Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Znam jer postoji u Ninu dokument iz 1307. godine koji spominje moje prezime u Ravnim kotarima. Nije samo religija odredila tko je tu Hrvat a tko Srbin nego i dijalekt, govor, imena ljudi...
Ne mogu oni pojmit da je nama ostalo (sve) zapisano i da u gradskim arhivima ili matičnim uredima možemo vidit svoju obiteljsku lozu ili imena predaka unatrag pola tisućljeća i više.

Ne mogu oni pojmit da je nama ostalo (sve) zapisano i da u gradskim arhivima ili matičnim uredima možemo vidit svoju obiteljsku lozu ili imena predaka unatrag pola tisućljeća i više.
Kad stignea do Vavilona javi mi da svrisim, inace doticnom kao i tebi, dnk test, cega se plasite? Tako sigurni u svoje poreklo? Potomci Prcimira? kom ni grob ne znamo

opet ti, pa citaj bem te glupa, mahom iz istocne i CG. A o tome da je ostala pusta svedoce turski defteri, e sad ako moram da ti obajsnjam sta defter znaci ... joj
Koji turski dokumenti spominju te navodne migracije iz Trebinja, Nevesinja, Ljubinja, Bileće, Gackog, Berana, Nikšića, Podgorice, Pljevlja, Kolašina, Bijelog Polja u Kupres, Livno, Tomislavgrad, Posušje, Grude, Široki Brig, Mostar, Čitluk, Prozor-Ramu, Ljubuški, Čapljinu? Navedi neke od tih dokumenata? Ako je to zaista istina kako onda objašnjavaš različite dijalekte i govore? Zašto u zapadnoj Hercegovini pričaju ikavicu (tirati, divojka, did, di) a u istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori jekavicu (ćerati, đevojka, đed, đe)?

Poslednja izmena:
opet ti, pa citaj bem te glupa, mahom iz istocne i CG. A o tome da je ostala pusta svedoce turski defteri, e sad ako moram da ti obajsnjam sta defter znaci ... joj
Ako su iz zapadne Hercegovine tobože svi pobigli zbog Turaka onda ne bi moglo ni novo stanovništvo iz istočne Hercegovine i Crne Gore doseliti jer bi i njima Turci smetali i ne bi mogli opstati. Logika.

Ti bar ne moraš radit DNK test jer ti se dovoljno pogledat u ogledalo da uvidiš svoje Osmanlijsko podrijetlo :D

Jedino mi nije jasno kako se dosad nisi naučia nosit s tim? :np:
Uuuu, a ko su Otomani genije? 🤣 Mix 150 naroda imperije, no nebitno, samo te ponizavam, ostavi to po strani, ja sam igrom slucaja uradio taj test, i kao sto sam znao I1a p109 bilo je za ocekivati, al moj Ovi jedan ne sme, nece biti KeajkavEca ni CakavEca

Ako su iz zapadne Hercegovine tobože svi pobigli zbog Turaka onda ne bi moglo ni novo stanovništvo iz istočne Hercegovine i Crne Gore doseliti jer bi i njima Turci smetali i ne bi mogli opstati. Logika.
Nije bas tako jednostavno l nisu svi, ali moras znati da je u doba Mehmed Pase Sokolovića rodom iz Višegrada Pravoslavno stanovništvo bilo u veoma privilegovanom polozaju, tako da su se sirili na Katoličku teritoriju koja je ostala opustosena, i to je posle citava 2 veka trajalo posle njega trajalo. Posle dolaze mislionari iz Rima i orevode na Katoličku veru, ali ovo imas sve dokumentovano

Nije bas tako jednostavno l nisu svi, ali moras znati da je u doba Mehmed Pase Sokolovića rodom iz Višegrada Pravoslavno stanovništvo bilo u veoma privilegovanom polozaju, tako da su se sirili na Katoličku teritoriju koja je ostala opustosena, i to je posle citava 2 veka trajalo posle njega trajalo. Posle dolaze mislionari iz Rima i orevode na Katoličku veru, ali ovo imas sve dokumentovano
Katolike u Dalmatinskoj zagori, zapadnoj Hercegovini, istočnoj Hercegovini, Crnoj Gori spominju turski izvori i razni nadbiskupi, biskupi, fratri, misionari u 16. stoljeću i 17. stoljeću kao na primjer: Alija sin Mehmedov kadija mostarski, Mehmed sin Fethullaha mulla, Siromah Ahmed kadija u varoši Mostaru, Malkoč-beg Dugalić, Markantun de Dominis, Tadija Milinić, Marijan Maravić, Bartol Kačić Žarković, Dominik Andrijašević, Grga Andrijašević, Benedikt Medvjedović, Giuseppe Maria Bonaldi, Pietro Julijo Mancineli, Marino Bizzi, Vincenzo Maria Coronelli, Bernandin Romano, Vincenzo Bucchia itd. Neki od njih su čak tvrdili da katolici u tim krajevima prelaze na pravoslavlje.

Katolike u Dalmatinskoj zagori, zapadnoj Hercegovini, istočnoj Hercegovini, Crnoj Gori spominju turski izvori i razni nadbiskupi, biskupi, fratri, misionari u 16. stoljeću i 17. stoljeću kao na primjer: Alija sin Mehmedov kadija mostarski, Mehmed sin Fethullaha mulla, Siromah Ahmed kadija u varoši Mostaru, Malkoč-beg Dugalić, Markantun de Dominis, Tadija Milinić, Marijan Maravić, Bartol Kačić Žarković, Dominik Andrijašević, Grga Andrijašević, Benedikt Medvjedović, Giuseppe Maria Bonaldi, Pietro Julijo Mancineli, Marino Bizzi, Vincenzo Maria Coronelli, Bernandin Romano, Vincenzo Bucchia itd. Neki od njih su čak tvrdili da katolici u tim krajevima prelaze na pravoslavlje.
Vera se menjala ko carape, znam ja to, pa sta Halilovic sin Halida, Turković, Atlagic, Asimivic, vise ima turkish prezimena kod modernih Hrvata, samo ih ignorišete

Nema ni jedan Horvat

Uuuu, a ko su Otomani genije? 🤣 Mix 150 naroda imperije, no nebitno, samo te ponizavam, ostavi to po strani, ja sam igrom slucaja uradio taj test, i kao sto sam znao I1a p109 bilo je za ocekivati, al moj Ovi jedan ne sme, nece biti KeajkavEca ni CakavEca
I šta je meni problem napisat da sam se isto tako testira i da je pokazalo I2a ili koja mi već grupa triba da dokažem kako si u krivu? Čas posla uz gpt ili tako neku drugu ispomoć pripametni..

Da ne govorim da sam pod cijenu bana već iznia neke podatke o svom podrijetlu tako da meni nikakvi DNK test nije potriban jer unatrag 500god znan di su moji i odakle su došli. A vi šta ne znate dalje od pradide ko vam je bia u familiji nije ni čudo da morate radit testove da vidite čije ste krvi :)

Nema ni jedan Horvat
Ima. Hrvate tamo spominju: Gelibolulu Mustafa Aali, Evlija Čelebija, Petar Andrejevič Tolstoj, Toma Babić, Filip Grabovac, Ivan Filipović Grčić, Petar Knežević, Lovro Šitović, Nikola Lašvanin, Ivan Ančić, Augustin Vlastelinović itd. Sve veoma stari izvori iz 16. stoljeća, 17. stoljeća i 18. stoljeća.

I tebi nije neugodno šta ste u Bosni oteli zemlju Hrvatima u suradnji s Osmanlijama koje su vam to omugučile kao njihovim podanicima i ulizicama?? Nevjerovatno nešto koji podanički mentalni sklop imaju neki od vas :roll:

Umisto da se poklopite ušima vi se još ponosite s tim šta ste pod Osmanlijama živili lagodno i šta ste se pod njihovom paskom protjerivali Hrvate i otimali im zemlje po Bosni.

Baš ste poturice :roll:

I tebi nije neugodno šta ste u Bosni oteli zemlju Hrvatima u suradnji s Osmanlijama koje su vam to omugučile kao njihovim podanicima i ulizicama?? Nevjerovatno nešto koji podanički mentalni sklop imaju neki od vas :roll:

Umisto da se poklopite ušima vi se još ponosite s tim šta ste pod Osmanlijama živili lagodno i šta ste se pod njihovom paskom protjerivali Hrvate i otimali im zemlje po Bosni.

Baš ste poturice :roll:
Pre ce biti sto smo

Povijesni dokumenti sporedni. Pa šta onda nije sporedno? Kako onda po tebi tribamo izučavati povijest i donositi zaključke o njoj? Koja tipična pravoslavna imena i prezimena postoje kod Hrvata ajde nabroji neka čisto da vidim šta ćeš sada nalupetati hahahaha?
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Josip_Jović_(redarstvenik)
Prezime Jović je nastalo od Jovo a to je nadimak od Jovan, i jedno i drugo nepostojeće kod Hrvata pokatoličeni Vlaju!

Cila ideja je da su slovenci cisti katolici bez domace liturgije pisma ili svoje vlasti jer su bili direktno pod germanima. A jezik je neprekinuti lanac i tesko je nac da se tolko stvari poklapa
Čisti katolici su po vama oni koji nisu koristili sraroslovenski jezik i pismo ( najpre glagoljica, kasnije kod nekih ćirilica).
Pročitalao sam da su ponegde u slovenackom primorju koristili staroslovenski i glagoljicu neko vreme, za druge krajeve ne znam.

U juznoj Sloveniji me seljaci ponekad iznenade kad izgovore poneku rec na ikavskom.
Prezimena koja vuku poreklo sa Balkana ima zaista mnogo. Dok vec recimo severnije od Novog mesta veoma malo, skoro pa nista.
A i mentalitet im je drugaciji, vise germanski, i to mi se dopada, jer postoji red.
Diciplina, ozniljnost, profesionalnost. Sve ono sto je drugače od Balkana.
Zna se oo kosi, a ko vodu nosi.
Zanimljivo da ta imena Slovenija, Slovinija(Slavonija), Slovačka su koncentrirana
na jednom području. Verovatno jedan narod koji su Mađari presekli svojim doseljenjem.

Back