Da li je Jahve uopšte bio Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ti si promjenjiv nestabilan nepouzdan jedan dan jedno, drugi dan drugo.
Kananaski antisemit je samo uloga koju ces odbaciti s upotrebom.
Sto si sve nadrobio na politici govora mrznje je za stogodisnji ban.
ma kakvi... ja sam samo postavio linkove, to su opste poznate stvari iz istorije, i licnosti koje sam navodio, pride
palestina je zemlja bez ljudi, koja treba ljudima bez zemlje - odakle to?

jedna teorija govori, kada je Ehnaton umro, kaže se da su njegovi sveštenici Atona emigrirali u Palestinu i kolonizovali Hanan. ovi sveštenici, zvani "Jahus", dali su imena Judi i Jevrejima. Štaviše, Eje (= iliti Aj), Ehnatonov učitelj, postao je jevrejski bog "Jahve" jer je njegovo aramejsko ime Aj.

mislim da se to opravdava činjenicom da je Ejeova titula kao faraonovog vaspitača zapravo bila Bog Otac. Eje je potom i sam postao faraon na četiri godine, tako da se cela stvar učvrstila. u Izraelu, Ehnaton je, s druge strane, bio izjednačen sa Adamom i Avramom, a i drugi rani izraelski heroji su takođe imali identitete sa drugim faraonima.

opet po meni je teško pratiti ovaj uvrnuti tok misli jer je sve zasnovano na čistim spekulacijama i sličnostima imena, bez ikakvog traga konkretnih dokaza. "Rah" ili "Jah" kao "Jahve", izgleda da je smatran kao drevni naziv za "Boga", posebno oko Indijskog okeana i Crvenog mora, u drevnom trgovačkom području od Indije do Egipta. verovatno se ovde uglavnom mislilo na sunce kao izvor svega.

ipak, ne čini mi se baš uverljivim da je beznačajni egipatski bog trebalo da ima takvu karijeru u drugoj zemlji. nema dokaza da je Jahve ikada bio bog meseca. bio je verovatno više planinski bog na Sinaju. transformacija u ovom pravcu nije verovatna, ali naravno, možete neograničeno spekulisati jer ništa ne znate sigurno. bilo bi moguće, na primer, da se obe vrate još starijem izvornom obliku reči. tamo gde nedostaju činjenice, nema uznemirujućih granica za maštu.

Ovaj Jahve (Jehova) mi se kao bog mnogo dopada. Evo, priznajem da sam njegov idolopoklonik
Šlihtaš se da dobiješ spasenje. Jahve kakav je opisan u SZ ne može imati veze sa pravim Bogom. Pravi Bog siguran sam nije sadista koji naređuje ubistvo onih koji mu nisu poslušni. Ne može ti pravedni Bog pun ljubavi dati slobodnu volju a onda te uništiti ako ne slediš njegovu volju apsolutno poslušno. Onda ti nije ni dao slobodnu volju.

Ovaj Jahve (Jehova) mi se kao bog mnogo dopada. Evo, priznajem da sam njegov idolopoklonik
sviđa ti se entitet koji naređuje sledeće?

5. Mojsijeva 13,6Ako bi te podbadao brat tvoj, sin matere tvoje, ili sin tvoj ili kći tvoja, ili žena tvoja mila, ili prijatelj tvoj koji ti je kao duša tvoja, govoreći ti tajno: hajde da služimo drugim bogovima, kojih nijesi znao ni ti ni oci tvoji,5. Mojsijeva 13,7Između bogova drugih naroda koji su oko vas, blizu ili daleko od tebe, od jednoga kraja zemlje do drugoga,5. Mojsijeva 13,8Ne pristaj s njim niti ga poslušaj; neka ga ne žali oko tvoje, i nemoj mu se smilovati niti ga taji,5. Mojsijeva 13,9Nego ga ubij: tvoja ruka nek se prva digne na nj da ga ubiješ, pa onda ruka svega naroda.5. Mojsijeva 13,10Zaspi ga kamenjem da pogine; jer te šćaše odvratiti od Gospoda Boga tvojega, koji te je izveo iz zemlje Misirske, iz kuće ropske;5. Mojsijeva 13,11Da sav Izrailj čuje i boji se, i da se više ne učini tako zlo među vama.5. Mojsijeva 13,12Ako za kakav grad svoj, koji ti Gospod Bog tvoj da da u njemu živiš, čuješ gdje govore:5. Mojsijeva 13,13Izidoše ljudi nevaljali između tebe i otpadiše sve koji žive u gradu njihovu, govoreći: hajde da služimo drugim bogovima, kojih ne poznajete,5. Mojsijeva 13,14Tada istraži i raspitaj, izvidi dobro, pa ako bude istina i doista se učinila ona gadna stvar među vama,5. Mojsijeva 13,15Pobij mačem sve koji žive u gradu onom, i zatri i njega i sve što bi u njemu bilo, i stoku mačem pobij.5. Mojsijeva 13,16I sav plijen iz njega skupi nasred ulice njegove, spali ognjem i onaj grad i sav plijen iz njega Gospodu Bogu svojemu, da bude gomila dovijeka i da se više ne sazida.5. Mojsijeva 13,17I neka ti od prokletijeh stvari ne prione ništa za ruku, eda bi se Gospod povratio od žestine gnjeva svojega, učinio ti milost i smilovao se na te, i umnožio te, kao što se zakleo ocima tvojim,5. Mojsijeva 13,18Kad slušaš glas Gospoda Boga svojega držeći sve zapovijesti njegove, koje ti ja danas zapovijedam, da bi činio što je pravo pred Gospodom Bogom tvojim.

To je Jehova (Jahve) naređivao Jevrejima da ih disciplinuje u monoteizma i moralu, ali je kasnije video da ne vredi stalno se boriti s njima, pa je onda svim ljudima ponudio novi savez.
to ti je kao kad bi svako ko dođe na vlast streljao sve koji nisu za njega..to je taj tip disciplinovanja...

postoje dve opcije po meni
1) Jahve je Bog ali ovakvi zakoni i naredbe Jevrejima da čine genocid nisu od njega nego od ljudi
2) Jahve nije Bog nego neki entitet željan obožavanja i vlasti

to ti je kao kad bi svako ko dođe na vlast streljao sve koji nisu za njega..to je taj tip disciplinovanja...

postoje dve opcije po meni
1) Jahve je Bog ali ovakvi zakoni i naredbe Jevrejima da čine genocid nisu od njega nego od ljudi
2) Jahve nije Bog nego neki entitet željan obožavanja i vlasti
Jehova (Jahve) jeste Bog. A takvim kakvim ga opisuješ me podseća na muslimanskog boga Alaha.

ne čitaš pažljivo...devojke device su podeljene vojnicima i ostalima i od onog što preostane Jahve kao vođa i glavni strateg genocidnog poduhvata dobija svoj deo..kao i od zaplenjenog zlata i magaraca i ovaca.....ne shvatate da se tu ne radi o Bogu, nego o nekom okrutnom vladaru verovano neljudskog porekla s obzirom da ima krila sa perjem i da bljuje vatru kad se naljuti...ili se radi o mitu ili o vanzemaljcu reptilu
Ima Jahve lepih pesama procitaj Psalme.

,5. Mojsijeva 13,9Nego ga ubij: tvoja ruka nek se prva digne na nj da ga ubiješ, pa onda ruka svega naroda
i posle kazu Mojsije pisao 10 Bozijih zapovest - ne ubij?

lazu bre. falsifikovali su bibliju, ali je sve ostalo do danasnjih dana, da se vidi koliko ogrezli u lazi mogu da licemerisu

licemeri ogrezli u tudjim lazima, a koji hoce da im mi sluzimo - eto, tako stoje stvari, da se najpravilnije izrazim i odredim... i onda mantraju "bozija rec", pa zar bi bog dozvolio da laz udje u bibliju? a zasto ne bi? zasto je ulazak lazi u bibliju nesto strasno, a ovo zatiranje, ubijanje nije? djavo je usao u bibliju, i upleo se u mrezu, pa se razdeljuje bezbrojnim sektama, pricescuju se sa lazima, umesto sa hlebom zivota

Poslednja izmena:
biblija je kolekcija dokaznog materijala protiv njih, a ja nikako nisam za njeno ukidanje - sada je gotovo, dokazi su sakupljeni u stavljeni u bibliju, nema vise da se menjaju
Isaija 28,13I biće im riječ Gospodnja, zapovijest po zapovijest, zapovijest po zapovijest, pravilo po pravilo, pravilo po pravilo, malo ovdje, malo ondje, da idu i padaju nauznako i razbiju se, i da se zapletu u zamke i uhvate.
svi su nahvatani

Ovi sto osudjuju Jehovu iz knjige u realitetu se pokazali pravi genocidaši sto je svojevrstan paradoks.
Dok recimo vidimo na primjeru Jehovih svjedoka oni su odbijali pušku uzeti u ruke jedna od najmiroljubivijih grupa u svjetu religija.
To nam pokazuje da pristup rjesavanju problemstike je mnogo složenije naravi.

Bio sam u pravu.
Skupio po malo sa svih strana i napravio svoju verziju Boga.

Ali vidiš. Ono što sam ti na početku rekao, u istom svetu živimo i ti i ja, iste nas patnje snalaze nepravde na sve strane, isti nas Bog stvorio...zvao se On kojim god tebi imenom paše...

A okolnosti iste pred tim istim Bogom i mojim i tvojim. Deca umiru....samo danas u Africi oko 30.000 od gladi će da umre. Da ne nabrajam sva zla pod kapom nebeskom. A ja da maštam o Bogu punom ljubavi?!

Jehova zao?
Pa kako je zao kad nije ni postojao?

Šta ćemo sa ovim pravim Bogom što ćuti? Dokle misli on da gleda ovu pošast od nepravde i da ćuti?
To se zove teozofija, skupiti sa svih strana i napraviti neki buckuris od vere.

Crkve se približilr svetu u kršenju zakona, umesto da se svet približio crkvi u poštovanju Božjeg zakona.
Kad nisu?
Možda pre 313. G. N. E.
Mada i tada su jel bog koji je ozvaničen 313. Je isti i onima koji su proizveli sektu od 30 g. N. E do 313 g. N. E

Božji Zakon. Vulkan.
Zvuk.
Energija....

Prilozi

• Screenshot_20231115_052258.jpg
    Screenshot_20231115_052258.jpg
    67,3 KB · Pregleda: 4
to pišem 15 god na forumu.
u prvoj glavi jovana sve lepo piše o početku, za vernika dovoljno. ovako imaju sukob i traže nekakve poveznice iz sz da opravdaju a gledajući širu sliku isusov otac veze nema sa sz bogom. zato su ubacili nepotrebno otkrivenje a sve to da bi se izvor hrista omalovažio.
npr u sz zvezda danica je đavo u otkrivenju isus
Zvezda danica je poredjenje, ne treba shvatati bukvalno, Satanlaj je bio zvezda danica najveci Serafim dok nije pao.

Poslednja izmena:
Ovi sto osudjuju Jehovu iz knjige u realitetu se pokazali pravi genocidaši sto je svojevrstan paradoks.
Dok recimo vidimo na primjeru Jehovih svjedoka oni su odbijali pušku uzeti u ruke jedna od najmiroljubivijih grupa u svjetu religija.
To nam pokazuje da pristup rjesavanju problemstike je mnogo složenije naravi.
Nema veceg genocidnog naroda od HR. Brojke Srba u HR pokazuju to. od 1941-1945. nestalo je 250000 Srba u HR.
A kolko ih ima sada, genocidni? Gde su Srbi bilo sta pocistili i u kojim brojkama, genocidni?

Zvezda danica je poredjenje, ne treba shvatati bukvalno, Satanlaj je bio zvezda danica najveci Serafim dok nije pao.
treba razdvojiti, donosilac svetla i samo svetlo. isus ne može biti donosilac jer je samo svetlo, a taj što je pao je imao zadatak da javi tj donese svetlo. a pošto se bavio sobom zato je pao. znači ne može isus sam sebe da donese. zato se pravoslavlje ni ne bavi otkrivenjem jer je svašta umešano i zbućkano i zato je na oruk zbog rimske crkve unelo u kanon što je kardinalna greška pravoslavlja.

Back