Да ли треба мењати Закон о раду?

Ako za tebe ne postoji ima za koga postoji. Poznajem kolege koji rade i za Novogodišnju noć i za vikende i noću.. dok ne završe neki rad. Rade na više projekata. Ako žele neku godinu života da odvoje da rade non stop, a može, jer i ja mogu d apišem radove po 12 sati dnevno i vikendima dok ne završim, zašto bi neko rekao e nisi. E, ima ljudi kod nas koji su u vrhu 2% svestske naučne populacije po inostranim kriterijumima, ali naš Zakon o radu im ne bi dao za projekat više od 30% radnog vremena, jer ne uzima u obzir da postoje vredni i sposobni ljudi sa velikim rezultatima? na primer. Takav zakon je besmislica.

Zakoni treba da dozvole svima da rade koliko hoće i mogu. Ako je neko sposoban da radi 2 posla, a neko nije ni jedan, ovakav zakon samo služi besposličarima i lenštinama da se raduju što postoji neka uravnilovka.
Navodis primer obracuna radnog vremena i prekovremenog, a ovamo pricas o dva posla, to su dve totalno razlicite stvari...
Budi ekspert pa cepaj 330% plate i radnih sati ,ali na jednom poslu...
to mu dodje 20h radnog dana...4h spavaj..

Smatram da ne postoji tazumevanje svrhe Zakona.
Zakon treba da OMOGUĆI.. a poslodavci da vide koliko im i šta odgovara.. Neki ljudi su traženi jer znaju i umeju. Neki nisu. Poslodavci se bave time šta i ko im treba. A zakon se bavi time da da okvire, tj da omogući ljudima da rade i menjaju poslove.
Kad su ljudi trazeni?
To je posebna tema

Inace mislim da u Nemackoj i Austriji vazi , da mozes da imas prekovremeno 100% ako je ista firma a mozes samo 30% ako je razlicita firma...
E sad kad tacno vazi taj nemacki zakon, koji nekad uopste ne koci nase radnike, a nekad koci , to ne znam...

Nažalost u MAXI-ju i žene prazne šlepere.
Lako je ženama iz opttine da biraju koji će papir da obrade.

Za kašnjenje u obradi predmeta po opštini "kriv Vučiċ" dok se za neizloženu robu u MAXI-ju Vučić ne može okriviti plus bi poslali sve vrste inspekcija.

A ne samo to...
Opština radi do 15h a primaju te do 13h ili "dodji sutra" a onda tetka iz opštine dodje kod kasirke u 1 minut do 22h i ostane do 22h i 15 dok kasirka samo što je ne poĉupa jer mora i sutra u opštinu jer stigla u 13:02...

Ajte malo budemo realni..

Ne možemo da pričamo o onome što ne može da se izmeri.

Patriotizam, znanje, vrednoća, ljubav, poštovanje, moral, hrabrost, tuga za rodnom grudom dok brojimo evre sa. Švajcarskih Alpa...

Ništa od ovoga ne može da se meri
Ali zato o Stojku može jer se Stojko da izmeriti

Gospodja @Paula , pa u Nemačkoj fabrika dušeka u tri smene sa mesečnom normom od 100.000 komada BANKROTIRALA, hiljade radnike ostale bez posla a glavu nisu dizali, plakali kad bi čuli da im gotova pauza

Pazite tu rad mogao "da se meri" po vašoj logici

Ja sam radio i 300% i 350% radne kvote...i plata mi je bila 3x veca od normalne, i to legalno u prosveti...ostali nabiju 60 000 dinara ja dodjem po platu uzmem 180 000 a davna vremena....nije da je skoro....ali treba, a zasto treba?

Treba zato sto su 2 tete stalno na boloovanju i onda kad dodje decembar mesec, dodje direktor i kaze treba nam da odradis da imamo regularno polugodje i za te dve tete...
Ja isto tako se napravim blesav kao ti , i kazem hocu , koliko mu to dodje da treba da strpam u tih zadnjih 2 meseca od novembra do januara...kaze sve, 4 meseca...wow
Hocu , posto su dve smene, mogu , 3,5x veca plata, oni sire oci , ja kazem razmislite, kome je lezala plata svih ovih meseci i lezace i sledecih par godina, jer te profesorke niko nije video u skoli na nastavi zadnjih 5 godina...

I za par sati stize odgovor moze....i tako ako hoces moze legalno nelegalno da nabijes sebi platu u prosveti na 180 000 dinara plus jos da radim havarijsko odrzavanje nekih centrala u blizini treba mi pola sata da odem popravim kvar a posto sam dobar majstor kvarovi retki, ali se placa jos dodatnih 70 000 na bankarski racun, nema slipa...
Jos mogu online na casovima da radim pustis decu da bleje ..

Dakle mozes ako si vest da nabije sebi platu u prosveti preko 5500e , jednog meseca ali to nije zdravo , ima puno virusa u skoli , zato nije zdravo , sam nabio preko 8000e ...
Jel to primer za traze te pa je ok da pravis zadovoljenje te traznje?
Ali to je kad ti je posao takav da ti ne trazi fizicki ili psihicki angazman nego znanje kako deci da pridjes, nisam ja tu fusherio nego su deca bila sve jedinice, pa je potrebno vreme da ih uvedes u aktivnost, da se aktiviraju...a to ide nekad sporo..
Nekad postoje precice, pa ih odradis, na svoju stetu...npr vidis sta fali deci , a nije po planu nastave, nego propust iz ranijeg skolovanja pa odradis 4 casa totalno neplaceno ali jako potrebno i posle ti deca umesto da rade nesto 4 casa urade za manje od jednog , oni sretni , imaju motiva da te prate na mars da im kazes da idete...a sefovi laboratorija u chudu...kontrolisu , dolaze da im slucajno ne diktiras rezultate, hoce da pisu sa tobom knjige , udzbenike...

Ali to su sve okolnosti , i ne mozes da ocekujes da narod boranija, menadzer , direktor, vlast to razume ili shvati ili opravda, ili plati...

Poslednja izmena:
A čika Stojko da se polako priprema za invalidsku pre vremena.

Sem ako Sv.Petar ne bude btži u svojoj administraciji u odnosu na ovozemaljsku.
Imaću šanse ako i gore obradjuju predmete do 13h a radno vreme do 15.
Stigla Tranzicija na naplatu i sva istrpljena iživljavanja kako od onih koji sad beže od banke i policije jer bankrotirali tako i oni lojima se ne javljaju ni oni što im privatni izvršitelji dahću u slušalicu.

Sve sam go Pobednik Tranzicije do golog.

U praksi se otalja kod prvobitnog poslodavca a dopunski - koji je u praksi više plaćen se odradi korektno.
Koja to osoba može raditi puna 2 radna vremena u jednom danu jednako dobro?

Зашто мериш тај рад само по себи, тј. по лекарима?

Имам френда, ради на факултету, потписао допунски рад као комерцијалиста.

Мислиш да он ради 8 сати + 2 сата?

Ето једног примера бесмисла ограничавања допуснког рада. А примера је 1000.

Niko nije sposoban da radi podjednako dobro 16 sati, recimo što se tiče moje profesije. Taj koji nije umoran posle jednog radnog vremena - nije ni radio posao kako treba.
A mislim da važi i za sve profesije.
Poznajem ljude koji obavljaju dva posla ili na dva mesta - i pravilo je da se jedno otalja - da bi se postiglo.

Онда уговори допунски рад од 1 или 2 сата.

А зашто другима да ограничаваш трајање допунског рада?

Не мислим на поједине одредбе, већ цео закон изменити.

Тренутни Закон о раду је из 2005. године, а наредне године ће бити 2025. година.

Зашто то пишем?

Прошло је две деценије и у Србији се много тога променило. Тај закон је писан за неко друго време и неко друго тржиште радне снаге. За ове две деценије много тога се изменило, па, сматрам да је постојећи закон о раду у Србији превазиђен и да мора да се донесе потпуно нов закон, а не да се постојећи шминка.
A zašto da se menja.

A zašto da se menja.

Зато што су му одредбе застареле и биле прилагођене друштвеним односима који су постојали почетком века, тј. 2005,2006, 2007...а наредне године ће бити 2025. дакле прошле су 2 деценије и за те две деценије се много тога изменило на тржишту рада и у Србији и у свету.

Зато што су му одредбе застареле и биле прилагођене друштвеним односима који су постојали почетком века, тј. 2005,2006, 2007...а наредне године ће бити 2025. дакле прошле су 2 деценије и за те две деценије се много тога изменило на тржишту рада и у Србији и у свету.
Sve odredbe jel.

Навео сам неке које бих ја изменио (горенаведено).

Можда још нешто, нисам тотално улазио у материју, само колико је довољно да отворим тему.

Али тема није "шта бих ја лично мењао у том закону", већ је тема шира од тога. Стављам је у контекст тога да је дошло до великих промена на тржишту радне снаге, а те промене сам образложио у другом посту.

Па, како је ситуација на тржишту радне снаге другачија, и другачији би закон требао да буде.

Нпр. у кривичном законику и даље пише "забрањено је убиство" и ту се за ових 50 година ништа изменило није. Али на тржишту рада се за 20 година много тога променило. Тржиште уопште није исто, тотално се разликује (тржиште рада).

Ne znam što je problem u satima. Kakve veze ima da li je dopunski rad 3 sata ili 12. Dogovoriš cifru i radiš za koliko si dogovorio, može da bude i milion.

Свако посматра искључиво из свог угла.

Колегница је лекар, па мисли да је допунски рад само кад лекар из дома здравља ради допунски у приватној клиници, па му тако мери сате и умор.

Član 25

Radni odnos sa licem mlađim od 18 godina života može da se zasnuje uz pismenu saglasnost roditelja, usvojioca ili staraoca, ako takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje, odnosno ako takav rad nije zabranjen zakonom.

Izmenjen treba da bude ovako:

ČLAN 25

Radni odnos sa licem mlađim od 16 godina života može da se zasnuje uz pismenu saglasnost roditelja, usvojioca ili staraoca, ako takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje, odnosno ako takav rad nije zabranjen zakonom.

Свако посматра искључиво из свог угла.

Колегница је лекар, па мисли да је допунски рад само кад лекар из дома здравља ради допунски у приватној клиници, па му тако мери сате и умор.

Treba imati u vidu i zloupotrebe. Ako ne bi bilo takvog ograničenja, ljudi bi upisivali da rade 200 sati nedeljno. Ovako je smišljen neki rezuman limit. Mada, ne vidim što bi to bio problem, plata se ionako dogovara. Ti uzmi 500 hiljada za rad 8+8 a upiši 8+3. Kakve veze ima.

Back