Da li los covek moze biti....

Kažu ako želiš da saznaš sledeći potez neke osobe moraš potpuno da se izjednačiš sa njim,čak da prilagodiš svoj njegovom izraz lica,i tako provališ o čemu razmišlja:per:

za lice ne znam:think:, ali sa prvim delom posta se apsolutno slazem. moras da postanes neko drugi, da se postavis u poziciju tog drugog i sazivis se, koliko god je to moguce, da bi razumeo tog drugog.

Ne samo da loš čovek može biti dobar vernik, već može da bude i svetac. z:shock:

kralj-Milutin.jpg

Kralj Milutin, na silu se oženio sedmogodišnjom devojčicom. koja je nakon njegove smrti lečila traume zamonašivši se.
Isti kralj Milutin oslepeo je bratučeda Vladislava, da mu ne bi ugrožavao presto.

Ozenio se zbog interesa da bi imao saveznika zbog Srbije,Simonida nije imala dece iako je na to prisiljavala njena majka postvavivsi cak i uslove Milutinu trazeci da njena deca budu naslednici .Pre nego sto pocnes pljuvanje po nekom bez dokaza zapitaj se zbog cega bi kaljao ime sveca koji je postvoan sirom srbije .Nema dokaza da je otisla u manastir kako bi lecila traume lupas gluposti gde bi mogla da ode skoro vecina srpskih kraljica tog vremena se u starosti zamonasila..
Mozda bi bili licemerni kad bi precutali na cinjenicu da je crkva davala status svetih nekima koji nisu ziveli svetim zivotom ali to je radjeno iz jednog razloga ,jel su dali svoj zivot za sveti cilj .U slucaju Milutina on je sebe proslavio posle smrti ,netruleznim mostima i cudima .

Ozenio se zbog interesa da bi imao saveznika zbog Srbije,Simonida nije imala dece iako je na to prisiljavala njena majka postvavivsi cak i uslove Milutinu trazeci da njena deca budu naslednici .
Interesi su bili na strani Vizantije koja je na taj način uspela da spreči dalje napade Srba na svoju teritoriju.
Simonida nije imala dece jer je bila prisiljena na polne odnose u uzrastu od 8 godina. Fizičke traume koje je tada pretrpela dovele su do neplodnosti. z:shock:

Pre nego sto pocnes pljuvanje po nekom bez dokaza zapitaj se zbog cega bi kaljao ime sveca koji je postvoan sirom srbije.
Ništa ja nisam pljuvao ni izmišljao. O svemu postoje tragovi.
Ne moram da se pitam zašto je proglašen svecem. Davao je crkvi kapom i šakom. Tako da su mu oprostili i bigamiju. Zbog istog razloga Anglikanska crkva se odvojila od pape. :eek:
Nema dokaza da je otisla u manastir kako bi lecila traume lupas gluposti gde bi mogla da ode skoro vecina srpskih kraljica tog vremena se u starosti zamonasila.
Paz' na jezičinu! z:shock:
Ništa ja ne pričam napamet. :confused:

1317, kada joj je umrla mater, Simonida se vratila na očev dvor. Tada je imala samo 23 godine. :( Tom prilikom je pokušala da pobegne od agresivnog, matorog i već suludog Milutina, obukavši monašku odeću. Situaciju je spasao njen brat Konstantin Paleolog, koji ju je silom naterao da obuče mirjansku odeću i predao ju je Milutinovim ljudima.

Uspela je da obuče rizu tek nakon Milutinove smrti, 1321. godine, kada je već bila starica od punih 27 leta. :mrgreen:

Mozda bi bili licemerni kad bi precutali na cinjenicu da je crkva davala status svetih nekima koji nisu ziveli svetim zivotom ali to je radjeno iz jednog razloga ,jel su dali svoj zivot za sveti cilj .
A cilj, kao što znamo, opravdava sredstvo. :mrgreen:

U slucaju Milutina on je sebe proslavio posle smrti ,netruleznim mostima i cudima.
Milutin je sebe proslavio osvajanjima... pre smrti. :rotf:

Nemoj da mi veruješ. Proveri.
Ja sam recimo proverio da li se ubio pilot koji je bombardovao Hirošimu.
Proverio sam i šta znači da "većina naučnika koji su razvili atomsku bombu su bili vernici".

Ti si, vidim, proverio na wikipediji i to u hrvatskoj varijanti. :mrgreen:

Kakav god podatak ti da proveris gledaces ga kroz prizmu svoje mrznje prema Bogu sto si toliko puta pokazao na forumu . Ako si proverio tu pricu o pilotu koji je bacio atomsku bombu onda mozes da nam pomognes da ispratimo zivote i ostalih pilota koji su ucestvoavli u tom poduhvatu jer ako se dobro secam bacene su dve bombe a posadu aviona su cinila dva coveka .
Sta po tebi znaci biti vernik?Ili imas rastegljivu definiciju pa ljude svrstavas po odredjenim grupama onako kako ti odgovara u datom trenutku.
Link sam ti dao da imas odakle da pocnes proveru , ja se jos uvek dobro secam komunistickog vremena i kako su tada stvari stajale glede ateizma, religije , drzave ...

to je predrasuda. meni se npr. komunisticki sistem uredjenja ne svidja, jer je lepo upakovana sarena laza.
vera i komunizam imaju mnogo vise slicnosti, nego ateizam i komunizam. osim toga, ateisti postoje i u drugim zemljama, a ne samo u bivsim komunistickim.

da nisi mod, covek bi prosto pomislio da si klon, kome je zabavno da pise takve stvari. z:lol:

Jesam li ja rekao da su svi ateisti komunisti ? Nisam. Samo sam rekao da su svi komun isti ateisti . Nije moja greska sto ti pogresno tumacis napisano i dodajes nesto sto ja nisam napisao

Kakav god podatak ti da proveris gledaces ga kroz prizmu svoje mrznje prema Bogu sto si toliko puta pokazao na forumu . Ako si proverio tu pricu o pilotu koji je bacio atomsku bombu onda mozes da nam pomognes da ispratimo zivote i ostalih pilota koji su ucestvoavli u tom poduhvatu jer ako se dobro secam bacene su dve bombe a posadu aviona su cinila dva coveka .
Ja ne mrzim Boga. Bog ne postoji. Sećaš se? :lol:
Proverio sam priču da se "prvi pilot koji je bacio atomsku bombu ubio posle rata".
E, taj "prvi pilot koji je bacio atomsku bombu" je rečeni Paul koji je umro u 92. godini, 2007.
A živote ostalih pilota prati ti, ako te baš interesuje.
Sta po tebi znaci biti vernik?Ili imas rastegljivu definiciju pa ljude svrstavas po odredjenim grupama onako kako ti odgovara u datom trenutku.
Vernik je onaj koji veruje u kakvo (kakva) božanstvo (božanstva). Obično pod vernicima podrazumevam avramske vernike, jer su ovde najbrojniji.

Svi svrstavamo ljude u određene grupe. I ne samo ljude, već i predmete, ideje, klimatske uslove... Tako radi mozak. Organizuje znanje da bi njime mogao efikasno da vlada. Ne vidim u čemu bi bio problem.

Link sam ti dao da imas odakle da pocnes proveru , ja se jos uvek dobro secam komunistickog vremena i kako su tada stvari stajale glede ateizma, religije , drzave...
Ja se sećam komunizma duže od tebe. Mislim, video sam iz prve ruke ono o čemu su tebe učili kojekakvi ostrašćeni autsajderi onog vremena.
Tako da nema potrebe da mi pričaš šta je bio i kakav je bio komunizam u Jugoslaviji.
Takođe, nisam zainteresovan za linkove na tekstove hrvatskih klerikalaca i nacionalista.

Postoji interesantna paralela između Taze Rasela i našeg Milutina.
Rasel se razveo sa obavezom plaćanja alimentacije jer njegova žena više nije mogla da trpi njegovo mentalno zlostavljanje koje je podrazumevalo i izostanak sekseta. :lol:

Tolko o ljudima bliskim bogu.
Na sreću, lepo nam je objašnjeno da za verske organizacije cilj opravdava sredstvo. :mrgreen:

Komunizam podrazumeva ateizam
Ma jasno da nema , jer ti to tako kazes i verujes u to sto pricas .
http://sh.wikipedia.org/wiki/Državni_ateizam
Jesam li ja rekao da su svi ateisti komunisti ? Nisam. Samo sam rekao da su svi komun isti ateisti . Nije moja greska sto ti pogresno tumacis napisano i dodajes nesto sto ja nisam napisao
Komunizam ne podrazumeva ateizam!
Dokaz: religija nije imala isti tretman u svim posleratnim komunističkim zemljama. Jedan je bio odnos komunista prema religiji u Jugoslaviji a drugi u Poljskoj ili Mađarskoj.
Pomenuta strana vikipedije govori o državnom ateizmu a ne o komunistima kao pojedinačnim ateistima.

Biti komunista podrazumeva strogu poslušnost i slepo odobravanje partijskom vrhu – tj. ne razmišljati svojom glavom!
Kada Partija kaže: “Nema Boga!” članovi horski ponavljaju “Nema Boga!”.
Kada Partija kaže: “Menjamo naziv i postajemo vernici!” svi počinju da se krste!
To je komunizam!
Tako su oni koji su do juče brijali popove ili im čupali brade sada, naprasno, postali veliki vernici.

Nisam bio član komunista (kako god da su se zvali), čak sam i venčan u crkvi ali sam je posle svega ovoga napustio! Još dok su bili na vlasti rekao sam da neću nigde sa njima!
(Nisam je napustio zbog njih ali mi je to otvorilo oči!)

Da li loš čovek može biti dobar vernik?

Pravo pitanje je šta se podrazumeva pod pojmom "dobar vernik".

Šta je uopšte znak "dobre vere"? :think: Da li je to bukvalno tumačenje postulata, ili neka detaljnija, obuhvatnija analiza?

U slučaju klasičnih fanatika – da, među njima ima i dosta "loših ljudi". Ljudi koji se drže neke već postojeće interpretacije kao pijan plota – a nisu u stanju sami da protumače simboliku (jer im obično nedostaje neko predznanje) – po pravilu imaju iskrivljenu percepciju dobra i zla. Ako je takav vernik još i psihički labilan ili je recimo fundamentalista – te uzima zdravo za gotovo sve što piše u Bibliji, Kuranu ili Kapitalu – on ne samo da je operisan od stvarnosti, nego je i obavezno opasan po svoju okolinu. Da mu se sad javi Bog ili komitet/Crkva, i zada mu zadatak da npr. pobije sve u svom komšiluku, on će to i uraditi – koliko god to bilo u suprotnosti sa principima vere.

Pored fundamentalista, "loši ljudi" mogu biti i pozeri – oni koji vise u hramu po ceo dan, ali se ič ne pridržavaju svoje vere. I, pošto po pravilu ništa ne znaju o veri, njih je vrlo lako impresionirati šarenim lažama i kasnije prevesti u gore navedene fanatike. Onda nije nemoguće ni da kao takvi pređu u neku drugu veru, pa da posle pričaju sve najgore o svojim ranijim idealima (ne bi li na taj način sakrili svoje jeretičko poreklo).

Naravno, postoje i oni vernici koji su više skloni nekom labavijem tumačenju svoje svete knjige, koji će zahvaljujući svom solidnom znanju ukapirati kontekst i vreme u kom je sastavljen određen spis, pa će na osnovu toga biti u stanju da prilagode svoju veru sadašnjoj situaciji. Kod njih nema te slepe doslednosti originalu kao kod fundamentalista, ali i oni mogu biti jako opasni ako pokušavaju, silom ili milom, da nametnu svoju varijantu ostalim vernicima i nevernicima (kao u slučaju silnih ratova između dve ili više "bratskih" vera – protestanata vs. katolika, titoista vs. staljinista, itd. itd...). Pre ili kasnije, i oni se pretvore u neku vrstu fundamentalista.

Tako da, u suštini, svi verski pravci, kakvi god da su, imaju među sobom i "dobre vernike – loše ljude".

Poslednja izmena:

Back