Da li si veći Srbin Il veći lokal-patriota?

Чекамо тебе, да нама неукима објасниш шта је култура расе, шта култура нације и шта је култура географије. :kafa:
Ako se to ne zna, onda smo u debelom minusu. Svaki put kada pričitam da neko ima potrebu da drugima objašnjava svoje poreklo, postaje mi sumnjiv.

Bazirao sam se više na pigmentaciji. Svakako je Vanja bliži prosječnom Italijanu nego Poljaku, a Nikola je bliži prosječnom Poljaku.
Među Srbima sam kod rođenih (2 brata, 2 sestre ili brat i sestra) viđao puno slučajeva odudaranja po pigmentaciji. Čini mi se da je najučestalije sestra svijetle pigmentaciji slovenskog izgleda u cjelini i tamniji brat starobalkanskog/vlaškog izgleda. Inače imamo nešto više žena sa djelimično ili potpuno slovenskim izgledom nego muškaraca.
To su česte pojave, mada za slovenske/vlaške gene nije toliko bitnija pigmentacija koliko crte lica. Crnomanjasti Alpinid je i dalje tipičan za srednju Evropu, dok je svetloputi Dinarid za Balkan itd.

Ako se to ne zna, onda smo u debelom minusu. Svaki put kada pričitam da neko ima potrebu da drugima objašnjava svoje poreklo, postaje mi sumnjiv.
svi smo mi srbi
ali su nas titoisti podelili na licane, hercegovce, crnogorce, one iz srbije, toboz vojvodjane...

lokal patriotizam je stvar komunalnih potrepstina , recimo borba za dobrobit u svom kraju i to...

kapito ?

ili no kapito ?

svi smo mi srbi i to je ispred svega.

Динароид, медитераноид, итд...
Posle još prepiske priznao je da nije primetio jak CM, da je teško utvrdiiti da li je neodvojivi deo Dinarakog supstrata ili je u čistoj formi.
I taj Medeteran je posle vezao za Pontid.
Tragove Nordoidosti video je samo u izrazu lica, još nešto u tragovima, visok koren nosa, uskom licu, glavi na granici dolihokefalnosti itd

To su česte pojave, mada za slovenske/vlaške gene nije toliko bitnija pigmentacija koliko crte lica. Crnomanjasti Alpinid je i dalje tipičan za srednju Evropu, dok je svetloputi Dinarid za Balkan itd.
Čini se da su Baltid, Gorid, Neo Danubian i Norid tipovi koje vučemo od slovenskih predaka, dok tipove Mediteranid, Atlantid, Dinaro-Med i Pontid vučemo od starobalkanskih/vlaških predaka. Dok bi tipovi Dinarid i North Pontid kod nas nastali kao produkt mešanja Slovena i Vlaha. Alpid je izgleda bio prisutan kod obe populacije. Ostaje misterija Borebija koji nekako ne ide ni uz Slovene ni uz Starobalkance, već vuče na Germane.

Čini se da su Baltid, Gorid, Neo Danubian i Norid tipovi koje vučemo od slovenskih predaka, dok tipove Mediteranid, Atlantid, Dinaro-Med i Pontid vučemo od starobalkanskih/vlaških predaka. Dok bi tipovi Dinarid i North Pontid kod nas nastali kao produkt mešanja Slovena i Vlaha. Alpid je izgleda bio prisutan kod obe populacije. Ostaje misterija Borebija koji nekako ne ide ni uz Slovene ni uz Starobalkance, već vuče na Germane.
Pontid , tj. Severni pontid je isto čest kod original Slovena kao što su oni u trouglu Belorusija - Ukrajina - zapadna Rusija.

Današnji Srbi se samo djelimično potomci slovenskih Srba koji su došli na Balkan početkom 7. vjeka. Moderni Srbi su mješavina tih proto-Srba i drugih Slovena sa balkanskim starosjedilaca (Vlasima), oni su se izmješali tokom srednjeg vjeka i iz tog miksanja su nastali Srbi u današnjem obliku. Tamo do 13-og vjeka se odvijalo to mješanje. Tako da su današnji Srbi isti kao Srbi od prije 800 godina, ali nisu isto kao Srbi od prije 1400 godina. Tako kažu arheogenetička i genetička istraživanja. Slovenski Srbi i druga slovenska plemena nisu došli na pustu zemlju prije oko 1400 godina ili nešto više. Na Balkanu je bilo drugih ljudi kad su oni došli, Grci su bili na jugu a u ostatku Balkana uglavnom Vlasi koji su govorili romanskim jezicima. Da se seoba Slovena nije desila najveći dio Balkana bi danas bio romanofon. Bukvalno svaki Srbin u sebi ima i slovenskih i vlaških gena. Kod nekih Srba više dođu do izražaja slovenski geni pa izgleda ili može proći kao npr. Poljak ili Rus, a kod nekih više do izražaja dođu vlaški geni pa izgleda kao Grk ili Italijan. Dva rođena brata mogu biti tako različiti. Znam X slučajeva dva brata, 2 sestre ili brata i sestre od kojih je neko plav i sjevernjačkog izgleda a neko taman mediteranskog izgleda. Eno ti Nikole i Vranje Grbića dakle rođene braće - Nikola je svijetliji i izgleda kao Poljak neki, a Vanja je tamniji i vuče na Italijana.

@Perperius @FDDD
Termin "Vlasi" je tu anahron i nije baš tačan. "Vlah"u ranom srednjem veku je bio naziv (etnonim i socijalna oznaka) koji su Sloveni i Vizantinci koristili za razne romanizovane i nomadske stočarske populacije.
To su bili potomci Ilira, Tračana, Dačana i drugih starosedelačkih grupa, delimično romanizovanih, ali nisu bili etnički homogeni niti činili celokupno neslovensko stanovništvo Balkana.

Tu su još i:
Anadolski stočari.
Rimski period - osnovali mnoge gradove, dovodi legionare i koloniste iz raznih delova carstva uključujući Italiju, Hispaniju, Galiju, Siriju i severnu Afriku. Pošto su vojnici često ostajali u provincijama nakon službe i ženili se lokalnim ženama, oni su doprinosili dodatnom tragičnom genetskom miksu.
Osmanlije - doseljavanje iz Anadolije, Male Azije i Levanta u gradove i vojne garnizone (ne u velikom broju, ali sa tragom u tragičnom genetskom miksu).
Cigani - mešanja je očito bilo.

Sve to zajedno čini da današnji Srbi izgledaju tako kako izgledaju. A i razlika je uočljiva i po regijama, što južnije tužnije i po tom pitanju.

Da, neki izgledaju kao Grci, Italijani, ali mnogi kao da su sa Magreba. Mene lično je jedan Anglosaksonac, koji je video negde grupu Srba, pitao otkud spics u Srbiji (naziv za latinoamerikance). Tragikomedija.

"Vlah" je isprva bio staroslovenski termin za sve romanske narode. Ne samo za one balkanske.

Preuzeli su ga od starih Germana (germanski oblik je bio "walhaz" što znači stranac - odatle recimo nazivi Vels gde žive Kelti ili Valonija u Belgiji gde se govori francuski umesto holandskog).

Uostalom, Poljaci i dan danas zovu Italiju i Italijane "Włochy" (Vlohi). Tu je i slovenačko mesto Laško koje se odnosi na Italijane.

Fenotip i genetip se ne poklapaju baš uvjek na nivou pojedinaca, ali se poklapaju na nivou naroda. Postoje tamnokosi Rusi, ali i svjetlokosi Grci. Svaki tamni Rus ima puno više sjevernjačke genetike od svjetlog Grka. Naravno na nacionalnom nivou Rusi su puno svetliji od Grka. Sva drugi Rus je plav, a kod Grka je u prosjeku plav možda 1 od njih 20.
>Svaki tamni Rus ima puno više sjevernjačke genetike od svjetlog Grka.
To su ne bih složio jer mi zvuči kao obmana. I jedan i drugi imaju više severnjačkie genetike od nekih njihovih sunarodnika, samo što je ovaj Grk manjina, time Grci većinski nisu bliži severnjačkoj genetici.

"Vlah" je isprva bio staroslovenski termin za sve romanske narode. Ne samo za one balkanske.

Preuzeli su ga od starih Germana (germanski oblik je bio "walhaz" što znači stranac - odatle recimo nazivi Vels gde žive Kelti ili Valonija u Belgiji gde se govori francuski umesto holandskog).

Uostalom, Poljaci i dan danas zovu Italiju i Italijane "Włochy" (Vlohi). Tu je i slovenačko mesto Laško koje se odnosi na Italijane.
>Uostalom, Poljaci i dan danas zovu Italiju i Italijane "Włochy" (Vlohi). Tu je i slovenačko mesto Laško koje se odnosi na Italijane.
Sigurno ne zovu Sicilijance i Napolitance Vlasima. To zovu tako Severne Italijane koji žive po Alpima i brdovitoj severnoj Italiji, a pogodi čime se tamo ljudi većinski bave, upravo stočarstvom.

Da, neki izgledaju kao Grci, Italijani, ali mnogi kao da su sa Magreba. Mene lično je jedan Anglosaksonac, koji je video negde grupu Srba, pitao otkud spics u Srbiji (naziv za latinoamerikance). Tragikomedija.
Da se ne doksujem bezveze, evo ethnic composite kako izgledam, najbliže što sam mogao da napravim. Da li bi rekao da sam Evropljanin? Inače našao sam ovakve fenotipe u Grčkoj isto.
Phenotype.jpeg

>Svaki tamni Rus ima puno više sjevernjačke genetike od svjetlog Grka.
To su ne bih složio jer mi zvuči kao obmana. I jedan i drugi imaju više severnjačkie genetike od nekih njihovih sunarodnika, samo što je ovaj Grk manjina, time Grci većinski nisu bliži severnjačkoj genetici.
Netačno. Anders Fog Rasmusen koji je tamnkosos se ne razlikuje autosomalno od plavokosih Danaca i puno je veći sjevernjak genetički od svakog plavog Grka.

svi smo mi srbi
ali su nas titoisti podelili na licane, hercegovce, crnogorce, one iz srbije, toboz vojvodjane...

lokal patriotizam je stvar komunalnih potrepstina , recimo borba za dobrobit u svom kraju i to...

kapito ?

ili no kapito ?

svi smo mi srbi i to je ispred svega.
Nismo mi svi isti , pa ni Srbi takvi kakve jedni zamisljaju..

Sto mora da svi budu alavi poltroni i dupeuvlakaci i da budu ponosni kad ratuju za svog djedu , svog Vucka, ili Slobu , kad unesrecuju druge narode i ljude...
Za cije babe zdravlje, ili tacnije za cije milijarde ubijaju ili kao brane ali se i povlace i na kraju beze u tri pm..

Vazno da su radili kako im je njihov idol pricao i komandovao..

Nigde karaktera, samo nasilja..
A za sta god da ih prozoves, opet izbuja nasilje, za sta god da ih prozoves..
To je kod takvih osoba vezano karakter i nasilje koje kao brani takav karakter..

Ne mozes , nikako ni pod kojim uslovima da im objasnis da te ne interesuje nasilje i da prikazu karakter ako moze bez nasilja, ali to ne mogu , samo ostanu popishani i besni spremni naravno na iskazivanje nasilja..

Ne postoji drugaciji vid vidjenja da ispoljje karakter nego preko nasilja i diktatorskog neuvazavanja bilo kakvog drugog nacina..

Back