Da li su Hrvati podrijetlom Slaveni ili ne?

Evo ekipa ja sam to sažeo kratko ali precizno koliko god sam mogao, i iznio sam činjenice i samo činjenice, kao što mnogi znaju Arheolog sam i Povijesničar, naravno da priznam različita mišljenja ali sam iznio sam i SAMO činjenice.

Isto tako ću uskoro napraviti video i za Srbiju i Srbe a i za druge okolne narode :) Živjeli...

Koja su vaša mišljenja na ovu temu i unaprijed zahvaljujem.

Po svemu sudeci, i po ljudskoj logici, porijeklom su Srbi.

Шта те наводи на тај закључак?

Bez razmisljanja - jezik. Ne postoje nigdje na svijetu dva posebna naroda sa istim maternjim jezikom.

Osim toga ovako licno znam rodoslove puno Hrvata Dalmacije Dubrovnika Hercegovine, sve vodi do pravoslavnog srpskog porijekla. Djed Anta Gotovine naprimjer je pravoslavni Srbin iz Nevesinja, Severini preci su pravoslavni Srbi iz Grahova, danasnje CG, Oliver Dragojevic, Doris Dragovic, svi imaju pravoslavne pretke u skorasnjoj proslosti.

Bez razmisljanja - jezik. Ne postoje nigdje na svijetu dva posebna naroda sa istim maternjim jezikom.

Osim toga ovako licno znam rodoslove puno Hrvata Dalmacije Dubrovnika Hercegovine, sve vodi do pravoslavnog srpskog porijekla. Djed Anta Gotovine naprimjer je pravoslavni Srbin iz Nevesinja, Severini preci su pravoslavni Srbi iz Grahova, danasnje CG, Oliver Dragojevic, Doris Dragovic, svi imaju pravoslavne pretke u skorasnjoj proslosti.
Језик је данас исти, некада није био, тако да то не може да буде разлог.
Да не напомињем да данас многи говоре енглеским језиком као матерњим а нису Енглези.
Има још таквих примера.

Не спорим да један одређени проценат Хрвата, углавном они и јесу из Далмације, евентуално неке енклаве Буњеваца или Шокаца из Славоније као и из западне Херцеговине имају српско порекло, али ради се свакако о малом делу данашњег хрватског народа.

И да, шта су Хрвати били пре доласка на Балкан је дискутабилно али од тада су свакако Словени.

Језик је данас исти, некада није био, тако да то не може да буде разлог.
Да не напомињем да данас многи говоре енглеским језиком као матерњим а нису Енглези.
Има још таквих примера.

Srpski se nije sirilo imperijalisticki, vec je lokalni jezik naroda. A pod maternjim mislim na jezik porijekla.

Не спорим да један одређени проценат Хрвата, углавном они и јесу из Далмације, евентуално неке енклаве Буњеваца или Шокаца из Славоније као и из западне Херцеговине имају српско порекло, али ради се свакако о малом делу данашњег хрватског народа.

To je ogroman dio danasnjeg hrvatskog naroda. Rekao bih da 1/3 Hrvata u Zagrebu su porijeklom iz zapadne Hercegovine. I ne bih rekao odredjeni procenat nego 90% onih iz Dalmacije, Hercegovine imaju srpsko-pravoslavne korijene. To ne treba nikog da sokira, potpuno prirodna stvar.

Srpski se nije sirilo imperijalisticki, vec je lokalni jezik naroda. A pod maternjim mislim na jezik porijekla.
Наравно да није али је сада матерњи језик Хрватима.
To je ogroman dio danasnjeg hrvatskog naroda. Rekao bih da 1/3 Hrvata u Zagrebu su porijeklom iz zapadne Hercegovine. I ne bih rekao odredjeni procenat nego 90% onih iz Dalmacije, Hercegovine imaju srpsko-pravoslavne korijene. To ne treba nikog da sokira, potpuno prirodna stvar.
Не знам да основу чега су те процене али код Хрвата има много и других народа Словенаца, Мађара, Немаца, Пољака ко све није насељаван на те просторе.
Да те потсетим да је Аустроугарска после окупације Босне па до првог рата тамо населила близу 200 000 католика који тада нису били Хрвати већ Мађари, Пољаци, Немци, Чеси, Италијани али ето њихови потомци данас јесу Хрвати и то они острашћени.

Наравно да није али је сада матерњи језик Хрватима.

Maternji je jezik onim Hrvatima koji su porijeklom Srbi, sto bih ja rekao preko 50%.

Не знам да основу чега су те процене али код Хрвата има много и других народа Словенаца, Мађара, Немаца, Пољака ко све није насељаван на те просторе.
Да те потсетим да је Аустроугарска после окупације Босне па до првог рата тамо населила близу 200 000 католика који тада нису били Хрвати већ Мађари, Пољаци, Немци, Чеси, Италијани али ето њихови потомци данас јесу Хрвати и то они острашћени.

Ako pratis hrvatske medije i forume itd vidjeces kako se zale na Hercegovce koji su preplavili Zagreb. Ne kazem da nema, Kajkavci su mahom Slovenci porijeklom, a u Istri i Rijeci velikim dijelom porijekom Talijani.

Maternji je jezik onim Hrvatima koji su porijeklom Srbi, sto bih ja rekao preko 50%.
Сада је матерњи језик свим Хрватима, раније није био, а то значи управо супротно, да Хрвати нису пореклом Срби.
Ako pratis hrvatske medije i forume itd vidjeces kako se zale na Hercegovce koji su preplavili Zagreb. Ne kazem da nema, Kajkavci su mahom Slovenci porijeklom, a u Istri i Rijeci velikim dijelom porijekom Talijani.
Могуће али то не мења на ствари.Хрвати у 19. век улазе као кајкавци, уз оно мало чакаваца по острвима.

Delom jesu sloveni, to su izmesana slovenska plemena sa avarima tj. slovenska plemena koja su na obodima Avarskog kaganata, tipa severoistocni Karpati(odakle verovatno i dolazi ime), slovenska plemena koja su bila potcinjena Avarima. Tako kod hrvata mozemo naci turijske titule bana a kod ranih hrvata iz arheoloskih nalaza nalazimo dosta avarskih uticaja.
Problem sa hrvatima sto ih nigde nema zapisanih u delima savremanika iz ranog Srednjeg veka. Srbe npr. mozes da pratis kod Franaka i Bavaraca, toga kod hrvata nema. Oni cak nisu popisani ni u Dalmaciji kad se npr. pominju Sorbi u Dalmaciji u delima franackih hronicara. Ima popisa slovenskih plemena ali nema pomena hrvata, cak se pominje Borna ali ne kao hrvatski vodja. Nagla pojava hrvata na ovim prostorima se povuzuje sa padom avarskog kaganata...Ali jako je tesko suditi jer nema spisa.

Сада је матерњи језик свим Хрватима, раније није био, а то значи управо супротно, да Хрвати нису пореклом Срби.

Ne, to je kao da kazes Makedonci nijesu porijeklom Sloveni posto anticki Makedonci su govorili Grcki.

Tadasnji Hrvati nemaju nista zajednicko sa danasnjim osim imena i djelom geografije.

Ne, to je kao da kazes Makedonci nijesu porijeklom Sloveni posto anticki Makedonci su govorili Grcki.

Tadasnji Hrvati nemaju nista zajednicko sa danasnjim osim imena i djelom geografije.
Македонски Словени су назив добили по тој античкој територији.

Ако мислиш на Хрвате у раном средњем веку онда то јесте тачно, и то опет не значи да је већина пореклом од Срба.

Slaveni, nesumnjivo

niko-kovac-148985.jpeg

Back