Da li je moguce pomirenje na ovim prostorima ?

Ja nisam nigdje nego ovdje vidio toliko tema o 90-ima. Toliko forsiranje prošlosti već ulazi u patologiju.

Kakvo pomirenje, to je riješena stvar. Obnovljena željezncia Zagreb-Beograd, regionalna košrkaška liga, međunardna koordinacija policija, sad i zgradu dobivamo Zagreb-Beograd, pjevači idu istok-zapad bez problema, vize ukinute, 50 000 Srba na Jadranu ove godine, dajte ljudi koga vi farbate.

Dozovite se u stvarnost, gledajte svoju egzistenciju, a ove priče tko je kriv, jel moglo ovako ili onako - ostavite povjesničarima. Vama dobra neće donijeti.

Jesu i 300000 srpskih izbeglica vracene u Hrvatsku, ...............ili je i to za vas resena stvar

Druže Satniće, to se vi i Boris Tadić možete tešiti kako je nešto ovde gotova stvar.

Što se tiče letovanja pola miliona ih je letovalo u Grčkoj, so what?

Proradila pruga u 21. veku? Wow!

A što se egzistencije tiče, neko iz zemlje koja je jednokratno ukinula istu za 15% svojih građana teško ima šta smisleno o tome da kaže.

Kakve veze ima koliko ih je bilo u Grčkoj ? Pa 50 000 njih se ne boji , nemaju problem. Ovo što vi forsirate je glas manjine. Ne većine. Ta ista neka većina je izabrala dva puta Borisa Tadića za predsjednika, nije on sam došao na vlast. Samo me poštedi zapadnih obavještajnih službi, masonerije koja ga je nametnula itd.

Hoću reći problema nema, vi postavljate stvari tako kao da su Hrvati i Srbi na krv i nož , dajte ljudi realno malo gledajte. Ovo pišu osobno nezadovoljni ljudi, oni koji su bacali balvane ovdje, dovukli se u Srbiju i žive na račun te države. Ali to je njihov problem.

Jesu i 300000 srpskih izbeglica vracene u Hrvatsku, ...............ili je i to za vas resena stvar

ajde da te pitam, a reci mi zašto su izbjegli ?

Je li velik dio njih glasao protiv ostanka u Hrvatskoj, je li velik dio njih na umjetnom referendumu podržao odcjepljenje nepostojeće RSK od Hrvatske ? Je li velik dio tih ljudi osobno financijski, materijalno, pa čak i vojno služio vojsku tzv. RSK ? Jel netko od tih 300 000 možda bacao balvane i negirao međunarodno priznanje Hrvatske, jesu možda NEKI pravoslavni popovi držali govore u Kninu da su Hrvati najgora stoka koja će ih klati, i da se moraju do zadnjega boriti protiv njih.

Nego da, što sam sam te ono pitao - zašto su izbjegli ?

Интересантна ствар коју сам запазио је та да су у контексту заједничког живота Срба и несрба увек Срби ти који су проблем.Увек су Срби они који се супротстављају таквом миљеу и увек се полази од тачке да Срби треба да живе у миуру са народима других националности.Из свега тога се може закључити да се они који заступају такве ставове руководе ниским побудама јер наступају са позиција да су Срби главни узрочници проблема лоших међунационалних односа а занемарују чињеницу да су Срби најстрадалнији народ на овим просторима и да је њихов број у неким од суседних држава па чак и на делу сопствене територије сведен на минимум,па се чак и поред тога још увек смањује.

Ne ulazeci u detalje, u pravu. Ali zar nisu upravo ti Srbi posvadjani sa svima iz regiona? Zar nusi ratovali protiv svih sa ovih prostora, ili da kazem skoro protiv svih?Nadam se da je sada jasnije.

Uh, još jedan paušalac koji se divi Titi.

Elem, simplifikacije ove vrste stvaraju prilično pogrešnu sliku o čitavoj fabuli.

Biti nacionalista nije kažnjivo niti sme biti. Ta Titova budalaština sa nabijanjem ljudi u zatvore nije ničim doprinela pacifikaciji već je samo radikalizovala one koji su prošli tu torturu. Pogledaj samo primer Šešelja ili Demaćija pa će ti biti jasnije. Iz zatvora su izašli još gori no što su u njega ušli.

Problem je u nečemu drugom. Tito je uspeo jedino da zamrzne čitav problem na nekoliko decenije ali nipošto da ga reši. zamrzavanjem problema on je samo zaštitio Hrvatsku od zaslužene kazne za najstravičniji genocid, po količini varvarizma na koji je izvršen mnogo, mnogo gori od Holokausta.

Izostajanje bilo kog vida zadovoljenja pravde stvorio je u srpskom korpusu ogroman revolt koji mnogi vole da okvalifikuju kao nacionalizam mada to nije. To je ozlojeđenost koja se ne da tek tako iskoreniti. Stvar postaje još gora ako se ima u vidu da se egzodus nastavlja i 90ih što ukazuje na to da su strahovi i revolt Srba u Hrvatskoj nakon odstranjivanja iz ustava bili opravdani.

Slično se zbilo i na Kosovu. 1941. odmah nakon ulaska okupacionih snaga u Srbiju na Kosovu je u par dana ubijeno 10 000 Srba i u istom intervalu proterano oko 100 000. Procene se kreću da je do kraja rata sa Kosova na ovaj ili onaj način nestalo 200 000 Srba. Repriza je usledila 1999.

Srpski nacionalizam se po karakteru prilično razlikuje od istih u okruženju. Srbija je danas praktično jedina multinacionalna država u regionu ako ne računamo striktno etnički fragmentiranu Bosnu.

To bi trebalo da ti govori puno o problemu koji tako ofrlje procenjuješ.

Malo imas postova, ali i pored toga, prikriveni nacionalizam je ocigledan. Zao mi je sto verujes da su Srbi uvek ispastli iako je to prakticno nemoguce jer su uvek bili najjaci [najbrojniji] na ovim prostorima.

Iza svih tih problema koje su Srbi imali sa svima unaokolo se krije OPASNA (i pogubna) DOKTRINA SPC!

Nikada nisam tvrdio da su Srbi iskljucivi krivac. I moje misljenje da je SANU veci krivac cak i od SPS. Za obicnog narodnog coveka, ako jedan [tzv.] intelektualac tvrdi nesto, normalno mu je za poverovati. Kasnije kada se shvati da je lagao, vec biva prekasno... onda ostaje samo da otvaramo ovakve teme.

Nikada nisam tvrdio da su Srbi iskljucivi krivac. I moje misljenje da je SANU veci krivac cak i od SPS. Za obicnog narodnog coveka, ako jedan [tzv.] intelektualac tvrdi nesto, normalno mu je za poverovati. Kasnije kada se shvati da je lagao, vec biva prekasno... onda ostaje samo da otvaramo ovakve teme.

I iza SANU je SPC.....

Ona manipulise akademike da stignu tamo gde ideolozi srpskog pravoslavlja zele.

Ideja je STALNO BITI NECIJA ZRTVA.

A sukob nije tesko proizvesti na balkanskim prostorima. Tu su svi uvek u gardu.

Mnogo teze je odrzati mir....

Nacionalizam trazi religiju kao oslonac.

Zato su uoci rata nosali tamo-ovamo mosti svetaca...

Sto bi rekao Balasevic: "Prvo idu POPOVI, pa topovi, pa lopovi..."

Ti si milionita izgubljena duša koja doalzi ovde da poredi neuporedive stvari i već je postalo dosadno odgovarati na ovakve gluposti.

Umesto odgovora na budalaštine ja ću postaviti snimak Kneza Pavla u poseti Nemačkoj a ti pažljivo odslušaj i odgledaj.

Knez Pavle je bio mudar čovek rešen da zaštiti svoj narod. Na žalost nije uspeo i to je njegov najveći neuspeh.

bila je velika cena plaćena po širokim narodnim masama , a i on je našao kada će da duva u istu trubu sa nacistima , manite se te demagogije već jednom

Kakve veze ima koliko ih je bilo u Grčkoj ? Pa 50 000 njih se ne boji , nemaju problem.
Nemam ni ja naročite bojazni ali imam problem sa tim da se odmaram u zemlji u kojoj je Srbin prihvatljiv samo eventualno kao turista. Takođe imam problem sa dolaskom u bilo koju zemlju za koju znam da se nije ogradila od svoje bliske ili dalje nečasne prošlosti i u kojoj žive ljudi koji imaju status građana drugog reda.

Ovo što vi forsirate je glas manjine. Ne većine. Ta ista neka većina je izabrala dva puta Borisa Tadića za predsjednika, nije on sam došao na vlast. Samo me poštedi zapadnih obavještajnih službi, masonerije koja ga je nametnula itd.
Te bih izbore pre nazvao izjašnjavanjem protiv radikala a ne izjašnjavenje protiv Borisa Tadića. Kad si primoran da pojedeš jedno od dva ...khm... obično izabereš manje.

Hoću reći problema nema, vi postavljate stvari tako kao da su Hrvati i Srbi na krv i nož , dajte ljudi realno malo gledajte. Ovo pišu osobno nezadovoljni ljudi, oni koji su bacali balvane ovdje, dovukli se u Srbiju i žive na račun te države. Ali to je njihov problem.
Ja bežanje pred kamom i raketama ne bih nazvao dovlačenjem. O balvanima ne znam puno ali donekle razumem reakciju naroda koji je preko noći od konstutivnog naroda pretvoren u pučanstvo trećeg reda.

Malo imas postova, ali i pored toga, prikriveni nacionalizam je ocigledan. Zao mi je sto verujes da su Srbi uvek ispastli iako je to prakticno nemoguce jer su uvek bili najjaci [najbrojniji] na ovim prostorima.

Sviđa mi se ovo očiglednost prikrivenog. Zvuči radiološki. Nadam se samo da je ovo zanimanje za moj unutrašnji život puka slučajnost...

Što se pak najjačih tiče, ako ne veruješ drugima a veruj onda svojim očima. Idi prebroj koliko ima Srba u Prištini pa nam dojavi rezultate. Neće ti trebati više od par minuta. Čujem da su svi u istoj zgradi.

Ako 90e u Hrvatskoj živi 20ak% Srba a 1995. 2% tu onda nema nikakve ideje. To je stvarnost.

Poslednja izmena:

Pa sta predlazes, odakle da krenemo sa pomirenjem, i kako treba da izgleda to pomirenje?
Kao prvo morate se pomiriti sa samim sobom , šta se desilo desilo se i raditi na tome da se to ne zaboravi i da mi ne napravimo iste greške kao i naši prethodnici

Kako sad bre druze, obican narod ziveo bolje nego sadz:shock:...................
pa polomiste se dokazujuci svetu i nama da ste vekovima bili terorisani, ugnjetavani i izrabljivani od Srba.........koji su sad ovo novi momentiz:shock:
očigledno se me s nekim pomešao , ja jesam autonomaš i to sam bezbroj puta rekao i ponovio i opet ću , za vreme stare yuge vojvodina je bila krava muzara cele države , ali nasuprot svemu tada je bilo i dovoljno ostajalo para i ovde , međutim posle raspada , situacija je malo drugačija , otkada je srbija ukinuli (prevedi nezakonski oteli) autonomiju vojvodine i celu njenu imovinu preveli u svoje šake i zatim je izmuzli i sveli na nivo ostatka republike srbije.
sada vojvidina niti može više da vuče bilo šta niti da vodi u evropu i svet .
Ostao je samo ogorčen narod na vlast u beogradu

Ko da se pomiri ?! Ja nisam ni sa kim u svadji , to sto neki profuravaju svoje tripove i bolesti nije moja stvar. A to oko politike i toga nema sta da se raspravlja, oni se grle jedu i puju, dele pare ko braca, a pacenici se biju oko toga sta ovi kazu , to je jos gore ... Odgovarajuci bi bio naslov "mogu li da se izlece bolesnici na ovim prostorima" ... haha :)

Poslednja izmena:
Sviđa mi se ovo očiglednost prikrivenog. Zvuči radiološki. Nadam se samo da je ovo zanimanje za moj unutrašnji život puka slučajnost...

Što se pak najjačih tiče, ako ne veruješ drugima a veruj onda svojim očima. Idi prebroj koliko ima Srba u Prištini pa nam dojavi rezultate. Neće ti trebati više od par minuta. Čujem da su svi u istoj zgradi.

Nadam se da popis stanovnistva pokazati koliko Srba ima u Pristini ali i na Kosovu. Tada ces videti da je ta "zgrada" veca nego sto ti mislis.Inace tvoj me zivot apsolutno ne interesuje, mozda jedino ono [misljenje] sto izneses u nekom postu koji ja procitam.

Nadam se da popis stanovnistva pokazati koliko Srba ima u Pristini ali i na Kosovu. Tada ces videti da je ta "zgrada" veca nego sto ti mislis.Inace tvoj me zivot apsolutno ne interesuje, mozda jedino ono [misljenje] sto izneses u nekom postu koji ja procitam.
Зависи и да ли се мисли на град или општину Приштину. Ако рачунамо Липљан, Чаглавицу и Грачаницу има их неколико хиљада, а ако рачунамо чисто градско подручје, бојим се да их нема више од 200-300. Све зависи како гледаш...

Mislim da je u ovom trenutku Crna Gora nacionalno najtolerantnija drzava na ovim prostorima. Najmanje ima nacionalnih incidenata, onda npr. u Podgorici sasvim normalno jedni pored drugih zive Crnogorci, Srbi, Bosnjaci, Muslimani, Albanci (pretezno u Tuzima). U Tivtu i Kotoru, Srbi, Crnogorci i Hrvati zive takodje u slozi i miru.

Crna godra nije ni u kom slucau nacionalo tolerantna . To sto nema incidenata , to to je zbog ogromne stege . A i znas , u maloj drzavi , lako je kontrolisat sve .U Crnoj Gori , Srbi su ugrozeni . \Eto , Srbija je nacionalno najtolerantnija , a stalno ima medju nacionalnih incidenata . S jedne strane , nacionalne manjine su maksimalno razmzene i uzivaju sva prava , ali eto neke od njih oce leba preko pogace . a stege nikakve nema . U Srbiji , da bi dobio poso , ne moras da se izjasnjavas ko Srbin . To cak moze i da ti smeta po nekad . A u Crnoj Gori , u koliko se izjasnjavas ko Srbin . ... pa jako ces tesko poso da dobijes .

Trudis se da budes objektivan i onda na kraju iz tebe prolaje mrznja prema Srbima,po cemu se onda razlikujes od svih onih fasista na ovom forumu.
Ja cu ti reci,za razliku od ove dece ti znas sta radis i siris otrov oko sebe pod imenom intelektualne nadmoci.Pod pseudonimom mozes da pricas da su te i ubili 90-ih u Beogradu ali i ja takodje mogu da ti kazem da lazes.Za razliku od svih onih jadnika ubijenih od strane nacionalista i umisljenih vodja ti si ziv i verovatno ni samar nisi dobio,sram te bilo.
:deda::deda:z:mrgreen::zroll::bob:
S Postovanjem ValterX.
Ako si se nalazio tih godina u beogradumogao si da vidis moj slucaj na Televiziji "B 92" a i u nezavisnoj Borbi. Takodje si mogao da procitas i zahteve nezavisnog sindikata koji su uzeli mene u zastitu. Medjunarodne organizacije su bile ukljucene neke sa ciljem da politicku tenziju okrenu ka"Albanizaciji" i jesam zadnji koji je radio sa Srpskom skolskom Populacijom i O da Bejah u to vreme cenjen kao strucno licepa su me kolege i koleginice birale za predsednika.
1989 bio sam barem sam pokusavao da sprecim ludilo koje se spremalo, Mi koji smo imali vidjenje dogadjaja sta nam se sprema smo bili proganjani.
A da ito su novine citirale moje izjave-Nacionalisticke novine su krivo prenosile da patologija kod skolske dece se desava tamo u drugoj republici.
Mozes malo da pregledas u Arhivama 1993 1994 pa ces doci do mog imena i prezimena.
Vidis u to vreme sam se svim pravnim sredstvima borio protiv nacionalizma a i ono sto se meni desavalo otkaz koji ,94 Ministarstvo Inspekcije Rada doneo resenje oda se vratim na svoje radno mesto na kojem sam proveo 3 dana a onda od strane "narodne milicije' izbacen i mladi policajac je izvadio pistolj u uperio mi ga u donji deo tela sa pretnjom da ce pucati.Sudski postupak je pokrenut ali nikad nije ni zavrsen a prosle su godine. stavljeno na status mirovanja.E vidisKod Cvetica smo se nalazili i pricali a svi smo bili njegovi klienti.
Mojoj lepsoj polovini je dojadilo da joj dete u skoli gde je predavala Nacionalisti proganjaju i nju maltretiraju sto je udana za "prljavog Albanca".i otisla i podnela dokumenta za iseljenje i NE NISAM DOSAO KAO IZBEGLICA na sto sam imao PRAVO i NUDILI-Dosao sam kao Potreban Kadar u Kanadu da pomazem ljudima sa bivseg prostora. A da napomenem da i Moja lepsa polovina je bila ostala bez posla eto to je tako normalno.Sa druge strane moje kolege, moji bivsi profesori, moji prijatelji su stali na moju stranu i pruzali nam podrsku.Stavise posle fizickog napada na mene i moju porodicu i posle nebrojana poziva interventnoj policij za pretne-A DA PADA Napadac JE BIO POLICAJAc-kako protiv svoga, a moj pokusaj da dobijem oruzje za odbranu je odbijeno.Kulminacija dogadjanja se desavalo Maja,94, medicinska dokumetacija uradjena od strane lekara profesionalno i sa slikama i nista, Septembra 94 prodao sam svoju Veliku Kucu za budzasto i evo me u Kanadi.
Moj pokojni Advokat Velimir Cvetic je izricito mi branio da se pojavim na radno mesto posle batina i pretnji sto i nisam poslusao jer posle tih dogadjaja imao sam razgovor sa Pokojnim Sokolovicem koji je navodno obecao da me policija vise nece maltretirati i tuci.
Za tvoju informaciju, licno sam poznavao Kliku i politicare I miru markovic( malim slovima) da nekazem i Idiote Vuka i ostale koji su sirili mrznju i da mnogi su morali menjati prezimena a to sito su i meni predlagali da uzmem zenino prezime.
Sto je najveci Idiotluk Iz Srbije sam morao otici zbog "Srbskih Nacionalista Idiota "( ne zbog Srba-kako pokusavas da nametnes ) isto mi se desilo da sada u Kanadi budem napadnut od strane Albanskih Nacionalista i pretnje mojoj porodici i meni licno.
1999 sam radio kao koordinator za "KOSOVSKE ALBANCE" za Kanadsku Drzavu, Imao predavanja o Socijanoj Politici -Politickom Sistemu- Obrazovanja i istovremeno vrsio selekciju lica koja su znala Albanski kao i Engleski za prevodjenje- umerene ljude Oko 100 ljudi sam izabrao za citavu Kanadu i istovremeno zajedno sa drugim Psiho-Socijalnim timovima pripremao za dolazak 5000 porodica kao 3000 koji su imali sponzore.
E sada su me "MOJI IDIOTI" napadali jer navodno Ja pokusavam ostvariti milosevicevic san o cistom kosovu, tako da sam dobijao nalog da nesmem da zavrsim projekat. Prijavio sam Kanadskoj drzavi i to na najvisem nivou i kad su"uz izjavu da je ovo kanada i da nisu ozbiljno shvatilimoj polozaj, napustio Izuzetno dobro placeno mesto. Ubrzo su zahtevali da radim za MIn ZDRAVLJA svoju struku a to je PSTD.
Da samo napomenem da sam otvoreno se suprostavljao nezakonitom bombardovanju Moje zemlje.
Zajedno sa Timom iz Kvebeka pripremio sam knjigu O socijalnoj patologiji, Kriminalu, Ekonomskoj problematici Jugoslavije, koristi knjige kao i zvanicna dokumenta u UN, i tu sam bio napadnut od strane"bivsih nasih " da su svi bili potcinjeni i potlaceni i da mali procenat kriminala nije tacan, Prime Ministar KRETEN kako sam ga zvao na sastanak me je skoro optuzio sam spijun milosevicev.
Da vam ne pricam moje dogodostvine i borbe za istinu o mojoj zemlji i ludilu mozda ce to biti jednog dana u knjizi.
Sve to sam napustio i sada radim sa najboljim klientima Kanade- Beskucnicima, izbeglicama, psihickim bolesnicima a da mnogo puta me zovu iz Sudova da radim sa ljudima iz bivse i mnogi odbijaju ,cim vide moje ime i prezime, no p[osto mogu birati rad samnom ili zatvor na kraju biraju rad samnom i sva moja sadasnja "prijateljstva" su stvorena posle mog rada sa njima a radim sa svima bez izuzetaka.
Posto vecina nasih nemaju novaca da plate, pomogao sam a da nisam naplatio ni cent, za neverovati je i svi mi kazu "budalo jedna" ali vidis uvek se vraca za dobrim.
Posle svih onih Patnji u MOM BEOGRADU, Obisao sam svet o Brazila, Evrope Juzne Amerike, Ameroke Kine, Tajlanda Srednjeg istoka a da ne govorim o Kanadi.
Takle Valter- Shvati jedno da sam ostao u Mom Beogradu bio bih Gde su i ostali iz moje generacije,Profesor na fakultetu sa malom platom ali sa svojom kucom bez kredita.
Da ovde imam Skupocena Kola, RV, Kucu bez Kredita Skoro pored Jezera i Centra Toronta a i da Hladnoce, tako da se mislim da skoknem na nedelju dana do KUBE

Зависи и да ли се мисли на град или општину Приштину. Ако рачунамо Липљан, Чаглавицу и Грачаницу има их неколико хиљада, а ако рачунамо чисто градско подручје, бојим се да их нема више од 200-300. Све зависи како гледаш...

Mislim na grad. Skoro je neka srpska TV pitala ljude po PR sta misle o tome kako se zivi...i medju prolaznicima je bio jedan ili dva Srbina, znaci slucajni prolaznici. Hocu samo da kazem da ih nema par ili desetak kako se ovde misli. Mozda par stotina, sto nije dovoljno niti blizu onog broja ali...

@Adem-ks

I mene poprilicno zanima koliko ce popis pokazati Srba na Kosovu i Metohiji, posto cesto cujem razlicite procene. Takodje me zanima i koliko ce se Albanaca popisati, posto i tu cesto cujem dijamentralno razlicite ocene.

Bilo bi steta propustiti ovaj popis ili vrsiti bilo kakvu malverzacju, stimovanje podataka i sl. jer je ovo jedina sansa da se pokaze kakvo takvo realno stanje na Kosovu sto se tice sastava stanovnistva.

I iza SANU je SPC.....

Ona manipulise akademike da stignu tamo gde ideolozi srpskog pravoslavlja zele.

A sukob nije tesko proizvesti na balkanskim prostorima. Tu su svi uvek u gardu.

Mnogo teze je odrzati mir....

Nacionalizam trazi religiju kao oslonac.

Zato su uoci rata nosali tamo-ovamo mosti svetaca...

Sto bi rekao Balasevic: "Prvo idu POPOVI, pa topovi, pa lopovi..."

Omiljena srpska uloga,cendrajuči junaci

Ja nisam nigdje nego ovdje vidio toliko tema o 90-ima. Toliko forsiranje prošlosti već ulazi u patologiju.

Kakvo pomirenje, to je riješena stvar. Obnovljena željezncia Zagreb-Beograd, regionalna košrkaška liga, međunardna koordinacija policija, sad i zgradu dobivamo Zagreb-Beograd, pjevači idu istok-zapad bez problema, vize ukinute, 50 000 Srba na Jadranu ove godine, dajte ljudi koga vi farbate.

Dozovite se u stvarnost, gledajte svoju egzistenciju, a ove priče tko je kriv, jel moglo ovako ili onako - ostavite povjesničarima. Vama dobra neće donijeti.
Koliko je Hrvata u Srbiji boravilo ove godine?
Koliko njih ima interese ovde?
Koliko njih ili Vas ima rodbinu ovde?
Pa jel nekome falila dlaka sa glave?

Borna svaka čast na ovom postu!!!
Razjebali su nas da bi nas ponovo ujedinili!!
E toje poenta svega !!
A nama,običnim ljudima ,dali samo mržnju,da se hranimo njome i maštamo o "pirovoj" pobedi.

Back