Da li neko sa FASPER-a uopste koristi net?!?

[Razmisljam o tome koji bih smer mogla da upisem. Inace bih volela da radim u bolnici sa decom, rodteljima, na svetovanju, pripremama za operacije i slicno. Sa kojim bih smerom to mogla da radim?

Definitivno ne sagledavas realno cine bi se bavila kada zavrsis ovaj fakultet. Dakle, ime je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Teziste je na tretmanu, ali kroz obrazovani proces. Bar 95% oligofrenologa radi u obrazovanju, mada ima i nekoliko njih koji rade kao klinicari.
Osim toga teziste Fakulteta se pomera ka socijalnom modelu ometenosti, sto ga jos vise udaljava od medicine (posle prve dve godine to postaje ocigledno).
Za pocetak ne radi se o mentalno obolelim osobama (mada se psihijatrijski problemi javljaju cesce, nego kod osoba tipicnog razvoja). Takodje, ne bih se slozio da su deca s intelektualnom ometenoscu zadovoljna malim. U stvari traze koliko i ostala deca, ali im je potrebna dodatna pomoc da postignu neke stvari koje druga deca postizu sponatano (neka ne uspevaju da ih postignu ni uz pomoc, ali da ne sirimo pricu). Da li je posao tezak zavisi od percepcije, tj. od sklonosti.
Ono sto tebe zanima je savetovanje i mislim da je psihologija tome bliza.
Eventualno, mozes da zavrsis somatopediju (npr. cuo sam da postoji osoba koja se bavi savetovanjem osoba obolelih od kancera, a zavrsila je ovaj smer), ali najcesce se radi o med. sestrama koje su zavrsile fakultet, pa su se nekako (veze, kvalitet...) izborile za radna mesta somatopeda u institucijama u kojima su i pre toga radile.
pozdrav

Da li neko moze da mi napise sta moze da se radi sa smerom:"Prevencija i tretman poremecaja ponasanja"? I u koje institucije se ide na praksu na tom smeru
Takodje me zanima posto vidim da ste pisali da se ide i u Lazu, da li se na smeru za osobe ometene u razvoji radi praksa samo na onima koji su mentalno zaostali iz Laze ili i sa onim koji su normalne inteligencije a imaju psihickih problema? Hvala unapred

Poslednja izmena:
sa Prevencijom mozes raditi u :
1. strucnim sluzbama osnovnih i srednjih skola
2. zdravstvenim ustanovama i domovima zdravlja
3. ustanove za decu
4. resor unutrasnjih poslova ( posebno na prevenciji kriminaliteta )
i jos nesto dr... sve pise u informatoru i ovo je iz njega
Na pocetku neki od profesora kazu da se na tom smeru obucavaju ljudi za biro jer nakon zavrsenog fakulteta nema posla, mada to neznam tacno. Mnogi koji sada studiraju kazu da nije mnogo tesko i da je prvenstveno zanimljivo. A za vezbe neznam, mozda ce se naci neko sa tog smera da kaze nesto vise od tome...

@ Look of Expectancy

Sto se tice prakse u Lazi: tamo imamo vezbe iz predmeta Psihijatrija, tako da nam profesorka prikazuje istorije bolesti i pacijente koji imaju neku vrstu psihijatrijskog oboljenja, jer o tome ucimo iz tog predmeta. Nadam se da sam koliko - toliko pomogla, jer ni sama vise ne znam sta pisem, sva sam uslogirana od ucenja poslednjih nedelju dana...
snore.gif

Hvala na odgovorima. Da li predmet psihijatrija postoji i na smeru Prevencija?
yoyo serbia, da li mozda znas sta se tacno sa ovim smerom moze raditi u bolnicama? I isto me zanima sta se podrazumeva pod rad u resoru unutrasnjih poslova, tj koji poslovi?
I da li mozda znate kakva je mogucnost zaposlenja sa ovim smerom u inostranstvu, tj koliko je tamo trazen?
Mnogo pitam al valjda ce neko znati da mi odgovori:-)
Btw, koliko kosta informator?

Hvala na odgovorima. Da li predmet psihijatrija postoji i na smeru Prevencija?
yoyo serbia, da li mozda znas sta se tacno sa ovim smerom moze raditi u bolnicama? I isto me zanima sta se podrazumeva pod rad u resoru unutrasnjih poslova, tj koji poslovi?
I da li mozda znate kakva je mogucnost zaposlenja sa ovim smerom u inostranstvu, tj koliko je tamo trazen?
Mnogo pitam al valjda ce neko znati da mi odgovori:-)
Btw, koliko kosta informator?

Stvarno ne znam sta se moze raditi ni u bolnici, ni u resoru unutrasnjih poslova, najverovatnije nesto vezano za maloletnicku delinkvenciju, ili vezano za neki drugi vid delinkvencije....Sto se tice tog predmeta Psihijatrije koji se slusa zajedno sa Neurologijom, tj jedan semestar Neurologija a drugi semestar Psihijatrija, nema na Prevenciji.

Back