Да ли су адвентисти хришћани?

A na ovo:

2. Uticaj metodizma na adventizam 1. deo

Adventisti se bore oko toga kako da ugrade ove uvide u uravnoteženu soteriologiju. To nije nikakva nova dilema kod denominacija koje imaju dužu tradiciju insistiranja na svetosti.

Vesli je morao da se bori sa istim izazovima, čak i za svoje „savršene šampione svetosti“. Nekoliko zapažanja će se pokazati od pomoći, oslanjajući se na a) Veslijansko iskustvo i b) neke pronicljive kritike koje je ono primilo.

Na kraju krajeva, Vesli je otac skoro svih savremenih evangelističkih naglasaka na svetosti, uključujući naglaske koji su proizašli iz samog posvećenja koje je naglašavala Elen G. Vajt KOJA JE BILA POD DUBOKIM UTICAJEM Veslija i američke Veslianske tradicije.

Vesli je propovedao doktrinu trenutnog posvećenja. Pa ipak, čak je i Vesli učio da postoji potreba za nekom kvalifikacijom apsolutnosti [nekim stepenovanjem potpunosti] takvog savršenstva.

Nikada nije koristio reč „bezgrešno savršenstvo“ i razvio je zanimljivu doktrinu nazvanu „drugo ili konačno opravdanje“ kako bi nadoknadio ono što je nazvao „neprikladnim gresima“ „savršenih svetaca“ njegovog pokreta.

PRE SVEGA, ZNAMO DA JE NJEGOVA DOKTRINA TRENUTNOG SAVRŠENSTVA IZAZVALA MNOGO FANATIZMA NAKON NJEGOVE LIČNE SLUŽBE I U KASNIJIM ERAMA VESLIJANSKE TRADICIJE [Oni koji su tome nekad pripadali isto su zapazili i kod teologije poslednje generacije u adventizmu].

ZATO NIJE NI ČUDO ŠTO JE OGROMNA VEĆINA MODERNIH, SAVREMENIH VESLIANSKIH TEOLOGA KOJI ZASTUPAJU SVETOST OSTAVILA PO STRANI SUŠTINU VESLIJEVOG BEZGREŠNOG, TRENUTNOG DELOVANJA USAVRŠAVAJUĆE BLAGODATI [adventisti koji su pokupili I JOŠ UVEK OSTALI na prvobitnoj verziji Veslijeve teologije svetosti, na žalost, još nisu stigli do tih zaključaka do kojih su bili prinuđeni da stignu savremeni Veslijanski teolozi koji insistiraju na svetosti] .

2. Uticaj metodizma na adventizam 2. deo
I ISKUSTVO nas je naučilo da postoje neki vrlo jaki razlozi ZAŠTO JE TAKVO GLEDIŠTE U SVOJOJ SUŠTINI [UNUTRAŠNJOSTI] OTVORENO ZA FANATIZAM. Ova suptilno varljiva dinamika uključuje NEZDRAVU PREOKUPACIJU NEČIJIM MORALNIM RAZVOJEM.

NAJOŠTRIJU KRITIKU ovog poslednjeg koncepta dao je METODISTIČKI naučnik dvadesetog veka, R. Njutn Flu (R. Newton Flew).

Što se tiče zamki ideje koja definiše savršenstvo pre svega kao odsustvo poznatih grehova, Flu sugeriše da, ako je sloboda od poznatog [svesnog] prestupa glavni cilj posvećenja, onda će savršenstvo zavisiti od našeg „sopstvenog uvida“ u naše motive, prethodnog moralnog razvoja, i „znanja“ o sebi. Sve ovo je veoma klimavo tlo za tvrdnju o savršenstvu, a Fluovi komentari su snažno pronicljivi:

Mnogi, inače dobri ljudi, nisu svesni sopstvene sebičnosti. Svadljivi čovek iskreno misli da su svi nerazumni osim njega samog. Osvetoljubivi čovek veruje da ga pokreće samo odgovarajuće samopoštovanje.

Ova razmatranja koja važe čak i za obične poroke, očigledne (flagrantne) grehe, još više važe za suptilnije i smrtonosnije grehe duha.

Gordost [ponos, oholost] u svim svojim oblicima, sujeta, egoizam, duhovno samozadovoljstvo, egocentrična religija, farisejstvo koje je dobrota, a opet lažna dobrota - SVI OVI OBLICI MORALNOG ZLA NAJVEROVATNIJE ĆE SE POJAVITI KOD ONIH ČIJI SU ŽIVOTI DISCIPLINOVANI I ČESTITI...

OVE FLUOVE REČI SU VREDNE RAZMIŠLJANJA ZA SVAKOG ADVENTISTIČKOG ZAGOVORNIKA SAVRŠENSTVA (BEZGREŠNOG) POSLEDNJE GENERACIJE.

2. Uticaj metodizma na adventizam 3. deo

Drugo, hajde da realno priznamo istinu da iskustvo obraćenja ne daje trenutno, bezgrešno posvećenje nijednom verniku.
Zašto je to tačno, ne treba da brinemo u ovom trenutku.

Ono što jednostavno treba priznati je da je ova činjenica apsolutno istinita — obraćenje ili početni preporod ne daje trenutno posvećenje ili karakternu bezgrešnost novopečenom verniku. U stvari, takvo posvećenje će biti dato trenutno u budućnosti (i hajde da se u ovom trenutku ne bunimo oko toga da li je to na kraju vremena milosti ili prilikom proslavljenja). HAJDE SAMO DA PRIZNAMO DA ĆE BITI NORMALNO ISKUSTVO PRAVIH VERNIKA DA UVEK U NEKOM SMISLU BUDU – NESAVRŠENI!

...

Ono što će očigledno biti slučaj sa onima koji iskuse taj mir koji dolazi iz saznanja da Isus iz trenutka u trenutak nadoknađuje njihove nezrele neuspehe (Rimljanima 5,1, Isaija 32,17) jeste da će oni prilično dosledno dolaziti do svesti o svojim gresima a koja će uticati na specifično pokajanje i priznanje određenih greha. I tako će njihova svakodnevna hrana i piće biti Duhom izazvana tuga za grehom i najdublje i najsrdačnije odricanje od onih grešnih stavova i dela koji vode ka njihovom ponovnom raspinjanju Božijeg Sina i stavljanja „Njega u otvorenu sramotu“ (Jevrejima 6:6 NJKV).

...

Ali da li neko ovde želi da tvrdi da će Hristova blagodat biti u stanju da nam pruži savršen uvid u sve naše motive tako da možemo biti potpuno bezgrešni u svim svojim postupcima, mislima i razlozima zbog kojih radimo ono što radimo?

Ako to uradite, pretpostavljam da imate prilično površan pogled na a) svoju ličnu izopačenost i b) nedostižne (beskonačne) zahteve Hristovih pravednih zakona.

Ono protiv čega mislim da svi treba da se borimo jesu

1) stav umišljenosti (oholosti, gordosti, bolji sam, svetiji sam od drugih... ) i

2) njegov rođak koji ljubi smrt - stav opravdanja za bilo kakav greh.

Iz: „Questions on Doctrine: What Should Be the Enduring Theological Legacy?“, Woodrow W. Whidden

Evangelici, koji je vaš komentar na ove 2 izjave:

1. Spasenje kroz učinak, uspešnost

„Oni su sadašnji život videli kao NEPREKIDAN I BESKONAČAN NIZ TESTOVA/PROBA KOJE SVAKI VERNIK MORA PROĆI. Na primer, posmatrali su parabolu o deset devica kao primer jednog takvog testa, dozvoljavajući da pet mudrih devica pređu na sledeću probu. Bio je to izuzetno individualno orijentisan PRISTUP KOJI JE VIDEO ŽIVOT KAO STALAN PROCES UKLANJANJA KOROVA. SAMO NEKOLICINA ODABRANIH JE MOGLA DA STIGNE U RAJ.“ (Ministry Magazine, The historical basis of Adventist standards, October 1989)

„Gospod mi je jasno pokazao da će ikona zveri biti načinjena pre svršetka vremena milosti i probe. Ona će za Božji narod predstavljati VELIKI TEST KOJI ĆE ODLUČITI NJEGOVU VEČNU SUDBINU...“ Ellen White, {7BC 976.2}
Nije tu rec o spasenju kroz ucinak to si pogresno interpretirao .
Ne postoji spasenje delima u Biibliji.
Spasenje je Bozji dar u Isusu Hristu.
Ali vernik treba da napreduje i raste a to nakbolje moze kroz razne zivotne situavije.

Recimo jedan mali primer: :
Na kasi ti vrati 20 evra vise a ti to primeris.
Da li ces precutno otici ili vratiti?
U takvoj situaciji znas na kom si nivou.

Efescima 4,13. Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove.

Dela su pokazatelj da smo sa Hristom.
On cini dela kroz nas.
Dela pokazuju da imamo spasenje.
Ali dela ne spasavaju.
Samo Hristos spasava.

Niko ne moze da ima konstantno dela bez DS...

Poslednja izmena:
Da, da, baš ne postoji u Bibliji opisano spasenje delima. Samo je većina pavlovih poslanica o tome napisana. Posebno rimljanima i galatima.

Naravno da se spasenje vidi po delima. A da li dela odmah mora da se vide ili novi stav to jeste odnos prema grehu ono Po čemu se vidi promena?

O tome više ovde

https://adventizam-preispitivanje.blogspot.com/p/13-trenutna-pobeda-nad-grehom-zasto.html?m=0
Nisi to razumio kao ni moje pisanje.

Filibljanima 2,13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno

Dela su pokazatelj spasenja ali ne spasavaju
Ali spaseni imaju dela.

Ne spaseni samo pricaju o delima.

Ako DS ne cini dela kroz tebe, mozes da se satres od dobrih dela, to ti nista nece pomoci.

Razumes razliku?

Tako ko nema dela, nije spasen.
Ali ako on sam cini dela, nece biti spasen.
Dela su produkt Duha Svetoga.

Ako cinim dela da bi se spasao, tesko meni.

Hristova zrtva je dovoljna i ona je poklon.
Ko je prihvatio. spasenje i doziveo nanovo rodjenje, kako je moguce da taj nema dela?

Dela nas nece spasiti ali bez dela nema spasenja.

Razumes to?

Ali Hriscanin treba da raste.
On raste u zajednici sa Bogom i kroz zivotna iskustva.

Poslednja izmena:
Опет си много написо и ништа ниси конкретно реко.:ne:

Нема везе, прихватам твоју излазну стратегију. z:mrgreen:
O cemu da pricamo kada uvek pricas o necemu pored.
Ja napisem o konju a ti objasnjavas magarca.
I ocekujes da se slozim da je to isto?
Tako uvek radis.
Valjda pokusavas da prevaris laicku publiku da izgleda kao rekao si nesto?

Samo sto ti ne pominjes magarca dok pises i u tome je tvoj trik.

Poslednja izmena:
Evangelici, koji je vaš komentar na ove 2 izjave:

1. Spasenje kroz učinak, uspešnost

„Oni su sadašnji život videli kao NEPREKIDAN I BESKONAČAN NIZ TESTOVA/PROBA KOJE SVAKI VERNIK MORA PROĆI. Na primer, posmatrali su parabolu o deset devica kao primer jednog takvog testa, dozvoljavajući da pet mudrih devica pređu na sledeću probu. Bio je to izuzetno individualno orijentisan PRISTUP KOJI JE VIDEO ŽIVOT KAO STALAN PROCES UKLANJANJA KOROVA. SAMO NEKOLICINA ODABRANIH JE MOGLA DA STIGNE U RAJ.“ (Ministry Magazine, The historical basis of Adventist standards, October 1989)

„Gospod mi je jasno pokazao da će ikona zveri biti načinjena pre svršetka vremena milosti i probe. Ona će za Božji narod predstavljati VELIKI TEST KOJI ĆE ODLUČITI NJEGOVU VEČNU SUDBINU...“ Ellen White, {7BC 976.2}
Matej 7,13 Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.

Matej 7,14 Kao što su uska vrata i tijesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze.

Nisi to razumio kao ni moje pisanje.

Filibljanima 2,13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno

Dela su pokazatelj spasenja ali ne spasavaju
Ali spaseni imaju dela.

Ne spaseni samo pricaju o delima.

Ako DS ne cini dela kroz tebe, mozes da se satres od dobrih dela, to ti nista nece pomoci.

Razumes razliku?

Tako ko nema dela, nije spasen.
Ali ako on sam cini dela, nece biti spasen.
Dela su produkt Duha Svetoga.

Ako cinim dela da bi se spasao, tesko meni.

Hristova zrtva je dovoljna i ona je poklon.
Ko je prihvatio. spasenje i doziveo nanovo rodjenje, kako je moguce da taj nema dela?

Dela nas nece spasiti ali bez dela nema spasenja.

Razumes to?

Ali Hriscanin treba da raste.
On raste u zajednici sa Bogom i kroz zivotna iskustva.
Ti pitaš mene da li razumem a ja sam proveo 30 godina u tome i znam napamet citate te lažne proročice i taj što si naveo koji je iz prve odabranih svedočanstava poglavlje 60 ili 61 Kada govori Johns-u, to znam napamet sad dok ti diktiram odgovor u kolima.

tako da prijatelju nemoj da potcenjuješ i pročitaj šta sam poslao i pročitaj link koji sam poslao. Inače sa vama pametnjakovićima iz adventizma koji sve znate a nećete da čujete druge dok god se tako budete ponašali rasprava je završena.

Nisi ni pogledao link koji sam poslao i odmah meni nešto soliš pamet.

Moraću da vidim sa vlasnicima sajta Ko je vama dao da budete administratori.

Ti pitaš mene da li razumem a ja sam proveo 30 godina u tome i znam napamet citate te lažne proročice i taj što si naveo koji je iz prve odabranih svedočanstava poglavlje 60 ili 61 Kada govori Johns-u, to znam napamet sad dok ti diktiram odgovor u kolima.

tako da prijatelju nemoj da potcenjuješ i pročitaj šta sam poslao i pročitaj link koji sam poslao. Inače sa vama pametnjakovićima iz adventizma koji sve znate a nećete da čujete druge dok god se tako budete ponašali rasprava je završena.

Nisi ni pogledao link koji sam poslao i odmah meni nešto soliš pamet.

Moraću da vidim sa vlasnicima sajta Ko je vama dao da budete administratori.
Ja nikada nisam procitai svedocanstva.
Konje raj Vesli, koga briga za njega?

Meni je samo Biblija relevantna.

Svetsto si naveo u kratkim objasnjenjima ali si izvrnuo, izvadio izvan kontekstaUsoeo sam to ukratko da pokazem.

Svi smo pozvani da napedujemo u svetosti.
Da rastemo.
Dao sam ti tekst.

1. Petrova 1,15 Nego po primjeru Sveca, koji vas je pozvao, i sami budite sveti u svemu življenju;
1. Petrova 1,16 Jer je pisano: "Budite sveti, jer sam ja svet!"

Kada se neko obrati, on je odma svet.
Ali treba da raste u tome.
Ako je neko vise napredovao u duhovnom rastu,.
To ne znaci da ce on biti spasrn a ovaj sto je manje napredovao da nece.
Vec ce se od svakog traziti zavisno od nivoa na kom se nalazi.

Evo izmislicu jedan primer.

Priner:

0d 1 do 10

Ako si na nivou recimo 6....jer si revcmo 5 god u veri.
Ti si odgovoran da se vladas u nivou 1do 6 i da rastes, ali nisi odgovoran u nivou 7 do 10.
Ali ako si dostigao 6 a vladas se kao 4 i 5, ti si odgovoran.

Toliko toga si natrpao.
Hajde polako deo po dreo ra vidimo gde je problem?

Zadnja generacija ce biti na vecem nivou samo zbog progonstva ne zbog kepih obrva.
Sada ne mozemo da dostignemo nivo zadnje generacije jer nismo u nevolji.

Ali ti to ocigledno nisi razumio.

Evangelici, ima li vas za diskusiju? Javite se ako vas ima na ovom forumu.

Sa legalistima se ne diskutuje. Davno sam naučio da to gubljenje vremena i živaca.

Ali ću vama evangelicima da prezentujem osnove zablude metodizma, većinskog adventizma (čast evangeličkom adventizmu koga su predvodili Moris venden Jack sekvera a sada taj Gibson i slični), nazarena i ostalih veslijanaca.

Poruku po poruku polako kad stignem. I da vidite koja je fora njihovog legalizma. A svaki legalizam je u suštini lečenje kompleksa niže vrednosti da bi osoba dokazala da je ili dovoljno vredna ili da je bolja vrednija svetija i šta god od drugih.

O cemu da pricamo kada uvek pricas o necemu pored.
Ja napisem o konju a ti objasnjavas magarca.
I ocekujes da se slozim da je to isto?
Tako uvek radis.
Valjda pokusavas da prevaris laicku publiku da izgleda kao rekao si nesto?

Samo sto ti ne pominjes magarca dok pises i u tome je tvoj trik.
Не, него ти углавном не одговараш на питања из мојих порука, углавном само игноришеш и настављаш ту своју адвент причу или смишљаш неке доскочице. :zimag:

Роби је паметнији, видо је колико је сати z:mrgreen: и седи и кулира и не дира лава док спава тј. мене. :zelenko3:

Не, него ти углавном не одговараш на питања из мојих порука, углавном само игноришеш и настављаш ту своју адвент причу или смишљаш неке доскочице. :zimag:

Роби је паметнији, видо је колико је сати z:mrgreen: и седи и кулира и не дира лава док спава тј. мене. :zelenko3:
Ja se u principu zalazem za diskusiju i UVEK odgovaram na svako teolosko pitanje ali to isto trazim i od sagovornike...
Kada vidim da neko insistira da ignorise moja pitanja koja su sustinski bitna za predmetno pitanje onda se gubi smisao rasprave,to vise lici ili na monolog ili na bezobrazno pljuvanje na racun hriscanstva stoga gubim interes za raspravu.

...a koliki si lav vide se iz toga koliko si spreman odgovarati ono sto te pitam,delova si u stilu "...grrrrrMJAU" 😁

Naravno, to su adventističke strategije. Sa njima samo istom merom, dok se ne upristoje i ne okanu manupilacije i izvrtanja pa počnu iskreno i korektno da diskutuju. Miloš Bogdanović im je u vezi metodologije rasprava tata, a ima i naslednike kao što su Danijel Gmitrović, Kutanjci, Stefan Ristić i sl. dug je spisak.

Ja se u principu zalazem za diskusiju i UVEK odgovaram na svako teolosko pitanje ali to isto trazim i od sagovornike...
Kada vidim da neko insistira da ignorise moja pitanja koja su sustinski bitna za predmetno pitanje onda se gubi smisao rasprave,to vise lici ili na monolog ili na bezobrazno pljuvanje na racun hriscanstva stoga gubim interes za raspravu.

...a koliki si lav vide se iz toga koliko si spreman odgovarati ono sto te pitam,delova si u stilu "...grrrrrMJAU" 😁
Моја девиза ко она реклама..... или си Лав или ниси..... наравно није упитно.... :zelenko2:

ZAŠTO ČESTO BOG NE DAJE POBEDU NAD GREŠNIM

DELIMA ODMAH (I NA NAČIN NA KOJI JE OČEKUJEMO)

Pre kratkog razmatranja teme da napomenem da je mnogima neshvatljiv stav, razmišljanje, a može se slobodno reći i stvarnost iz iskustva – DA ČESTO BOG NE DAJE LJUDIMA POBEDU NAD GREŠNIM DELIMA ONDA KADA JE ONI ŽELE (a to je skoro bez izuzetka odmah, trenutno), IAKO JE TO NEŠTO TAKO POZITIVNO, NEŠTO ZA ŠTA JE LOGIČNO OČEKIVATI DA ĆE BOG DATI BEZUSLOVNO I BEZ IKAKVOG ODLAGANJA.

Uz sve to, kada Bog da pobedu, često je daje na način drugačiji od onog na koji ljudi žele da se dogodi.

Šta bi mogli biti razlozi za to? Šta je vaše mišljenje?

Da li bi pronalaženju odgovora mogla da pomogne činjenica da Bog često ne daje odmah ni druge, isto tako pozitivne darove, kao što su isceljenje od bolesti, posao, supružnika, decu... ili bilo šta dobro onda kada mi to hoćemo i na način na koji mi to očekujemo?

Šta vi mislite?

U ovom trenutku, koliko to mogu sada da sagledam, smatram da postoje mnogi razlozi zašto Bog ne daje odmah mnoge pozitivne darove (uključujući i pobedu nad grešnim delima).

Prvi i najvažniji razlog je to što Bog hoće da nas nauči da se za sigurnost spasenja oslanjamo samo na Njegovo savršeno, dovršeno i potpuno delo (ono što je uradio pre 2000 godina), a ne na ono što čini kroz nas.

„BOG NAM NE DAJE VIŠE POBEDE NE ZATO ŠTO NAM JE NE MOŽE DATI, VEĆ ZATO ŠTO NISMO SIGURNI U POBEDU DOK GOD OD POBEDE ZAVISIMO ZA SIGURNOST.“

„BOG NAM NE DAJE POBEDU DA BI NAM DAO SIGURNOST. ON NAM DAJE POBEDU ZATO ŠTO ŽELIMO DA PROSLAVIMO HRISTA.“ - The Gospel In A Nutshell, Jack Sequeira

Smatram da su ostali najčešći razlozi to što Bog mnoge svoje darove daje tek kad proceni da je to najbolje za nas i tek onda kada te darove nećemo preko opasne mere zloupotrebiti ni na svoju, a ni na tuđu štetu.

Jer ako smo iskreni prema samima sebi, priznaćemo da većinu Božijih darova mi manje ili više, namerno ili nenamerno, zloupotrebljavamo – posebno kada je u pitanju pobeda nad grešnim delima – onda je verovatnoća zloupotrebe, posebno u vidu oholosti, ponosa, skoro 100% – mnogi koji su toga svesni traže da im Bog oprosti i ponos zbog pobede.

Zato verujem da nam Bog daje darove koje želimo u Njegovo vreme, na Njegov način i pod Njegovim okolnostima – onda kada postanemo dovoljno zreli da ih primimo, posedujemo i upotrebljavamo – i kada delimična zloupotreba tih darova (zbog naše sebične ljudske prirode) neće upropastiti ni nas ni one oko nas.

U vezi adventističkog gledišta na ovo pitanje:

Ovde bih napomenuo da adventisti kao odgovor na ovu tematiku izuzetno vole tekst od njihove „proročice“ iz knjige Čežnja vekova, sa strane 266 originala koji glasi:

„U nekim slučajevima izlečenja Isus nije odmah podario traženi blagoslov. Međutim, u slučaju gube izrečena molba odmah je ispunjena. Kad se molimo za zemaljske blagoslove, odgovor na našu molitvu može da bude odložen ili nam Bog može dati nešto drugo što nismo tražili, ali tako neće da bude kad tražimo oslobođenje od greha. Njegova je volja da nas očisti od greha, da nas učini svojom decom i osposobi da živimo svetim životom.“, koji tumače kao da isceljenje od greha dolazi odmah, trenutno, iako se to iz teksta ne vidi najjasnije, već samo kao nagoveštaj.

A zaboravljaju da postoje bar još 2 njena teksta gde govori da je pobeda nad grešnim navikama često proces.

Na primer: 1. „Čim pokajnik traži pomoć od Spasitelja da se okrene od greha, Sveti Duh počinje svoj preobražavajući rad na srcu.“ RH 3. septembra 1903, par. 6, odakle se ne vidi da je oslobođenje od greha trenutno već da je u pitanju proces;

2. „Gledajući Isusa, primamo živi princip koji se širi u srcu, i Sveti Duh nastavlja delo, a vernik napreduje od milosti do milosti, od snage do snage, od karaktera do karaktera. On se saobražava sa likom Hristovom, sve dok u duhovnom rastu ne dostigne meru punog rasta u Hristu Isusu. Tako Hristos okončava prokletstvo greha i oslobađa dušu koja veruje od njegovog delovanja i dejstva.“ ST 13. marta 1893, par. 8 – i odavde se vidi da je u pitanju proces.

Ne iznenađuje nesistematičnost, nepovezanost i protivrečnost Elen Vajt izjava s obzirom da je skoro ceo „svoj“ književni opus plagirala.

1. deo – RAZMATRANJE STAVA DA VERA MORA ODMAH DA BUDE NAGRAĐENA POBEDOM NAD GREHOM (nastavak na prethodno razmatranje)

Mnogi protivnici ideje da Bog često ne daje odmah pobedu nad grešnim delima zbog raznih razloga smatraju da je jedini razlog za to naše neverstvo. I navode mnoge primere isceljenja iz Svetog pisma gde naglašavaju reč „odmah“.

Suština argumenata je da takvi smatraju da je Bog sam sebe obavezao, da je dužan (primoran, nateran... kako god to opisali) da nam odmah odgovori na našu veru, bez ikakvog odlaganja. Drugim rečima, da naša dovoljna vera Njemu zavrće ruku i da zbog veličine naše vere odgovor na nju mora doći trenutno, smesta.

Ovo verovanje je slično onom verovanju u nekim tradicionalnim verskim zajednicama da sveštenik prilikom obreda pričesti, ima vlast da primora Boga da vino i hleb pretvori u Hristovu krv i telo, i da Bog to ne može da odbije, jer je sam sebe na to obavezao. Razlika je u tome što je ovde umesto svešteničkih ovlašćenja sredstvo uticaja na Boga sama vernikova vera, a zajedničko u oba slučaja je da je Bog primoran da na to odmah, smesta odgovori zbog samoobavezivanja. Ispravnost ovakvog verovanja je posebna tema.

Sada, koja reč o verovatnom uzroku ovakvog verovanja:

Psihološki mehanizam koji „pobednici“ stalno zaboravljaju (ili jednostavno ne razumeju) je da može početi da veruje i pobeđuje samo ona osoba koja zna da nije osuđena zbog neverstva i poraza... Jer ima sigurnost ljubavi i prihvatanja. I u takvom okruženju vera prosto buja...

Može naučiti da hoda samo osoba kojoj je dozvoljeno da pada i koja nije osuđena zato što pada dok uči da prohoda...

Jednostavno, bilo šta što treba da bude postignuto je moguće samo onda dok imamo slobodu da padamo i grešimo dok smo na putu postizanja željenog.

Inače može nastati blokada zbog straha od neuspeha, a kod životno važnih pitanja blokada je utoliko neizbežnija ukoliko je pitanje od veće važnosti. U vezi pitanja spasenja, blokada je izvesna!

Izuzetak, i to samo privremeni, su oni koji misle da besprekorno uspevaju da ispune Božije zapovesti – sve dok ne počnu da im se dešavaju padovi. A onda zbog straha koji sa sobom nosi pristup „po spasenje kroz učinak, uspešnost“, padovi postaju sve češći i ozbiljniji – dok osoba ubrzo ne završi u začaranom krugu sve većih padova, sramote, krivice... i tada kod malobrojnih srećnika nastaje otrežnjenje, a kod ostalih teška i bolna propast, najčešće iznenadna.

ONDA KADA VIŠE NE ZAVISIMO ZA LJUBAV, PRIHVATANJE, SIGURNOST SPASENJA... OD ONOGA ŠTO TREBA DA BUDE POSTIGNUTO U NAMA I KROZ NAS, TADA SE STVARAJU NEOPHODNI PREDUSLOVI, OKRUŽENJE, ATMOSFERA... DA TO I BUDE POSTIGNUTO. DALJE JE SVE NA ISTRAJNOSTI U ODNOSU SA BOGOM.

USUDIO BIH SE DA TO PRIMENIM NA SLUČAJ VERE: NAUČIĆE DA VERUJU I BUDU VERNI BOGU SAMO ONI KOJIMA JE DOZVOLJENO DA NE VERUJU I BUDU NEVERNI (NE ONI NAMERNO NEVERNI – S PREDUMIŠLJAJEM, VEĆ NENAMERNO – ZBOG SLABOSTI) ALI PRI ČEMU ZNAJU DA NISU OSUĐENI VEĆ SU I DALJE VOLJENI, PRIHVAĆENI I IMAJU SIGURNOST.

I kada u takvoj atmosferi ljubavi, prihvatanja, sigurnosti... strah od osude, neverstva, poraza, odbacivanja nestane – bude izgnan napolje, onda će imati mogućnost da se sa svim tim suoče i prime i spoljašnju tj. pobedu vidljivu ljudskim ograničenim očima.

Ali spoljnja pobeda tj. spoljašnji učinak (uspešnost) nije i ne može biti uslov – uslov su samo SPONTANI stav odbojnosti prema grehu, kao i sama SPONTANA (NEUIZNUĐENA) želja, čežnja za promenom, a ne uspešnost u ostvarenju te promene – pokajani razbojnik je najbolji primer za to – jednom za svagda svima koji to osporavaju, a i svima ostalima.

A TAKAV STAV I ČEŽNJA MOGU BITI SLOBODNO PRIMLJENI SAMO U SRCE OSLOBOĐENO OD STRAHA ZA SIGURNOST SVOG SPASENJA.

To ne znači jednom spasen zauvek spasen, već sigurnost spasenja u sadašnjem trenutku samo na osnovu vere tj. oslanjanja na Hristove zasluge od pre 2000 godina – i ako takvo oslanjanje istraje do kraja, onda će takva osoba biti i konačno spasena.

2. deo – RAZMATRANJE STAVA DA VERA MORA ODMAH DA BUDE NAGRAĐENA POBEDOM NAD GREHOM (nastavak na prethodno razmatranje)

Neko će pitati: KAKO SE TO INSISTIRANJE NA NEOPHODNOSTI SIGURNOSTI SPASENJA UKLAPA U PRIČU O OSOBAMA KOJE SU SPREMNE DA I SVOJE SPASENJE DAJU ZA DRUGE (čuveni primer iz 2. Mojsijeve 32,32 i Rimljanima 9,2.3)?

Odgovor je: TAKO ŠTO SE TE SIGURNOSTI SVOG SPASENJA ZARAD DRUGIH MOGU ODREĆI JEDINO OSOBE KOJE JE PRETHODNO IMAJU. I koje su uz to, kroz stalni najbliskiji odnos sa Bogom, došle do tolike sličnosti sa Hristom.

Jednostavno, NEOPHODNOST SIGURNOSTI SPASENJA ZA ODNOS SA BOGOM I DRUGIMA, NE ISKLJUČUJE DA OSOBA DOĐE DO TAKVOG DUHOVNOG RASTA I ZRELOSTI DA JE SPREMNA DA TO I ŽRTVUJE ZARAD DRUGIH (a tako nešto Bog nikad neće tražiti).

UGLAVNOM, ONO ŠTO JE NAJKLJUČNIJE – KADA NE POSTOJI SIGURNOST SPASENJA SAMO NA OSNOVU OSLANJANJA NA ONO ŠTO JE HRISTOS URADIO PRE 2000 GODINA (SAMO NA OSNOVU OPRAVDANJA I POMIRENJA – RIM. 5. POGL.; 10,4; ...), VEĆ SE KAO USLOV POSTAVLJA I POSVEĆENJE TJ. SPOLJAŠNJI UČINAK (USPEŠNOST, POBEDA, VIDLJIVI SPOLJAŠNJI PREOBRAŽAJ...), FOKUS ĆE NEIZBEŽNO POBEĆI SA HRISTA NA SEBE I ONO ŠTO BOG OSTVARUJE U NAMA – UPRAVO ZBOG TE NESIGURNOSTI SPASENJA, STALNE PREOKUPIRANOSTI PITANJEM: DA LI JE MERA KOJOM DOZVOLJAVAM BOGU DA ČINI U MENI I KROZ MENE DOVOLJNA ZA SPASENJE? DA LI SAM DOVOLJNO DOBAR DA BUDEM SPASEN!?

A ONO ŠTO VIDIMO U SEBI NIKAD NIJE I NEĆE BITI DOVOLJNO DOBRO – ni u Božijim ni u našim očima, ni prema Božijim ni prema našim merilima!!! IZUZEV KOD UMIŠLJENIH SVETACA, fariseja, „pobednika“, „duhovne elite“, „izabranih“, „samozvanih 144000“... ALI ONI SU – SA SVOJIM POKUŠAJIMA DA LEČE KOMPLEKSE NIŽE VREDNOSTI DOKAZUJUĆI DA SU BOLJI, VREDNIJI, ZASLUŽNIJI, DOSTOJNIJI... OD DRUGIH – POSEBNA PRIČA!

I ZBOG TOGA NIKAD NE BISMO IMALI SIGURNOST SPASENJA I STALNO BISMO BILI ŽRTVE ISRCPLJUJUĆE, RAZARAJUĆE I BLOKIRAJUĆE ZABRINUTOSTI, NESIGURNOSTI, STRAHA, SUMNJE, ZEBNJE, NEVERSTVA, POBUNE... DA BOG NIJE PRONAŠAO DRUGI NAČIN ZA SPASENJE OD USPEŠNOSTI U NAŠEM PREOBRAŽAJU I DRŽANJU ZAPOVESTI – TO JE SPASENJE KROZ OSLANJANJE NA HRISTOVU USPEŠNOST U DRŽANJU ZAPOVESTI KOJU NAM BOG URAČUNAVA, KOJA NAM ON PRIPISUJE (NA OSNOVU NOVOG IDENTITETA KOJI IMAMO U HRISTU KAO NJEGOVI SINOVI I KĆERI)!!!

Naravno da ne treba posebno trošiti vreme na objašnjavanje da TO NE ZNAČI DOZVOLU ZA NAMERNO, VOLJNO GREŠENJE VEĆ SLOBODU DA NENAMERNO PADAMO NA SVOM PUTU KA SVE VEĆOJ BLISKOSTI SA BOGOM (što spontano dovodi i do spoljašnjeg preobražaja).

ZAMKA INSISTIRANJA NA USPEŠNOSTI UMESTO POTPUNOM OSLANJANJU NA HRISTOVU ŽRTVU KAO USLOVU SPASENJA, IZ BILO KOG RAZLOGA (NAJČEŠĆE „BORBE“ ZA BOŽIJU ČAST), DOVODI DO GUBLJENJA I HRISTA I SVIH SPOLJAŠNJIH VIDLJIVIH PLODOVA KOJE ON DAJE U NJEGOVO VREME, NA NJEGOV NAČIN POD NJEGOVIM OKOLNOSTIMA (VIDI GALATIMA 5,4, UOPŠTE, CELA POSLANICA ZAJEDNO SA RIMLJANIMA).

To je izuzetno jasno objašnjeno na prvih par strana Predgovor Poslanici Rimljanima od Martina Lutera (ima na netu, uključite automatski prevodilac...)

A u tom smislu su mi zanimljive i reči M Craig Barnes-a (When God interrupts: finding new life through unwanted, 1996):

„K. S. Luis je rekao da je, KADA JE SEBI POSTAVLJAO PITANJE DA LI IMA VERU, POČEO DA JE GUBI, JER SE TADA BAVIO SVOJOM VEROM, A NE BOGOM.

NAJBOLJI NAČIN DA OJAČAMO VERU NIJE DA JE PAŽLJIVO ISPITUJEMO, VEĆ DA POSMATRAMO ONOGA U KOGA VERUJEMO.

Biti previše usredsređen na veru je KAO DA POKUŠAVAMO DA POBOLJŠAMO VID TAKO ŠTO ĆEMO SKINUTI NAOČARE I GLEDATI U NJIH. SUŠTINA JE DA GLEDAMO KROZ NJIH, A NE U NJIH. Kada gledamo kroz naočare vere, otkrivamo zadivljujuće, pa možda čak i zastrašujuće Božje delovanje koje nije pod našom kontrolom.

Tada shvatamo da nas nikada ne menja i ne spasava naša vera, već tajanstveni Bog čije delovanje ne razumemo“.

nastavak prethodne poruke

3. deo – ZAŠTO SE TOLIKO INSISTIRA NA UČINKU, USPEŠNOSTI U SPOLJAŠNJIM DELIMA UMESTO PROMENI STAVOVA, ODNOSA, UNUTRAŠNJEM PREOBRAŽAJU? (nastavak prethodnih razmatranja)

Većina onih koji su opterećeni učinkom i koji insistiraju na njemu su ustvari opterećeni da dokažu kako su bolji, vredniji... od drugih zato što ga „imaju“, a drugi nemaju u toj meri. I argumenat za to, a nazvao bih ga dobrim izgovorom, im je da insistiraju na vidljivoj pobedi zbog Božije slave i časti!!!

Njih bih pitao, ako već toliko insistiraju na Božijoj časti, zašto je tako brukaju ponašajući se oholo kao da su bolji, vredniji... od drugih i istovremeno farisejski nadmeno odbacujući sve one koji po njihovim merilima uspešnosti tj. merilima uslovne ljubavi i prihvatanja ne zadovoljavaju kriterijume koje, eto oni tako uspešno ispunjavaju Bogu na slavu i čast... pa zato nadmeno sebe smatraju „izabranima, elitom, 144000...“? Što je u potpunoj suprotnosti sa Hristovim primerom!

PITAO BIH IH, ZAR VEĆI DOPRINOS BOŽIJOJ ČASTI NE DAJE SAMA PROMENA STAVA NEKE OSOBE PREMA GREHU, PROMENA NJENOG ODNOSA PREMA DRUGIMA, PROMENA NJENOG ODNOSA PREMA SAMOJ SEBI (od jedne ohole, sebične, samodovoljne osobe u jednu nesebičnu, poniznu, Hristoliku osobu), NEGO SAMA POBEDA NAD NENAMERNIM GRESIMA, ZAVISNOSTIMA I DRUGIM NEŽELJENIM OBLICIMA PONAŠANJA?

ZA MENE JE PONIZNOST, SNIŽAVANJE SEBE U SVOJIM OČIMA (antioholost, antinadmenost, antiponositost – razlikuj od dostojanstva, koje ljudi često pogrešno upotrebljavaju za pomenute osobine) UVEK BILO I BIĆE NEUPOREDIVO VEĆI DOKAZ BOŽIJE SILE U MENJANJU NEKE OSOBE NEGO SAMA POBEDA KOJU JOJ BOG DAJE NAD VIDLJIVIM SPOLJAŠNJIM GRESIMA, ZAVISNOSTIMA I DRUGIM NENAMERNIM OBLICIMA PONAŠANJA...

A vidim da i većina oko mene tako posmatra i da ih upravo novi stav, odnos koji preobraženi vernici imaju prema njima i svim ostalima, mnogo više privlači ka Hristu od pobeda koje su ti vernici dobili nad otvorenim neželjenim gresima.

Zašto je to tako?

Zato što takvi vernici imaju privlačan karakter bezuslovne ljubavi i prihvatanja (koliko je to smrtnim grešnicima moguće) i u njihovom prisustvu se drugi osećaju voljeno, vredno, prihvaćeno, poštovano takvi kakvi jesu... i to im govori da i za njih ima nade, da i njih Bog voli, ceni, prihvata, želi... i to je ono što ih privlači.

Duboko sam ubeđen da je ljude Hristu MNOGO VIŠE PRIVLAČIO NJEGOV KARAKTER BEZUSLOVNE LJUBAVI, BEZUSLOVNOG PRIHVATANJA, NEMERLJIVE MILOSTI, RAZUMEVANJA, PODRŠKE, PRAŠTANJA... NEGO NJEGOVA SPOLJAŠNJA BESPREKORNOST!

I to poređenje između Hrista i fariseja u njihovom privlačenju drugih, o kome smo do sada pričali, dokazuje i više nego slikovito.

Neki će kazati da nije tako! Čekajte! Pa zar i fariseji nisu bili spolja besprekorni, bez mrlje i mane u spoljašnjim delima, ponašanju, poštovanju zakona... ali nikog od odbačenih ljudi sa margine, otvorenih grešnika, ... nisu privukli sebi (sem onih sličnih, koji su želeli da dokažu da su bolji od drugih)?

Zato što su njihova besprekorna spoljašnja dela bila pokrenuta pogrešnim pobudama, željom da uzdignu sebe unižavanjem i nipodaštavanjem drugih, a ljudi oko njih su to nepogrešivo videli – primer je priča o fariseju i porezniku (cariniku) iz Luka 18.

Ljudima su mnogo bitnije i privlačnije ispravne pobude tj. namere od ispravnih dela – posebno ako su ispravna dela učinjena iz pogrešnih pobuda. A isti je slučaj i kod Boga. Pogledajte 1. Samuilovu 16,7, već pominjanu priču o porezniku i fariseju...

Primetio sam da većina ljudi mnogo više ceni osobe koje čine pogrešna dela iz ispravnih namera, ili čine pogrešna dela iz slabosti, ali im je zbog toga žao, kaju se zbog svoje slabosti, jednostavno ne žele to što čine (kao Pavle u Rimljanima 7,14-25)... nego što ceni i poštuje osobe koje su spolja besprekorne ali im je karakter sebičan, nadmen, odbacivački...

Zašto?

Zato što su svesni da smo svi grešni smrtnici i da često grešimo protiv svoje volje (ne samo iz namere), da često zbog te ljudske slabosti činimo nešto što ne želimo... I privlače ih osobe koje ih razumeju u njihovoj neželjenoj slabosti, prihvataju i vole ih takve kakvi su.

A to im istovremeno donosi uverenje da i za njih ima nade, da i oni mogu biti promenjenih stavova, promenjenog odnosa prema drugima, a na kraju i promenjenog ponašanja, što im nije toliko bitno ka novi stav prema grehu i Hristoliki odnos prema drugima, ali svakako žele i tu spoljašnju pobedu.

Pritisak očekivanja - isto i u sportu, košarci kao i u duhovnom

životu – jedan komentar sa portala za vreme OI u Parizu 2024:

„Znaš zašto je to tako?

ZATO ŠTO SE PRE MEČA PODIŽE ZID NACIONALNE MITOLOGIJE I IGRAČIMA NABACUJU PO TOJ OSNOVI OČEKIVANJA, KOJA JE SKORO NEMOGUĆE ISPUNITI.

ONI SE ONDA ZA VREME MEČA TOLIKO STISNU OD STRAHA DA NAPRAVE GREŠKU (PO SISTEMU, AKO PROMAŠIM PROGLASIĆE ME IZDAJICOM), DA ONDA STALNO PRAVE GREŠKE. Ništa novo, to je bilo i na SP u finalu isto.“ [vrhunski komentar!]

Oni su lavovi kao što je Elen Vajt lavica na naslovnoj stranici knjige Ellen White Psychobiography.

Preporučujem svima da je pročitaju, ima na netu na engleskom pa ubacite u automatski prevodilac.

Elen Vajt PSIHOBIOGRAFIJA - naslovna.jpg
Elen Vajt PSIHOBIOGRAFIJA - naslovna.jpg

Naravno, to su adventističke strategije. Sa njima samo istom merom, dok se ne upristoje i ne okanu manupilacije i izvrtanja pa počnu iskreno i korektno da diskutuju. Miloš Bogdanović im je u vezi metodologije rasprava tata, a ima i naslednike kao što su Danijel Gmitrović, Kutanjci, Stefan Ristić i sl. dug je spisak.
Методологија, по мени :deda:, мајка свих ствари.

Погледаћу.

Kako da ti odgovorim kada ti pricas o magarcu ja o konju?
Kakve to veze ima?

ZAŠTO ČESTO BOG NE DAJE POBEDU NAD GREŠNIM

DELIMA ODMAH (I NA NAČIN NA KOJI JE OČEKUJEMO)

Pre kratkog razmatranja teme da napomenem da je mnogima neshvatljiv stav, razmišljanje, a može se slobodno reći i stvarnost iz iskustva – DA ČESTO BOG NE DAJE LJUDIMA POBEDU NAD GREŠNIM DELIMA ONDA KADA JE ONI ŽELE (a to je skoro bez izuzetka odmah, trenutno), IAKO JE TO NEŠTO TAKO POZITIVNO, NEŠTO ZA ŠTA JE LOGIČNO OČEKIVATI DA ĆE BOG DATI BEZUSLOVNO I BEZ IKAKVOG ODLAGANJA.

Uz sve to, kada Bog da pobedu, često je daje na način drugačiji od onog na koji ljudi žele da se dogodi.

Šta bi mogli biti razlozi za to? Šta je vaše mišljenje?

Da li bi pronalaženju odgovora mogla da pomogne činjenica da Bog često ne daje odmah ni druge, isto tako pozitivne darove, kao što su isceljenje od bolesti, posao, supružnika, decu... ili bilo šta dobro onda kada mi to hoćemo i na način na koji mi to očekujemo?

Šta vi mislite?

U ovom trenutku, koliko to mogu sada da sagledam, smatram da postoje mnogi razlozi zašto Bog ne daje odmah mnoge pozitivne darove (uključujući i pobedu nad grešnim delima).

Prvi i najvažniji razlog je to što Bog hoće da nas nauči da se za sigurnost spasenja oslanjamo samo na Njegovo savršeno, dovršeno i potpuno delo (ono što je uradio pre 2000 godina), a ne na ono što čini kroz nas.

„BOG NAM NE DAJE VIŠE POBEDE NE ZATO ŠTO NAM JE NE MOŽE DATI, VEĆ ZATO ŠTO NISMO SIGURNI U POBEDU DOK GOD OD POBEDE ZAVISIMO ZA SIGURNOST.“

„BOG NAM NE DAJE POBEDU DA BI NAM DAO SIGURNOST. ON NAM DAJE POBEDU ZATO ŠTO ŽELIMO DA PROSLAVIMO HRISTA.“ - The Gospel In A Nutshell, Jack Sequeira

Smatram da su ostali najčešći razlozi to što Bog mnoge svoje darove daje tek kad proceni da je to najbolje za nas i tek onda kada te darove nećemo preko opasne mere zloupotrebiti ni na svoju, a ni na tuđu štetu.

Jer ako smo iskreni prema samima sebi, priznaćemo da većinu Božijih darova mi manje ili više, namerno ili nenamerno, zloupotrebljavamo – posebno kada je u pitanju pobeda nad grešnim delima – onda je verovatnoća zloupotrebe, posebno u vidu oholosti, ponosa, skoro 100% – mnogi koji su toga svesni traže da im Bog oprosti i ponos zbog pobede.

Zato verujem da nam Bog daje darove koje želimo u Njegovo vreme, na Njegov način i pod Njegovim okolnostima – onda kada postanemo dovoljno zreli da ih primimo, posedujemo i upotrebljavamo – i kada delimična zloupotreba tih darova (zbog naše sebične ljudske prirode) neće upropastiti ni nas ni one oko nas.

U vezi adventističkog gledišta na ovo pitanje:

Ovde bih napomenuo da adventisti kao odgovor na ovu tematiku izuzetno vole tekst od njihove „proročice“ iz knjige Čežnja vekova, sa strane 266 originala koji glasi:

„U nekim slučajevima izlečenja Isus nije odmah podario traženi blagoslov. Međutim, u slučaju gube izrečena molba odmah je ispunjena. Kad se molimo za zemaljske blagoslove, odgovor na našu molitvu može da bude odložen ili nam Bog može dati nešto drugo što nismo tražili, ali tako neće da bude kad tražimo oslobođenje od greha. Njegova je volja da nas očisti od greha, da nas učini svojom decom i osposobi da živimo svetim životom.“, koji tumače kao da isceljenje od greha dolazi odmah, trenutno, iako se to iz teksta ne vidi najjasnije, već samo kao nagoveštaj.

A zaboravljaju da postoje bar još 2 njena teksta gde govori da je pobeda nad grešnim navikama često proces.

Na primer: 1. „Čim pokajnik traži pomoć od Spasitelja da se okrene od greha, Sveti Duh počinje svoj preobražavajući rad na srcu.“ RH 3. septembra 1903, par. 6, odakle se ne vidi da je oslobođenje od greha trenutno već da je u pitanju proces;

2. „Gledajući Isusa, primamo živi princip koji se širi u srcu, i Sveti Duh nastavlja delo, a vernik napreduje od milosti do milosti, od snage do snage, od karaktera do karaktera. On se saobražava sa likom Hristovom, sve dok u duhovnom rastu ne dostigne meru punog rasta u Hristu Isusu. Tako Hristos okončava prokletstvo greha i oslobađa dušu koja veruje od njegovog delovanja i dejstva.“ ST 13. marta 1893, par. 8 – i odavde se vidi da je u pitanju proces.

Ne iznenađuje nesistematičnost, nepovezanost i protivrečnost Elen Vajt izjava s obzirom da je skoro ceo „svoj“ književni opus plagirala.

1. deo – RAZMATRANJE STAVA DA VERA MORA ODMAH DA BUDE NAGRAĐENA POBEDOM NAD GREHOM (nastavak na prethodno razmatranje)

Mnogi protivnici ideje da Bog često ne daje odmah pobedu nad grešnim delima zbog raznih razloga smatraju da je jedini razlog za to naše neverstvo. I navode mnoge primere isceljenja iz Svetog pisma gde naglašavaju reč „odmah“.

Suština argumenata je da takvi smatraju da je Bog sam sebe obavezao, da je dužan (primoran, nateran... kako god to opisali) da nam odmah odgovori na našu veru, bez ikakvog odlaganja. Drugim rečima, da naša dovoljna vera Njemu zavrće ruku i da zbog veličine naše vere odgovor na nju mora doći trenutno, smesta.

Ovo verovanje je slično onom verovanju u nekim tradicionalnim verskim zajednicama da sveštenik prilikom obreda pričesti, ima vlast da primora Boga da vino i hleb pretvori u Hristovu krv i telo, i da Bog to ne može da odbije, jer je sam sebe na to obavezao. Razlika je u tome što je ovde umesto svešteničkih ovlašćenja sredstvo uticaja na Boga sama vernikova vera, a zajedničko u oba slučaja je da je Bog primoran da na to odmah, smesta odgovori zbog samoobavezivanja. Ispravnost ovakvog verovanja je posebna tema.

Sada, koja reč o verovatnom uzroku ovakvog verovanja:

Psihološki mehanizam koji „pobednici“ stalno zaboravljaju (ili jednostavno ne razumeju) je da može početi da veruje i pobeđuje samo ona osoba koja zna da nije osuđena zbog neverstva i poraza... Jer ima sigurnost ljubavi i prihvatanja. I u takvom okruženju vera prosto buja...

Može naučiti da hoda samo osoba kojoj je dozvoljeno da pada i koja nije osuđena zato što pada dok uči da prohoda...

Jednostavno, bilo šta što treba da bude postignuto je moguće samo onda dok imamo slobodu da padamo i grešimo dok smo na putu postizanja željenog.

Inače može nastati blokada zbog straha od neuspeha, a kod životno važnih pitanja blokada je utoliko neizbežnija ukoliko je pitanje od veće važnosti. U vezi pitanja spasenja, blokada je izvesna!

Izuzetak, i to samo privremeni, su oni koji misle da besprekorno uspevaju da ispune Božije zapovesti – sve dok ne počnu da im se dešavaju padovi. A onda zbog straha koji sa sobom nosi pristup „po spasenje kroz učinak, uspešnost“, padovi postaju sve češći i ozbiljniji – dok osoba ubrzo ne završi u začaranom krugu sve većih padova, sramote, krivice... i tada kod malobrojnih srećnika nastaje otrežnjenje, a kod ostalih teška i bolna propast, najčešće iznenadna.

ONDA KADA VIŠE NE ZAVISIMO ZA LJUBAV, PRIHVATANJE, SIGURNOST SPASENJA... OD ONOGA ŠTO TREBA DA BUDE POSTIGNUTO U NAMA I KROZ NAS, TADA SE STVARAJU NEOPHODNI PREDUSLOVI, OKRUŽENJE, ATMOSFERA... DA TO I BUDE POSTIGNUTO. DALJE JE SVE NA ISTRAJNOSTI U ODNOSU SA BOGOM.

USUDIO BIH SE DA TO PRIMENIM NA SLUČAJ VERE: NAUČIĆE DA VERUJU I BUDU VERNI BOGU SAMO ONI KOJIMA JE DOZVOLJENO DA NE VERUJU I BUDU NEVERNI (NE ONI NAMERNO NEVERNI – S PREDUMIŠLJAJEM, VEĆ NENAMERNO – ZBOG SLABOSTI) ALI PRI ČEMU ZNAJU DA NISU OSUĐENI VEĆ SU I DALJE VOLJENI, PRIHVAĆENI I IMAJU SIGURNOST.

I kada u takvoj atmosferi ljubavi, prihvatanja, sigurnosti... strah od osude, neverstva, poraza, odbacivanja nestane – bude izgnan napolje, onda će imati mogućnost da se sa svim tim suoče i prime i spoljašnju tj. pobedu vidljivu ljudskim ograničenim očima.

Ali spoljnja pobeda tj. spoljašnji učinak (uspešnost) nije i ne može biti uslov – uslov su samo SPONTANI stav odbojnosti prema grehu, kao i sama SPONTANA (NEUIZNUĐENA) želja, čežnja za promenom, a ne uspešnost u ostvarenju te promene – pokajani razbojnik je najbolji primer za to – jednom za svagda svima koji to osporavaju, a i svima ostalima.

A TAKAV STAV I ČEŽNJA MOGU BITI SLOBODNO PRIMLJENI SAMO U SRCE OSLOBOĐENO OD STRAHA ZA SIGURNOST SVOG SPASENJA.

To ne znači jednom spasen zauvek spasen, već sigurnost spasenja u sadašnjem trenutku samo na osnovu vere tj. oslanjanja na Hristove zasluge od pre 2000 godina – i ako takvo oslanjanje istraje do kraja, onda će takva osoba biti i konačno spasena.

2. deo – RAZMATRANJE STAVA DA VERA MORA ODMAH DA BUDE NAGRAĐENA POBEDOM NAD GREHOM (nastavak na prethodno razmatranje)

Neko će pitati: KAKO SE TO INSISTIRANJE NA NEOPHODNOSTI SIGURNOSTI SPASENJA UKLAPA U PRIČU O OSOBAMA KOJE SU SPREMNE DA I SVOJE SPASENJE DAJU ZA DRUGE (čuveni primer iz 2. Mojsijeve 32,32 i Rimljanima 9,2.3)?

Odgovor je: TAKO ŠTO SE TE SIGURNOSTI SVOG SPASENJA ZARAD DRUGIH MOGU ODREĆI JEDINO OSOBE KOJE JE PRETHODNO IMAJU. I koje su uz to, kroz stalni najbliskiji odnos sa Bogom, došle do tolike sličnosti sa Hristom.

Jednostavno, NEOPHODNOST SIGURNOSTI SPASENJA ZA ODNOS SA BOGOM I DRUGIMA, NE ISKLJUČUJE DA OSOBA DOĐE DO TAKVOG DUHOVNOG RASTA I ZRELOSTI DA JE SPREMNA DA TO I ŽRTVUJE ZARAD DRUGIH (a tako nešto Bog nikad neće tražiti).
I sada ce neko to da cita 20 minuta i onda 5 sati da utrosi samo na ovaj tekst, da bi nasao neku poentu?

Moras ukratko da obrazlozis,b u tome adventisti grese.
I onda potvrdis mali citat gde oni to tvrde, a onda Biblijom pokazes da pogresno tvrde.
Ovako si skroz omasio.

Na primer:

1. Adventisti uce da ne treba seci nokte nedeljom.
Onda kratak tekst gde to tvrde.
I tekst iz Biblije da nedeljom moze ali neki drugi dan ne moze.
Pa sledeca tacka pod brojem 2 i sve tako.
Ovako, tebe mrzi a hoces drugi da ovo sve cutaju??
Bili su stotine takvih kao ti ovde.

Poslednja izmena:
Oni su lavovi kao što je Elen Vajt lavica na naslovnoj stranici knjige Ellen White Psychobiography.

Preporučujem svima da je pročitaju, ima na netu na engleskom pa ubacite u automatski prevodilac.

Pogledajte prilog 1749815Pogledajte prilog 1749815
Ovo je lav a ne lavica.
A lav je muskog roda
Znaci nije rec o EGW.
E bas si mi ti veliki poznacavao EGW i postenjacina nema sta, odma u startu s laze?
I sada ce odma svi ovde da procitaju bar pola te knjige?
Osim toga, lav je samo Hristos.

Back