Da li los covek moze biti....

naravno, ti to znas i ja to znam, tj. svesni smo cinjenica. ali, vernici nisu svesni da ipak ne zive po hristovim pravilima, vec da se ipak povinuju onoj drugoj strani.

Kojoj drugoj strani?

mislila sam na tvorce atomske bombe. bili su vernici neke vere, sto znaci da vernik druge vere uvek moze reci da oni ipak nisu bili vernici.

Ako su bili hriscani, onda i vernici njihove vere mogu reci da oni nisu bili vernici.

U suštini ako je neko čovek sa savešću on će biti dobar bilo koje da je vere...Savest je ono što manjka...Pilot aviona koji je bacio prvu atomsku bombu se ubio posle rata...Da li je zapao u materijalnu krizu teško,jer je sigurno bio debelo obezbeđen za ''zasluge'' al mislim da je puko zbog toga što je uradio kad je pritisnuo dugme...

bas to. ukoliko neko ima savest taj ce biti dobar covek cak i da je ateista. ali vernici, mahom, smatraju da samo oni tj. on i oni koji su njegove vere imaju savest. samo je njima savest data od njihovog boga, ko ne veruje u njihovog boga, taj ne moze imati savest i los je covek. svojataju savest kao da je stvar, bilo koja vera da je u pitanju.

U suštini ako je neko čovek sa savešću on će biti dobar bilo koje da je vere...Savest je ono što manjka...Pilot aviona koji je bacio prvu atomsku bombu se ubio posle rata...Da li je zapao u materijalnu krizu teško,jer je sigurno bio debelo obezbeđen za ''zasluge'' al mislim da je puko zbog toga što je uradio kad je pritisnuo dugme...

Paul Tibbets, pilot bombardera koji je bacio bombu na Hirošimu, umro je 2007. godine u 92. godini života. z:lol:

@zazijavalo...Onda sam podlegao zapadnoj propagandi...El ima neki komunistički forum za vas,ovde vam je nekako pretesno?:mrgreen:
Dobrota se dokazuje u stvarim životnim situacijama ''u blatu''.Kad imaš mogućnost da nekog ''spljoštiš'' bez većih posledica a ti ga opustiš da živi...E zao čovek će tog nekog spljoštiti a dobar će ga ostaviti...Lako je pričati kad se nađeš u situaciji u kojoj se nikada nisi našao i gde treba brzo da doneseš odluku tu se pokazuje...

bas to. ukoliko neko ima savest taj ce biti dobar covek cak i da je ateista. ali vernici, mahom, smatraju da samo oni tj. on i oni koji su njegove vere imaju savest. samo je njima savest data od njihovog boga, ko ne veruje u njihovog boga, taj ne moze imati savest i los je covek. svojataju savest kao da je stvar, bilo koja vera da je u pitanju.

Bas svi?

A mozda ti ipak malo previse generalizujes?

Bas svi?

A mozda ti ipak malo previse generalizujes?

nisi se odrekao svega, ne zivis kao ptica nebeska o kojoj brine bog. cak i vernici teze ka tome da sticu. mozda su izuzetak monasi po manastirima ili pecinama, ali sustina je da obicni ljudi teze ka sticanju. jer to daje sigurnost, a coveku je u prirodi da tezi ka tome da bude siguran.

ovo drugo, znam iz iskustva.

@zazijavalo...Onda sam podlegao zapadnoj propagandi...El ima neki komunistički forum za vas,ovde vam je nekako pretesno?:mrgreen:
Dobrota se dokazuje u stvarim životnim situacijama ''u blatu''.Kad imaš mogućnost da nekog ''spljoštiš'' bez većih posledica a ti ga opustiš da živi...E zao čovek će tog nekog spljoštiti a dobar će ga ostaviti...Lako je pričati kad se nađeš u situaciji u kojoj se nikada nisi našao i gde treba brzo da doneseš odluku tu se pokazuje...

Kasti, na muci se poznaju junaci.

Kako da ti kažem... Ja nisam komunista. Pre bih rekao da sam anarhista na neki način. :lol:

Zašto insistiram na ispravnosti podataka? Zato što smo na internetu, a Krstarica je na visokom mestu u pretraživačima. Tako da bi se tvoj podatak o navodnom samoubistvu pomenutog pilota u par meseci proširio na stotine opskurnih mesta naseljenih verskim čudacima i manipulantima.
Eto, sečem zlo u korenu, tako reći. :mrgreen:

nisi se odrekao svega, ne zivis kao ptica nebeska o kojoj brine bog. cak i vernici teze ka tome da sticu. mozda su izuzetak monasi po manastirima ili pecinama, ali sustina je da obicni ljudi teze ka sticanju. jer to daje sigurnost, a coveku je u prirodi da tezi ka tome da bude siguran.ovo drugo, znam iz iskustva.

Po tvome, svi cemo u pakao. Ne verujem u to, kao sto ne verujem da bibliju treba doslovno shvatati.

Kako da ti kažem... Ja nisam komunista. Pre bih rekao da sam anarhista na neki način. :lol:

Zašto insistiram na ispravnosti podataka? Zato što smo na internetu, a Krstarica je na visokom mestu u pretraživačima. Tako da bi se tvoj podatak o navodnom samoubistvu pomenutog pilota u par meseci proširio na stotine opskurnih mesta naseljenih verskim čudacima i manipulantima.
Eto, sečem zlo u korenu, tako reći. :mrgreen:

dobar covek, covek sa savescu, sto bi rekli. iako je ateista. :D

A kako su onda, na primer, Stepinca mogli proglasiti za sveca?

Lako , govorimo o katoličkoj crkvi , najvećoj multinacionalnoj kompaniji na svetu , najbogatijoj i sa najvećim političkim uticajem . Hrvati kao vatreni katolici nisu uspeli da "proizvedu" ni jednog sveca za svo vreme od kada su hrišćani pa im je "centrala" izašala u susret i proglasila jednog originalnog Hrvata za sveca , u stvari za polusveca jer kod katolika postoji i ta kategorija svetosti .Ako se ima u vidu hiljadugodišnja tendencija katoličke crkve da satre pravoslavne slovene ne čudi istorijski trenutak kada je jedan hrvat i to baš Stepinac posvećen ,Posle WWII , hrvati su ušli u sastav FNRJ a posle silnih zločina nad Srbima , katolička crkva proglašava jednog hrvata svetim kako bi u komunističkom režimu ojačala i učvrstila svoj uticaj kod svojih vernika .Posvetiti ratnog zločinca takodje šalje jasnu poruku o stavu katoličke crkve prema zločininme koji su počinjeni prema pripadnicima drugih vera , u ovom slučaju protiv Srba , da su takva dela Bogu ugodna ( njihovom bogu u svakom slucaju) kao i da je to obrazac ponašanja i odnosa prema Srbima koji treba očuvati . Onda skoknemo do devedestih godina proslog veka i vidimo rezultate posvećenja Stepinca .Sa stanovšta katoličke crkve proglašavanje stepinca za polusveca je isprvna politička odluka koja je u potpunosti opravdala očekivanja

Da, vidjao sam takve "biznismene". Crkavaju od gladi.

jednostavno je- onaj ko je nekada imao jednu kozu i par jarica i koga su smatrali trulim gazdom, danas poseduje mnogo vise od toga i zove se biznismen. sto znaci da je druga strana prosirila svoje delovanje, podigla kriterijume. podizanjem kriterijuma i obicni ljudi su primorani da teze ka materijalnim stvarima, samim tim se povinuju drugoj strani.

naravno, sve ovo da bog i djavo postoje.

Back