Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako misliš u Duhu Svetome? Je li Duh Sveti posebna Ličnost odvojena od Oca i Sina? Jel tako?

Dakle, jel ovo govoriš o Duhu Svetome kao posebnoj Ličnosti Božanstva ili....ili kao gore da su Otac i Sin u Duhu Svetome?

Pojasniću svakako..nego ovo gore ako može objašnjenje. Da li je dakle Duh Sveti Ličnost kao Otac i Sin? Zasebna Ličnost Božasntva?
Zasebna.
Kako je moguce da dodjes do takvih misli kada postavim jasan tekst koji pokazuje da je DS osoba, licnost.
Ne neka sila ili slicno.
Kako je moguce?

Jov 4,15 I duh prođe ispred mene, i dlake na tijelu mom nakostriješiše se.
Jov 4,16 Stade, ali mu ne poznah lica; prilika bijaše pred očima mojima, i mučeći čuh glas:

Zasebna.
Kako je moguce da dodjes do takvih misli kada postavim jasan tekst koji pokazuje da je DS osoba, licnost.
Ne neka sila ili slicno.
Kako je moguce?

Jov 4,15 I duh prođe ispred mene, i dlake na tijelu mom nakostriješiše se.
Jov 4,16 Stade, ali mu ne poznah lica; prilika bijaše pred očima mojima, i mučeći čuh glas:

Ok, pitam. Smem nadam se?

Uskoro ću ti pojaniti zašto mislim ovako u vezi Božijeg obličja.

Ok, pitam. Smem nadam se?

Uskoro ću ti pojaniti zašto mislim ovako u vezi Božijeg obličja.
A kako si mogao da vidis da ne smes?
Rec je o tome da nisi imao nigde povoda za takvo pitanje a ne da nesmes.
Znam , i oni koji tvrde da je stvaranje duzi period a ne 6 bukvalnih dana, imaju ,mnostvo vidjenja o tome.
Problem je kada se ljudi ne drze biblijskog principa kao sto i jevreji kazu.
Postoji bukvalni stihovi i metaforicki.
Kada su jedni ili drugi, to jasno vidimo.
Sve izvan toga je samo ljudisko filozofiranje.

A kako si mogao da vidis da ne smes?
Rec je o tome da nisi imao nigde povoda za takvo pitanje a ne da nesmes.

Imao sam imao sam..trile moj. Ali želeo sam da vidim kako shvataš pojam Duha Svetoga. Znam za razna shvatanja ideje DUha Svetoga pa zato..ili sam te pogrešno razumeo kada si rekao "u Duhu Svetome"..to me navelo da proverim tvoj stav.

Uskoro samo malko sačekaj. Naravno, ne moraš se složiti sa onom što ću izložiti.

Evo zašto smatram da se ovde radi o "slici" u smislu da je čovek "na sliku" Božiju i šta to znači.

Dakle, najpre to se odnosi na karaktrer. To smo se složili.

Međutim, ako produbimo ovo i na oblik..fizički oblik onda moramo imati na umu jednu činjenicu.

U 1. Mojsijevoj 1,27 koristi se hebrejski izraz "tselem" koji ukazuje na "sliku", "figuru"..dakle slikovito ili figurativno poimanje. Kao u grčkom "ikonos"..ili " φωτογραφία"-fotografija. Međutim, izostaje ono "identično" ili potpuno isto.

U stihu 27 kada kaže stvori Bog čoveka "po obličju(tselem) svome" da li je to zaista "obličje" Božiije? Pošto se koristi izraz tselem za to obličje a ono označava "sliku" "figuru" ono samo po sebi ukazuje da to nije ono "pravo obličje" tj. ono koje zaista ima Bog tselem, ukazuje da je to samo "vidljivo" ili "privid" običje a ne ono pravo. Što je u skladu sa Pismom jer "Boga niko ne vide nikad"..Njegovo obličje je nama nesaznajno, nemoguće predstaviti. Ako je Njegovo obličje u svojoj suštini kao naše..onda je protivno onome što Pismo uči da se Bog ne može videti tj. samim tim ne postoji obličje(nama poznato). Ovde dakle Bog kada stvara čoveka uzima "prividno" obličje tj. ono koje je slično čoveku koga će stvoriti i na tom "tselem-obličju" stvara čoveka.

Dakle, On uzima obličje koje nije "suštinsko Njegovo obličje" i po tom "tselem"(figura, slika, imaginacija) obličju Bog stvara čoveka.

Znači, obličje na koje Bog stvara čoveka nije definisano obličje Božije jer se Bog u svom Božasnkom obličju ne može videti. To je u skladu sa celinom Pisma. Ovo obličje onda jasno je samo preuzeto prividno obličje a po tom obličju se stvara čovek.

Imao sam imao sam..trile moj. Ali želeo sam da vidim kako shvataš pojam Duha Svetoga. Znam za razna shvatanja ideje DUha Svetoga pa zato..ili sam te pogrešno razumeo kada si rekao "u Duhu Svetome"..to me navelo da proverim tvoj stav.

Uskoro samo malko sačekaj. Naravno, ne moraš se složiti sa onom što ću izložiti.
Ako je to sto trebam da sacekam, ponovo nije u skaldu sa pismom.
Onda ne mogu da se slozim.

Ok..ali ovde sam izneo terminološki pojam "slika" šta znači. Hebrejski izraz je "tselem" što ne ukazuje na stvarni oblik već "prividni". A Bog se ne može videti samo potkrepljuje ovu tvrdnju.

Naravno, razumem ako imaš drugačiije shvatanje.
Rec je o tome da nisu videli potpuno bozji izgled.
Kada nisam vidio tvoje lice, onda je to tsrlimi.
Ali vidim da si kao covek.
Tako nam se Bog otkriva da smo slicni njemu po izgledu..A ipak neznano kako izgleda.
Nismo mu videli lice

Isus Hrist nije nikada rekao Ja sam Bog.
Isus Hrist je rekao : Ja sam Bozji Sin."
Bog je sa neba posvedocio za Isusa Hrista da je njegov Sin.

i to su nepobitni dokazi
U Bibliji pise da je Isus Bozji Sin. https://forum.krstarica.com/threads/da-li-je-isus-hristos-bog.510469/page-140#post-38940023
Arijana nikada na forunu nije rekja ja sam covek.
Znaci li to da ona nije covek?
Zasto ona nikada ne kaze da je covek?
Verovatno sto ona to nije, bi bila logika k. strazare.

Izrail ga gledao decenijama.....mozda bato a mozda i nije.
Vec sam rekao da se pisac ogradio, namazan :ok:
Znaci govoris o piscu.
Pa ti vidis da je mozda je ne.
To ne treba da bude predmet diskuje, to je tvoje i moje pravo.
I to je dobro tako.

Izrail je ejdini rpeziveo medju svim okolnim anrodima.
To govori ensto.
Onda imamo arheologiju koja potvrdjuje mnsotvo tih izvestaja.
I mnogo toga drugog.
Tako da ja ne sumnjam u biblijske izvestaja, mada ih nikada nisam prihvatio zdravo za gotovo.
Jer nebi mogao da prihvatim nesto bez uverenja i osvedocenja.
A ti kako hoces.
Mozemo da diskutujemo o tome sta u bibliji stvarno pise o necemu i nekoj temi.
A dali ti u to verujes ili ne, to me ne interesuje.
Postoji i duhovna komponenta.
Ta duhovna komponetna se ljudim cini ludost, jer ju ne poznaju.

Back