Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao Žunja oko čvora - kaže naš narod serbski.

Pa da al vidim skačeš sa jedne na drugu temu ovako nepoezano pa sam rad više da razjasnimo ono što sami započnemo..započeo si sa pitanjm proishođenja Isusa od Oca, pa otišao na to ko je Ja Sam koji Jesam, pa sa tog da li je Drugom Licu Božanstva ime Isus? Mnogo opštih i nepovezanih detalja pa ako si rad da se zadržimo na jednoj dok je ne iscrpimo kako treba.

Pa da al vidim skačeš sa jedne na drugu temu ovako nepoezano pa sam rad više da razjasnimo ono što sami započnemo..započeo si sa pitanjm proishođenja Isusa od Oca, pa otišao na to ko je Ja Sam koji Jesam, pa sa tog da li je Drugom Licu Božanstva ime Isus? Mnogo opštih i nepovezanih detalja pa ako si rad da se zadržimo na jednoj dok je ne iscrpimo kako treba.

Da, mislim da mi nisi odgovorio na poslednje pitanje u vezi ishođenja.

Od koga je ishodio Duh koji je ovaplotio Isusa iz Nazareta ?

Od Oca ili od SIna ?

"Sveprisutnost Božija ne znači samo da se Bog svuda nalazi. Bog sve vidi, sve čuje. Zato je, kako kaže sveti Irinej Lionski „Bog u potpunosti oko, u potpunosti je sluh". Upravo zato se On naziva Svevidećim Okom. I nije moguće sakriti se od Njega."

Evo još jedne interpretacije hrišćanskog božanstva.

SVEVIDEĆE OKO ?

Asocira na Tolkina.

Izraz Otac u kontekstu odnosa prema Hristu. Tu jedino moramo razlikovati ovaj termin Otac jer izraz Otac (za Boga) postoji u odnosu prema stvorenim bićima. Tu zapravo Otac jesu sva Tri Lica Božanstva. Međutim, "Otac" u odnosu Hrista i Boga nastaje u vremenu..."on će mi biti sin i ja ću mu biti otac", Jevrejima 1,5. To je opis ovog budućeg odnosa koji je prorečen. Zato upravo izraz "otac" - "sin" nekako i ukazuju tretman preslikan iz odnosa Boga prema stvorenjima. On baš zato ima tu implikaciju a svi antitroičari upravo se hvataju za ovaj termin i izvode svoje zaključke...na tom sinovstvu. Baš zato trebamo biti upućeniji u ovu terminologiju.
Pozdrav.

Veruješ da se Stvoritelj svega , OTAC NEBESKI ovako obraća Jevrejima ?

"Sveprisutnost Božija ne znači samo da se Bog svuda nalazi. Bog sve vidi, sve čuje. Zato je, kako kaže sveti Irinej Lionski „Bog u potpunosti oko, u potpunosti je sluh". Upravo zato se On naziva Svevidećim Okom. I nije moguće sakriti se od Njega."

Evo još jedne interpretacije hrišćanskog božanstva.

SVEVIDEĆE OKO ?

Asocira na Tolkina.
Simbol,Jasno asocira na božije sveznanje.Dooduše i na vrh one kaubojske bankarske piramide.Il je možda i ona jevrejska?Možda masonska?:think:

Isus. On je Stvoritelj svega..nego sad videh ovo pitanje koje si mi postavio u međuvremenu pa mi molim te objasnio ovo za "ishođenje"..kako povezuješ to sa podređenošću?
To ne pise u Bibliji nigde upravo si izmislio.
Prema Bibliji samo je JHVJ Tvorac svega
Otkrivenje 4:11

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova, Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Dostojan si, Jehova, Bože naš, primiti slavu i čast i moć, jer si ti SVE stvorio i tvojom voljom sve postoji i stvoreno je.” ”(Otkrivenje 4:11)

a za Isusa pise da je Bozji Sin, podredjen Bogu, njegov Sin.

Ja nista ne odbacujem nego iznosim Bozji stav.
Bog kaze za Isusa da je Bozji Sin.

Opet ti o Božijem stavu.
Da bi znala Božiji stav moraš da budeš BOG.
Jesi li ti taj Bog kojeg zastupaš?
Nisi, JHWH je za tebe treće lice.
Stoga, smiješno je to što nečija ubjeđenja (iz spisa) ponavljaš kao papagaj tvrdeći da je to ni manje ni više no 'stav' Boga.

Uvijek treba da naglasiš da je to 'stav' kakav je neko zamislio i iznio u Bibliji.

Opet ti o Božijem stavu.
Da bi znala Božiji stav moraš da budeš BOG.
Jesi li ti taj Bog kojeg zastupaš?
Nisi, JHWH je za tebe treće lice.
Stoga, smiješno je to što nečija ubjeđenja (iz spisa) ponavljaš kao papagaj tvrdeći da je to ni manje ni više no 'stav' Boga.

Uvijek treba da naglasiš da je to 'stav' kakav je neko zamislio i iznio u Bibliji.
Bog je otkrio svoj stav u Bibliji tako da mogu da iznosim Bozji Stav
po pitanju onoga sto je on rekao.

Bog je otkrio svoj stav u Bibliji tako da mogu da iznosim Bozji Stav
po pitanju onoga sto je on rekao.

Prvo: Bog nije nikakav 'ON'. :)
Ni apsolut nije muškog roda.
Apsolut je postojanje, nešto, to, ono-što-jest.
Bog stoga nije nikakva polarizovana figura već 'to' nešto (neutralno) kada to nešto ima svijest o sebi.

Eto recimo, apsolut je i u muškarcu i u ženi isto to; nestvorivo, nerodivo, nepromjenjivo postojanje.

Sedi jedan,aposlut je muškog roda.Da kažeš sila moglo bi da bude srednjeg roda pa da kažeš to.

I 'čovjek' je imenica muškog roda ali ne predstavlja uvijek muškarca,
već može predstavljati stvorenje koje je i muškog i ženskog polariteta.
Odatle recimo imamo i istoriju čovječanstva koja govori upravo o tome,
o neodređenosti polova čovjeka.

A apsolut nema polaritet. Ti mu (tom bespolnom nečemu) u neznanju prišivaš pol.

Daj mi definiciju postojanja?Šta je to postojanje?

Postojanje je nestvorivo, nepromjenjivo, bestjelesno, besprostorno i bezvremeno biće.

Da li je bog negde u tim spisima rekao MOJ SIN ? :think:
Jeste

Svedocanstvo Boga JHVH Jehove da je Isus njegov Sin, tj Sin Bozji...

I gle, glas s nebesa progovori: Ovo je sin moj ljubljeni, u kome je moje blagovoljenje.
(Matej 3:17)

Dok on još govoraše, oblak sjajan zakloni ih, i, gle, ču se glas iz oblaka koji reče: Ovo je Sin moj ljubljeni, na kome je moje blagovoljenje; njega poslušajte! (Matej 17:5)
I ču se glas s nebesa koji progovori: Ti si sin moj ljubljeni, u kome je moje blagovoljenje! (Marko 1:11)
I dođe oblak te ih zakloni, i iziđe glas iz oblaka: Ovo je Sin moj ljubljeni, njega poslušajte! (Marko 9:7)

i siđe na nj Duh Sveti u telesnom obliku kao golub, i ču se glas s neba koji progovori:
Ti si Sin moj ljubljeni, u tebi je moje blagovoljenje!
(Luka 3:22)

Jer on primi od Boga Oca čast i slavu kad dođe k njemu glas: "Ovo je sin moj ljubljeni,
u kome je moje blagoslovljenje." (2. Petrova 1:17)

Isus je sam za sebe rekao da je Bozji sin a ne Bog.

On se uzdao u Boga; neka mu pomogne sad, ako ga voli,
jer govoraše: "Ja sam Sin Božji".
(Matej 27:43)

Isus kaze: " Moj Otac je veci od mene" Jovan 14:28

Back