Да ли треба мењати Закон о раду?

Član 25

Radni odnos sa licem mlađim od 18 godina života može da se zasnuje uz pismenu saglasnost roditelja, usvojioca ili staraoca, ako takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje, odnosno ako takav rad nije zabranjen zakonom.

Izmenjen treba da bude ovako:

ČLAN 25

Radni odnos sa licem mlađim od 16 godina života može da se zasnuje uz pismenu saglasnost roditelja, usvojioca ili staraoca, ako takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje, odnosno ako takav rad nije zabranjen zakonom.

Слажем се.

Малопре кад сам гледао, приметио сам и ово, па сам хтео да напишем пост и о смањењу година за сагластност родитеља, али сам ипак одустао јер је ипак мало контроверзно да се прича о раду деце, мада је реч о старијим малолетницима.

Poslednja izmena:
Nije to samo problem u tom smislu , nego i u smislu odgovornosti..
Sta ces sa maloletnikom koji nema odgovornost jer je maloletnik...
Mislim u tom slucaju , poslodavac mora da preuzme svaku odgovornost koju pocini maloletnik, a to je takav haos da retko ko to moze...
Zaposli ga za dostavu , i on napravi saobracajnu nesrecu, ti kao poslodavac treba da ides u zatvor....po krivicnom a ne po odstetnom zahtevu...
Dok radi za tebe ti ga pokrivas jer je maloletnik, a ne da ga pokriva otac majka ili bilo ko drugi..jer je maloletnik..

Naravno moze da se svi operemo i kazemo , ko ga ebe, sam pao sam se ubio , sam ubio njih 4 jer je izazvao saobracajnu nesrecu i slicno....nas zabole dupe, desilo se..

I to je pricnip razvoj drustva nas boli dupe desilo se...

Какву одговорност?

Може да цепа карте у биоскопу или буде јутарњи конобар да служи кафе. Неће да потписује независност Косова.

А одговорност има.

Коста није имао 14 година. Од 14. постоји кривична одговорност ,а малолетник може да почне да ради са 15 година.

Ако направи штету послодавцу или клијенту, ако он нема, оштећени ће да се наплати од родитеља.

А одговорност има.

Коста није имао 14 година. Од 14. постоји кривична одговорност ,а малолетник може да почне да ради са 15 година.

Ако направи штету послодавцу или клијенту, ако он нема, оштећени ће да се наплати од родитеља.
Odlicno , onda rad maloletnika ima prednosti u odnosu na rad bilo kog drugog zaposlenog, manje kosta, imas siguricu naplatu stete sto od punoletnika nemas, onda je milina zaposliti maloletnika ma koliko malo radio..ubacis mu rad po normi i milina ti...
Motivises ga da se satre od rada, pravi mali indijac.....

I polije me vrelom kafom i ko je odgovoran ako se to pretvori u ostecenje ili opasnost po zivot...

Исто као и да те полио врелом кафом конобар од 30 година.

Одговоран је његов послодавац,

а послодавац може, ако му је радник начинио тиме штету да се регресира од радника (у овом случају, додатно може и од родитеља ако малолетни радник нема пара).

Odlicno , onda rad maloletnika ima prednosti u odnosu na rad bilo kog drugog zaposlenog, manje kosta, imas siguricu naplatu stete sto od punoletnika nemas, onda je milina zaposliti maloletnika ma koliko malo radio..ubacis mu rad po normi i milina ti...

Добро. До пре десетак година, људи су се први пут запошљавали у четрдесетој.

Дошло је време да се ради од 17. године.

Naravno da treba menjati tu etatisticko-levicarsku glupost.

Zakon o Radu u modernom svetu je jedan od glavnih kocnicara razvitka drustva.

Nazalost, nemoguce ga je skroz promeniti, jer je Srbija samo jedna mala tacna u modernom etatistickom svetu, i niko nam ne bi dozvolio da ga nesto skroz menjamo, ali male izmene su svakako potrebne.

Pod jedan ukinuti minimalac, obavezno.

Рецимо, у Србији је практично немогуће да се неко запосли на 1/2 радног времена.

Ово је вероватно тако јер су, у време доношења закона послодавци могли да изиграју Закн, ап неког пријаве на пола радног времена, а да ј тај неко морао да ради пуно радно време.

Данас, после 20 година то није случај.

Зашто се не би дала могућност запосленима и послодавцу да неко ради пола радног времена, тј. 4 сата дневно, 20 сати недељно. Нпр. млада мајка чува децу, али жели и да ради, па није цео дан на послу, већ ради 4 сата и прима пола плате у односу на колеге које раде 8 сати.

Или...послодавцу треба рад само за 4 сата, нпр. 2 биоскопске пројекције.

КОлико људи знате да раде пола радног времена? У Србији је или фул или ништа.
Ne znam detalje, ali mislim da je formalno moguce.

Samo upalate u PIO fond se ne uplacuju pola, nego ima neka minimalni iznos koji mora da se uplacuje, ima i ime kako se to zove, zaboravio sam detalje.

Tako da, porezi ostaju isti, a doprinosi imaju neki minimum koji moras da uplatis, cak i sa pola radnog vremena.

Banditska posla.

Prilikom razgovora za posao obavezno kažem:

"Ja sam se, koliko vidim, javio za kompaniju Stoyko Commerce a ne za olimpijski komitet. To znači da mi ne pada ni na kraj pameti da obaram rekorde u normi a još manje da nekog zadovoljavam bar ne za ponudjenu platu. Ako se slažete dajte papire na potpis, ostalo je moja briga"
Pa posto gazda mora da plati neradnika sa istom formalnom strucnom spremom i godinama staza kao ti, nema pare da plati i tebe kada radis vecu normu.

Da gazde mogu da plate neradnike 10 dinara, i tebe bi mogle 100 dolara po satu.

Maloletnici su radili kroz citavu ljudsku istoriju.

Radili su i u SFRJ, kada organizuju radne akcije, pa rade za 0 dinara, cak i da ne pominjemo rad u polju po selima.

Ali samo je u kapitalizmu postao problem rad maloletnika, to je jedini rad maloletnika koji je kao nemoralan.

Maloletnici su radili kroz citavu ljudsku istoriju.

Radili su i u SFRJ, kada organizuju radne akcije, pa rade za 0 dinara, cak i da ne pominjemo rad u polju po selima.

Ali samo je u kapitalizmu postao problem rad maloletnika, to je jedini rad maloletnika koji je kao nemoralan.
Pa to je jedan derivat nemoralnih odnosa, nije samo to nemoralno , nego je sve nemoralno , ali se tu postavi kao paritet nemoc maloletnika da se otme od nasilja staratelja a to je stvaran problem kod vecine a ne inicijativa maloletnika da radi...

Back