muzjak
Poznat
- Poruka
- 8.000
Prosek u čemu?svi ste vi sasavim regularan prosek
verujte mi, kad vam bata kaže..
Ljudi su višedimenziona bića.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Prosek u čemu?svi ste vi sasavim regularan prosek
verujte mi, kad vam bata kaže..
De procitaj jos jedared![]()
Zasto bi mi verovao da je JA normalno, kad je to samo licna procena? Spomenuh i zasto normalnost, al aj vako... (krajnje redukovano i simplifikovano)
Normalnost… je odredjena drustvena kategorija pomocu kojih se razvrstavaju razlicite osobenosti. Kategorije su povezane sa odredjenim normama (pravilima kateogrizacije, postupaka na granici isl) i vrednostima (savrseno cista kategorija, bez upliva necistih, opasnih, granicnih pojmova). Svi ljudi koji postoje ili su postojali su normalni (cak i masovne ubice) – “zakon” prirode. Covek pak nastoji da stvori organizovanu sliku sveta, te, po "zakonu" kulture, klasifikuje i kategorise radi lakseg ostvarivanja (kroz interakciju) svojih osnovnih i izvedenih potreba. Kako medju ljudima postoji sirok spektar osobenosti, jedan skup osobenosti, koje doprinose drustvenoj koheziiji i omogucavaju drustvenu interakciju za zadovoljenje potreba - kategorisan je kao normalan, a sve izvan kao van"normalno. Kako mas.ubice zadovoljavanjem svoje potrebe kroz interakciju sa drugima vode ka drustvenoj dezintegraciji (ugrozavajuci osnovnu potrebu drugih za egzistencijom), bivaju klasifikovani kao van”normalni”.
Covek kroz socijalizaciju (i validirenje i adapaciju kroz iskustvo) preuzima osnovne kategorije, odnosno markira granice izmedju kategorija. A, granice su uvek dobre za promisljanje – i pomeranje… Covek ogranicava svoju predstavu “normalnog” kroz ispitivanje dokle daleko moze da ide. Kao dete koje ispituje dokle moze sa roditeljima. “Dokle moze” je ivica posle koje uslede sankcije – za mas.ubicu brutalna – egzekucija ili manje brutalna – prevaspitavanje u zatvoru npr. Biva “odstranjen”. “Odstranjenost” moze biti i prikrivena: npr. kroz odrzavanje drustvene distance, stigmatizaciju, marginalizaciju itd. Osobe su zbog neke svoje drugacijosti, odstupanja od drustveno prihvacene kategorije oznaceni i “odstranjeni”.
U okvirima kategorija se ostaje iz straha od posledica. Posledice mogu biti – spaljivanje na lomaci vestica (pa budi ti posle toga vestica), ili drustveni uspeh / prestiz / moc – ukoliko proboji granica naidju na drustvenu podrsku. Da li ce biti podrzano ili ne zavisi od interakcije individua i mogucnosti koje pruza struktura za zadovoljenje potreba sve dok drustvena kohezija biva ocuvana… Kroz ovu igru stvaraju se okovi normalnog. Svaka struktura u svrhu kohezije ima odredjene “ventile”. Ti ventili (ako doprinose koheziji) bivaju ocuvani i tu se stvara mogucnost pomeranja granica normale. “Ventili” imaju zig. Nije svako u mogucnosti da ga nosi. Dali – zigosan, ali drustveno podrzan… Biti nenormalan moze usloviti gubitak ili nenalazenje posla, gubitak partnera, prijatelja… ali i dobitak posla, partnera, prijatelja… Da li ces rizikovati – zavisice od trenutnih mogucnosti zadovoljavanja osnovnih i izvedenih potreba i sl.
Odstupanje od definisanih drustvenih uloga u definisanim interakcijama (uloga domacice-kuvarice-ljubavnice na poslovnom sastanku sa definisanom agendom gde jedna od tema nije spremanje sarme za rucak uz povremeno fuckanje partneru) je odstupanje od normalnog… Posledice ponavljanog odstupanja… Ili samo jednog “prestupa”…
Drugim recima – normalnost je kategorija drustveno razvijena i promenjiva kroz stalnu interakciju individualnog i kolektivnog / strukture / kulture… U granicama normalnog ostaje se iz straha od sankcija, promene, posledica…
Ovako nekako... (mada dosta nabacano i nerazradjeno... al i ovo je dugacko).
I, jope: Da sam JA normalno – tvrdim licno, bez obzira sta DRUGI misle o tome(JA definisalo granice - a koliko su u skladu sa granicama kategorije...)
Odlican primer – imas kriterijume po kojima cenis da ti se spava vise nego sto je to uobicajeno, a pri tom ne mozes da tvrdis da to sto tebi prelazi granice normalnosti mozda je meni u granicama normalnosti… Kategorija pospan podrazumeva odredjeni set drustveno priznatih osobenosti… a postojanje ovakve kategorije olaksava drustvenu interakciju npr. Mada moze da uloga pospanog definitivno narusi interakciju... (kljucas na intervjuu za posao)...

to što se koristi reč "više" ni na čemu ne favorizuje njihovu unikatnost.
ljudi, pa i vi ovde, sa svim svojim dimenzijama, predvidivi ste i manje više dosadni.
nema Ideje.
Nema Iskre
Nema Inspiracije.
Dosada je vaše ime i prezime..
Želim svima da vamuzmem DNK ispod jezika i da ga pomešam sa nekom kiselinom i da vidim šta će da ispadne.
Generacijama..
Generacijama negujete predvidivost.
Neka već neko od vas razbije ekran čekićem.
SADA!
m?..neko?..bilo ko..?

Mužjak, nisi ni menemuzjak a mene nisi komentarisao nista![]()
?Hoćete da vam gledam i u šolju?voli se držati normale...to je kao linija posred ceste koja te vraća kad zastraniš lijevo il desno
Aaa, evo da izkomentarišem.
Normalnost nije uslov za sreću (pod uslovom da znamo šta je normalnost i da znamo šta pod time podrazumevamo)

Ajd sad. Ne znam zašto normalnost vezuješ za sreću?Evo i moj komentar tvoje misli..
Normalnost jeste uslov za srecu, jer prava sreca dolazi samo iz pravih moralnih vrednosti...
Normalnost je ono sto je u skladu sa pravim moralnim vrednostima, tj nacelima...
Prava sreca je stanje duha...
inace nije prava sreca vec bezumno veselje..
Nije cela, ali je dovoljno.i meni se sviđa tvoja pjesmica
zaista
Mnogopominjan i rabljen pojam na stranicama foruma i u životu je "normalnost".
Pa pitam:
Da li vam je jedan od najvažnijih ciljeva u životu da budete normalni?
I da li biste da budete normalni i nesrećni ili da ne budete normalni ali srećni?
Kakav je vaš stav prema normalnosti?
I šta je za vas normalnost?
I zašto bi svi srljaju u tu normalnost? Šta je to u njoj tako interesantno i primamljivo?
Kasnije ću citirati nešto iz "Ego-psihologije normalnosti" od Dr Ivana Nastović.

- svako o tome sam sudi, i lično mišljenje najposle uvek prevagne nad opštim. 
Da sam normalan, sasvim sigurno bih poludeo....
Ono sto prihvata vecina u drustvu ili grupi u kojoj pripadas smatra se normalnim.
Predpostavljam da svako odudaranje od proseka nije normalno.
Ono sto prihvata vecina u drustvu ili grupi u kojoj pripadas smatra se normalnim.
Predpostavljam da svako odudaranje od proseka nije normalno.
Školska definicija pojma normalnosti.
I tačna.
Mnogopominjan i rabljen pojam na stranicama foruma i u životu je "normalnost".
Pa pitam:
Da li vam je jedan od najvažnijih ciljeva u životu da budete normalni?
I da li biste da budete normalni i nesrećni ili da ne budete normalni ali srećni?
Kakav je vaš stav prema normalnosti?
I šta je za vas normalnost?
I zašto bi svi srljaju u tu normalnost? Šta je to u njoj tako interesantno i primamljivo?
Kasnije ću citirati nešto iz "Ego-psihologije normalnosti" od Dr Ivana Nastović.
Jeste, zeleo bih da budem sto normalniji.
kad razmisljam rekao bih da budem nenormalan, ali srecan, ali kad se zadesi to onda uvek odaberem da budem normalan, a nesrecan.
/
Za mene je normalnost ono kako se ponasa vecina...ali opet dok je za nas nesto nenormalno kod drugih ljudi je to potpuno normalno. Tako da ne postoji nenormalnost.
Ja bih pre rekao da dosta njih srlja u nenormalnost, svi zele da budu razliciti, a samim tim bi se za njih reklo da su nenormalni zato sto odstupaju od vecine, a vecina je normalna.