Da li su ljudi koji ne poste grešni?

Zapravo to je uputstvo za zivot dragi moj prijatelju,Bog nas je stvorio i dao nam instrukcije kako da zivimo ali nas je upozorio i na posledice ako ignorisemo te instrukcije...
...i u tom smislu,da - ja zaista smatram da je Biblija svojevrsno uputstvo za upotrebu dato od samog Proizvodjaca !
Ja smatram da ćeš samo umreti i nestati. Kao da nikada nisi ni postojao.
Religija je kulturološka stvar.

Ja smatram da ćeš samo umreti i nestati. Kao da nikada nisi ni postojao.
Religija je kulturološka stvar.
Za razliku od tebe ja smatram da ces ziveti ovozemaljski zivot onoliko koliko ti Bog omoguci u skladu sa Njegovim obecanjima i da ce ljudi,nakon smrti,ostati u svojim grobovima "cekajuci"dan vaskrsenja...
Tada ce za neki poceti vecni zivot dok ce tu vecnost svi ostali nazalost izgubiti.

Za razliku od tebe ja smatram da ces ziveti ovozemaljski zivot onoliko koliko ti Bog omoguci u skladu sa Njegovim obecanjima i da ce ljudi,nakon smrti,ostati u svojim grobovima "cekajuci"dan vaskrsenja...
Tada ce za neki poceti vecni zivot dok ce tu vecnost svi ostali nazalost izgubiti.
Ima logike u smislu naučnog sagledavanja stvarnosti kako čini Terzin. Mnogo je nelogičnosti ako smatraš stvarnost slučajnom. No opet, ako se ne vežeš za liturgiju kako se protestanti ne vezuju, svako ko je Bogougodan a to je dobar čovek dobra srca biće spasen, išao u crkvu ili ne. Nelogično je da nam spasenje zavisi od crkve. Jer crkva smo i mi sami. I gde god je vere tu je i crkve. Ona nije vezana za građevinu niti obred.

U tom smislu Bog je tehnološki naprednije biće koje sve kontroliše.

No opet, ako se ne vežeš za liturgiju kako se protestanti ne vezuju, svako ko je Bogougodan a to je dobar čovek dobra srca biće spasen, išao u crkvu ili ne.
Pravo vernik nije vezan za bilo kakvu liturgiju nego za Isusa Hrista i to verom u Njega kao Sina Bozjega koji je sebe dao da svi koji Ga veruju dobiju zivot vecni . A verovati Hrista obuhvata i drzanje Bozjeg zakona.
Nelogično je da nam spasenje zavisi od crkve. Jer crkva smo i mi sami.
Tako je.
I gde god je vere tu je i crkve.
Tako je.
Ona nije vezana za građevinu niti obred.
Slazem se.
U tom smislu Bog je tehnološki naprednije biće koje sve kontroliše.
...ili jos preciznije - superkrreativni Stvoritelj koji je stvorio citavi kosmos sa svim zakonitostima koje ima u tom slozenom sistemu.

Božićni post počinje u utorak i trajaće 40 dana, a ima dva bitna aspekta - telesni i duhovni i nijedan od njih ne smemo zanemariti, prema rečima sveštenika. Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post – odnosno uzdržavanje od hrane životinjskog porekla – nema koristi za vernika ako nije povezan s duhovnim.

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?”, reči su Svetog Jovana Zlatoustog.

Sveti Jovan Zlatousti

Božićni post uveden je po uzoru na samog Isusa Hrista. Inače, ranije je trajao samo sedam dana, ali je na Svehrišćanskom saboru 1166. doneta odluka da ubuduće traje 40 dana. Ipak, oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog kog ne mogu da izbegavaju hranu životinjskog porekla 40 dana imaju mogućnost tzv. "malog posta", koji traje sedam dana.

Sa druge strane, oduvek u našem narodu postoji nedoumica - da li su ljudi koji ne poste grešni?
Ne. Zbog toga ne.
Koliko znam drzanje posta je preporuka, a ne obaveza.

Da li negde u verskim spisima stoji drugacije?
Ozbiljno pitanje za one koji dobro poznaju Novi zavet.

Ne. Zbog toga ne.

Isus svakako kaze da treba da se posti nakon sto on ode na nebo,
ali se ne propisuje nacin i duzina posta.
Onda to znaci da je jevrejski post, koji je 24h bez vode i pica.
No, sad, bez vode se moze samo 3 dana...
Dakle jedes na 24h, sta god hoces...

Pravo vernik nije vezan za bilo kakvu liturgiju nego za Isusa Hrista i to verom u Njega kao Sina Bozjega koji je sebe dao da svi koji Ga veruju dobiju zivot vecni . A verovati Hrista obuhvata i drzanje Bozjeg zakona.

Tako je.

Tako je.

Slazem se.

...ili jos preciznije - superkrreativni Stvoritelj koji je stvorio citavi kosmos sa svim zakonitostima koje ima u tom slozenom sistemu.
Znaci da ce i pravoslavni biti spaseni.

Isus svakako kaze da treba da se posti nakon sto on ode na nebo,
ne, On kaze DA CE POSTITI
Ne. Zbog toga ne.

velika je to tema, ne znaju ljudi ZBOG cega poste, misle zbog sz pravila

Trebalo bi od Pakla i smrti. Pošto je Bog napravio mnogo svetova, verovatno spasenje znači vaskrsenje na novom boljem svetu gde Gospod sakuplja dobre duše kao poštanske marke. Tamo će gen biti promenjen u besmrtan i ješćemo sa drveta života.
a do hrista nije postojalo spasenje?
što se tiče raja i pakla to sve religije zagovaraju pa čak i budizam samo što su termini različiti (samsara i nirvana).

a do hrista nije postojalo spasenje?
što se tiče raja i pakla to sve religije zagovaraju pa čak i budizam samo što su termini različiti (samsara i nirvana).
Izgleda da nije postojalo. Pre Hrista je Bog i potop napravio i podavio ceo svet osim Noe.
Šta je onda sa tim dušama od pre Hrista?

Poznaju razne religije pakao a katolici i čistilište. Izgleda da Pakao može biti neki vrlo loš svet gde se sabiraju loši. Možda je to Svet na kojem vlada pohota, kocka, droga, večna neutaživost sopstvenih nagona. Raj bi u tom slučaju bio Svet u kojem nema nagona, svi su dobri i srećni.
Možda u Raju mnogi pate od depresije, usled dosade?

Otud postoje Sotonisti koji očekuju da je Pakao večna žurka sex droge i rokenrol.

Izgleda da nije postojalo. Pre Hrista je Bog i potop napravio i podavio ceo svet osim Noe.
Šta je onda sa tim dušama od pre Hrista?

Poznaju razne religije pakao a katolici i čistilište. Izgleda da Pakao može biti neki vrlo loš svet gde se sabiraju loši. Možda je to Svet na kojem vlada pohota, kocka, droga, večna neutaživost sopstvenih nagona. Raj bi u tom slučaju bio Svet u kojem nema nagona, svi su dobri i srećni.
Možda u Raju mnogi pate od depresije, usled dosade?

Otud postoje Sotonisti koji očekuju da je Pakao večna žurka sex droge i rokenrol.
hrišćanstvo je relativno mlada religija i uvodi raj, ranije je postojao samo podzemni svet (helenizam), međutim konkretno slovenski pogled itekako je znao za nebeski svet. jav, nav i prav i mislim da je hrišćanstvo i uzelo taj pogled odbacivši helenizam.

Back