hakim bej
Elita
- Poruka
- 16.475
Sta je suprotno od novac? Starac?
Novac moze nestati samo u komunizmu i robovlasnistvu. Tipujem na dvojku.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sta je suprotno od novac? Starac?
U svakom sistemu koji si naveo postoji novac kao platezno sredstvo. Novac je samo orudje da se vecina podredi manjini... Danas je na snazi monetarno robovlasnistvo. U glavama vecine ljudi zacrtano je da je novac stvar bez koje se ne moze. Dok ta vecina ne shvati da novac coveku zapravo i nije potreban bolji svet nece biti ostvariv.
Da ne gresim dusu novac je u jednom trenutku bio koristan. Civilizacije su prosperirale u svetu gde je cirkulisao novac sto u vidu zlata i drugih metala, sto u vidu papirnog. Ali kako je nauka napredovala i kako su stvarane sve bolje automatizovane masine potreba za novcem se izgubila, samo vecina jos to nije uvidela. U svetu u kome zivimo u kome svakim danom ima sve vise ne zaposlenih u kome dosta ljudi samo razmislja kako da nahrani sebe i svoju decu tvrdim da nece doci do boljitka dok ne raskrstimo sa novcem.
Moje misljenje je da treba da se okrenemo resursno baziranoj ekonomiji. Strucnjacima-naucnicima da se prepusti vodjenje drzave do razumnih granica. Politicari treba da nestanu to je rak rana svakog drustva. Samo kad bi malo razmislili i vodili se naucnim dostignucima mogli bi u kratkom roku da stvorimo bolji svet.
Како би функционисао садашњи свет без новца_
e, kad si već započeo s veoma jednostavnoovak je naravno jednostavno.![]()
svijet je malo veći od tvog dvorišta.
i šta je tebi kriminal?
osim toga, kad se razbacuješ s postotcima, zašto ne pročitaš jedne dnevne novine, pa prebrojiš koliko "kriminala" potiče lova?
u njemačkoj su u zatvorima 3/4 zbog delikta s drogom.
već ponižen, a ti dalje, bez zamisli.Svoje misljenje i vidjenje moguceg boljeg sveta sam ovde izneo i nadam se da se niko mojim istupom nije osetio omalovazavajucim kao ja u ovom tvom komentaru. Stvarno ne mislim da je "svet malo veci od mog dvorista"... A sto se tice kriminala, ako posao sa drogom nije usko povezan sa novcem onda stvarno ja nemam pojma sta pricam.
Narkotici, trgovina oruzjem, ljudima, organima, zivotinjama, razne malveracije kao sto su takozvano pranje novca i utaja poreza... Sve zlocini pocinjeni radi sticanja bogatstva u vidu novca.
Ako sam rekao da je veoma jednostavno kad se porazmisli kako bi funkcionisao svet bez novca nisam rekao da je jednostavno do toga doci. Samo malo razmisljanja treba ne treba tu puno. Ne trazim ja da pobedite kasparova u sahu, vec da zamislite svet bez novca ako mozete. Ako ne mozete i to je ok. Neko mozda u glavi nema tu sirinu maste i ne vidi stvari tako mogucim.
Evo dal mozete da zamislite ovo...
Na ostrvu ste na kojem je sve pusto. Nema plodne zemlje, nema pijace vode a nikakvog nacina da dodjete do nekog drugog kopna. Ali zato imate na tone novca, tone i tone. Al nikakvog izgleda da vas neko pronadje i spase.
A sad zamislite da ste na nekom totalno drugom ostrvu. Na ostrvu na kome sve buja od zivota, Drvece, trava, pitka voda, jestivi plodovi na sve strane, obradiva zemlja, zivotinjski svet bogat...
Na kom ostrvu bi vise voleli da se zateknete?
Ko tebi brani besplatan pristup vodi, hrani i putovanjima?Da svaki pojedinac misli da mu je slobodan i besplatan pristup cistoj vodi, zdravoj hrani, mesto zivljenja, putovanja po celoj planeti itd. bogom dano pravo, sve bi bilo mnogo lepse.
Resursno bazirana ekonomija.
naselio si kriminal, gdje su ga naselile razbojničke udruge, kao sredstvo ugnjetavanja. "ne trguje se drogom zbog novca" - to znači da nije na drogi. ali to ne znači da je na novcu. novac je samo sredstvo, kojim se služi svaki društveni sustav, da obilježi i imenuje vrijednost.Minutus... Pozdravaljam i postujem tvoje misljenje. Sta bi bilo da svi ljudi razmisljaju na isti nacin.?
Ne razumem sta si hteo da kaze ovime "pa ne trguje se s drogom zbog novca, nego zbog robe, kao sa svakom drugom robom." ali dobro, mozda nemam ja kapacitet da shvatim sta je pisac hteo da kaze.
Trenutni nas najveci problem je ne to sto smo ne dovoljno gradjanski ne poslusni. Da svaki pojedinac misli da mu je slobodan i besplatan pristup cistoj vodi, zdravoj hrani, mesto zivljenja, putovanja po celoj planeti itd. bogom dano pravo, sve bi bilo mnogo lepse. Ovako je celo drustvo pod stegom zakona napravljenih od strane mocnika da ugnjetava siromasne. I tu se slazemo... Nekome nesto kad uradi nije zlocin a za druge jeste i time ih ugnjetavaju. Dupli arsini su od uvek postojali u nasem drustvu. Naravno da treba doci do tog famoznog podizanja svesti coveka, taj novi evolutivni skok ali mislim da smo i trenutno dovoljno sazreli da stvorimo bolji sistem u kojem mozemo da zivimo i prosperiramo. To je po meni sistem bez novca. Resursno bazirana ekonomija.
Voleo bih da cujem jos neke konkretne predloge na ovu temu. Mozda neko ima bolju ideju. Zapravo ovo nije moja ideja, daleko od toga da sam je ja izmislio. Izmislili su je jos davno mnogo pametniji ljudi od mene i razvijali u teoriji ovako moguc sistem.
Ko tebi brani besplatan pristup vodi, hrani i putovanjima?
Novac je daleko efikasniji.
Na kraju meseca uvek stigne racun za vodu, internet, hrana se kupuje a da bi putovao za to ti treba novac. Sve se danas placa.
Nekako mi ova prica ne ide uz "bolji svet" pricu...Nekad je bilo skostvo i zdravstveno osiguranje besplatno... Eto barem je to nekad bilo. A danas se u skolu ide za "dzabe" a zadravstveno je osiguran svaki drugi. Pricam o nasoj lepoj drzavi srbiji. Ljudi ide se ka tome da se i udisanje vazduha naplacuje. Posle ce me ljudi pitati ko ti brani da dises?
Covek moze da osnuje nekakvo domacinstvo sa x clanova koje ce proizvoditi leba, krompir, meso, drva, ovo-ono.....da to bude jedno sasvim samodovoljno domacinstvo koje ce svojim stanarima moci da obezbedi sve sto im je potrebno za zivot.To tek treba dokazati u praksi... Ja mislim da nije. Ali moguce je da gresim...
Svabov ja imam drugacije vidjenje na stvari. Ti mislis da je normalno placati za pruzenu uslugu ciste vode, struje, zdrave hrane....
ne znam kak je tamo gdje ti živiš. ali u velikom dijelu evrope ne možeš samo tako iskopati bunar iza kuće.Ko tebi brani besplatan pristup vodi, hrani i putovanjima?...