Da li neko sa FASPER-a uopste koristi net?!?

Procitala sam celu temu ali na neka pitanje i nedumice nisam pronasla odgovor pa se nadam da cete i meni pomoci:-)

Elem razmisljam se izmedju Filozofskog-psihologije i Faspera.
1. Zanima me sam prijemni. Za psihologiju znam da je test mnogo komplikovan, da mora da se zna bukvalno svaka recenica iz knjige pa me interesuje da li je tako i za Fasper je ovo detaljisanje me ubi. Zatim sociologija i biologija-jel treba da se bubaju knjige i koliko su teska pitanja?
2. Razmisljam o tome koji bih smer mogla da upisem. Inace bih volela da radim u bolnici sa decom, rodteljima, na svetovanju, pripremama za operacije i slicno. Sa kojim bih smerom to mogla da radim?
Za oko su mi zapali smer za prevenciju i smer za osobe sa mentalnom retardacijom. E sad bi bilo lepo kad bi ovde bilo nekog sa tih smerova:-) Za prevenciju mi se po predmetima cini da je dosta suvoparan i da je puno teoretisanja, da li sam u pravu? Sa druge strane, ovaj drugi smer mi je na neki nacin, pa, da kazem, nepoznat, ne znam kako je to raditi sa mentalno obolelim ljudima, decom, da li je to mnogo stresan posao?

To je to za sad:-) Hvala puno unapred.

Iz sociologije: "Uvod u sociologiju", "Struktura i organizacija društva" i "Kultura i društvo".To su cele oblasti. Ima dosta ali nije mnogo teško, psihologija isto tako.. Mene brine biologija :roll: Reci ako hoćeš da ti napišem i za ostale predmete šta sve treba..
Jedno pitanje za one što su polagali prijemni prethodnih godina - da li se za netačne odgovore dobijaju negativni bodovi?

Iz sociologije: "Uvod u sociologiju", "Struktura i organizacija društva" i "Kultura i društvo".To su cele oblasti. Ima dosta ali nije mnogo teško, psihologija isto tako.. Mene brine biologija :roll: Reci ako hoćeš da ti napišem i za ostale predmete šta sve treba..
Jedno pitanje za one što su polagali prijemni prethodnih godina - da li se za netačne odgovore dobijaju negativni bodovi?

Hvala ti mnogo, samo me je interesovala sociologija, posto mi prosle godine to nismo polagali. Ala cu da obradujem buduce kolege :roll:
E, da, ne dobijaju se negativni poeni ;)

Procitala sam celu temu ali na neka pitanje i nedumice nisam pronasla odgovor pa se nadam da cete i meni pomoci:-)

1. Zanima me sam prijemni. Za psihologiju znam da je test mnogo komplikovan, da mora da se zna bukvalno svaka recenica iz knjige pa me interesuje da li je tako i za Fasper je ovo detaljisanje me ubi. Zatim sociologija i biologija-jel treba da se bubaju knjige i koliko su teska pitanja?
2. Razmisljam o tome koji bih smer mogla da upisem. Inace bih volela da radim u bolnici sa decom, rodteljima, na svetovanju, pripremama za operacije i slicno. Sa kojim bih smerom to mogla da radim?
Za oko su mi zapali smer za prevenciju i smer za osobe sa mentalnom retardacijom. E sad bi bilo lepo kad bi ovde bilo nekog sa tih smerova:-) Za prevenciju mi se po predmetima cini da je dosta suvoparan i da je puno teoretisanja, da li sam u pravu? Sa druge strane, ovaj drugi smer mi je na neki nacin, pa, da kazem, nepoznat, ne znam kako je to raditi sa mentalno obolelim ljudima, decom, da li je to mnogo stresan posao?

E ovako:D Elem....Ja sam sa oligo smera i mogu ti reci(iz licnog iskustva jer mi tata radi u jednom zavodu,tako da sam cesto sa takvim ljudima)da ti treba velika tolerancija i strpljenje kao i emotivna stabilnost,ulagaces dosta truda i napora ali dogodice ti se da rezultati izostanu ili budu zanemarljivi...Ali sa druge strane gledano ne moze se opisati neizmeran osecaj srece i zadovoljstva prilikom pruzene ljubavi njima,jer su to osobe kojima ne treba puno,tako da i tvoje malo za njih ce biti dovoljno(uh....zvucim kao reklama za humanitarnu akciju)...ali zaista je tako...A sto se tice zaposlenja oligofrenolozi su bas dosta trazeni.Sto se predavanja tice prva godina ti je slicna za sve,mada ovaj smer konkretno ima vezbe u Lazi Lazarevic,obilaze se skole za slepe,gluve,mentalno zaostale....Ja sam ti iznela svoje misljenje,a ti sada odluci,mada ti ja savetujem oligo smer!:D srecno:)

opet ja:D Zaboravih da ti kazem da sam ja prosle godine polagala na filozofskom na odseku za psihologiju i nazalost nisam prosla.Meni su najveci problem bili negativni poeni.A i dosta je velika konkurencija,a malo se prima.Prosle godine je bilo po 3 na jednom mestu.Ali svako zlo za po nesto dobro,te samja samo prenela poene za filozofskog na FASPER i mogu ti reci da se nisam pokajala,mada sam u pocetku razmisljala da ponovo probam na filozofskom ipak sam odustala,jer iako je fax neorganizovan kolege su sjajne,jako ljubazne...I cini mi se da su ovde ljudi jako opusteniji nego na filozofskom....:D

Hmmm.... ovako... Prijemni nije nesto tezak, ima 20 pitanja iz svakog predmeta i sva su na zaokruzivanje. Test iz psihologije je mnogo laksi na Fasper-u, govorim ti iz iskustva nekih ljudi koji su prosle godine polagali na oba fakulteta. Za sociologiju ne znam, jer je nisam polagala, a iz biologije obrati paznju na genetiku.
Sto se tice prevencije, mozda jeste najlaksi, ali mislim da je oligofrenoloski perspektivniji. E sad, svako taj posao podnosi drugacije, mada vremenom naviknes pa ti postane normalan kao i svaki drugi. Tako bar ja mislim...:roll:

E ovako:D Elem....Ja sam sa oligo smera i mogu ti reci(iz licnog iskustva jer mi tata radi u jednom zavodu,tako da sam cesto sa takvim ljudima)da ti treba velika tolerancija i strpljenje kao i emotivna stabilnost,ulagaces dosta truda i napora ali dogodice ti se da rezultati izostanu ili budu zanemarljivi...Ali sa druge strane gledano ne moze se opisati neizmeran osecaj srece i zadovoljstva prilikom pruzene ljubavi njima,jer su to osobe kojima ne treba puno,tako da i tvoje malo za njih ce biti dovoljno(uh....zvucim kao reklama za humanitarnu akciju)...ali zaista je tako...A sto se tice zaposlenja oligofrenolozi su bas dosta trazeni.Sto se predavanja tice prva godina ti je slicna za sve,mada ovaj smer konkretno ima vezbe u Lazi Lazarevic,obilaze se skole za slepe,gluve,mentalno zaostale....Ja sam ti iznela svoje misljenje,a ti sada odluci,mada ti ja savetujem oligo smer!:D srecno:)

Kako mudro zboris koleginicO :lol:

Jos jedan "glas" za oligo smer... :) Sta se voli nije tesko. Ja uzivam u nasim vezbama i u radu sa decom sa teskocama u mentalnom razvoju. Sto kaze kolegzinica:), ne treba im mnogo da budu srecni, a njihova sreca tebe cini srecnom... :) Tako da je to jedan mnogo lep zacarani krug :D Pozdrav za koleginice i pitanje: uci li se i psihijatrija ili samo pedagoska? :D

Jos jedan "glas" za oligo smer... :) Sta se voli nije tesko. Ja uzivam u nasim vezbama i u radu sa decom sa teskocama u mentalnom razvoju. Sto kaze kolegzinica:), ne treba im mnogo da budu srecni, a njihova sreca tebe cini srecnom... :) Tako da je to jedan mnogo lep zacarani krug :D Pozdrav za koleginice i pitanje: uci li se i psihijatrija ili samo pedagoska? :D

Od sutra krecem i jedno i drugo..... Ali stvarno! :lol: :lol:

Hvala vam svima na odgovorima, stvarno ste ljubazni:-)

I ja bih volela da napisete sta se sve polaze i iz biologije i iz psihologije, mislim ako nisu cele knjige.

Sto se tice oligo smera, cini mi se da tu ima najvise medicinskih predmeta(ne treba da pominjem da sam i medicinu htela da upisem, to mi je bilo na prvom mestu ali kad sam videla kolko je to ucenja ucenja i ucenja ceo zivot-odustala sam, ipak bih da se sama izdrzavam u tridesetoj:D), zato mi je privlacan. A da li bih sa tim smerom mogla da radim s bolesnom decom, ali mentalno zdravom, ono sto sam pitala u prvom postu?

Praksa u LAzi:shock: Jel to bezbedno? Sta tamo radite?

I da li na faxu ima dosta prakse?

Oooo,hvala ,hvala koleginice....Moje postovanje:D evo i ja uzvracam pozdrave....
uci se samo pedagoska....:( nego niko nece da mi kaze po koliko pitanja daje,da znam da se psihicki spremim:lol:

Hvala vam svima na odgovorima, stvarno ste ljubazni:-)

I ja bih volela da napisete sta se sve polaze i iz biologije i iz psihologije, mislim ako nisu cele knjige.

Sto se tice oligo smera, cini mi se da tu ima najvise medicinskih predmeta(ne treba da pominjem da sam i medicinu htela da upisem, to mi je bilo na prvom mestu ali kad sam videla kolko je to ucenja ucenja i ucenja ceo zivot-odustala sam, ipak bih da se sama izdrzavam u tridesetoj:D), zato mi je privlacan. A da li bih sa tim smerom mogla da radim s bolesnom decom, ali mentalno zdravom, ono sto sam pitala u prvom postu?

Praksa u LAzi:shock: Jel to bezbedno? Sta tamo radite?

I da li na faxu ima dosta prakse?

Koliko sam te razumela ti si pita da li bi mogla da radis kao deciji lekar(ako sam dobro ukapirala na sta ti se odnosi pojam bolesti),ne bas kao lekar ali sa decom koja boluju od neke bolesti ali nisu mentalno zaostala???
Po mojoj logici to je nemoguce(neka me koleginice isprave ako grsim),jer se za to uce oni koji idu na visu medicinsku i na medicinu,a mi se specijalizujemo samo za mentalno zaostala lica!Sto se tice prakse u Lazi,meni je najzanimljivija do sada i naravno da je bezbedno.Profesorka radi anamnezu za nekim psihickim bolesnikom,a mi slusamo...meni se jako svidja,,,

Biologija:
1. Principi funkcionisanja bioloških sistema (Dinamička organizacija ćelije, promet materije i transformacija energije, funkcionalne odlike nervnog sistema, fiziologija čulnih organa, skeletni i mišićni sistem,telesne tečnosti, cirkulacija,disanje, sistem organa za varenje, endokrini sistem i humoralna regulacija, razmnožavanje-gametogeneza, oplodjenje, razo razviće, embrionalna indukcija, starenje i smrt, odos organizma i sredine).
2. Osnovi molekularne biologije (molekulske osnove bioloških procesa, DNK, biosinteza proteina, molekulske osnove odnosa gena, proteina i fenotipskih osobina, biohemijska osnova razvića i diferencijacije organizma,biotehnologija i genetičko inžinjerstvo).
3. Mehanizmi nasledjivanja (Osnovna pravila nasledjivanja, izvori genetičke varijabilnosti, genske mutacije, uticaj sredine na izazivanje naslednih promena, genetička kontrola razvojnih procesa, genetička struktura populacija, nasledne bolesti čoveka, genetička uslovljenost čovekovog ponašanja).
4. osnovni principi evolucione biologije (teorija evolucije, mehanizmi evolucionih procesa, poreklo čoveka).

To je sve što se tiče biologije, meni su najgore molekularna biologija i nasledjivanje..

Vezbe u Lazi su najbolje ubedljivo, ja sam tamo uzivala... :worth: Mada nisu lose ni u Palmoticevoj. E i ja pokusavam da saznam koliko ce biti pitanja iz pedagoske, pa mi bas i ne uspeva, tako da ce to biti :shock::shock::shock:
Mi, koliko ja znam, radimo sa mentalno zaostalom i mentalno obolelom decom. Sa drugim bolestima ne radimo...

Back