Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Veoma zanimljivo sta sam nasao.Obratite paznju na sledece reci.Ovo je Jevandjelje po Tomi.Sta Toma kaze sta je sve Isus rekao za sebe:
1."Bacio sam vatru na ovaj svet i gledajte,stitim ga dok ne izgori"!
2.Isus je upitao svoje učenike: "Pogledajte me malo i recite mi komu sam nalik."Petar je rekao:Licis na andjelja,Matej je rekao:Licis na mudrog coveka,Toma je rekao:Ono na koga mi licis,to moje usne ne mogu da izgovore.Isus je otisao sa Tomom nasamo i na uvo mu sapnuo 3 reci.Apostoli su ga pitali sta mu je rekao Isus,a Toma je rekao:Kada bi vam rekao samo 1 rec od onoga sto mi je rekao,vi bi ste odmah bacili kamenje na mene,a iz kamenja bi izasla vatra koja bi vas progutala.
3.Isus reče: "Kada ugledate onoga koji nije rođen od žene, prostrite se licem prema zemlji i štujte ga - taj je vaš Otac."
4."Stupih u srediste sveta i u mesu pojavih se!"
5."Kada se telo pojavi zbog Duha,to je cudo,ali kada se Duh pojavi zbog tela,to je cudo nad cudima!"
6.Gde su tri bozanstva,tamo je bozansko.Gde su dva ili jedan,ja sam sa tim jednim.
7.Ono sto cujes da ti je receno od uha do uha,to propovedaj sa krova...-evo ti ovde je Isus rekao da treba da se veruje apostolima
8.Ko god na Oca huli,bice mu oprosteno i ko god na Sina huli bice mu oprosteno ali ko god na Svetog Duha huli nece mu biti oprosteno ni na zemlji ni na nebu.-evo ovde Isus govori o Svetoj Trojici.

Sta Isus kaze za Jevreje?Rekao je svojim ucenicima:
-Vi ne znate ko sam ja iz ovoga sto vam govorim,jer postajete kao Jevreji.Jevreji cesto zamrze stablo,a vole njegov plod ili vole stablo a mrze njegov plod"!-Isus ovde jasno govori o tome da su Jevreji razapeli mesiju,Sina,dakle vole Boga,ali mrze njegova dela,mrze Isusa jer im je rekao da su licemeri,i zato sto je vrsio cuda.

@Lekmi@, treba da shvatis da je u to vreme, kao i danas, Hriscanstvo imalo puno neprijatelja, tako da su Tomino, Judino, i ko zna cije vec Evandjelje, trojanski konji, tj, neprijatelj ih je ubacio.Na osnovu cega to kazem, zato sto su prosto u suprotnosti sa celom Biblijom,koja je jedan kontekst.Mislite da je to u suprotnosti sa ljudskim karakterom da podmecu lazne stvari, i predstavljaju ih istinom? Eto,npr,Jehovinim svedocima toliko smeta Biblija, da su napravili svoju,tj,izmenili tekst.Muslimani neprestano pokusavaju da negde u Bibliju smeste svog Muhameda.Tu su i ateisti,koji bi sve ucinili samo da nema Biblije.Pa, tu su onda oni kojima zbog Hriscanstva propada posao,imamo primer za to u Bibliji,kada su neki koji prave idole, ikone, kipove, tamo nekih bogova digli grad na noge, jer Hriscani propovedaju da postoji Bog koji je stvorio nebo i zemlju, i koji je svuda prisutan, i da ti njihovi bogovi to nisu.Na kraju,tu su i satanisti, oni koji su svesni borci protiv Boga i Biblije...Dakle, Hriscanstvo ima puno neprijatelja, jedino je ta Biblija ostala netaknuta kao svetionik brodovima.Pozdrav.

@Lekmi@, treba da shvatis da je u to vreme, kao i danas, Hriscanstvo imalo puno neprijatelja, tako da su Tomino, Judino, i ko zna cije vec Evandjelje, trojanski konji, tj, neprijatelj ih je ubacio.Na osnovu cega to kazem, zato sto su prosto u suprotnosti sa celom Biblijom,koja je jedan kontekst.Mislite da je to u suprotnosti sa ljudskim karakterom da podmecu lazne stvari, i predstavljaju ih istinom? Eto,npr,Jehovinim svedocima toliko smeta Biblija, da su napravili svoju,tj,izmenili tekst.Muslimani neprestano pokusavaju da negde u Bibliju smeste svog Muhameda.Tu su i ateisti,koji bi sve ucinili samo da nema Biblije.Pa, tu su onda oni kojima zbog Hriscanstva propada posao,imamo primer za to u Bibliji,kada su neki koji prave idole, ikone, kipove, tamo nekih bogova digli grad na noge, jer Hriscani propovedaju da postoji Bog koji je stvorio nebo i zemlju, i koji je svuda prisutan, i da ti njihovi bogovi to nisu.Na kraju,tu su i satanisti, oni koji su svesni borci protiv Boga i Biblije...Dakle, Hriscanstvo ima puno neprijatelja, jedino je ta Biblija ostala netaknuta kao svetionik brodovima.Pozdrav.

Hmmm i ja mislim da ima puno tih jevandjelja,mada mislim da Tomino nije jedno od tih.Ta jevandjelja su Judino npr.....Tomino jevandjelje predstavlja uglavnom tajne reci Isusa,kako kaze,ali ima i mnogih Isusovih reci koje je zaista rekao....Dakle otpada to da je neka budala sela i napamet pisala to jevandjelje....Sad zasto bi neprijatelj ubacio jevendjelje u kom Isus za sebe lepo tvrdi da je Bog,iako sem hriscanstva niko nije smatrao Isusa za Boga...tako da.....i to je sumnjivo da je neko ubacio........Zanimljivo je to sto ima recenica gde Isus govori o Svetoj Trojici,za koju ni jedan neprijatelj nije ni znao,vec je to zapecaceno i ustanovljeno zvanicno kao crkveno ucenje u 4. veku,a pominje se u spisima iz 1. veka,tako da.... :/

Pa, recimo ako bih ja hteo sad npr da obezvredim Kuran izmenjujuci ga,ne bih se uopste hvatao za glavne doktrine koje bi odmah svima upale u oko,i gde su svi jedinstveni.Samo bi ih malo pogresno usmerio,ostalo bi sve ostalo isto, tako bih bio skoro neprimetan, a sprecio bi ih da i dalje idu u istom pravcu zakljucivanja.Razumes?Nije potrebno da iscupam znak,ako nekome ne zelim da stigne na odredjeno mesto, bice sumnjivo, samo cu malo da ga okrenem.
Sto se tice Trojstva,ono jeste tada potvrdjeno kao odgovor na arijevsku sektu, kako ne bi bilo odstupanja, ali ono zvanicno postoji oduvek u Bibliji.

Pa, recimo ako bih ja hteo sad npr da obezvredim Kuran izmenjujuci ga,ne bih se uopste hvatao za glavne doktrine koje bi odmah svima upale u oko,i gde su svi jedinstveni.Samo bi ih malo pogresno usmerio,ostalo bi sve ostalo isto, tako bih bio skoro neprimetan, a sprecio bi ih da i dalje idu u istom pravcu zakljucivanja.Razumes?Nije potrebno da iscupam znak,ako nekome ne zelim da stigne na odredjeno mesto, bice sumnjivo, samo cu malo da ga okrenem.
Sto se tice Trojstva,ono jeste tada potvrdjeno kao odgovor na arijevsku sektu, kako ne bi bilo odstupanja, ali ono zvanicno postoji oduvek u Bibliji.

Da,ali u Jevandjelju po Tomi,nema niceg sto osporava npr Jevandjelje po Mateji,cak se i podudaraju i sto je najvaznije usmereni su u istom pravcu..Jevandjelje po Tomi je jedino drugacije od ostalih zato sto se tu spominje da je Isus govorio da je Bog,ali samo ucenicima,i to je verovatno bila tajna i zato su to tajne Isusove reci..

Da,ali u Jevandjelju po Tomi,nema niceg sto osporava npr Jevandjelje po Mateji,cak se i podudaraju i sto je najvaznije usmereni su u istom pravcu..Jevandjelje po Tomi je jedino drugacije od ostalih zato sto se tu spominje da je Isus govorio da je Bog,ali samo ucenicima,i to je verovatno bila tajna i zato su to tajne Isusove reci..

Tajne reči, koje Ti sada nama govoriš.
Neka si nam živ i zdrav dokle Te volja. :)

Pogledaj film onaj gdje je legendarno NEPRIJATELJ PRELAZI REKU.

Koristiti će ti neće ti biti žao..
Vrlo je religijozan

Inace,zna li neko da li je Jevandjelje po Tomi prihvatljivo.......samo neka mi odgovori neko ko se razume,a ne neko ko ce reci da nije prihvatljivo zato sto se njemu ne svidja,ili neko ko ce reci da je prihvatljivo zato sto mu se svidja........
Trazim od nekog ko zna da mi odgovori,i ako ne zasto i ako da zasto...

Ne sviđa im se onaj dio gdje post se pominje kao ni milostinja u kontekstu koji im ne odgovara inače sve drugo bi manje više prošlo.

Tko je čitao znati će na što mislim...
Tko nije neka uzme da čita ne pada mi napamet nekome sluga ovde biti posebno lenjivcima..

Cuj, decko, pricas napamet. Navedi dokaze da su te tvoje pausalne ocene tacne. Recimo, sta pise u tom Toinom ili Filipovom jevandjelju? O kakavom neprijatelju govoris i u cemu se ogleda ta suprotnost sa celom Biblijom. Zar se Novi zavet ne suprotstavlja Starom? I sta kaze tvoja jevrejska biblija.

Filipovo evanđelje je opasno jer piše tamo da je bog ljudožder koji jede ljude valjda misli se na duše ...
Želi reći da taj tvorac materije je ograničen nije svjestan uopće u što se upleo i piše da je prolazan isto kao i ono što je stvorio iako je htio da to bude vječno...

To je ono klasično gnostičko odjeljivanje na dva boga.Onaj koji je iznad i onaj koji je ispod.

No i biblija piše o dva neba o dva nebesa ..

Hm

Znas kako,postoje razlozi zasto ovi apokrifi nisu prihvaceni od strane crkve,i da kazem crkvenih otaca,i zasto nisu svrstana u kanon Novog Zaveta.To bar mozes da vidis na googlu,da ne pisem i kopiram kilometarske postove.Delujes kao vrlo obavesten o religiji za jednog ateistu,da kazem i ja tebi "decko" :D,pa,nema potrebe,a ni vremena za tim.Jednostavno,ono sto je trebalo da bude u Bibliji,tamo se nalazi,i odatle trazi argumente.Ostalo ne priznajemo. :)
Biblija je jedan kontekst,cela Biblija,ne mozes tek tako nesto da ubacis i da kazes da to tu pripada.Ne bih se slozio da je Stari zavet u suprotnosti sa Novim,vec da je Novi ispunjenje Starog.

Hm, citam postove, pa,ovde vise ateista nego vernika. Sto bi rekao Bora Todorovic u "Profesionalcu":"Izvinite, a ko vas placa da tako govorite o...", ili tako vec nesto. :)Eto, ima i na wiki svasta o Tominom evandjelju, i ostalim apokrifima, i na drugim mestima, a uglavnom su komentari teologa, da je to gnosticko ucenje, da su uz vec poznate dogadjaje navedena u 4. Evandjelja, ubacivana i ucenja koja tamo ne spadaju, tako da..., cak se dovodi u pitanje autor, kao i vreme, ali dovoljan je i taj argument da se odvaja od konteksta, tako da otpada.Neprijatelj je zasadio to seme. :)

Znas kako,postoje razlozi zasto ovi apokrifi nisu prihvaceni od strane crkve,i da kazem crkvenih otaca,i zasto nisu svrstana u kanon Novog Zaveta.To bar mozes da vidis na googlu,da ne pisem i kopiram kilometarske postove.Delujes kao vrlo obavesten o religiji za jednog ateistu,da kazem i ja tebi "decko",pa,nema potrebe,a ni vremena za tim.Jednostavno,ono sto je trebalo da bude u Bibliji,tamo se nalazi,i odatle trazi argumente.Ostalo ne priznajemo.
Biblija je jedan kontekst,cela Biblija,ne mozes tek tako nesto da ubacis i da kazes da to tu pripada.Ne bih se slozio da je Stari zavet u suprotnosti sa Novim,vec da je Novi ispunjenje Starog.
Prvo, kako su ti, nazovi “sveti oci”, i na osnovu kojih kriteruijuma, ocenili sta je apokrifno, a sta je bozija rec, tj. kanonsko. Ne znas, pa upucujes na gugl. Ako znas napisi, a ako ne znas ne upucuj na bilo koji portal sa koga stice svoje velelepno znanje. Ako si pismen, ne moras da kopiras kilometarske postove, napravi sazetak, i navedi reference. Drugo, uopste me ne interesuje tvoja ocena da li delujem ili ne delujem “kao vrlo obavesten o religiji…." Vodi ti racuna koliko si ti obavesten o svojoj relgiji. I, kao trece, u Bibliji se nalazi mitologija kompilirana iz brojnih onda vladajucih religija. Nista novo, samo treba malo znanja, logike i kriticnosti.

Dalje, kazes da se ne bi slozio “da je Stari zavet u suprotnosti sa Novim,…”, vec da Novi zavet ispunjuje Stari. Ne, to nije ispunjene Starog zaveta vec njegova revizija do neslucenih razmera sa i te kako glupim pricama o Isusu (Jeshue) kao Jahvehovim sinu. Procitaj sta misirska mitolgija pise o Horusu ili rimska o bogu Mitri, pa ces videti koliko Novi zavet dopuje, tj. revidira Stari.

P.S. Interesantno da, ako si hricanin, koristis jevrejsku zastavu, tj. Davidovu zvezdu kao simbol tvoje vere. Ili si mozda Jevrejin?

Poslednja izmena:
Ne pada mi napamet da gubim pola sata na pravljenje referenci i neko dokazivanje bilo kome za koga pouzdano znam da definitivno nece to uzeti u obzir, i da ce i dalje govoriti da su Hriscanska ucenja uzeta iz Misisra, i da je sve laz.Naravno, i ja tvoje price smatram potpuno glupim.
Sto se tice zastave, onaj Hriscanin koji ne voli Izrael, mogao bi da se zapita da li je zaista Hriscanin.Pozdrav.

Back