Da li je moguci bolji svet?

Sta je suprotno od novac? Starac?

Novac moze nestati samo u komunizmu i robovlasnistvu. Tipujem na dvojku.

U svakom sistemu koji si naveo postoji novac kao platezno sredstvo. Novac je samo orudje da se vecina podredi manjini... Danas je na snazi monetarno robovlasnistvo. U glavama vecine ljudi zacrtano je da je novac stvar bez koje se ne moze. Dok ta vecina ne shvati da novac coveku zapravo i nije potreban bolji svet nece biti ostvariv.
Da ne gresim dusu novac je u jednom trenutku bio koristan. Civilizacije su prosperirale u svetu gde je cirkulisao novac sto u vidu zlata i drugih metala, sto u vidu papirnog. Ali kako je nauka napredovala i kako su stvarane sve bolje automatizovane masine potreba za novcem se izgubila, samo vecina jos to nije uvidela. U svetu u kome zivimo u kome svakim danom ima sve vise ne zaposlenih u kome dosta ljudi samo razmislja kako da nahrani sebe i svoju decu tvrdim da nece doci do boljitka dok ne raskrstimo sa novcem.
Moje misljenje je da treba da se okrenemo resursno baziranoj ekonomiji. Strucnjacima-naucnicima da se prepusti vodjenje drzave do razumnih granica. Politicari treba da nestanu to je rak rana svakog drustva. Samo kad bi malo razmislili i vodili se naucnim dostignucima mogli bi u kratkom roku da stvorimo bolji svet.

U svakom sistemu koji si naveo postoji novac kao platezno sredstvo. Novac je samo orudje da se vecina podredi manjini... Danas je na snazi monetarno robovlasnistvo. U glavama vecine ljudi zacrtano je da je novac stvar bez koje se ne moze. Dok ta vecina ne shvati da novac coveku zapravo i nije potreban bolji svet nece biti ostvariv.
Da ne gresim dusu novac je u jednom trenutku bio koristan. Civilizacije su prosperirale u svetu gde je cirkulisao novac sto u vidu zlata i drugih metala, sto u vidu papirnog. Ali kako je nauka napredovala i kako su stvarane sve bolje automatizovane masine potreba za novcem se izgubila, samo vecina jos to nije uvidela. U svetu u kome zivimo u kome svakim danom ima sve vise ne zaposlenih u kome dosta ljudi samo razmislja kako da nahrani sebe i svoju decu tvrdim da nece doci do boljitka dok ne raskrstimo sa novcem.
Moje misljenje je da treba da se okrenemo resursno baziranoj ekonomiji. Strucnjacima-naucnicima da se prepusti vodjenje drzave do razumnih granica. Politicari treba da nestanu to je rak rana svakog drustva. Samo kad bi malo razmislili i vodili se naucnim dostignucima mogli bi u kratkom roku da stvorimo bolji svet.

Sama naucna dostignuca danas nisu u sluzbi boljitka za covecanstvo.
U kandzama su kapitala i instrumentalizovana za potrebe profita.
Etika nama treba prevashodno,suva inteligencija je opasno destruktivno orudje u rukama gramzivosti.

Kapital i profit gube smisao kad nema u igri novca. Etika ce doci sama po sebi kad se otklone porivi za gramzivost tj. zelju za finansiskom moci. Evo prostog primera kako nauka moze da se koristi promisljeno u svakodnevnici. Koliko samo saobracajnih nesreca se desi zbog krivice coveka. Covek nije savrseno bice pa da moze 24 sata da bude skoncentrisan pa da ne napravi neki prekrsaj u saobracaju. U poslednjih 20 godina ako ne i vise nauka je toliko uznapredovala da je u auto moguce ubaciti senzore s'kojima bi tehnicki bilo ne moguce napraviti saobracajnu nezgodu. Zar stvarno mislite da je toliko skupo u autu imati nekoliko lasera i kompjuter koji ce to pratiti. Postoje jos vise mogucnosti ne samo laseri, sonari npr. Kad bi sve uslo to u masovnu serijsku proizvodnju bilo bi pristupacno sa cenom da se ugradi u auto. Hardever i softver koji je doziveo bum u poslednjoj deceniji bi lagano to mogli da isprate. Ali to nije u interesu korporacija. Kao sto si i sam rekao, danas naucna dostignuca ne sluze u sluzbi covecanstva. Ali veruj kad ti kazem da to nije iz razloga zato sto naucnici to tako zele da bude. Oni se tu nista ne pitaju. Znam ja da ce jos dosta vode proteci dok se ljudi ne opamete, ako stignu da se opamete... Mozda neki ne mili dogadjaj se desi pa nam otme tu mogucu lepu buducnost.
Iskreno ja sam pesimista po prirodi. Cisto sumnjam da ce se covecanstvo urazumiti u nekoj biskoj buducnosti. Ipak smo mi jos uvek mlada vrsta gledano evolutivno ne toliko daleko od obicnog majmuna. Pa kazu da je savremen covek nastao pre 200 000 godina, a najstarije pismo je mozda 10 000 godina staro (mozda), znaci coveku je trebalo 190 000 godina da padne na pamet da reci prenese u drvo, zid, kamen, papirus. A izmisliti pismo je slozicete se odlika velike inteligencije. To je bio kamen temeljac za sva naredna dostignuca. Zamislite, isti kapacitet tolike milinijume je covek posedova i tek je tad nastalo pismo. Zamislite onda koliko ce trebati coveku za veliki naredni korak npr. podizanja samosvesti. Umesto da cilj svakom coveku bude u zivotu da se kulturno izrazi i da stremi da se poboljsa u svakom aspektu (fizioloski, psihicki, intelektualno...) mi smo trenutno sputani samim sistemom u kojem zivimo. Kao sto rekoh pesimista sam ali ko zna...

novac nestaje u ropstvu. robove ne moraš plaćati niti oni to mogu. oni sad imaju plastične kartice s bodovima.
cool.gif

ali ravnopravni među sobom ustanove vlastitu valutu, kao npr. pakete duhana u zatvoru. može i izvan. to je prava vrijednost.

Како би функционисао садашњи свет без новца_

Veoma jednostavno kad se malo porazmisli. Prvi korak bio bi da se uradi globalna procena resursa. Da se ustanovi sa cim covek raspolaze u stvari. Dal ce se zadrzati oblik civilizacije u pogledu nacija to je vec druga stvar. Ali ako hocemo da stvorimo bolji svet gledamo siru sliku znaci celu planetu a ne samo jednu naciju. Znaci uradi se globalna procena resursa (pitke vode, obradive zemlje, mogucih izvora energije i sve uz to sto ide a da je korisno coveku). Sledeci nacin je osmisliti i sprovesti u delo da koriscenje tih resursa krene u upotrebu na nacin da ne skodi ni zdravlju coveka ni prirodi. Uz to svaki rad bi trebalo maksimalno da se automatizuje. Svaki fizicki rad gde god je moguce trebalo bi da se automatizuje-robotizuje ako moze i 100%. Pa ako je covek dovoljno pametan zasto da ne upotrebi tu pamet i napravi masinu koja ce umesto njega vrsiti teske fizicke poslove. Posao coveka ce biti da nadgleda i odrzava sistem. Kad se nesto proizvede da bi svi imali pristup svemu, na primer raznim vrstama proizvoda hrane i pica covek bi samo trebao da ode na mesto slicno danasnjim super marketima i uzme tu stvar. normalno bez placanja. Naravno sve u granicama normale. Nece neko da dodje i uzme 500kg pomarandzi a ostalima ne ostavi ni gram. Ali dobro to je vec druga stvar. Covek treba tek da se odrekne novca da bi dosau u stadium da ne bude pohlepan, postane uvidjajan i da se ponasa racionalna u svakom pogledu. U boljem svetu ne bi trebalo da ima novca. Sad to je danasnjem coveku cudno. Kako nesto da uzme a da ne plati. Lepo! Sve resurse sveta trebalo bi proglasiti za opste dobro celog covecanstva. Verovatno bi se pojam nacije vremenom izgubio u tom sistemu. Mnogo poroka i zelje za moci lezi u novcu. Razmislite malo... 99% kriminala na svetu ovako ili onako povezan je sa novcem. Ratovi bi izgubili smisao. Da nema novca okrenuli bi se stvarima kojima zaista volimo. Neko voli da stvara muziku, ili pise knjige, voli zvezde pa se baci u astronomiju, zanima li nekoga elektronika, ili agrokultura itd... Vecina misli da ako nema nekog pritiska da se zaradi novac za zivot da ce covek jednostavno izgubiti se u lenjesti. To je tvrdnja onih koji zele da ovakav sistem ostane na vlasti. Naravno ovo sam sad napisao sve je to u kratkim crtama. Mozda i malo ne povezano zato sto sam umoran i spava mi se. Ali odgovorno tvrdim da je moguc bolji svet u kome novca nema. I verujte me nisam jedini koji misli tako. Mnogo pametnijih ljudi od mene svesni su toga. Stvar je u tome kako covecanstvo doterati u polozaj da jednom prelomi i ostavi novac.

Poslednja izmena:
e, kad si već započeo s veoma jednostavno
smileymania.at_02394.gif
ovak je naravno jednostavno.
svijet je malo veći od tvog dvorišta.
i šta je tebi kriminal?
osim toga, kad se razbacuješ s postotcima, zašto ne pročitaš jedne dnevne novine, pa prebrojiš koliko "kriminala" potiče lova?
u njemačkoj su u zatvorima 3/4 zbog delikta s drogom.

Колико има појединаца на Планети који иако могу не чине довољно за себе и за стварање бољег света?
Не можемо очекивати да све што нам је битно обезбеди неко други,а то су најчешће родитељи,друштво као целина и држава.

e, kad si već započeo s veoma jednostavno
smileymania.at_02394.gif
ovak je naravno jednostavno.
svijet je malo veći od tvog dvorišta.
i šta je tebi kriminal?
osim toga, kad se razbacuješ s postotcima, zašto ne pročitaš jedne dnevne novine, pa prebrojiš koliko "kriminala" potiče lova?
u njemačkoj su u zatvorima 3/4 zbog delikta s drogom.

Svoje misljenje i vidjenje moguceg boljeg sveta sam ovde izneo i nadam se da se niko mojim istupom nije osetio omalovazavajucim kao ja u ovom tvom komentaru. Stvarno ne mislim da je "svet malo veci od mog dvorista"... A sto se tice kriminala, ako posao sa drogom nije usko povezan sa novcem onda stvarno ja nemam pojma sta pricam.

Narkotici, trgovina oruzjem, ljudima, organima, zivotinjama, razne malveracije kao sto su takozvano pranje novca i utaja poreza... Sve zlocini pocinjeni radi sticanja bogatstva u vidu novca.

Ako sam rekao da je veoma jednostavno kad se porazmisli kako bi funkcionisao svet bez novca nisam rekao da je jednostavno do toga doci. Samo malo razmisljanja treba ne treba tu puno. Ne trazim ja da pobedite kasparova u sahu, vec da zamislite svet bez novca ako mozete. Ako ne mozete i to je ok. Neko mozda u glavi nema tu sirinu maste i ne vidi stvari tako mogucim.

Evo dal mozete da zamislite ovo...
Na ostrvu ste na kojem je sve pusto. Nema plodne zemlje, nema pijace vode a nikakvog nacina da dodjete do nekog drugog kopna. Ali zato imate na tone novca, tone i tone. Al nikakvog izgleda da vas neko pronadje i spase.
A sad zamislite da ste na nekom totalno drugom ostrvu. Na ostrvu na kome sve buja od zivota, Drvece, trava, pitka voda, jestivi plodovi na sve strane, obradiva zemlja, zivotinjski svet bogat...
Na kom ostrvu bi vise voleli da se zateknete?

Svoje misljenje i vidjenje moguceg boljeg sveta sam ovde izneo i nadam se da se niko mojim istupom nije osetio omalovazavajucim kao ja u ovom tvom komentaru. Stvarno ne mislim da je "svet malo veci od mog dvorista"... A sto se tice kriminala, ako posao sa drogom nije usko povezan sa novcem onda stvarno ja nemam pojma sta pricam.

Narkotici, trgovina oruzjem, ljudima, organima, zivotinjama, razne malveracije kao sto su takozvano pranje novca i utaja poreza... Sve zlocini pocinjeni radi sticanja bogatstva u vidu novca.

Ako sam rekao da je veoma jednostavno kad se porazmisli kako bi funkcionisao svet bez novca nisam rekao da je jednostavno do toga doci. Samo malo razmisljanja treba ne treba tu puno. Ne trazim ja da pobedite kasparova u sahu, vec da zamislite svet bez novca ako mozete. Ako ne mozete i to je ok. Neko mozda u glavi nema tu sirinu maste i ne vidi stvari tako mogucim.

Evo dal mozete da zamislite ovo...
Na ostrvu ste na kojem je sve pusto. Nema plodne zemlje, nema pijace vode a nikakvog nacina da dodjete do nekog drugog kopna. Ali zato imate na tone novca, tone i tone. Al nikakvog izgleda da vas neko pronadje i spase.
A sad zamislite da ste na nekom totalno drugom ostrvu. Na ostrvu na kome sve buja od zivota, Drvece, trava, pitka voda, jestivi plodovi na sve strane, obradiva zemlja, zivotinjski svet bogat...
Na kom ostrvu bi vise voleli da se zateknete?
već ponižen, a ti dalje, bez zamisli.
ovo s ostrvima ti je kao: bolje bogat i zdrav :smeker: nego siromašan i bolestan.
tvoj kriminal i zločin moramo tek razjasniti. pa ne trguje se s drogom zbog novca, nego zbog robe, kao sa svakom drugom robom. neobuzdan obrt novca je devijacija, vezana za sve postojeće i nepostojeće. onaj koji službeno definira kriminal, sam je kriminalac, koji svoj kriminal (zločin) legalizira i monopolizira, a isti postupak kod drugog uzima za povod i izgovor maltretirati, zastrašiti (po vlastitoj definiciji razbojnika: terorizam) i opljačkati ga.
ne plaćati porez je legalno nastojanje svakog zdravog poreznog obveznika, jer ne postoji nikakav dogovor, nego samo nalog i diktat s bezobraznim obrazloženjima. izbjeći vanjskoj sili (neprijatelja, razbojnika, parazita) je prirodno pravo i životna snaga svakog bića. na tome se temelji život i razvitak svakog bića i njegove vrste.

mora biti veliki razbojnik, koji mi silom države (udruge razbojnika) za 2 kn duhana iz brige za moje zdravlje (to je cinizam i prezir) uzima 40 kn.
da npr. uporaba konoplje nije kriminalizirana, ona bi bila jeftinija od brašna. tak veliki kriminal i veliki biznes svojim riječima i izmišljotinama prave veliki kriminalci i njihovi govorni automati.
pa kad ti zastupaš norme onih, koji mene sile, priječe, okraduju i omalovažavaju, možeš od mene također primiti jednu pedagošku dozu poniženja
(jegiba, moja
chinese-new-year-source_ezf%20(1).gif
crna strana),
pedagošku, jer će ti možda ostati u sjećanju i uputiti te u vlastiti život.
znam, zvuči nabubreno i samodopadno, sam sam si kriv

vrijednosni sistem, koji je na snazi, osobito me motivira trošiti riječi, jer je nevjerojatno blesav i proziran.

81193_licht_am_ende_des_tunnels.jpg

suvremene države, koje se njime služe, nisu nikakav novi izum. već se prije 2400 godina kukalo:

...Kad je stigao u Qi, Mlatilo Pravila ugledao je leš jednog pogubljenog razbojnika, kojeg su javno izložili. Gurao ga je dok nije ležao ispružen na tlu; tada je svukao svoj ogrtač i prekrio leš. Plačući je pozivao nebo i reče lešu: „Gospodine, o moj gospodine! Velika nesreća čeka na sve pod nebom. Vi ste bili samo jedan od prvih, koje je pogodilo. Govore nam: „Ne budi razbojnik! Ne budi ubojica!“ Ali kad tek jednom postave slavu i sramotu, možemo u slijedu svjedočiti zloporabi koju time izvode. Kad se jednom nakupe dobara i vlasništvo, možemo u slijedu svjedočiti o sporovima, koji iz toga nastaju. Tada dovodimo ljude u tako izvanredne poteškoće da ne nalaze vremena odmoriti se. Čak da želimo da oni završe na drukčiji način od vas – kako bi to mogli postići?
Nadmoćni čovjek starog vijeka pripisivao je svoj uspjeh ljudima, a neuspjeh sebi samom. Što nije bilo ispravno dopuštao je drugim ljudima, a zabunu sebi samom. Ako se zbog toga povrijedilo samo jedno jedino tijelo, odstupio je i preuzeo odgovornost. Danas se toga nitko više ne drži. Vladari od naroda traže neumjereno mnogo, a grde one, koje za to nije briga. Oni uzrokuju velike poteškoće i tada proklinju one, koji ih nisu mogli svladati. Oni nameću narodu velike obveze i kažnjavaju one, koji ih ne mogu ispuniti. Oni šalju kurire u daleka područja i smaknu ih, ako ne uspiju. Kad su ljudi sa svojom snagom i znanjem na kraju, pokušavaju s prevarom. Ako vladar svakodnevno emitira neistine, kako bi se njegovi plemići i narod mogli suzdržati od prevare? Ako nedostaje snaga, seže se za varkom; nedostaje li znanja, seže se za prevarom, nedostaje li posjed, seže se za razbojstvom. Koga bi dakle trebali kriviti za krađu i razbojstvo?“
čuang dse, 25.7

Minutus... Pozdravaljam i postujem tvoje misljenje. Sta bi bilo da svi ljudi razmisljaju na isti nacin.?
Ne razumem sta si hteo da kaze ovime "pa ne trguje se s drogom zbog novca, nego zbog robe, kao sa svakom drugom robom." ali dobro, mozda nemam ja kapacitet da shvatim sta je pisac hteo da kaze.

Trenutni nas najveci problem je ne to sto smo ne dovoljno gradjanski ne poslusni. Da svaki pojedinac misli da mu je slobodan i besplatan pristup cistoj vodi, zdravoj hrani, mesto zivljenja, putovanja po celoj planeti itd. bogom dano pravo, sve bi bilo mnogo lepse. Ovako je celo drustvo pod stegom zakona napravljenih od strane mocnika da ugnjetava siromasne. I tu se slazemo... Nekome nesto kad uradi nije zlocin a za druge jeste i time ih ugnjetavaju. Dupli arsini su od uvek postojali u nasem drustvu. Naravno da treba doci do tog famoznog podizanja svesti coveka, taj novi evolutivni skok ali mislim da smo i trenutno dovoljno sazreli da stvorimo bolji sistem u kojem mozemo da zivimo i prosperiramo. To je po meni sistem bez novca. Resursno bazirana ekonomija.

Voleo bih da cujem jos neke konkretne predloge na ovu temu. Mozda neko ima bolju ideju. Zapravo ovo nije moja ideja, daleko od toga da sam je ja izmislio. Izmislili su je jos davno mnogo pametniji ljudi od mene i razvijali u teoriji ovako moguc sistem.

Minutus... Pozdravaljam i postujem tvoje misljenje. Sta bi bilo da svi ljudi razmisljaju na isti nacin.?
Ne razumem sta si hteo da kaze ovime "pa ne trguje se s drogom zbog novca, nego zbog robe, kao sa svakom drugom robom." ali dobro, mozda nemam ja kapacitet da shvatim sta je pisac hteo da kaze.

Trenutni nas najveci problem je ne to sto smo ne dovoljno gradjanski ne poslusni. Da svaki pojedinac misli da mu je slobodan i besplatan pristup cistoj vodi, zdravoj hrani, mesto zivljenja, putovanja po celoj planeti itd. bogom dano pravo, sve bi bilo mnogo lepse. Ovako je celo drustvo pod stegom zakona napravljenih od strane mocnika da ugnjetava siromasne. I tu se slazemo... Nekome nesto kad uradi nije zlocin a za druge jeste i time ih ugnjetavaju. Dupli arsini su od uvek postojali u nasem drustvu. Naravno da treba doci do tog famoznog podizanja svesti coveka, taj novi evolutivni skok ali mislim da smo i trenutno dovoljno sazreli da stvorimo bolji sistem u kojem mozemo da zivimo i prosperiramo. To je po meni sistem bez novca. Resursno bazirana ekonomija.

Voleo bih da cujem jos neke konkretne predloge na ovu temu. Mozda neko ima bolju ideju. Zapravo ovo nije moja ideja, daleko od toga da sam je ja izmislio. Izmislili su je jos davno mnogo pametniji ljudi od mene i razvijali u teoriji ovako moguc sistem.
naselio si kriminal, gdje su ga naselile razbojničke udruge, kao sredstvo ugnjetavanja. "ne trguje se drogom zbog novca" - to znači da nije na drogi. ali to ne znači da je na novcu. novac je samo sredstvo, kojim se služi svaki društveni sustav, da obilježi i imenuje vrijednost.
bolest/kriminal/neljudska devijacija uzrokovana je koristoljubljem, koje se sustavno obožava. u tom stadiumu bolesti nema više lijeka. a taj stadium dostigli smo već prije mnogo hiljada godina. tko se tome suprotstavio, toga su objesili za jaja (silom države = razbojničke udruge). i tak se to širi diljem svijeta.

jednom da citiram jednog stvarnog kršćana, što pokazuje, da je to nekad bilo nešto drugo, nego saga križara, koji žive od pljačkaških pohoda u svrsishodno promjenjivim koalicijama. naravno, pruži li se povoljna prilika, rado se i međusobno opljačkaju. onak športski. to košta samo živote njihovog zaglupljenog krda. kriza je, bre, toliko više, koliko je više bogataša i njihovih izuma.

države, kojima nedostaje pravednost, crkveni učitelj i filozof augustinus (354-430) usporedio je s razbojničkim bandama:
„što drugo su dakle carstva, ako im nedostaje pravda, nego velike razbojničke bande? Ta nisu razbojničke bande ništa drugo, nego mala carstva. Tamo je također skupina ljudi, koja stoji pod komandom jednog vođe, koja se sporazumno udruži u zajednicu i po čvrstom dogovoru dijeli plijen. kad ova zla tvorevina dolaskom pokvarenih pridošlica naraste u veliko, da zauzme naselja, osnuje filijale, osvoji gradove, podbaci narode, bez daljnjeg poprima naziv carstvo. njime poslužuje svoju pohlepu, koja time nije nestala, i garantira si nekažnjivost.“

angry.gif

Ko tebi brani besplatan pristup vodi, hrani i putovanjima?

Na kraju meseca uvek stigne racun za vodu, internet, hrana se kupuje a da bi putovao za to ti treba novac. Sve se danas placa. Nekad je bilo skostvo i zdravstveno osiguranje besplatno... Eto barem je to nekad bilo. A danas se u skolu ide za "dzabe" a zadravstveno je osiguran svaki drugi. Pricam o nasoj lepoj drzavi srbiji. Ljudi ide se ka tome da se i udisanje vazduha naplacuje. Posle ce me ljudi pitati ko ti brani da dises?

Novac je daleko efikasniji.

To tek treba dokazati u praksi... Ja mislim da nije. Ali moguce je da gresim...

Minutus definitivno nismo ja i ti na istim talasnim duzinama.
Danas se cena svakog proizvoda diktira oskudicom. Sto je manje tog prozivoda na trzistu to je skuplji. Nekad je oskudica namerno stvorena od strane ljudi zbog veceg profita a nekad je za to i priroda kriva.

Ajde jel zna neko da mi kaze sta novcu daje vrednost? Na cemu se bazira vrednost novca? Kako nastaje novac? Uzmimo za primer valutu americki dolar, posto je to univerzalana valuta u medjunarodnim vodama.

Na kraju meseca uvek stigne racun za vodu, internet, hrana se kupuje a da bi putovao za to ti treba novac. Sve se danas placa.

Pa normalno, zasto mislis da ti to neko dao za dzabe?
To nije posledica toga sto ti neko zabranjuje da imas besplatnu vodu, nego toga sto ta voda nece sama da ti dodje na noge.

Nekad je bilo skostvo i zdravstveno osiguranje besplatno... Eto barem je to nekad bilo. A danas se u skolu ide za "dzabe" a zadravstveno je osiguran svaki drugi. Pricam o nasoj lepoj drzavi srbiji. Ljudi ide se ka tome da se i udisanje vazduha naplacuje. Posle ce me ljudi pitati ko ti brani da dises?
Nekako mi ova prica ne ide uz "bolji svet" pricu...

To tek treba dokazati u praksi... Ja mislim da nije. Ali moguce je da gresim...
Covek moze da osnuje nekakvo domacinstvo sa x clanova koje ce proizvoditi leba, krompir, meso, drva, ovo-ono.....da to bude jedno sasvim samodovoljno domacinstvo koje ce svojim stanarima moci da obezbedi sve sto im je potrebno za zivot.
Ukoliko se tvoji prohtevi zavrsavaju na hrani i picu - tebi ce biti dobro. Problem nastaje kada hoces da procitas knjigu, odes u pozoriste, pogledas film ili kupis fotoaparat.
Posto to niko nece da ti da na lepe oci, mnogo je lakse i prakticnije odneti nekoliko komada onoga sto si nazvao "valuta", nego 100kg krompira i 2 ovce....

Svabov ja imam drugacije vidjenje na stvari. Ti mislis da je normalno placati za pruzenu uslugu ciste vode, struje, zdrave hrane, internet i svega onog potrebnog za egzistenciju coveka u sistemu u kojem danas zivimo. Ja isto to shvatam da to mora da se danas radi ako hoce covek da funkcionise kao savremena individiu. Ali zar ne bi bilo bolje da sve potrebno za egzistenciju coveka pa i vise moze da se ima bez placanja u vidu novca. To "vise" znaci da je coveku obezbedjen vid kulturnog izrazavanja po njegovoj zelji. Da li je citanje knjiga, objavljivanje svojih radova, studiranje, gledanje prestave ili filma...

Jel upoznat neko od vas sa Venus projektom?
Mozda ce vam ovo docarati kako ja vidim mogucu bolji svet.

Ko tebi brani besplatan pristup vodi, hrani i putovanjima?...
ne znam kak je tamo gdje ti živiš. ali u velikom dijelu evrope ne možeš samo tako iskopati bunar iza kuće.
pa ako možeš, dobiješ uputu ne piti tu vodu, jer je zatrovana.
ne da mi se referirati o globalnom zagađenju vode od strane poljoprivrede, industrije i vojske. googlaj malo.
od bakteriološkog zagađenja do onog s arsenom, nema čega nema.

e107_plugins.png

Back