Da li su ljudi koji ne poste grešni?

9:14 Tada pristupiše k Njemu učenici Jovanovi govoreći: Zašto mi i fariseji postimo mnogo, a učenici tvoji ne poste?
9:15 A Isus reče im: Eda li mogu svatovi plakati dok je s njima ženik? Nego će doći vreme kad će se oteti od njih ženik, i onda će postiti.

zašto poredi post sa plakanjem?

Pre Hrista su se ljudi spasavali (cistili od grehe) krvnim zrtvama ,vjerujuci Bogu da ce jednom u buducnosti,On prinesti SVOJE JAGNJE kako bi ocistio sve ljude koji ce se spasavati vjerom u te zrtve !
"1 Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
2 Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste;
3 Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
4 Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.
" (Jevrejima 10:1-4).

Dakle jasno je da se NISU spašavali od grijeha krvnim žrtvama. Krvne žrtve su bile samo sjenka Hristove spasonosne žrtve, njen praobraz.

"1 Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
2 Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste;
3 Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
4 Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.
" (Jevrejima 10:1-4).

Dakle jasno je da se NISU spašavali od grijeha krvnim žrtvama. Krvne žrtve su bile samo sjenka Hristove spasonosne žrtve, njen praobraz.
Zasto si skratio citata kada je u produzetku objasnjenje zasto su te zrtve postale nedelotvorne !??
Evo sta pise u produzetku:

Jevr.10,4-8:
"...Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grijeha.
Zato ulazeći u svijet govori: žrtava i darova nijesi htio, ali si mi tijelo pripravio
Žrtve i prilozi za grijeh nijesu ti bili ugodni.
Tada rekoh: evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju tvoju, Bože.
I više kazavši: priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grijehe nijesi htio, niti su ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;..."

Kljucno je pitanje zasto su Bogu zrtve jevreja postale neugodne kada im je upravo on zakonom nalozio da ih prinose kako bi se cistili od greha !|?

Evo jednog takvog citata da bih te samo potsetio:

3 Mojs.8,28-34:
"...Poslije uzevši to iz ruku njihovijeh Mojsije zapali na oltaru svrh žrtve paljenice; to je posvećenje na ugodni miris, žrtva ognjena Gospodu.
I uze Mojsije grudi, i obrnu ih tamo i amo za žrtvu obrtanu pred Gospodom; i od ovna posvetnoga dopade Mojsiju dio, kao što bješe Gospod zapovjedio Mojsiju.
I uze Mojsije ulja za pomazanje i krvi koja bješe na oltaru, i pokropi Arona i haljine njegove, i sinove njegove i haljine njihove s njim; i tako posveti Arona i haljine njegove, i sinove njegove i haljine njihove s njim.
Potom reče Mojsije Aronu i sinovima njegovijem: kuhajte to meso na vratima šatora od sastanka, i ondje ga jedite i hljeb posvetni što je u kotarici, kao što sam zapovjedio rekavši: Aron i sinovi njegovi neka jedu to.
A što ostane mesa ili hljeba, ognjem sažezite.
I ne izlazite s vrata šatora od sastanka sedam dana, dokle se ne navrše dani posvećenja vašega, jer ćete se sedam dana posvećivati.
Kako je bilo danas, tako je Gospod zapovjedio da se čini, da biste se očistili od grijeha..."

hrišćanstvo je relativno mlada religija i uvodi raj, ranije je postojao samo podzemni svet (helenizam), međutim konkretno slovenski pogled itekako je znao za nebeski svet. jav, nav i prav i mislim da je hrišćanstvo i uzelo taj pogled odbacivši helenizam.
Tako ćemo samo ući u etnologiju i narode mitove.
Najverovatnije da su to sve bajke koje nemaju veze sa realnošću.
Najverovatnije je da to sve ne postoji.

Da vas pitam nešto ozbiljno. Ako verujete u Boga kome se prinose krvne žrtve,
u šta onda satanisti veruju? :dontunderstand:
Krvne zrtve su prinosili svi pagani u proslosti s tim sto je kljucna razlika bila ta sto su vernici prinosili zrtve onako kako im je nalagao sam Bog dok su svi ostali to radili na svoju ruku i suprotno onom sto je Bog trazio !!!
U tom smislu vernicu su trebali prinositi zrtve verom u Bozjeg Jagnjeta koje je trebalo da se nekada u buducnosti prinese za otkup ljudskog roda dok su ovi drugi pravili parodiju od tog Bozjeg zahteva !

Krvne zrtve su prinosili svi pagani u proslosti s tim sto je kljucna razlika bila ta sto su vernici prinosili zrtve onako kako im je nalagao sam Bog dok su svi ostali to radili na svoju ruku i suprotno onom sto je Bog trazio !!!
U tom smislu vernicu su trebali prinositi zrtve verom u Bozjeg Jagnjeta koje je trebalo da se nekada u buducnosti prinese za otkup ljudskog roda dok su ovi drugi pravili parodiju od tog Bozjeg zahteva !
Znači i ti i satanisti u istog Boga verujete, samo što ti ispravnije od njih veruješ?

Božićni post počinje u utorak i trajaće 40 dana, a ima dva bitna aspekta - telesni i duhovni i nijedan od njih ne smemo zanemariti, prema rečima sveštenika. Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post – odnosno uzdržavanje od hrane životinjskog porekla – nema koristi za vernika ako nije povezan s duhovnim.

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?”, reči su Svetog Jovana Zlatoustog.

Sveti Jovan Zlatousti

Božićni post uveden je po uzoru na samog Isusa Hrista. Inače, ranije je trajao samo sedam dana, ali je na Svehrišćanskom saboru 1166. doneta odluka da ubuduće traje 40 dana. Ipak, oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog kog ne mogu da izbegavaju hranu životinjskog porekla 40 dana imaju mogućnost tzv. "malog posta", koji traje sedam dana.

Sa druge strane, oduvek u našem narodu postoji nedoumica - da li su ljudi koji ne poste grešni?
Postim sve jednodevne postove redovno,a cele postove ne mogu zbog samih lekova koje pijem,jer su i jaki ,a i mnogo ih ima.Pitao sam paroha,kako da dodjem da se pricestim kada ne postim ceo post.Rekao mi je da samo za dorucak pojedem nesto na vodi i odem u crkvu da se pricestim.Postoji i ona stara "Greh na usta ne ulazi,vec izlazi."

Ne,vernici veruju u Boga nebeskoga,Stvoritelja neba i zemlje i sve sto je u njoj dok oni drugi veruju i slave otpadnika koji se pobunio protiv Boga i koji je bio zbacen na ovu planetu.
Razlika je drastricno velika,zar ne ?
Razlika bi trebala da postoji. Ali, sotoniste opisuju kao ljude koji prinose
krvne žrtve. Ti one koji su u davna vremena verovali u tvog boga opisuješ
kao ljude koji su prinosili krvne žrtve. Tu razlike nikakve nema.

Back