Naravno da je Isus postao besmrtan nakon vaskrsenja na nebo u 1 veku.
Bog JHVH svima daje zivot i kao i vecni zivot kao i besmrtnost.
Apostol Pavle je rekao za Isusa da je on jedini buduci vladar koji ima besmrtnost.
1 Timoteju 6
13 Zapovijedam ti pred Bogom, koji svemu daje život, i pred Kristom Isusom, koji je dao dobro svjedočanstvo pred Poncijem Pilatom: 14 drži tu zapovijed neokaljano i besprijekorno dok se ne pojavi naš Gospod Isus Krist. 15 Kad dođe vrijeme za to pojavljivanje, pokazat će se sretni i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, 16 jedini koji ima besmrtnost, koji prebiva u nedostupnom svjetlu, kojega nitko od ljudi nije vidio niti ga može vidjeti. Njemu neka je čast i vječna moć! Amen.
sve sam napisala kako jeste u Bibliji
Isus nije jedini koji je primio besmrtnost
Duhom pomazani hrišćani izabrani da vladaju kao kraljevi u nebeskoj slavi uskrsavaju na isti način kao i Isus (Rimljanima 6:5). Apostol Jovan je objasnio da taj dar besmrtnosti dobija i 144 000 osoba (Otkrivenje 14:1).
Apostol Pavle u vezi s njihovim uskrsnućem kaže: “Telo i krv ne mogu naslijediti kraljevstvo Božje. (...)
Truba će zatrubiti i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi, i mi ćemo se preobraziti.
Jer ovo raspadljivo mora se obući u neraspadljivost i ovo smrtno mora se obući u besmrtnost.”
Smrt nema nikakvog utjecaja nad onima koji prime takvo uskrsnuće (1. Korinćanima 15:50-53; Otkrivenje 20:6).
. Čak ni anđeli nisu stvoreni besmrtnima, premda su duhovna stvorenja. Stvoreni su da zive vecno na nebu.
Na to ukazuje činjenica da će duhovna stvorenja koja su se pridružila Sotoni u njegovoj pobuni biti uništena (Matej 25:41).
S druge strane, Isusovi suvladari dobijaju besmrtnost, što je dokaz da Jehova nimalo ne sumnja u njihovu vernost.
Ucitavas u telkst nesto sto tamo ne stoji i onda naravno tekst dobija drugacije znacenje.
Ko ti daje pravo da to radis?
Mnogo pre Isusa vidimo Enoha koji je dobio vecni zivot, dakle bemsrnost, vidimo Mojsija vidimo proroka Iliju.
Sve su to ljudi koji sum dobili besmrtnost mnogo pre nego je Isus dosao na zemlju.
Ali tekst kaze da Isus ima bemsrtnost.
On nije dobio bemsrtnost kako ti kazes.
Stvorenja dobijasju vecni zivot koji nemaju.
Ali Isus poseduje ejdini bvemsrtnost.
On ju nije dobio.
Zasto to kaze apostol psvle?
Pa u tekstu vidimo zasto.
1. Timoteju 6,12 | Vojuj bitku vjere, stekni vječni *život kojem si prizvan, kao što si to potvrdio u lijepom svjedočanstvu vjere u nazočnosti brojnih svjedoka. |
Svi ostali trebaju da steknu vecni zivot, oni u stvari nemaju svoju bemsrttnost kao Isus sto ima.
Oni moraju da ju steknu kaze Pavle, dok Isus ima svoju.
On nije stekao, on ju ima jer samo bog ima ne stecenu besmrtnost.
I kada ce dobiti vecni zivot?
1. Timotiju 6,13 | Zapovijedam ti pred Bogom koji sve oživljuje, i Hristom Isusom koji svjedoči za vladanja Pontija Pilata dobro priznanje, |
1. Timotiju 6,14 | Da držiš zapovijest čistu i nezazornu do dolaska Gospoda našega Isusa Hrista, |
Kada Isus dodje ce dobiti.
Jer on jedini od ljudi ima bemsrtnost, i tada ce njima dati vecni zivot.
I svim tim carevima.
On im nece dati bemsrtnost, ali dace im vecni zivot.
Oni nikada ne mogu da umru, ali ako bi se odmetnuli, to je teoretski moguce da im bude zabranjen pristup drvetu zivota, i sa time ponovo izgube vecni zivot.
Dok Isu sjedini ima bemsrtnost, i zato njima moze da da vecni zivot, jer je bemsrtnost Bozanska karakteristika.
Jovan 10,17 | Zato me otac ljubi, jer ja dušu svoju polažem da je opet uzmem. |
Jovan 10,18 | Niko je ne otima od mene, nego je ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet.... |
Isus ne kaze ja polazem svoju dusu da mi je opet daju, vec imam svoju vlast da ju polozim i da ju opet uzmem i kada mi ju neko nebi dao.
To stvorenje ne moze da tvrdi, to bi bila hula prema onome ko bi mu dusu davao.
Ali niej hula kada ti ju niko nije dao.
Razlika izmedju bemrtnosti i vecnog zivtota je ta da Isus nema dobijen zivot dok ovi imaju.
I on dolazi da imd a vecni zivot jer ima bemsrtnost,
Kako on sam kaze, on ima sam pravo da polozi ili da uznme svoj zivot.
To moze da kaze samo osoba koja nema dobijen zivot od nekoga.
1. Timoteju 6,15 | kojeg će pokazati u određeno vrijeme. blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, |
1. Timoteju 6,16 | jedini koji posjeduje besmrtnost, koji nastanjuje nedostupnu svjetlost, kojeg ni jedan čovjek nije vidio niti može vidjeti. Njemu slava i moć vječita. Amen. |
I zato on dolazi i zato moze da im da vecni zivot.
Onaj koji ima dobijen vecni zivot ne moze da da drugima vecni zivot.
To stvorenju nece nikada biti dato jer je to bozanska karakteristika.