati faks,tako da radim, ovako neke projekte na kompu. Ti, a vidim i vecina ostalih idete u gradjevinske ili na faksove, pa je logicno da znate bolje :)

@ LePiaf: nije NAS nazhalost, samo josh jedan kolega i ja smo radili pozharne sektore i stepenishta u svojim projektima. ostali izgleda misle poput tebe, po srpskom sistemu "lako cjemo, dok se ne desi"...

@ wow_: lepo shto to radish a da se ne bavish time ;-) ... uzmi slobodno neku knjigu o arhitekturi, slobodno udji malo dublje. nije ti rano sigurno.

Keeper:
@ LePiaf: nije NAS nazhalost, samo josh jedan kolega i ja smo radili pozharne sektore i stepenishta u svojim projektima. ostali izgleda misle poput tebe, po srpskom sistemu "lako cjemo, dok se ne desi"...
OK, nije VAS, natripovao je samo vas dvojicu. On je prouchavanju pozara posvetio celu svoju karijeru i niko mu ne moze zameriti shto toliko forsira tu temu... Ne vidim samo zashto bi ti pokushavao da budesh veci Krnjetin od samog Krnjetina. Ova stepenishta koja ti nazivash protivpozarnim JESU preterana, i to ne malo. Meni je zapalo za oko kad kazesh:
al ja sam ih uradio shiroka i komforna poshto imam prostora za tako neshto
i pre bih rekao da su tvoja stepenishta tako predimenzionisana ne zato jer si ti zeleo da budu takva zbog eventualnog pozara, nego zato jer ti je tako ispalo.
Proveri josh jednom shta kazu pravilnici i prorachuni... i pogledaj kako su uradjeni projekti u belom svetu, koji nisu po "srpskom sistemu". Mislim da su protivpozarne mere u stospratnicama reshene manje raskoshno nego u tvom P+4.
I, kad vec prichamo o spushtanju u realni svet, nijedan investitor nece hteti da finansira tolike kvadrate protivpozarnih stepenica.

LePiaf:
i pre bih rekao da su tvoja stepenishta tako predimenzionisana ne zato jer si ti zeleo da budu takva zbog eventualnog pozara, nego zato jer ti je tako ispalo.
Proveri josh jednom shta kazu pravilnici i prorachuni... i pogledaj kako su uradjeni projekti u svetu.

da, meni je ispalo bash tako, nacrtao sam jedno super stepenishte i nacrtao josh jedno super stepenishte jer sam tako nacrtao i ono prvo :roll: ... ne mlataraj.
shto se predimenzionisanja tiche kao shto rekoh izmenicju samo ona kod vezhbaonica jer je za njih zaista previshe. a ova kod uchionica cje biti bash kolka su i glavna. pa makar zayebao i pravilnike i prorachune i "projekte po belom svetu" ko da su oni ne znam shta, a narochito mi se yebe za investitore :roll: znam da biste vi koji gledate projekte sa belog sveta i koji biste investitoru lizali braon i zhuto sa gacja napravili za 60 ljudi jedno lepo spiralno stepenishte, funkcionalno, malo i slatko, sa kojeg bi u sluchaju pozhara bilo vishe mrtvih nego spashenih, al ja cju makar za vreme studiranja da radim projekte kako mislim da treba.

mislim shta je tolki problem na 4 hektara imati dva tri puta po nekoliko metara zakinuto na yebenom komforu koji mozhe biti zhivota vredan to mi nije jasno. jesi li ti svestan shta bi znachilo par santimetara manje stepenishte u panici? idesh godinama u shkolu na glavno stepenishte navikao si na njega na taj hod i sad dodje do nekog sra.nja i krene pedeset vas da juri na protivpozharno koje je neshto manje da bi se ushtedeo zlata vredan investitorski santimetar, i mislish da neko ne bi ljoknuo u frci i sleteo dole? a znash li shta je onda kad ljudi prelete preko tebe?
pa to je fora ko josh tako razmishlja svi znate za propise prorachune i projekte iz belog sveta. a stvaran zhivot, osecjaj za situaciju, prostor?

Jao Keeper ne lupetaj jer sad počinješ da me nerviraš. Imaš još jako mnogo da učiš. Proračuni su univerzalni i kod nas i u svetu. Uzmi malo Nojferta u ruke i perkini da pametuješ. Širina kraka je na tvom projektu kao da ulaziš u pozorište ili operu. Igraj se ti koliko hoćeš na fakultetu na svojim projektima, ali veličina stepeništa (kako protivpožarnih tako i glavnih) spada pod funkcionalno rešenje prostora i ono mora da bude čisto! Bilo da se radi o studentskom ili profesionalnom projektu.
Pričaš o Aaltu i Niemeyeru. Pogledaj malo njihove projekte. Misliš da se u altovski čistoj arhitekturi javljaju ovakvi propusti u funkciji?
I još nešto mi nije jasno, kako nekome daješ ovakav savet kad ti imaš isti problem?
mislim to zakrivljeno pa onda oshtar ugao i te stvari. mani se toga za pochetak, uchi se prostim oblicima i geometriji
Pohvalno je što uočavaš ovakav problem. Počni samo da primenjuješ svoj savet i pročistićeš i funkciju i formu koje ti očigedno vrlo škripe.

shirina svakog mog kraka je 180cm a to je taman da se mimoidje troje ljudi. kao recimo i na mom fakultetu. koji uzgred nije opera. jel ti to previshe? il da smanjim? a da stavim da se penju na merdevine, tako cju ushtedeti najvishe na prostoru? ;-)

uzgred budi recheno Aalto u Vipuri gradskoj biblioteci ima samo za jednu jedinu obichnu chitaonicu ima stepenishte chiji je krak shiri preko dva metra. da ne pominjem onu krivulju studentskog doma u USA koja je duzha od ovih mojih horizontalnih komunikacija i gde se sobe redjaju galerijski kao kod moje zgrade. mislim nije da se vadim na Aaltoa al kad ga vecj spominjesh kao savrsheno chistog..... :)

Keeperu, ako sam ja dobro razumeo, ti si dobio fajfaru iz ovoga. Da sam ja na tvom mestu, manje bih se qrchio prema savetima, pravilnicima i zdravoj logici. I tvoj odnos prema investitoru je vrlo simpatichan, ali moze ti se... josh si student i roditelji te dotiraju za izlaske.

Savete si dobio. Take it or leave it. Meni je apsolutno svejedno.

kad sam video shta je dobilo deset bio sam presrecjan zbog fajfare. :)
moj odnos prema investitoru cje ostati ovakav makar doveka rachunao armaturu i brojao cigle na gradilishtu... ja se bar nikad necju kompomitovati. kao shto necju ni sad.
savete sam prihvatio, al hvala samo xiayou...

izlasci? shta je to? :lol:

ps> prihvatio samo neke savete. najbolje sad sve...

pa i moj je objekat galerijskog tipa kako bih imao kontinuitet fasade iz urbanistichkih razloga kao shto je njemu studentski dom isti takav josh i zatalasan da bi pratio motiv reke. al dobro kad Aalto komplikuje ono shto si zvala "funkcionalnom chistotom" (a koju on skoro nimalo nema) onda je to OK.

auf Piaf mi je sve rekao... ocju da mi on bude asistent :roll:

Keeper:
pa i moj je objekat galerijskog tipa kako bih imao kontinuitet fasade iz urbanistichkih razloga kao shto je njemu studentski dom isti takav josh i zatalasan da bi pratio motiv reke. al dobro kad Aalto komplikuje ono shto si zvala "funkcionalnom chistotom" (a koju on skoro nimalo nema) onda je to OK.

auf Piaf mi je sve rekao... ocju da mi on bude asistent :roll:
Dechko, ne treba tebi asistent. Ne trebaju ti ni profesori, ni prorachuni, ni pravilnici, ni investitori... Koji ce ti fakultet uopshte? Ti si najpametniji i bicesh neshvaceni genije za arhitekturu koji zaradjuje brojeci cigle po gradilishtima. Kad malo bolje razmislim, mora da su ti zlobnici dali petardu samo da bi te obeshrabrili i eliminisali te kao mogucu konkurenciju.

bukvalisto... e od mene si nashao da pravish Rudolpha Schindlera? :lol:

samo cju iskomentarisati da nazhalost nemam "zlobnika, dushmana i neprijatelja"... samo nezainteresovana masa koja se drogira propisima slikovnicama belosvetskih projekata i nojfetom... i koja, shto kazhe Dzoni Shtulicj, laprda izmedju krajnosti ko retko go.vno

Back