Da li je zapadna crkva prevarila istočnu sa ANTIHRISTOVIM laznim otkrovenjem?

Откривење 5:5 (Нови српски превод): „Не плачи (више)! Ево, победио је Лав из Јудина племена, Корен Давидов; он је у стању да отвори свитак и његових седам печата.“
jes pisao samome sebi, i sad cekamo da dodje i otvori to sto je pisao samome sebi da samome sebi rastumaci sta je pisao, a dok ne dodje je zapecaceno
evo da otpecatimo bar starozavetnog Proroka svetog Bozijeg

Isaija:​

1. Petrova 5,8Budite trijezni i pazite, jer suparnik vaš, đavo, kao lav ričući hodi i traži koga da proždere
Novi zavjet lud zbunjen normalan
ne novi zavet, nego samo knjiga otkrivenja poturena oko 95. godine, znaci decenijama posle apostolskog perioda

Из житија светог апостола Јована Богослова:
"Предање казује да се једном апостол Јован, заједно са својим учеником, повукао из града у пустињску пештеру, и тамо провео првих десет дана заједно са Прохором, а других десет дана сам. У току ових других десет дана он ништа није јео, него се само молио Богу иштући од Њ(ега да му открије шта треба да ради. И дође глас Јовану с неба: „Јоване, Јоване!“ Јован одговори: „Шта наређујеш, Господе?“ И говораше глас с неба: „потрпи још десет дана, и биће ти откривене многе велике ствари“. Јован проведе тамо још десет дана без хране. И зби се тада дивно чудо: Анђели од Бога сиђоше к њему и саопштише му многе неисказане тајне. И када се Прохор врати к њему, он га посла: по мастило и хартију, и потом два дана говораше Прохору о откривењима која је имао, а овај их записиваше."
https://svetosavlje.org/zitija-svetih-10/27/#_ftn2

"Предање казује да се једном апостол Јован, заједно са својим учеником, повукао из града у пустињску пештеру, и тамо провео првих десет дана заједно са Прохором, а других десет дана сам. У току ових других десет дана он ништа није јео, него се само молио Богу иштући од Њ(ега да му открије шта треба да ради. И дође глас Јовану с неба: „Јоване, Јоване!“ Јован одговори: „Шта наређујеш, Господе?“ И говораше глас с неба: „потрпи још десет дана, и биће ти откривене многе велике ствари“. Јован проведе тамо још десет дана без хране. И зби се тада дивно чудо: Анђели од Бога сиђоше к њему и саопштише му многе неисказане тајне. И када се Прохор врати к њему, он га посла: по мастило и хартију, и потом два дана говораше Прохору о откривењима која је имао, а овај их записиваше."
https://svetosavlje.org/zitija-svetih-10/27/#_ftn2
Ovo je i svedočanstvo o važnosti posta.

Poslednja izmena:
Лука 8 (Нови српски превод): 18 "Зато, пазите како слушате, јер онај ко има, њему ће се додати, а од онога који нема, узеће се и оно што мисли да има."
pa ja sam taj koji ima, pogledaj samo koliko navodim, i najvise sto dobijam kao replike je smejanje ludih kao na brasno, niko da me ispravi negde, ...i meni se dodao Enoh npr.. a vama ce se oduzeti sto mislite da imate, lazno otkrivenje... odlicno si naveo ovaj citat iznad, a evo da ga prosirim, taj kontekst dodavanja i oduzimanja:
KAO JEVANDJEOSKO RAZUMEVANJE SVEGA TOGA ovoga (Matej 13,51) SVAKI KNJIŽEVNIK-PREPISIVAČ NAUČEN CARSTVU NEBESKOM DOKAZAO TO, TE ARGUMENTUJE NOVIM I STARIM (Matej 13,52) ZAVETOM, TJ. SABIRA ZAJEDNO SA GOSPODOM, JER AKO NIJE S NJIM I NE SABIRA, PROTIV NJEGA JE I RASIPA (Matej 12,30).
Matej 13,52A on im reče: zato je svaki književnik koji se naučio carstvu nebeskome kao domaćin koji iznosi iz klijeti svoje novo i staro.
Matej 12,30Koji nije sa mnom, protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.

Ajde, reci Gedo, jel ja gresim negde i gde? Ali hajde da vidimo kontekst konkretno u citatu koji si naveo, moze? Sta se to vama dodalo iz Otkrivenja, kada on plagira i kvari KO IMA USI, govoreci ko ima uho [jedno] decenijama posle Hristove propovedi jevandjelja?
Luka 8,15A koje je na dobroj zemlji to su oni koji riječ slušaju, i u dobrome i čistom srcu drže, i rod donose u trpljenju. Ovo govoreći povika: ko ima uši da čuje neka čuje.
Luka 8,16Niko pak svijeće ne poklapa sudom kad je zapali, niti meće pod odar, nego je metne na svijećnjak da vide svjetlost koji ulaze.
Luka 8,17Jer nema ništa tajno što neće biti javno, ni sakriveno što se neće doznati i na vidjelo izići.
Luka 8,18Gledajte dakle kako slušate; jer ko ima, daće mu se, a ko nema, uzeće se od njega i ono što misli da ima.
OTK., više mesta: KO IMA UHO (jedno) NEKA ČUJE ŠTA DUH GOVORI CRKVAMA: ONOME KOJI POBEDI...
pa svakoj crkvi-"pobedniku" različito da napravi razdor, kao npr. u OTK.2,17 kome daje "manu sakrivenu" , ali najveću podvalu onome 'pobedniku kome neće nauditi tzv. druga smrt'. Da li je djavo mogao da smisli pakleniji plan kako da se nikad ne ukine i ne pobedi smrt (vidi obavezno OSIJA 13,14 i 1.Korinćanima 15.51-55, ako nisi do sada), neprijatelj poražen od Hrista, ustajući i sam iz mrtvih vlašću koji primi od Oca, čak podižući mrtve na licu mesta glasom svojim, bez da čekaju sveopšte vaskrsenje, kao npr. Lazara, od paklenog plana da pomeri fokus sa smrti-neprijatelja koji će se poslednji uništiti izmišljajući drugu smrt, blagosiljajući (otk.14,13) one koji ('prvi put') umiru?

• 4 JEVANDJELJE 7,48-51 Ja sam hleb života. Oci vaši jedoše manu u pustinji i pomreše. Ovo je hleb koji silazi s neba: da koji od njega jede ne umre. Ja sam hleb živi koji sidje s neba; ako ko jede od ovoga hleba živeće vavek; i hleb koji ću ja dati telo je moje, koje ću ja dati za život sveta.
  • 4 JEVANDJELJE 7,58 Ovo je hleb koji sidje s neba: ne kao što oci vaši jedoše manu i pomreše; koji jede ovaj hleb živeće vavek.
  • 4 JEVANDJELJE 11,15: KO IMA UŠI (oba) DA ČUJE, NEKA ČUJE! DA SU SVI PROROCI I ZAKON PRORICALI DO JOVANA (Krstitelja).
    Pisac lažnog otkrovenja naziva sebe prorokom Jovanom, a pisac 4.og jevandjelja-apostol naziva sebe učenikom za čije svedočanstvo znamo da je istinito, a od vlastitog imena beži kao da i nije njegovo (Opširnije...).

и потом два дана говораше Прохору о откривењима која је имао, а овај их записиваше."
znaci Prohorovo Otkrivenje? kada smo 1. put saznali da je Prohor zapisao izdiktirano, iz kog veka je ova tvrdnja?
ako je prohor svojerucno zapisao to , a ko je zapisao zitije? i kada? sigurno se i to zna, jer kako se zna ovo od ranije sto je bilo? ko je izdavac zitija?

znaci Prohorovo Otkrivenje? kada smo 1. put saznali da je Prohor zapisao izdiktirano, iz kog veka je ova tvrdnja?

ako je prohor svojerucno zapisao to , a ko je zapisao zitije? i kada? sigurno se i to zna, jer kako se zna ovo od ranije sto je bilo? ko je izdavac zitija?
Pa zna se da je Prohor zapisivao što mu je apostol Jovan diktirao.

Па предање је од апостолско периода. Постоје иконографски прикази баш тог догађаја.
postoje u 13 veku
Prochorus and St John depicted in Xoranasat's gospel manuscript in 1224.

In Orthodox iconography, he is depicted as a scribe of St John the Evangelist.

sta znaci rimokatolici ne smatraju isto? kako to, a ovamo kod grka se otkrivenje nije ni prepisivalo cak do 10 veka? heheh, znaci zato se crtalo :rotf:
oni su ga prepisivali, a mi smo ga crtali

postoje u 13 veku
Prochorus and St John depicted in Xoranasat's gospel manuscript in 1224.

In Orthodox iconography, he is depicted as a scribe of St John the Evangelist.

sta znaci rimokatolici ne smatraju isto? kako to, a ovamo kod grka se otkrivenje nije ni prepisivali cak do 10 veka?
Naveo si primjer jedne ikone. Samo predanje je puno starije. Nemam pojma šta rimokatolici uče po ovom pitanju i nije me ni briga.

Naveo si primjer jedne ikone. Samo predanje je puno starije. Nemam pojma šta rimokatolici uče po ovom pitanju i nije me ni briga.
pa jel ima starije? nema evo
Late 16th century
Icon
predanje, cije, u kom veku se pojavilo? zasto zapadnjaci nemaju ovo?
Eastern versions will also include his assistant Prochorus

St. John Dictates the Apocalypse to Prochorus

maki, izmislili su da je diktirao da bi ga raskrinkali lazova, jer NJEMU LICNO KAZE DA NAPISE, a ne da izdiktira nekom drugom
Otkrivenje 1,10Tada se zanesoh u dan Gospodnji, i začuh za sobom glas veliki kao trube,
Otkrivenje 1,11Kako govori: "Što vidiš, napiši u knjigu i pošlji onima sedam crkava u Aziji: "u Efez, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatiru, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodiceju.

a jel pise sto vidis prenesi ili izdiktiraj? ne, nego mu kaze NAPISI, da bi vi sada pricali kako jadan nije mogao ni pero da drzi, star bio, pa je diktirao - kada bi se lagali

a predanje je zgodno, samo kazes da je bilo ihahaj od kad, kada bi se lagali

Poslednja izmena:
pa jel ima starije? nema evo
Late 16th century
Icon
predanje, cije? zasto zapadnjaci nemaju ovo?
Eastern versions will also include his assistant Prochorus

St. John Dictates the Apocalypse to Prochorus

maki, izmislili su da je diktirao da bi ga raskrinkali lazova, jer NJEMU LICNO KAZE DA NAPISE, a ne da izdiktira nekom drugom
Otkrivenje 1,10Tada se zanesoh u dan Gospodnji, i začuh za sobom glas veliki kao trube,
Otkrivenje 1,11Kako govori: "Što vidiš, napiši u knjigu i pošlji onima sedam crkava u Aziji: "u Efez, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatiru, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodiceju.

a jel pise sto vidis prenesi ili izdiktiraj? ne, nego mu kaze NAPISI, da bi vi sada pricali kako jadan nije mogao ni pero da drzi, star bio, pa je diktirao - kada bi se lagali
Glupost. Pa napisao je Jovan ali preko Prohora kojem je diktirao. Nije Prohor autor već Jovan.

Glupost. Pa napisao je Jovan ali preko Prohora kojem je diktirao. Nije Prohor autor već Jovan.
aman, znas da je knjiga bila zabranjena, cak se nije ni prepisivala kod grka, a zapadnjaci da uopste nemaju to predanje ko zna od kada mozda je izmisiljeno tek u 10. veku, pa zato oni nemaju pojma, a da je postojalo dok smo bili jedna crkva onda bi i oni znali za njega i za diktiranje PROHORU

lepo te pitam, pa ne moze odgovor da bude PREDANJE, nema dokaza jer se prenosilo usmenim putem, to je neoziblijno, ima ikona zato, ali isto od 13. veka

https://en.wikipedia.org/wiki/Prochorus_(deacon)

bice da je odavde sve, nista starije nemamo. 13. vek
https://en.wikipedia.org/wiki/Proch...ile:Prochorus_and_St_John_Miniature,_1224.jpg

Poslednja izmena:
aman, znas da je knjiga bila zabranjena,
Није била забрањена само је у одређеним круговима била спорна.

cak se nije ni prepisivala kod grka
Игноришеш низ источних Отаца који је јесу прихватали. Атанасије, Епифаније и Дамаскин први међу њима.

lepo te pitam, pa ne moze odgovor da bude PREDANJE, nema dokaza jer se prenosilo usmenim putem, to je neoziblijno, ima ikona zato, ali isto od 10. veka
Како не може одговор бити Предање кад је доста ствари у православљу управо потекло из Предања?

Ево ископао сам ти баш као. Предање да је Прохор записивао Књигу Откривења је древног поријекла и записана је у апокрифном тексту познатом под именом "Дјела светог апостола Јована Богослова" које потиче из 3-4. вијека. Наравно сам текст није богонадахнут али у себи садржи раније црквено предање о начину настанка Књиге Откривења.

Није била забрањена само је у одређеним круговима била спорна.
kod rimokatolika je isto bila zabranjena sve do 1960-ih godina na sluzbi, kod nas jos uvek zabranjena na liturgiji
na istoku se nije smela ni prepisivati do tamo 10. veka, a kamoli da se cita u crkvi
odredjeni mali krugovi zapadnjaka su je gurali i znamo kako se sve desili kada je konstantin preko svog poverenika hosije iz spanije preuzeo crkvu i postao "ravan apostolima", satro nase istocnjake, i ubacio atanasija po aleksandru, dakle 4. vek, ali smo se mi na istoku i tada protivili njegovoj preporuci da se uvrsti knj, otkrivenja, znas i sam

Игноришеш низ источних Отаца који је јесу прихватали. Атанасије, Епифаније и Дамаскин први међу њима.
znamo i za epifanija sta je radio zlatoustom, vrazja posla, sve smo to vec preslisali ovde
a sada te pitam
Како не може одговор бити Предање кад је доста ствари у православљу управо потекло из Предања?
da li imamo nesto osim minijature iz jermenije, iz 13. veka da potkrepimo to predanje da je jovan diktirao prohoru, mora da se zna bar okvirno iz kog veka je to "predanje", jer ga ne nazalimo kod zapadnjaka, ili je meni promaklo? kako oni ne znaju da je diktirano,a prvi su prihvatli tu knjigu?
"Дјела светог апостола Јована Богослов
a, pa tako reci
Наравно сам текст није богонадахнут али у себи садржи раније црквено предање о начину настанка Књиге Откривења.
zasto kazes "naravno", jel ima neke hule? samo zato sto je iz kasnijih vekova?
које потиче из 3-4. вијека.
znaci verujemo tome iz 3-4 veka da ne laze, a zasto narabno nije bogonadahnut? kako to znamo da nije?
zasto mu verujemo jedno,a drugo kazemo da laze da to nisu dela apostola Jovana?

Acts of John by Prochorus

https://www.nasscal.com/e-clavis-christian-apocrypha/acts-of-john-by-prochorus/
znaci verujemo da je prohor zapisao otkrivenje, a isto ne verujemo da je zapisao i dela jovanova - takodje izdiktirana?
uf, ovo ce da bude tek ozbiljna analiza. predosecam

Poslednja izmena:
kod rimokatolika je isto bila zabranjena sve do 1960-ih godina na sluzbi, kod nas jos uvek zabranjena na liturgiji
na istoku se nije smela ni prepisivati do tamo 10. veka, a kamoli da se cita u crkvi
odredjeni mali krugovi zapadnjaka su je gurali i znamo kako se sve desili kada je konstantin preko svog poverenika hosije iz spanije preuzeo crkvu i postao "ravan apostolima", satro nase istocnjake, i ubacio atanasija po aleksandru, dakle 4. vek, ali smo se mi na istoku i tada protivili njegovoj preporuci da se uvrsti knj, otkrivenja, znas i sam
.

znamo i za epifanija sta je radio zlatoustom, vrazja posla, sve smo to vec preslisali ovde
a sada te pitam

da li imamo nesto osim minijature iz jermenije, iz 13. veka da potkrepimo to predanje da je jovan diktirao prohoru, mora da se zna bar okvirno iz kog veka je to "predanje", jer ga ne nazalimo kod zapadnjaka, ili je meni promaklo? kako oni ne znaju da je diktirano,a prvi su prihvatli tu knjigu?

a, pa tako reci

znaci verujemo tome iz 3-4 veka da ne laze, a zasto narabno nije bogonadahnut? kako to znamo da nije?

znaci verujemo da je prohor zapisao otkrivenje, a isto ne verujemo da je zapisao i dela jovanova - takodje izdiktirana?
Ово су глупости што пишеш за Откривење. Ма шта мислио о тој Књизи, из послушности према Цркви требао би да престанеш да нападаш Књигу откривења.

Ово су глупости што пишеш за Откривење. Ма шта мислио о тој Књизи, из послушности према Цркви требао би да престанеш да нападаш Књигу откривења.
juce te je maki obrisao jer si napadao crkvu, a ako nemas konkretnu repliku, za generalne idi citaj ovo iz mog potpisa sto sam izvukao za tu knjigu, pa kako su razni sveti verovali i sabori, vecina ju je odbacivala, i sam si nam upravo ti rekao bogosluzbeno rimokatolici sve do 1960-ih godina, pa malo li je? zaasto su oni bili neposlusni 19 vekova ej? sad skoro se setili da je ubace, i ja neposlusan onda? cvrc. :thumbdown:

juce te je maki obrisao jer si napadao crkvu, a ako nemas konkretnu repliku, za generalne idi citaj ovo iz mog potpisa sto sam izvukao za tu knjigu, pa kako su razni sveti verovali i sabori, vecina ju je odbacivala, i sam si nam upravo ti rekao bogosluzbeno rimokatolici sve do 1960-ih godina, pa malo li je?
А зашто теби толико смета Откривење? Потражи духовне узроке? У Кини је Откривење забрањено. Зашто? Размисли.

А зашто теби толико смета Откривење? Потражи духовне узроке? У Кини је Откривење забрањено. Зашто? Размисли.
razmisli ti, ja znam
razmisli i zasto si nam preneo za rimokatolike ypravo ti da su lazno otkrivenje uveli u sluzbu tek 1960-ih godinal jel ocekujes i mi da ga uvedemo? a gej brakove? i onda te brise maki, pa razmisli o svojim d. razlozima, kao da si puritanac

Poslednja izmena:
razmisli ti, ja znam
razmisli i zasto si nam preneo za rimokatolike ypravo ti da su lazno otkrivenje uveli u sluzbu tek 1960-ih godinal jel ocekujes i mi da ga uvedemo? a gej brakove? i onda te brise maki, pa razmisli o svojim d. razlozima, kao da si puritanac
Maki briše kad se kritikuje njegove teološke i pastirske autoritete, a Otkrivenje je iako uvedeno za čitanje na misama tek 1960-ih i do tada bila kanonska knjiga Novog zaveta. Istovremeno je tada uvedeno i pojačano čitanje Svetog pisma - 3 čitanja i za tri godine se pročita skoro celo Sveto pismo (A, B i C čitanje). Od viška glava ne boli. Sa Vikipedije na ruskom: "ranohrišćanski mučenik i apologeta Justin Filozof (100-165) je priznavao Otkrivenje kao autoritativan tekst i prvi put ga spomenuo. ... Dokazi o postojanju i autoritetu teksta postaju intenzivniji u drugoj polovini 2. veka: kod Teofila Antiohijskog († 180), Egesipa (oko 110–180), Melitona iz Sarda († 180). Značajniji dokaz dolazi iz Otkrivenja Irineja Lionskog (oko 130-202): on je upotrijebio Božiji presto (4:6-8) kao argument za prikupljanje četiriju jevanđelja. Osim toga, teolog opisuje kraj vremena kroz Otkrivenje. Knjigu naširoko citiraju kasniji autori Hipolit iz Rima, Metodije sa Olimpa i Tertulijan. Delo je takođe uživalo autoritet u montanističkoj sekti..."
+++
Evo, gde ćeš ranije potvrde autentičnosti Otkrivenja.

Из истог разлога зашто Црква не прихвата Протојеванђеље Јаковљево као богонадахнуто и канонско иако прихвата већину ствари која је записана у том тексту. Не постоје поуздани подаци да је заиста апостол Јаков аутор исто као што и овдје нема података да је Прохор заиста аутор овог текста али текст садржи раније црквено предање да је Прохор био сапутник и записивач ријечи апостола Јована. Управо због овог ранијег предања аутор Дјела Јованових себе представља као Прохора.

Из истог разлога зашто Црква не прихвата Протојеванђеље Јаковљево као богонадахнуто и канонско иако прихвата већину ствари која је записана у том тексту. Не постоје поуздани подаци да је заиста апостол Јаков аутор исто као што и овдје нема података да је Прохор заиста аутор овог текста
samo na 1. polovinu tvoje replike sad da ti odgovorim:

Prvi ga izričito spominje Origen, ali su se njime služili već Klement Aleksandrijski i Justin; nastalo je, dakle, negdje sredinom II stoljeća. Sačuvano u više od 30 grčkih rukopisa, te u starom sirijskom, armenskom, koptskom i staroslavenskom prijevodu.[1]

a ovo sam kazes 3 ili 4 vek, znaci ni to se ne zna
"Дјела светог апостола Јована Богослова" које потиче из 3-4. вијека.

druga stvar, mi imamo prevod prorojevandjelja na srpski, cini mi se atanasijev, a ova dela jovanova se niko nije usudio da нам prevede од наших теолога

Многи преводиоци „заведени“ библијском тематиком дела, нису ни сумњали да су преписи које чине забрањени. Неки апокрифи не садрже ништа противцрквено (нпр: Протојеванђење Јаковљево), па је и сама црква била снисходљива према њима. Има случајева да се чак и у самој цркви, на фрескама и у дуборезу, налазе апокрифни мотиви.

https://sr.wikipedia.org/sr/Словенски_апокрифи

imamo kao "zitije", ali se krije da su to ta "dela iz 3-4. veka", ili nisu? znaci, muljaza, a protojevendjelje imas da je bilo znano vec u 2. veku, za ovo niko nije imao pojma u kom veku je izmastano:
https://radiosvetigora.wordpress.com/2011/10/09/житије-светог-апостола-и-еванђелиста/

ako su ovo dela jovanova po diktatu prorohora isto, pa zasto se zovu zitija? zato sto je neko pravio kompilaciju iz ko zna kod veka, a krije izvor DELA JOVANOVA iz 3-4 veka

Poslednja izmena:
ли текст садржи раније црквено предање да је Прохор био сапутник и записивач ријечи апостола Јована. Управо због овог ранијег предања аутор Дјела Јованових себе представља као Прохора.
sah-mat
maki siris jereticke knjige koje su odbacene, i zato nemamo prevod, zato se niko nije usudio da nam prevede
https://www.britannica.com/topic/Acts-of-John
Acts of John, an apocryphal (noncanonical and unauthentic) Christian writing, composed about ad 180, purporting to be an account of the travels and miracles of St. John the Evangelist. Photius, the 9th-century patriarch of Constantinople, identified the author of the Acts of John as Leucius Charinus, otherwise unknown. The book reflects the heretical views of early Christian Docetists, who denied the reality of Christ’s physical body and attributed to it only the appearance of materiality. The Acts of John likewise has a hymn containing formulas to evade demons who, according to Gnostic teachings, could impede one’s journey to heaven. The book was condemned by the second Council of Nicaea, in ad 787, because of its subversion of orthodox Christian teachings.

Back