"1 Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
2 Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste;
3 Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
4 Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe." (Jevrejima 10:1-4).
Dakle jasno je da se NISU spašavali od grijeha krvnim žrtvama. Krvne žrtve su bile samo sjenka Hristove spasonosne žrtve, njen praobraz.
Zasto si skratio citata kada je u produzetku objasnjenje zasto su te zrtve postale nedelotvorne !??
Evo sta pise u produzetku:
Jevr.10,4-8:
"...Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grijeha.
Zato ulazeći u svijet govori: žrtava i darova nijesi htio, ali si mi tijelo pripravio
Žrtve i prilozi za grijeh nijesu ti bili ugodni.
Tada rekoh: evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju tvoju, Bože.
I više kazavši: priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grijehe nijesi htio, niti su ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;..."
Kljucno je pitanje zasto su Bogu zrtve jevreja postale neugodne kada im je upravo on zakonom nalozio da ih prinose kako bi se cistili od greha !|?
Evo jednog takvog citata da bih te samo potsetio:
3 Mojs.8,28-34:
"...Poslije uzevši to iz ruku njihovijeh
Mojsije zapali na oltaru svrh žrtve paljenice; to je posvećenje na ugodni miris, žrtva ognjena Gospodu.
I uze Mojsije grudi, i obrnu ih tamo i amo za žrtvu obrtanu pred Gospodom; i od ovna posvetnoga dopade Mojsiju dio, kao što bješe Gospod zapovjedio Mojsiju.
I uze Mojsije ulja za pomazanje i krvi koja bješe na oltaru, i pokropi Arona i haljine njegove, i sinove njegove i haljine njihove s njim; i tako posveti Arona i haljine njegove, i sinove njegove i haljine njihove s njim.
Potom reče Mojsije Aronu i sinovima njegovijem: kuhajte to meso na vratima šatora od sastanka, i ondje ga jedite i hljeb posvetni što je u kotarici, kao što sam zapovjedio rekavši: Aron i sinovi njegovi neka jedu to.
A što ostane mesa ili hljeba, ognjem sažezite.
I ne izlazite s vrata šatora od sastanka sedam dana, dokle se ne navrše dani posvećenja vašega, jer ćete se sedam dana posvećivati.
Kako je bilo danas, tako je Gospod zapovjedio da se čini, da biste se očistili od grijeha..."