Да ли је Путин исувише фин и исувише благ човек? Или је можда Русија преслаба?

Ништа ми не говори да су велике земље имуне на то.
Наравно да нису.
Ако погледаш ситуацију у САД и код њих је било проблема само Америка не би била то што јесте да нема веома ефикасне методе решавања таквих проблема. Она то сасеца у корену без трунке милости, исто као и СССР 50-их. 60-их 70-их. Све велике војске и војне индустрије пате од оваквих проблема само је ствар њихове воље и жеље да се изборе са тим проблемима.
Америка је увела 40-их година један систем који је у почетку веома лепо функционисао и на папиру био одличан али је и он 50-их и 60-их година прошлог века заказао у појединим тренуцима и донете су погрешне одлуке. Амери су имали систем "лобија". Неколико произвођача наоружања понуди своје производе врху америчке војске (или војска затражи да се развије - пусти захтев) за одређену намену и/или сврху и онда врх одлучује. Лоби је ту да "натера" врх војске да набави то наоружање ако му треба. Лепо у теорији али у пракси је то довело дотле да је у доста наврата утицај лобија појединих произвођача био толико велики да се одлука о увођење у наоружање донела за системе који нису били најбољи на конкурсу (Ф104, ХБ70, Б58, Команч.....). Овде ћу да кажем хвала Богу јер да се то није десило тада, данас би вероватно цео свет био у физичком власништву Америке.
За сада једино Кина, колико се из приложеног да видети а не види се баш много, успева да се колико-толико одупре овим проблемима, докле видећемо.

Исто то можеш да кажеш за Варшаву или Берлин данас. Места одакле се шаље оружје на Русију.
jok
ni varsava ni berlin nisu u ratu sa rusijom
japan jeste bio u ratu sa amerikom

Само ти веруј у то.
nema tu veruj i neveruj, tako je
znas kako je poceo drugi svetski rat?
kad su rusi i nemci 1939te zajedno napali poljsku i proslavili pobedu zajednickom vojnom paradom
sve do 1941ve su rusi nemcima isporucivali rude, gorivo, hranu... i bili njihovi drugovi i saveznici dok je nemacka napadala i osvajala norvesku, grcku, francusku, jugoslaviju, belgiju, holandiju....
pa britanci nisu bombardovali moskvu

u korejskom ratu rusi su isporucivali oruzje i municiju severnokorejskoj vojsci pa nije moskva bombardovana
u vijetnamskom ratu i kina i rusija je isporucivala oruzje vijetnamu pa nije bombardovan ni peking ni moskva
u rusko avganistanskom ratu amerika je snadbevala avganistance oruzjem pa nije bombardovan vasington

Rusija ima slabu ekonomiju. Izgleda da ima jaku vojsku, jer da nema, zapad bi je davno vojno napao.
Kad zapad ide u vojnu akciju, obično izolouje protivnika da nema pojačanje, odna nemilosrdno izbombarduju iz vazduha, pa tek onda eventualno krenu kopneno. Npr kod nas nisu krenuli kopneno. Rusija nije u poziciji da izoluje Ukrajinu, pošto je tamo njeno stanovništvo - neće da sravnjuje sa zemljom. Tako da teško ide.
Uzmimo recimo Amerika - ima i vojnu i ekonomsku moć. Tramp divlja - uvodi tarife čitavom svijetu - i nikakvog odgovora na to. Tako je kad si jak. Ovi prije njega su stalno negdje ratovali - i možda se neko malo bunio ali generalno nisu imali stvarne opozicije u svijetu.
Kad si bogat - sve ti je oprošteno.

I ti znaš da su to gluposti, ta priča o "ugroženosti" je samo izgovor. NATO u Evropi je godinama bio simbol formalne sigurnosti, ništa više.
Pogledaj malo što je Hillary Clinton govorila o Rusiji prije 8-9 godina. Koliko god Putin bio kreten zbog napada na Ukrajinu, nije krivo protumačio američke namjere.

Pogledaj malo što je Hillary Clinton govorila o Rusiji prije 8-9 godina. Koliko god Putin bio kreten zbog napada na Ukrajinu, nije krivo protumačio američke namjere.

Pusti ti Klintone, oni su Ameri. Ja ovde pričam o ugroženosti Rusije od Evrope koja je umišljena i manipulativno iskorišćena kao izgovor.

Ne postoji niti je postojala nikakva ugroženost Rusije od evropskog dela NATO-a.
Niko u Evropi nije mislio da ratuje, niko nije ulagao u vojsku. Bavili su se pravljenjem socijalnih država, zelenim energijama, birokratijom i sličnim glupostima.
Ekonomska trgovina sa Rusijom je cvetala, gasovodi su se otvarali.

A onda je Putin odlučio da baca bombe.

Kako je rusofile bezmozgaše ubedio da je ugrožen, to mi nije jasno. Ali tako funkcioniše manipulacija, kad si glup, prosti si glup i tu nema pomoći, uvek će se naći neko da te jaše.

Glavna poenta: diktatori ne mogu da opstanu u uređenom sistemu, bez neprijatelja. Njihov opstanak zavisi od toga da naciju uplaše, mobilišu i okupe oko "vođe". Kad nema stvarne pretnje, mora da se izmisli. I to je Putin uradio. Ljude je ubedio da je "opkoljen", da mu zapad radi o glavi, i tako dobio opravdanje da napadne Ukrajinu i zavede potpuni unutrašnji autoritarizam. Milion ljudi je odveo u smrt zbog ostanka na vlasti i sad se cela Evropa naoružava i povećava se tenzija samo zato što je on to odlučio tako. A da je gledao svoja posla u svojoj državi, vrlo moguće da bi se NATO i raspao jer njegova svrha ne postoji ako nema agresora. I on je to znao ali je opak odlučio da se ponaša agresivno.

Pusti ti Klintone, oni su Ameri. Ja ovde pričam o ugroženosti Rusije od Evrope koja je umišljena i manipulativno iskorišćena kao izgovor.

Ne postoji niti je postojala nikakva ugroženost Rusije od evropskog dela NATO-a.
To nije na vama da odlučite, nego na njima.
20 godina su se bunili da im ne dovlačite vojsku na granice i 20 godina ste ih ignorisali.
Imaš dopis šefa CIA koji glasi "NJET ZNAČI NJET, Rusija nikada neće pristati na ulazak Gruzije i Ukrajine u NATO, bez obzira na cenu".

Zašto ste sve to ignorisali?

Niko u Evropi nije mislio da ratuje, niko nije ulagao u vojsku. Bavili su se pravljenjem socijalnih država, zelenim energijama, birokratijom i sličnim glupostima.
Ekonomska trgovina sa Rusijom je cvetala, gasovodi su se otvarali.

A onda je Putin odlučio da baca bombe.
Ne, nikako nisu, zato su gradili vojne baze sve bliže Rusiji, zato su obučavali vojske država koje su se graničile sa Rusijom.

Ove besmislice koje pišeš više niko ne guta sem najokorelijih rusofoba i "eu nema alternativu" slepaca.

nema tu veruj i neveruj, tako je
znas kako je poceo drugi svetski rat?
kad su rusi i nemci 1939te zajedno napali poljsku i proslavili pobedu zajednickom vojnom paradom
sve do 1941ve su rusi nemcima isporucivali rude, gorivo, hranu... i bili njihovi drugovi i saveznici dok je nemacka napadala i osvajala norvesku, grcku, francusku, jugoslaviju, belgiju, holandiju....
pa britanci nisu bombardovali moskvu

u korejskom ratu rusi su isporucivali oruzje i municiju severnokorejskoj vojsci pa nije moskva bombardovana
u vijetnamskom ratu i kina i rusija je isporucivala oruzje vijetnamu pa nije bombardovan ni peking ni moskva
u rusko avganistanskom ratu amerika je snadbevala avganistance oruzjem pa nije bombardovan vasington
Све ово јесте, али постоје битне разлике. Што Русија Украјину сматра својом и што је то на неки начин и грађански рат.
Што је по неким проценама доста више људи погинуло и сам степен сукоба и количина испаљених граната и ракета и број тенкова су драстично већи.
Мени све то говори да ће неко морати да плати за све то.

Сад како и када то јесте питање, али ја очекујем сурове одговоре због чега и мантрам о ограниченом нуклеарном рату у Европи.
Није да призивам, ја то стварно мислим, сад можда грешим, али моје мишљење је да ће неком ово бити наплаћено и то дебело.

И што је можда најбитније у целој причи овде је то да овде нема компромиса. Ово није Корејски рат или Вијетнамски рат и Русија неће стати са освајањем Украјине. Е то мени додатно говори о повећању нуклеарног рата у Европи. Ја мислим да ће неко ово да плати.

Не можеш ти да зезаш и понижаваш светску нуклеарну силу, а да Немци и Пољаци мирно возе своје БМВ аутомобиле.

To nije na vama da odlučite, nego na njima.
20 godina su se bunili da im ne dovlačite vojsku na granice i 20 godina ste ih ignorisali.
Imaš dopis šefa CIA koji glasi "NJET ZNAČI NJET, Rusija nikada neće pristati na ulazak Gruzije i Ukrajine u NATO, bez obzira na cenu".
Zašto ste sve to ignorisali?

Nema šta da se ignoriše. Te države su odlučile da više ne budu ruske kolonije i zapad im je pružio zaštitu. Po meni je to vrlo korektno.

Razumem poentu kolonija kao nešto što dolazi iz srednjeg veka ali Rusi moraju da razumeju da živimo u civilizaciji. Ako ti možeš diplomatijom i ekonomijom da zadržiš neku državu u sferi svog uticaja, to je sasvim u redu, niko se nikad ne bi bunio. Ali kad počneš bombama da "vaspitavaš" komšiluk koji hoće da te napusti, onda to već i nije samo tvoj problem već agresivno necivilizacijsko ponašanje koje Evropa prosto neće da trpi u svom dvorištu.

Ne, nikako nisu, zato su gradili vojne baze sve bliže Rusiji, zato su obučavali vojske država koje su se graničile sa Rusijom.

Sve države imaju vojsku, i sam znaš da je to neophodno. Samo ne znam kako si došao do zaključka da je neko hteo da napada Rusiju, to mi nije baš jasno. Ne postoji ni jedan jedini Evropski stav, niti jedan jedini plan, niti jedan jedini nagoveštaj da je IKO u Evropi imao ambiciju prema Rusim teritorijama. Šta više, Evropste države su se bojale Rusije i zato je bilo vojske. Jer kad nemaš vojsku i kad nemaš NATO zaštitu, a nalaziš se pored Rusije, vidiš šta ti se desi, odma dobiješ bombe. Prosto ljudi moraju da razumeju da pored Rusije ni jedna država NIKAD neće biti slobodna. NATO je njima bio jedini spas za slobodu. Ovi koji su ušli na vreme, uspeli su da se izvuku, Ukrajina nažalost nije i dobila je bombe. To je prsto čin varvarizma. Rusija nikada nije bila ugrožena od NATO-a, pogotovo ne od evropskog dela NATO-a i svako ko malo bolje razume materiju to zna. To što su državu imale vojsku ne znači da su imale nameru nekog da napadaju, to je retardiran argument. Rusija je svakako dovoljno jaka vojna sila i nuklearna sila da je smešno razmišljati o tome da je neko hteo da ih napadne. Ali vama rusofilima je ispran mozak pa verujete u svakakve budalaštine koje vam se serviraju i nećete da upotrebite gram mozga da razmislite da li je nešto uopšte logično.

China's Xi Unveils Megaport in America's Backyard Amid US Concerns - Newsweek

However, a Chinese state-owned enterprise running a deepwater port so close to U.S. soil has Washington worried. The project marks another significant expansion of China's presence in a part of the world the U.S. considers its sphere of influence.

U.S. Southern Command chief Army General Laura Richardson characterized China's infrastructure projects across the Caribbean, Central and South America as a security threat. "They're on the 20-yard line, in the red zone to our homeland," Richardson told Newsweek last year, referencing China's closer proximity.

In addition to being a large industrial complex, the harbor boasts 15 berths capable of accommodating some of the world's largest cargo ships—and People's Liberation Army (PLA) warships.

"Since Southern Command has responsibility for thinking about what U.S. adversaries could do in—or from the region— in time of a war, it is perfectly reasonable to identify a risk that a private port exclusively operated by China's Cosco in the Western Hemisphere, could be used to support PLA Military operations against the U.S. in time of a war with the People's Republic of China," Evan Ellis, professor of Latin American studies at the U.S. Army War College, told Newsweek.

Civilna luka koja je "pretnja po bezbednost USA" je u Peruu, 6.500km od Kalifornije.
Ali gurati NATO na 400km od Moskve nije pretnja po bezbednost po Rusiju?

@SajaBg šta imaš da izjaviš o ovome?

US won’t rule out military action if China establishes base in Solomon Islands | The Guardian
One of the most senior US officials in the Pacific has refused to rule out military action against Solomon Islands if it were to allow China to establish a military base there, saying that the security deal between the countries presented “potential regional security implications” for the US and other allies.

Solomonova ostrva su u južnom Pacifiku, na 10.000km od Kalifornije!

Civilna luka koja je "pretnja po bezbednost USA" je u Peruu, 6.500km od Kalifornije.
Ali gurati NATO na 400km od Moskve nije pretnja po bezbednost po Rusiju?

@SajaBg šta imaš da izjaviš o ovome?

Da, imam šta da izjavim i to tome, kao i o svemu ;)

Poenta priče je da Amerika i Kina jesu suparnici i shodno tome to sve ima smisla.

Evropa i Rusija nisu suparnici, saradnja je bila odlična, mentaliteti ljudi se podudaraju i nije postojao ni jedan hebeni razlog da se Putin ponaša paranoično. Od nečega što nije bilo neprijateljstvo, napravio je neprijateljstvo. Potpuno sumanuto.

A da su države htele da ulaze u NATO da bi se zaštitile od Rusije, to sam ti objasnio u posebnoj poruci. Treba da razlikuješ nečiju potrebu da se zaštiti od nečije potrebe da te napada.

Čak i posle svega, ja i dalje mislim da je Rusiji mesto uz Evropu a ne Kinu/Iran/Severnu Koreju. Svet bi trebalo da ima 3 pola: Amere, Evropu sa Rusijom i Kinu. A to govorim jer su Rusi po mentalitetu i vrednosnom sistemu mnogo bliži zapadu nego istoku. Međutim, to Putinu nije odgovaralo, on želi da bude diktator i sad je shebao sve što se moglo shebati da bi se solidarisao sa istočnim diktatorima iako njegov narod ima potpuno drugačije vrednosti. I mir u Evropi i svoju državu je zavio u crno usled rata, sankcija i guranjem pod uticaj Kine za šta nisu svesni da im nikako neće prijati. Ali šta ga zabole, bitna je samo fotelja ;)

Све ово јесте, али постоје битне разлике. Што Русија Украјину сматра својом и што је то на неки начин и грађански рат.
Што је по неким проценама доста више људи погинуло и сам степен сукоба и количина испаљених граната и ракета и број тенкова су драстично већи.
Мени све то говори да ће неко морати да плати за све то.

Сад како и када то јесте питање, али ја очекујем сурове одговоре због чега и мантрам о ограниченом нуклеарном рату у Европи.
Није да призивам, ја то стварно мислим, сад можда грешим, али моје мишљење је да ће неком ово бити наплаћено и то дебело.

И што је можда најбитније у целој причи овде је то да овде нема компромиса. Ово није Корејски рат или Вијетнамски рат и Русија неће стати са освајањем Украјине. Е то мени додатно говори о повећању нуклеарног рата у Европи. Ја мислим да ће неко ово да плати.

Не можеш ти да зезаш и понижаваш светску нуклеарну силу, а да Немци и Пољаци мирно возе своје БМВ аутомобиле.

sam putin ponizva sebe jer pokusava da otme tudje teritorije, niko ga nije terao da napada i pljacka, sam je odlucio. Nisu ga ni poljaci ni nemci na to nagovorili, e sad kad vidi da ne moze vise "LELE CE BACAM NUKLEARKE AKO MI NE DOZVOLITE DA OSVOJIM UKRAJINU I POBIJEM UKRAJINCE"

e nece moci

Poenta priče je da Amerika i Kina jesu suparnici i shodno tome to sve ima smisla.

Evropa i Rusija nisu suparnici, saradnja je bila odlična, mentaliteti ljudi se podudaraju i nije postojao ni jedan hebeni razlog da se Putin ponaša paranoično. Od nečega što nije bilo neprijateljstvo, napravio je neprijateljstvo. Potpuno sumanuto.

A da su države htele da ulaze u NATO da bi se zaštitile od Rusije, to sam ti objasnio u posebnoj poruci. Treba da razlikuješ nečiju potrebu da se zaštiti od nečije potrebe da te napada.

Čak i posle svega, ja i dalje mislim da je Rusiji mesto uz Evropu a ne Kinu/Iran/Severnu Koreju. Svet bi trebalo da ima 3 pola: Amere, Evropu sa Rusijom i Kinu. A to govorim jer su Rusi po mentalitetu i vrednosnom sistemu mnogo bliži zapadu nego istoku. Međutim, to Putinu nije odgovaralo, on želi da bude diktator i sad je shebao sve što se moglo shebati da bi se solidarisao sa istočnim diktatorima iako njegov narod ima potpuno drugačije vrednosti. I mir u Evropi i svoju državu je zavio u crno usled rata, sankcija i guranjem pod uticaj Kine za šta nisu svesni da im nikako neće prijati. Ali šta ga zabole, bitna je samo fotelja ;)
Ako ovo nije pravi primer metastaziranog licemerja onda ne znam šta jeste.

Rusija je primorana da se brani od varvarske zapadne i srednje Evrope koje su je kroz celu istoriju napadale,klale i pokusavale okupaciju,likvidaciju i istrebljenje pravoslavnog stanovnistva.Kad su varvarske trupe ponovo dosle nadomak Rusije,perfidno ubacujuci ukrajince u rat,morala je da reaguje i sad vise nema sansi za mir.

Back