Da li vam je pisala EPS ?

o, ebem mu.. shvati da je obracunska snaga jedna velika obmana.. i da je ono objasnjenje sa nemanjem brige oko obracunske snage svesna, podla prevara.. i da je 90% njih kao ti i da nista ne razume.. i to je sasvim razumljivo, jer ti to nije struka i ne bi trebalo da te se tice.. a lopovi to svesno koriste..
sve sam tamo lepo srachunJao.. mrsko mi da ponavljam

aj da pokusam jos jednom.. obracunska snaga je nesto sto ti eps odobrava, to je maksimalna snaga koju u jednom trenutku mozes da angazujes.. i onda ti kazu sta sve od uredjaja istovremeno mozes da ukljucis, a da je ne premasis.. i dotle je prica sasvim ok.. u cemu je onda problem? problem je sto oni nemaju nacina (ako nemas limiter) da utvrde da li si ti ijednog trenutka premasio obracunsku snagu, vec to rade na osnovu mesecne potrosnje.. tako, ako si premasio 350 kWh za taj mesec, oni smatraju da si premasio dozvoljenu obracunsku snagu od 11,04 kW u nekom trenutku, sto ne mora biti ni blizu istine.. rekao sam, mozes konstantno da drzis ukljucen uredjaj od 0,5 kW 24 sata dnevno i da angazujes dvadesetak puta manju snagu od dozvoljene obracunske, a da te oni ipak rebnu kao da si premasio dozvoljenu obracunsku snagu.. el strumfujes? ebi ga, mozda ja lose objasnjavam..
zaplescu se ko leksa, pa sta sam onda uradio

Slazemo se da je problem meriti pikove ako za to nemas adekvatnu ugradjenu opremu. Ono sto ja razumem je da ta odobrena snaga tebi ZAISTA omogucava da u trenuytku kad se tebi cefne odvrnes sve i toliko povuces snage a oni to moraju da ti garantujui i omoguceno ti je zahvaljujuci kapacitetu ogradjene opreme. Znaci, sistem mora da ostavi slbodan kapacitet ako tebi dune da zasvetlis svoju kucu kao lampio. Dali ces ti to uraditi druge je pitanje, tehnicki kapacitet mora da postoji i postoji i to kosta.

veruj, veruj, nisam epserka :)))))))), madam sam u toj bransi i bavim se necim slicnim, u stvari kad bih ti rekla gde radim mozda bi me ovde javno razapeli ;))))))), znaci ako ti kazem- moram da te nadjem da te ucmekam :)
zasto kazna ako nekog meseca premasis ovako posredno odredjeni pik?
ponvljam, jeste glupo sto nema preciznog uredjaja koji bi te recimo iskuljcio ako probas da povuce vise od onoga sto placas kao svoj maksimum to bi bilo najpostenije. To su tehnicki nedostaci postojece opreme na sistemu, barem kod malih potrosaca, industrija to ima. Odnosno lepo se izmeri ako si prekrdsio pa prijatelju plati ako hoces da bekrijas. I to je u redu- a znas zasto, zato sto svako kad s eprikljucivao je morao da podnese svoj licni zahtev da se prikljuci u kojem je morao da sam napise meni treba toliko i toliko, pa kad si hteo siroko to siroko i kosta. A sto si se onda pruzio ili precenio vise nego sto ti je u stvari trebalo si sam sebe zeznuo. Elem u nedostatku preciznog odredjivanja prekoracenja mora da postoji neki, izvedeni nacin da se to proceni i to je sto oni rade sa prekoracenjem ne trenutne snage nego to izvode iz mesecnog obracuna, jer je zbog prirode merila nemoguce uraditi to bolje. Bas sam udavila ali veruj mi da tzv fiksna naknada postoji svuda i zove se ili tako ili naknada po mernom mestu ili pretpplata ili vec sl .znaci nije neikakva izmisljena topla voda n irupa na saksiji. Potpisujem :)

Elem u nedostatku preciznog odredjivanja prekoracenja mora da postoji neki, izvedeni nacin da se to proceni i to je sto oni rade sa prekoracenjem ne trenutne snage nego to izvode iz mesecnog obracuna, jer je zbog prirode merila nemoguce uraditi to bolje.

slazes li se da ovaj posredni nacin merenja ne daje ni priblizno tacne rezultate.. i slazes li se da teoretski mogu, svakog trenutka, da angazujem snagu vise od dvadeset puta manju od dozvoljene, a da ipak platim obracunsku snagu kao da sam premasio limit?

"nesavrsenosti".. bem ti, ti lopovoluk nazivas nesavrsenostima.. i zasto se mora tako.. i zasto bi neko morao da sponzorise limitere.. ako vec hoce da nam naplacuju obracunsku snagu, onda nek nam ugrade limitere.. na tome oni zaradjuju, ne mi..
ma da nisi ti u ministarstvu za energetiku? ma mora da jesi.. imas malo strucni, a malo i politicki nastup..

:) jock bundevo drugi promasaj :)))))), zao mi je ali izgleda da se ne zlazemo, a svako ko ima bolju ideju da se kapacitet bolje, preciznije, izmeri, obracuna i naplati neka postuje ovdi bice razmotreno obecavam!!!!
a ono o strucnom i politickom nastupu cu doziveti kao kompliment, fala, fala

sve sam lepo iščitala ali mi i dalje nije jasno
ako se po kućama ne postavljaju limiteri kao oni koji postoje i sada kod onih koji su hteli da ugrade mernu grupu, kako ce da se zna moj maksimalni pik potrosnje.
Imam u kući sve ono što i većina porodica ima-špoet, frižider (kom2) veš i sudo mašinu, mali i veliki bijler, rernu (valjda od 4KW, od ovih novihh je), keramičku ploču, dva računara, tri televizora, najmanje 20 sijalica i to bi valjda pokrilo tih famoynih 11 KW. Ali tu je i kotlić od 18 KW. Šta sada treba da radim koliku angažovanu snagu da prijavim i da li uopšte to moram i do kada.
Molm vas ako nekog ne mrzi da mi proračuna i objasni
Hvala

:) jock bundevo drugi promasaj :)))))), zao mi je ali izgleda da se ne zlazemo, a svako ko ima bolju ideju da se kapacitet bolje, preciznije, izmeri, obracuna i naplati neka postuje ovdi bice razmotreno obecavam!!!!
a ono o strucnom i politickom nastupu cu doziveti kao kompliment, fala, fala
pa eto, ugradite nam limitere :) ako vec moramo da placamo "kapacitet", nek bude posteno..

својевремено приликом изградње куће сам сам морао да купим разводни орман,струјомер и уклопни сат(око 1000 тадашњих марака),па је ЕДБ својом одлуком решила да бесплатно узме мој струјомер-замени га њиховим новим због неког разлога само њима знаним.Сада се поставља питање аутоматских осигурача-лимитера.По мени ЕДБ живи од потрошње струје и њима иде у рачун да ја трошим више струје без обзира на лимитере јер ћу ту струју и платити .Фиксна надокнада је само отимање пара јер да неком хоћу да дам неку услигу и да од ње зарађујем морам да му омогућим да је користи-без далековода,бандера и кабла ја не могу да трошим струју.Од цене киловат-сата струје би требало да се одваја и надокнада за одржавање довода струје до потрошача.

Back