da li se prekrstite

Koji zakon?
Pojam MORAL kod ateista je nešto jako fluidno. Ono što je jednom ateisti moralno, drugom nije... I tako...

hrišćane ne pokreće strah od pakla, nego ljubav prema Bogu.

znam. zato su žrtvovali decu Molohu itd..

Moral nikada nije bio jedinstven, ni biblija nije jedinstvena sto se tice morala. Pun je SZ stavri koje su nekada bile moralne, a danas nisu. Robovlasnistvo, ubijanja, mucenja, vencanja u srodstvu. :mrgreen:

Na mojoj temi vernici priznase da se plase smrti, jer ne znaju gde ce zavrsiti posle smrti. To se zove strah, strah od boga i njegovih odluka. Ljubav prema bogu vezi macku o rep. :mrgreen:

Moral nikada nije bio jedinstven, ni biblija nije jedinstvena sto se tice morala. Pun je SZ stavri koje su nekada bile moralne, a danas nisu. Robovlasnistvo, ubijanja, mucenja, vencanja u srodstvu. :mrgreen:

Na mojoj temi vernici priznase da se plase smrti, jer ne znaju gde ce zavrsiti posle smrti. To se zove strah, strah od boga i njegovih odluka. Ljubav prema bogu vezi macku o rep. :mrgreen:

Moral je jedinstven u osnovi.:)

Koji zakon?
Pojam MORAL kod ateista je nešto jako fluidno. Ono što je jednom ateisti moralno, drugom nije... I tako...

hrišćane ne pokreće strah od pakla, nego ljubav prema Bogu.

znam. zato su žrtvovali decu Molohu itd..

Zakon. Pravo.
Ono...ako ubijes nekog, ides u zatvor.:neutral:
Drustvo je to regulisalo,mimo Crkve i 10 bozijih zapovesti.

Moral jeste relativna stvar. Ali nemate vi autorska prava nad njim. Iako se trudite.
Koliko ste smesni u tom pokusaju ide u prilog cinjenica da ne propustate nijednu priliku da ateiste okarakterisete kao nemoralne bludnike i materijaliste koji bi prodali dusu za novac...sto nema veze sa zivotom.
Postoje ljudi koji su jednostavno dobri,moralni a ne veruju u to sto ti verujes, ne treba im strah od kazne i pretnje Paklom da ne bi ubili nekoga ili prevarili,ukrali...
Moral je u ljudima,ne u zakonu. Ni u ljudskom , a ni u bozijem.

Za hrišćane, jedini zakon koji važi je Hristov zakon ljubavi: prema Bogu i prema bližnjem..

pa nije BOg kockar, pa ce suditi kako kocka padne... Niti je hirovit, pa ne znaš da li je tog dana ustao na levu nogu..

Ja se kao hrišćanin bojim da sam sebe svojim delima i životom ne odvojim od Boga.

Za hrišćane, jedini zakon koji važi je Hristov zakon ljubavi: prema Bogu i prema bližnjem..

pa nije BOg kockar, pa ce suditi kako kocka padne... Niti je hirovit, pa ne znaš da li je tog dana ustao na levu nogu..

Ja se kao hrišćanin bojim da sam sebe svojim delima i životom ne odvojim od Boga.

A vec smo ovde mnogo puta prezvakali o tome da je za plemena ljudozdera moralno da pojedu uhvacenog neprijatelja ili za Japance harikiri, sto bi hriscani tretirali kao samoubistvo. Tako da moral nije jedinstven za sve narode, kulture i religije.
Danas je manje-vise drustveni moral slican. Ali moral je promenljiv, jer on je posledica ljudskog dogovora. Nekada su vencavali devojcice za starce, danasa se to zove pedofilija.
Ili nekada je dvoboj u cilju odbrane casti bio cak i zakonski dozvoljen, smatrao se moralnim i to bas u hriscanskim zemljama.

Pa kako nije kockar kada se kockao oko Sodome bese?:D

Zakon. Pravo.
Ono...ako ubijes nekog, ides u zatvor.:neutral:
Ako te ne otkriju, ne ideš. Umreš za X godina i nikom ništa.
I tako bilo koji prekršaj. Ako si ateista, a imaš podsticaj da uradiš nešto što je protivno zakonu, samo sameriš koliki je rizik hvatanja, dobro pokriješ leđa i ako imaš sreće i/ili pameti, vrlo lako može da se desi da bude nikom ništa. ako te ne otkriju, dosije ti je prazan.

U hrišćanstvu, ljudska duša je dosije. Sve što si loše uradio, a nisi okajao, ostaje kao trag na duši... Nema prevare, nema skrivanja... Tvoja dela ti sude... E to je ono što ateističkom sistemu nedostaje... Krajnja instanca, pred kojom nema skrivanja.

Drustvo je to regulisalo,mimo Crkve i 10 bozijih zapovesti.
Koje društvo je ugradilo 10 zapovesti u doba Mojsija?
Moral jeste relativna stvar.
U ateizmu jeste relativna. U hrišćanstvu je apsolutna.
Ali nemate vi autorska prava nad njim. Iako se trudite.
O čemu ti to?
Koliko ste smesni u tom pokusaju ide u prilog cinjenica da ne propustate nijednu priliku da ateiste okarakterisete kao nemoralne bludnike i materijaliste koji bi prodali dusu za novac...sto nema veze sa zivotom.
Jao jadni ateisti:roll: Kako ih samo vređaju vernici:roll: Strašno:roll: Ko ti je šta rekao tim povodom?

A, da! Neki ateisti koji ovde pišu ne propuštaju priliku da hrišćane iskarikiraju kao blago retardirane ljude... A to više govori o ateistima, nego o hrišćanima.

Postoje ljudi koji su jednostavno dobri,moralni a ne veruju u to sto ti verujes, ne treba im strah od kazne i pretnje Paklom da ne bi ubili nekoga ili prevarili,ukrali...
Slažem se da postoje ljudi koji bi svojim životom zastideli vernike...

Moral je u ljudima,ne u zakonu. Ni u ljudskom , a ni u bozijem.
Lepozvučna fraza, ali ne baš upotrebljiva.

22. И људи окренувши се *пођоше пут Содома; али Аврам још стајаше пред Господом,

*1 Мој. 19, 1.

23. И приступив Аврам рече: хоћеш ли *погубити и праведнога с неправедним?

*4 Мој. 16, 22; 2 Сам. 24, 17.

24. Може бити да има педесет праведника у граду; хоћеш ли и њих погубити, и нећеш опростити мјесту за онијех педесет праведника што су у њему?

25. Немој то чинити, ни губити праведника с неправедником, да буде праведнику као и неправеднику; немој; еда ли судија цијеле земље неће судити право?

26. И рече Господ: *ако нађем у Содому педесет праведника у граду, опростићу цијелом мјесту њих ради.

*Језек. 22, 30.

27. А Аврам одговори и рече: гле, сада бих проговорио Господу, ако и јесам прах и пепео.

28. Може бити праведника педесет мање пет, хоћеш ли за овијех пет затрти сав град? Одговори: нећу, ако нађем четрдесет и пет.

29. И стаде даље говорити, и рече: може бити да ће се наћи четрдесет. Рече: нећу ради онијех четрдесет.

30. Потом рече: немој се гњевити, Господе, што ћу рећи; може бити да ће се наћи тридесет. И рече: нећу, ако нађем тридесет.

31. Опет рече: гле, сада бих проговорио Господу; може бити да ће се наћи двадесет. Рече: нећу их погубити за онијех двадесет.

32. Најпослије рече: *немој се гњевити, Господе, што ћу још једном проговорити; може бити да ће се наћи десет. Рече: нећу их погубити ради онијех десет.

*Суд. 6, 39.

33. И Господ отиде свршивши разговор с Аврамом; а Аврам се врати на своје мјесто.

Evo primera kako bog vrsi pregovore. :D Nije bas bukvalno kockanje, ali pada u vodu da nije hirovit i da mu ponasanje ne zavisi od raspolozenja, mora da je bio dobro raspolozen cim je pregovarao sa Avramom.

Poslednja izmena:

Back