Nisam saglasan da je nešto smuljano.
Bogočovek je neko ko u sebi sažima i božju i ljudsku prirodu tj. samo Isus i to dok je bio u telu. Druga dva termina su parcijalne reference na jednu od te dve.
da kazemo moje misljenje samo, pa citiram, sa nikejskog sabora:
S druge strane, aleksandrijski biskup Aleksandar i Atanazije Aleksandrijski držali su da je Sin istobitan (homoousios) Ocu, te da nije stvoren, nego da je od
vječnosti rođen od Oca.
Арија, свештеника из
Александрије, који је тврдио да је
Христос створен у времену од
Бога и да није
превечни Син Божји
формализовано учење о Христовој божанској природи и његовом односу са Богом Оцем као равноправним и
вечним.
◄ Poslanica Hebrejima 1
►
5Ta kome od anđela ikad reče: Ti si sin moj,
danas te rodih; ili pak: Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin.
Znaci apostol PAVLE je bio Arijanac?
Arius and his followers asserted that the Father alone was eternal, and that the Son was created or begotten by the Father, and thus
had a defined point of origin and was subordinate to the Father.
[14][15]
Jovan 8,25 | Tada mu govorahu: ko si ti? I reče im Isus: početak, kako vam i kažem. |
Ukolioko Hristos u jevandjelju za samoga sebe kaze da je Pocetak, onda je nemoguce da on ima svoj pocetak, vec je On sam taj Pocetak Bozijeg STVARANJA. Znaci, ovo nije semantika, vec osnovna logika. Arijeva dela su inistena, i onda se izopacilo. Ako je Bog Duh, onda govorimo o vecnosti, ali u momentu Stvaranja, u momentu PROMENE, nastupa Pocetak - cega? Pocetak tecenja vremena kao reke. U vecnosti je postojao samo 1,a i nema logike govoriti o Ocu bez Sina, zato se za taj kontekst i koristi i kaze BOG JE DUH. Ali da vidimo kontranapad ARIJANACA:
Arius accused Alexander of following
the teachings of
Sabellius, who taught that the Father, Son, and Holy Spirit were one person, rather than the view held throughout the east that they were distinct.
[16]
Upravo je u tome stvar, u kontekstu vecnosti imamo samo BOG JE DUH, tj jedno.
Jovan 4,24 | Bog je duh; i koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole. |
U ovaj kontekst je nemoguce inkorporirati Svetu Trojicu, jer je Bog samo jedna REC DUH, naravno da je Svet, i to je taj kontekst vecnosti, a OTAC-SIN su od Pocetka, kada vreme potece