Da li je moguce pomirenje na ovim prostorima ?

Ajde velke da se nas dvojica izmirimo i popijemo koju.z:dm5:z:dm:
A sad me podsjeti zašto smo nas dvojica u zavadi? :think::dash:

ма неам ја с тобом проблем, још боље ако вас има још таквих, ми ћемо вас да зовемо уааа пургери педери уааа..., ви нас зовите уааа гробари овакви онакви неам појма ша вам падне напамет... него је проблем политика која се водила, а можда се још увек води.
то је улило огромно неповерење, а знаш и сам да за то треба времена да се страсти стишају.

Jesu. Najveće se zbilo 1941-1945.

Prvo, 80ih je počeo uveliko novi val ekstremnog i proustaškog hrvatskog nacionalizma što je bilo uočljivo na svakom koraku tako da je SANU Memorandumom otkrio toplu vodu. Duh netrpeljivosti, mržnje i diskriminacije prema Srbima je tih dana u Hrvatskoj bio u punom jeku.

Taj se period kod nas zvao "hrvatska šutnja" a odnosila se na period donošenja Memoranduma SANU, tkz. antibirokratskih jogurta revolucija u Vojvodini, Kosovu i Crnoj Gori, hepeninga na Gazimestanu, šetnje moštiju cara Lazara.. Sve što sam nabrojio je bilo popraćeno naraslim srpskim nacionalizmom. U to vrijeme šef CK SKJ je bio Stipe Šuvar koji nije imao snage ni volje reći popu pop, bobu bob... Franjo Tuđman je bio za većinu stanovnika SR Hrvatske nepoznaT. Obični komunistički disident JNA general-major u penziji. Hrvatski nacionalizam se razbuktao nakon prvih višestranačkih izbora u RH..

Osim toga, Memorandum nema ni izbliza onu težinu kakvu nosi usvajanja Ustava kojim se jedan konstitutivan narod jednostavno briše.

Memorandum je politička platforma po kojoj su se Srbi ravnali. U čemu se očitovala njihova ugroženost u SR Hrvatskoj kada su činili ogroman dio članstva SKH i policije, Srbin Stanko Stojčević je bio na čelu SKH...Ustav je donošen nakon višestranačkih izbora, poslije prvih balvana na cestama.
Po meni Srbi su mogli ostati u Ustavu. Nije to bio glavni razlog za pobunu jer su Srbi u RH već bili homogenizirani i pobunjeni još 1989. godine. nakon tkz."mitinga istine"...

Tim je aktom direktno izazvan rat. Ničim drugim. To je bilo od presudnog značaja.

Sada može da se palamudi i mantra o nakakvom velikosrpskom hegemonizmu i ostalim sranjima ali ja ne pamtim primer u istoriji da je jedan narod nakon što je nad njim izvršen genocid mirno pristao da bude obrisan i iz najvišeg zakonskog akta neke države.

Ta ustavna promena bila je početak ispunjenja glavne stavke Pavelićevog testamenta i to je to.

Neke se istorijske činjenice mogu relativizovati ali se ne mogu izbrisati.

Stoga je sramno da EU u svoj sastav prima državu sa takvom genezom nastanaka a još sramnije što ta ista država danas manje ili potpuno javno slavi likove i dešavanja koji su doprineli brisanju čitavog jednog naroda koji je živeo na teritorijama koje su Hrvati fiksirali kao svoje.

Navedeno Hrvatskoj uskraćuje atribute države u pravom smislu te reči i ja je i dan danas vidim kao jednonacionalnu totalitarnu tvorevinu koja sistematski zatire svaki trag o svojoj neslavnoj prošlosti i gradi nacionalni identitet na mržnji prema narodu sa kojim se vandalski obračunala.

Najfriškije vjesti te demantiraju...
http://www.jutarnji.hr/tko-je-dosao-na-domjenak-povodom-pravoslavnog-bozica-/915746/

Ma jašta, potpuno sam demantovan. Evo i prvih komentara

Ovo su "Hrvati". nisu uopće komunjare, nisu nimalo srbi, makar je jadranka rođena kao srpkinja i josipoviću je majka srpkinja isto kao i žena. i nitko, ali apsolutno nitko u hrvatskoj vladi nije branio hrvatsku, a ni nikom predci nisu branili domovinu. nemaju razloga biti smatrani jugofilima

A šta se vi Srbi živcirate šta i kako se to radi u Hrvatskoj državi? Nemoj te da ne dobijete rak od razmišljanja. Režite i pljujete po Hrvatskoj državi, a nigdje ne idete jer vam nigdje ne bi bilo bolje. Tamo daleko bi bili stranci u vlastitoj državi , a ni pisnuti se ne bi usudili. A ovi ostali što se javljaju, a uopće ne žive tu, ne znam čemu......?????????????????????

Vidi se da ovaj Pizdan nema pojma koliko su slične ove dvije vjere, pa nastale su od jedne i čovjek ih je raskalio ne Bog. Isfrustrirana stoka može samo režati, pa ti samo daj Pizdane, ako ti je lakše!

A kao što vidimo biti Srbin u Hrvatskoj je i dalje faktor diskreditacije te se tu ne može ništa posebice dodati.

Ne ide se tako u Evropu.

ShommySRB , nemam ja nikakvih problema sa nacionalistima koji znaju da razmišljaju , svaki nacionalizam je u srži zdrav ali nikada i na sič ne treba preterivati , mnogo je bitnije od nacionalizma imati zdrave odnose sa ostalim ljudima , to pokazuje i moja čestitka , ovde na politici pre par sati , poslata svima onima koji danas slave Badnje veče a sutra Božić.

Ovde su mnogi oslepeli od nacionalzma i mržnje prema svima ostalima .
Kako je ono Isus govorio masi kada je sprečio kamenovanje jedne žene : neka prvi kamen baci među vama onaj koji za svoga života nije grešio.
Naravno takav ne postoji.

Pa sta predlazes, odakle da krenemo sa pomirenjem, i kako treba da izgleda to pomirenje?

Lack , ne glupiraj se mnogo , običan narod je živeo mnogo bolje nego sada u državi srbiji , i nemoj mi kakiš sa predratnim snimcima jer ću i ja da krenem ovde da postavljam snimak kneza krađorđevića koji samo što se ne ljubi sa Adolfom Hitlerom , kao i slike srpskih četnika ruku pod ruku sa nacistima.

Kako sad bre druze, obican narod ziveo bolje nego sadz:shock:...................
pa polomiste se dokazujuci svetu i nama da ste vekovima bili terorisani, ugnjetavani i izrabljivani od Srba.........koji su sad ovo novi momentiz:shock:

ma kakvo crno pomirenje, nisht im ne verujem, nego zidinu debelu 30m napraviti duzh granice sa pushkarnicama i platformama za vbr i nore, i prolazima za tenkove.
dosta mi onih nekoliko stotina hiljada izbeglih a normalnih pa da shvatim da oni nisu normalni, a da ne idem tek u proshlost ko je shta radio i gde je bio

Evo konačno da se u nečemu slažemo i to sasvim lepo, ali ja predlažem zid najmanje DVA puta veći od kineskog, naravno sa brisanim prostorom iza istoga, minskim poljima, senzorima pokreta, termo kamerama i svim ostalim nenavedenim ( bilo bi previše da navodim ) elementima kojima se može neutralisati živa sila na određenom rastojanju. Apsolutno sam za to i protiv bilo koje vrste pomirenja u bilo kom obliku, nakon 50 godina ebanja u mozak o bratstvu i jedinstvu o jednakosti i sličnim nebulozama, nakon relacije 1941 = 1991 za Srbe, nema više nikada mestu nikakve tolerancije ili pomirenja.
A ovo što se nove generacije zanose, ne brini se, mi stariji ćemo se sigurno pobrinuti da razbijemo te iluzije jednom za sva vremena, barem je to lako učiniti.

Znam da zapocinjem jednu dosta kontroverznu temu, koja se nekima nece svideti.
Znate da su neki moji rodjaci pobijeni i proterani, od strane pripadnika drugih naroda, kao sto i ja znam da su neki pripadnici mog naroda drugima ucinili zlo. Ja se ratnih desavanja ne secam (iziuzev bombi 99-te), prosto bio sam premali...
Znam samo ono sto sam cuo i procitao.
Vidim na nekim utakmicama na prostoru eks-jugoslavije, na nekim koncertima, izbijanje sovinistickih nemira. Vidim i brojne svadje na forumu, koje nekada prevazilaze nivo pristojnosti.

I ja sam ranije, na drugom nepolitickom forumu, ispravljao krive Drine sa Hrvatima, naravno na pristojan nacin. Sada mi je krivo sto sam u te diskusije ulazio. U pocetku je i ovde bilo komentara nekih korisnika iz drugih zemalja, koji nisu bili na mestu, tipa- trebalo bi da me mokracom leci Dr Dabic i sl.

Pomislih, mozda je problem u meni i primirih se...od tada nismo u sukobu, a sa jednom korisnicom (Slavonijom) se na forumu dobro druzim.

Ono sto se ja pitam jeste, kada ce doci vreme da Srbin ode u Pristinu, Sarajevo, Zagreb, bez straha po svoju bezbednost...i isto tako kada Hrvat, Bosnjak i Albanac moci da bude siguran da ce normalno otici do Bugarske, a da ne zaobilazi Srbiju (cisto dadoh kao primer).
Treba pamtiti ono sto se dogodilo, zlocince osuditi, zrtve ne zaboraviti medjutim mislim da bi bilo dobro da mrznja prestane.

Jednom prilikom chattujem ja na Pricaonici Krstarice, pod ovim istim nikom, salim se sa korisnicama i korisnicima. U jednom momentu neka devojka iz Hrvatske (nebitno ime, a i zaboravio sam) kaze da dolazi u BGD i da bih mogao, ako zelim, da joj pokazem grad.
Bio sam pristojan i posle uctivog odbijanja ponude, nastavio da razgovoram, kako se korinsica ne bi osecala povredjeno i da ne bi imala uopste utisak odbacenosti.

Razlog zasto nisam prihvatio jeste i tak sto sam se bojao da nije neko sa PDF Politika postavio meni zamku, a drugi ralog je sto je rec o Hrvatici. Dakle, i ja za koga neki ovde govore da spadam u neobicno miroljubljive i pacifisticne ljude, imao sam malu averziju zbog toga sto je devojka iz Hrvatske. Kajem se zbog toga. Ne zbog toga sto sam propustio priliku jer svakog meseca u RL naidju 2-3 dobre prilike (leti i vise), vec zbog toga sto je u meni tada prevladala crta male ksenofobicnosti. Srecom, to ta devojka nije osetila posto sam bio prilicno pristojan, komunikativan i ponasao se tako da ne oseti moje ne.

Inace, licno ne jurim cure preko neta, buduci da sam jako konzervativan ali sam malo revidirao stav i postao fleksibliniji (u smislu ako je neka pametna, a prva pokaze interesovanje za mene, mozda i prihvatim).

No, videh i u RL da nekada pravim ograde od devojaka koje dolaze iz nekada sa nama zaracenih zemalja. Ta crta mi se kod mene nikako ne svidja.

Ne zagovaram bratstvo i jedinstvo, Jugoslaviju, daleko od toga li voleo bih kada bismo mogli biti dobre komsije i ne zeleti jedni drugima zlo...ono-da je i komsijina krava ziva i zdrava.
Ne znam sta vi mislite o svemu...

Па мали пријатељу досада си прочитао неких од постова (Еремита,Теодосије и др.)и ваљда ти је сад јасно зашто у скоро време нече бити мира.Мораш имати на уму да су такви људи свугде.У свим републикама.Али време иде даље а како иде оно лечи све.Нису све циганске чокалије националисти,нису сви Рвати усташи.веруј ми јер ја памтим и када смо се клели у Југославију и љубили да ти не причам љиге до кољена,а памтим и највеча клања које никада нисам веровао да чу видети.Али како сам реко живот иде даље па воз се веч мало по мало врача на свом колосеку.

Lack , ne glupiraj se mnogo , običan narod je živeo mnogo bolje nego sada u državi srbiji , i nemoj mi kakiš sa predratnim snimcima jer ću i ja da krenem ovde da postavljam snimak kneza krađorđevića koji samo što se ne ljubi sa Adolfom Hitlerom , kao i slike srpskih četnika ruku pod ruku sa nacistima.

Ti si milionita izgubljena duša koja doalzi ovde da poredi neuporedive stvari i već je postalo dosadno odgovarati na ovakve gluposti.

Umesto odgovora na budalaštine ja ću postaviti snimak Kneza Pavla u poseti Nemačkoj a ti pažljivo odslušaj i odgledaj.

Knez Pavle je bio mudar čovek rešen da zaštiti svoj narod. Na žalost nije uspeo i to je njegov najveći neuspeh.

Evo konačno da se u nečemu slažemo i to sasvim lepo, ali ja predlažem zid najmanje DVA puta veći od kineskog, naravno sa brisanim prostorom iza istoga, minskim poljima, senzorima pokreta, termo kamerama i svim ostalim nenavedenim ( bilo bi previše da navodim ) elementima kojima se može neutralisati živa sila na određenom rastojanju. Apsolutno sam za to i protiv bilo koje vrste pomirenja u bilo kom obliku, nakon 50 godina ebanja u mozak o bratstvu i jedinstvu o jednakosti i sličnim nebulozama, nakon relacije 1941 = 1991 za Srbe, nema više nikada mestu nikakve tolerancije ili pomirenja.
A ovo što se nove generacije zanose, ne brini se, mi stariji ćemo se sigurno pobrinuti da razbijemo te iluzije jednom za sva vremena, barem je to lako učiniti.

Jhebiga kako ćete u EU. Svi će u EU, a vi ćete sagraditi Srpski zid. Naravno mora biti najveći. Večći od Kineskog. To je ipak Srpski zid.:hahaha::rotf:

Jhebiga kako ćete u EU. Svi će u EU, a vi ćete sagraditi Srpski zid. Naravno mora biti najveći. Večći od Kineskog. To je ipak Srpski zid.:hahaha::rotf:

Pa prema vama je Kineski jednostavno premalen, mora biti veći od njega, ne zato što je Srpski, već da vas ne gledamo i da vas zaustavimo u pokušajima ponovnog "bratimljenja", pomirenja i ostalih nebuloza.
A što se EU tiče, očigledno ne znaš da dok mi budemo na redu za ulazak u EU, ta ista EU neće ni postojati, mi se ne zavaravamo sa tim, vi ste još pred vratima, samo trebate da uđete, ali se nekako odužio taj ulazak :rotf:
Iskreno nemam baš ništa protiv da uđete u EU kao i Slovenci što su ušli, ništa EU ne nosi posebno dobro nijednoj novoj članici.

Intrenet komentari su stvarno relevantni za ulazak u EU...

Naravno da nisu, ali prilično plastično oslikavaju stanje svesti većine u Hrvatskoj.

Jedan od onih klipana se poziva na đedovsku borbu. Za koga su mu se đedovi borili? Za Treći rajh do Vladivostoka?

Ono što je meni pak mnogo bitnije jeste pitanje odnosa Srbije prema EU nakon što Hrvatska bude primljena.

Za mene kao civis vulgaris-a je potpuno van pameti da Srbija nastavi sa evrointegracijama ako Hrvatska takva kakva danas postane punopravan član EU.

1. Zemlja koja kao najveći praznik slavi dan kada su razularene braniteljske horde koljući starce, raketirajući kolone civila i paleći sve što ima veze sa Srbima proterale 250 000 ljudi.

2. Nakon proterivanja oduzela im je imovinu koju nema nameru da vrati.

3. Relativizuje jedno od najmračnijih poglavlja u istoriji a to je genocid nad Srbima u Hrvatskoj.

4. Diskriminiše dva procenta čudom preživelih Srba koji se ne prezivaju Pupovac na apsolutno svim nivoima.

5. Ne dozvoljava ulazak srpskim kompanijama na hrvatsko tržiše a par onih koje su dobile nekakvu dozvolu su ili vlasništvo Hrvata iz Vojvodine uglavnom ili se pak suočavaju sa otvorenim bojkotom srpske robe.

Da ne nabrajam dalje, mučno je.

Kako zaista ne vidim način da se makar protokolarno poravnanje između Srbije i Hrvatske postigne na nekakvom bilateralnom nivou smatram da su one tužbe koje su sada na stend baju jedini način da se dođe do nekakve istine.

Bez istine nema harmonizacije odnosa. Sva druga rešenja su uterivanje u neku Treću Jugoslaviju pod okriljem EU što ne samo da je neprihvatljivo već izuzetno opasno rešenje i po region ali i stabilnost Evrope.

Prvo da se rasčiste računi a onda se može pričati o daljim postupcima.

Ja nisam nigdje nego ovdje vidio toliko tema o 90-ima. Toliko forsiranje prošlosti već ulazi u patologiju.

Kakvo pomirenje, to je riješena stvar. Obnovljena željezncia Zagreb-Beograd, regionalna košrkaška liga, međunardna koordinacija policija, sad i zgradu dobivamo Zagreb-Beograd, pjevači idu istok-zapad bez problema, vize ukinute, 50 000 Srba na Jadranu ove godine, dajte ljudi koga vi farbate.

Dozovite se u stvarnost, gledajte svoju egzistenciju, a ove priče tko je kriv, jel moglo ovako ili onako - ostavite povjesničarima. Vama dobra neće donijeti.

Ja nisam nigdje nego ovdje vidio toliko tema o 90-ima. Toliko forsiranje prošlosti već ulazi u patologiju.

Kakvo pomirenje, to je riješena stvar. Obnovljena željezncia Zagreb-Beograd, regionalna košrkaška liga, međunardna koordinacija policija, sad i zgradu dobivamo Zagreb-Beograd, pjevači idu istok-zapad bez problema, vize ukinute, 50 000 Srba na Jadranu ove godine, dajte ljudi koga vi farbate.

Dozovite se u stvarnost, gledajte svoju egzistenciju, a ove priče tko je kriv, jel moglo ovako ili onako - ostavite povjesničarima. Vama dobra neće donijeti.

Druže Satniće, to se vi i Boris Tadić možete tešiti kako je nešto ovde gotova stvar.

Što se tiče letovanja pola miliona ih je letovalo u Grčkoj, so what?

Proradila pruga u 21. veku? Wow!

A što se egzistencije tiče, neko iz zemlje koja je jednokratno ukinula istu za 15% svojih građana teško ima šta smisleno o tome da kaže.

Back