Да ли треба мењати Закон о раду?

Теби би требало да буде занимљивије оно о томе да не морају проф. унивезритета да се истерују са 65.

Ко хоће, нека иде, али многи могу и даље и да предају и да се баве науком.

Ако га пензионишеш у 65. после нико с њим неће ни науку да ради, јер ако иза њега стоји факултет то је једна ствар, а ако је пензос, то баш и није инспиративно за сарадњу.

Зато многи професори после 65. прелазе на приватне факултете. Зашто професоре са државних терамо на приватне факултете?

(ко хоће, нека иде, али не морамо да их терамо на силу са 65)

https://forum.krstarica.com/threads/da-li-treba-menjati-zakon-o-radu.1013860/#post-49919160

Postoji mogućnost produženja za 3 godine, koliko znam. Ne znam da li po tom zakonu ili zakonu o Visokom obrazovanju.

Vidim problem ono do trećine radnog vremena, jer onda dolazi i samo deo plate u tolikom iznosu. Recimo ako sam na nekom projektu, onda mogu biti samo do trećine radnog vremena, pa iako bi možda radila vikendima ili noću plata se može dobiti samo za trećinu.

Slažem se, dosta toga se promenilo, ima dosta poslova online, ljudi bi mogi da rade po Lidlu ili Maxiju po plaćenom satu, da poslovi budu mnogo prohodniji .. da se mogu lakše menjati itd

U praksi se otalja kod prvobitnog poslodavca a dopunski - koji je u praksi više plaćen se odradi korektno.
Koja to osoba može raditi puna 2 radna vremena u jednom danu jednako dobro?
Ti čitaš one američke biografije milijardera?
Tamo piše i tri posla da su radili dok su bili @Alter_Ego_ na početku.
Jel bitno kako?
Ne bi ih držali na tri posla da je onako...
Il bar nisu ni plaćali pa nema veze...

to nije do zakona da odredjuje, vec do tih poslodavaca. Ako su zadovoljna oba poslodavca sto da ne
Niko nije sposoban da radi podjednako dobro 16 sati, recimo što se tiče moje profesije. Taj koji nije umoran posle jednog radnog vremena - nije ni radio posao kako treba.
A mislim da važi i za sve profesije.
Poznajem ljude koji obavljaju dva posla ili na dva mesta - i pravilo je da se jedno otalja - da bi se postiglo.

Niko nije sposoban da radi podjednako dobro 16 sati, recimo što se tiče moje profesije. Taj koji nije umoran posle jednog radnog vremena - nije ni radio posao kako treba.
A mislim da važi i za sve profesije.
Poznajem ljude koji obavljaju dva posla ili na dva mesta - i pravilo je da se jedno otalja - da bi se postiglo.
A ti bi to zakonom zabranila?
A šta ako želi da radi još 60% radnog vremena? Ili 45%?

Ti čitaš one američke biografije milijardera?
Tamo piše i tri posla da su radili dok su bili @Alter_Ego_
Jel bitno kako?
Ne bi ih držali na tri posla da je onako...
Il bar nisu ni plaćali pa nema veze...
Državno uhlebljeni kao sigurice , a sa strane - za novac. E tu se potrude malo.

Шта се не поштује, нпр?

Кад би био реалнији, поштовао би се.
Ma jok, gde ti zivis..
Zitelji Srbije narocito oni koji su u proizvodnji kao faktor, uopste ne postuju zakon, znaci nema nijednog poslovnog subjekta koji postuje zakon..

A o cemu ti pricas, o idealizaciji da se pravimo coravi i da i dalje guramo da svi lupaju rukom o sto i da se ne postuje zakon od strane poslodavaca, ali ce biti bolje...
Za utehu , ali to uopste nije za utehu , ni narod nam nije bolji ni on ne postuje nikakav zakon nikad nije ni postovao , on zato sto je nekvalitetan, netalentovan, i onda kako da se probije pored talentovanih nego da ne postuje zakon..

To je osnova negativne selekcije i uspeha obicnog naroda..a ne ove tvoje bajke..

Tako da glupetanje kratko i jasno , Srbija je zemlja gde niko ne postuje zakon i siguran sam da ga niko nece postovati jos dugo....

Ne poznajem pozitivni primer rada od 16 h dnevno.

ti stalno jedno te isto. Pitala sam i za 45% radnog vremena, 42%... Zakon treba da omogući ljudima da rade onoliko koliko mogu i koliko su sposobni i da poslodavci vide da li su zadovoljni tim radom. A ne da se zakoni bave time koliko je ko sposoban. I da omogući delove radnog vremena prema sporazumu. Što da ne 43%, ako se vež tako dogovore

Zakoni su tu da daju širinu, da omoguće protok ljudi kroz razne poslove

ti stalno jedno te isto. Pitala sam i za 45% radnog vremena, 42%... Zakon treba da omogući ljudima da rade onoliko koliko mogu i koliko su sposobni i da poslodavci vide da li su zadovoljni tim radom. A ne da se zakoni bave time koliko je ko sposoban. I da omogući delove radnog vremena prema sporazumu. Što da ne 43%, ako se vež tako dogovore

Zakoni su tu da daju širinu, da omoguće protok ljudi kroz razne poslove
A u čemu je razlika 8+1/3 i 8+ 45 % ..nešto bitna ?

Nije mobing ako si zadovoljan nečijim radom i ako nisi.
Prilikom razgovora za posao obavezno kažem:

"Ja sam se, koliko vidim, javio za kompaniju Stoyko Commerce a ne za olimpijski komitet. To znači da mi ne pada ni na kraj pameti da obaram rekorde u normi a još manje da nekog zadovoljavam bar ne za ponudjenu platu. Ako se slažete dajte papire na potpis, ostalo je moja briga"

Или ово:

5) Dopunski rad

Član 202

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena.

Ugovorom o dopunskom radu utvrđuje se pravo na novčanu naknadu i druga prava i obaveze po osnovu rada.

РЕално, допунски рад је други посао, поред основног. Природа тог посла је таква да је немогуће измерити колико се ради. Чему ово ограничење до 1/3 пуног радног времена? Допунски рад би требао да буде прилично слободан, без ограничења (осим оних које стане уговором утврде).
Dopunski rad moze biti i zabranjen, ako placam intelektualni rad mog zaposlenog, ne zelim da igde ukljuci svoj mozak na drugom mestu , inace sevaj...
To je glupi nemac izmislio , jel glup?
Nije samo nemac i Svedjanin se toga setio , jel i on glup, a i amer se toga setio , vidi ti to...

Tacno je da u Srbiji nema brate takvih mozgonja, nego sve glumatanje cak i kad su mozgonje, pa te zabole da li ce da radi na dva mesta , nek radi , pricepices ga kad ti treba pa ce da odustane od jednog....

Moj drugar koji je sad direktor , ne u vlasnickoj strukturi nego TEO npr , u velikoj i mocnoj Nemacko Americkoj firmi , ima isti stav, to nije ni inzenjer ni naucnik kad radi dva posla...ni jedan ni drugi ne mogu da rade dva posla, moze samo neki laborant, neki srafciger majstor koji moze da ukljuci semsu i da vozi svoj naucni doprinos drustvu...

Ma to ne postoji, neki.ljudi sebi svašta dozvoljavaju da pričaju.

Ako za tebe ne postoji ima za koga postoji. Poznajem kolege koji rade i za Novogodišnju noć i za vikende i noću.. dok ne završe neki rad. Rade na više projekata. Ako žele neku godinu života da odvoje da rade non stop, a može, jer i ja mogu d apišem radove po 12 sati dnevno i vikendima dok ne završim, zašto bi neko rekao e nisi. E, ima ljudi kod nas koji su u vrhu 2% svestske naučne populacije po inostranim kriterijumima, ali naš Zakon o radu im ne bi dao za projekat više od 30% radnog vremena, jer ne uzima u obzir da postoje vredni i sposobni ljudi sa velikim rezultatima? na primer. Takav zakon je besmislica.

Zakoni treba da dozvole svima da rade koliko hoće i mogu. Ako je neko sposoban da radi 2 posla, a neko nije ni jedan, ovakav zakon samo služi besposličarima i lenštinama da se raduju što postoji neka uravnilovka.

A u čemu je razlika 8+1/3 i 8+ 45 % ..nešto bitna ?
Ako si na fotokopir mašini zaista nema razlike ali ako si u MAXI-ju "100m sa preprekama u vidu mušterija" po osam sati onda itekako ima.

Znaš ko kod nas ide na taj dodatni?
Jedino oni kojo nemaju veliki obim.posla ili znaju da uhvate krivinu.
Ima nas koji nismo za sebe posle uradjenog a ne odradjenog posla.

Mnogi ne znaju razliku izmedju odradjenog i uradjenog.

Tako da je totalno destimulišuće ka onima koji svojski zapnu da prime 60K a ovi drugi 90K

Ako za tebe ne postoji ima za koga postoji. Poznajem kolege koji rade i za Novogodišnju noć i za vikende i noću.. dok ne završe neki rad. Rade na više projekata. Ako žele neku godinu života da odvoje da rade non stop, a može, jer i ja mogu d apišem radove po 12 sati dnevno i vikendima dok ne završim, zašto bi neko rekao e nisi. E, ima ljudi kod nas koji su u vrhu 2% svestske naučne populacije po inostranim kriterijumima, ali naš Zakon o radu im ne bi dao za projekat više od 30% radnog vremena, jer ne uzima u obzir da postoje vredni i sposobni ljudi sa velikim rezultatima? na primer. Takav zakon je besmislica.

Zakoni treba da dozvole svima da rade koliko hoće i mogu. Ako je neko sposoban da radi 2 posla, a neko nije ni jedan, ovakav zakon samo služi besposličarima i lenštinama da se raduju što postoji neka uravnilovka.
Kolega @pikax će bolje da vam objasni razlike rada i zamora ovih sa društvenog sektora u odnosu na ove iz realnog sektora na koji društvenjaci nisu spremni zbog domaće patologije da je "samo rad sa papirima nevidjen uspeh u životu"

Теби би требало да буде занимљивије оно о томе да не морају проф. унивезритета да се истерују са 65.

Ко хоће, нека иде, али многи могу и даље и да предају и да се баве науком.

Ако га пензионишеш у 65. после нико с њим неће ни науку да ради, јер ако иза њега стоји факултет то је једна ствар, а ако је пензос, то баш и није инспиративно за сарадњу.

Зато многи професори после 65. прелазе на приватне факултете. Зашто професоре са државних терамо на приватне факултете?

(ко хоће, нека иде, али не морамо да их терамо на силу са 65)

https://forum.krstarica.com/threads/da-li-treba-menjati-zakon-o-radu.1013860/#post-49919160
Ako govorimo o Srbiji tu imamo negativnu selekciju i na fakultetima, pa su oni baste za gajenje cvecki....
To znaci da su mahom profesori postavljeni po nekom tamte za tamte principu i da ih mnogo razvoj bilo cega na fakultetu i ne interesuje....samo da otaljaju posao , da dobiju grant neke parice pored i kao Milutinovic da preusmere i ogrebu se od studenata za svoju firmu....Ako ima prostora da im budu kasnije odskocna daska, to moze...ne kosta nista ....

Tako da oni koriste mesto profesora na fakultetu kao titular , a ne kao mesto za razvoj bilo cega, sebe, studenata ili nauke...

Back