Da li pozivate u goste u svoj dom?

Sve manje i manje volim da pozivam ljude u svoj dom.
Jednostavno jeste... lepo... ali i obaveza, a onda ti ljudi sebi daju slobodu da navrate kad god im se hoce i zvone na vrata.
Pocinju sami sebe da pozivaju, izmisljaju izgovore itd...jednostavno ti remete tvoj mir.
U svakom dolasku nekoga ocekuje se klopa i tako se izgubi nekoliko pa i vise sati. Oni siti i zadovoljni a ti umorna i sve moras posle da pospremas.
Kod mene se desavalo da mi se nakace samo oni koji hoce da dolaze - ali nikako ne pozivaju kod sebe.

Tako smo od slavljenja rodjendana, novih godina, i vaznijih okopljanja presli na pratimo evrosong, gledamo utakmicu, seriju sta god samo da se dodje, kad sam stavila na papir koliko to mene kosta u hrani i picu + nakon dobre sedaljke moram i da ih razvozim kuci... nema potrebe vise
Jednostavno je bolje u gradu i svako svojim putem posle

Za gibanicu?
Samo keva neka napravi,bas me briga
Je'l to ovo?
Imam trenutno,...ako možeš da preletiš, dok je bude.😁
P.S. Unutra je sir.😐

IMG_20250223_225212.jpg

Prilikom dolazaka iz inostranstva u Srbiju vidjam ljude u njihovim kucama samo kad je u pitanju rodbina (stricevi, ujaci, tetke i njihove porodice). Sve ostale sam vidjao samo u restoranima ili kaficima, eventualno na nekim proslavama. Kazuju mi bliski ljudi da je tako i medju njima koji se nisu makli iz Srbije, vise se ne vidjaju po kucama, po kucama primaju samo rodbinu i dugogodisnje a bas drage porodice.

Zadnji put sam u necijoj kuci (a da se ne preziva kao ja ili kao devojacki moja supruga) bio kod kuma pre 3 godine, pravio je riblji kotlic na imanju u Cortanovcima, bilo nas 3-4 porodice. Naradili se on i supruga zesce, posle par dana mi rekao da mu zena popi.zd.ela od spremanja i raspremanja tog i sledeceg dana i da je rekla "nikad vise".

Uostallom, druzenje sa nekim mojim starim momackim drustvom je bilo uvek vezano sa izlascima pa nam i danas sasvim normalno da izadjemo napolje, nesto pojedemo i popijemo, sedimo i pricamo ( gledanje i muvanje riba okolo je otpalo pre, hmm, 2 decenije recimo).

Nekada je bilo sasvim uobičajeno pozvati goste u svoj dom na kavu, ručak ili večernje druženje. Međutim, danas sve manje ljudi prakticira ovu tradiciju. Umjesto kućnih okupljanja, susreti se sve češće organiziraju u restoranima, kafićima ili na nekim neutralnim lokacijama. Zašto se to događa?
Ja svoje prijatelje pozivam u goste u svoj dom..restorani su mi sterilni i bez bliskosti i topline prijateljstva

Druzimo se uglavnom napolju a negde izmedju bude i po koja kucna poseta. Racun skoro uvek placa jedna strana a druga sledeci put, i tako redom. Ako nekad i ne ide redom nista strasno, nasi smo.
Volim ja i kucne varijante ali ne tako cesto jer napolju je opustenije uz setnje pre i posle rucka pa to bude bas ono celodnevna aktivnost. Onako sam citav dan vezana za kucu, pa cak i prethodni dan jer onda uvece spremam desert ili neke marinade i tako to.

odkad su neki shvatili da je moj stan restoran pa pozivali i svoje prijatelje,,ja se spremim za cetvoro ono dodje njih osam... otad samo u kafic ispod zgrade..

ne mogu zamisliti da tako nešto nekome padne na um kada dolazi u goste :fdlan: kad nekoga pozovem u goste očekujem dolazak onih koje sam pozvala a ne da još dovode svoje društvo :lol:

Poslednja izmena:
Nekada je bilo sasvim uobičajeno pozvati goste u svoj dom na kavu, ručak ili večernje druženje. Međutim, danas sve manje ljudi prakticira ovu tradiciju. Umjesto kućnih okupljanja, susreti se sve češće organiziraju u restoranima, kafićima ili na nekim neutralnim lokacijama. Zašto se to događa?
Pojma nemam. Volim da pozovem ljude kod mene. Nemam nek iveliki prostor ali mi je sasvim ok da dođu. Čak i oni koj isu površni poznanici. Moj dragi je par puta zvao kolegu sa suprugom da dođu oni se kao ustručavaju- i bas taj fazon ma hajde u kafić tu çemo u kraju kod vas...

Meni je skroz ok da ljude pozovem na kfu, da pogledamo skupa film i slicno. Ako je kasno da ostanu da prespavaju.
Međutim to se retko dešava.

Back