Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mani se filozofiranja - jer ja nemam nameru da bilo sta dokazujem niti da filozofiram. A Bog se sam dokazao - da nemate izgovora. Za one koji ne znaju: Sveto Pismo nije filozofija. Evo vam nekih dobrih linkova:

http://www.religija.me/

+++ +++ +++

To je sajt "Adventista sedmog dana" ?

O Svetoj Trojici:

http://www.spc.rs/sr/bogojavljenje_0

http://www.svetatrojica.org/praznici/Duhovi.htm

"ПРЕПОДОБНИ ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ
ДОГМАТИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ТОМ I

ДЕО ПРВИ - ОДЕЉАК ДРУГИ
Бог у суштини

22. Догмат о Светој Тројици

Целокупно учење Светог Откривења о Богу, изражено речима, символима, делима, богојављењима, своди се, на крају крајева, на догму о Светој Тројици као на највећу и најсветију тајну. Упоређена са осталим свештеним тајнама, она сачињава тајну над тајнама. Богооткривено учење о Јединству бића Божјег и о његовим својствима претставља неку врсту увода и припреме за откривење учења о Тројичности Лица у Једноме Богу. Васцело учење Светог Откривења о Богу самом природом својом стреми и хрли ка учењу о Светој Тројици као пуноћи истине, као срцу савршенства, као души Божанства. Оно сачињава једну недељиву целину, један свештени организам; зато се не може делити ни парчати, а да не изгуби свој богонадахнути карактер и животворну благодатност и силу. Пошто је недељиво учење Откривења о Богу — „недељива је вера, недељива и побожност".[1] Учење Откривења о Богу Оцу недељиво је од учења о Богу Сину и од учења о Богу Духу Светом[2]. То је разлог што отац Православља, свети Атанасије Велики, објављује: „Савршено богословље је у Тројици" (έν Τριάδι ή θεολογία τελεία έστι)[3]. Вера хришћанска је вера у Свету Тројицу, и она је савршена и непроменљива[4], јер је њоме објављена пуноћа истине и откривења о Богу Троједном. Велики тајновидац божанских истина, свети Григорије Богослов, говори: „Ми смо видели и проповедамо кратко и просто богословље Тројице (σΰντομον και άπέριττον της Τριάδος Φεολογίαν), од Светлости — Оца примивши Светлост — Сина у Светлости — Духу".[5]

Учење Свете Тројице о Светој Тројици сачињава савршено учење о Богу, савршено богословље; у томе је и савршено богопознање и савршено спасење. Света Тројица је све у свему: у њој је сва истина, сав живот, сав пут, сва вечност. По себи, и у своме откривењу свету, Света Тројица је „пречистое богословiя таинство".[6]

Због тако изузетне и јединствене важности, догмат о Светој Тројици јесте signum Хришћанства, оно чиме се хришћанска религија одликује и разликује од свих осталих религија.[7] У том догмату је специфична новина и савршена пуноћа хришћанског Откривења. Из њега, као зраци из сунца, зраче сви остали догмати хришћанске вере. На њему је као на непоколебљивом и неразоривом дијамантском темељу сазидан сав чудесни богочовечански чертог нашега спасења. Без вере у Свету Тројицу не може се постати члан Цркве Христове, не може се бити хришћанин. „Хришћанин се одликује вером у Оца и Сина и Светога Духа".[8] Црква је основана на вери у Свету Тројицу, учи свети Атанасије Велики; ко отпадне од те вере, не може се назвати хришћанин.[9] Стварно, у Цркви је све од Свете Тројице и у Светој Тројици, јер је Господ основао и укоренио Цркву у Светој Тројици, (έν Τριάδι γαρ αυτήν έθεμελίωσε και έρρίζωσεν ό Κύριος), рекавши ученицима: Идите и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа.[10] Од вере у Свету Тројицу зависи и њоме се држи сва Црква[11]; у Цркву се улази једино вером и крштењем у име три Лица Свете Тројице.[12] У Цркви све бива од Оца кроз Сина у Духу Светом: Отац кроз Сина у Духу Светом чини све, ствара све, ради све, даје све.[13]

Заснована на вери у Свету Тројицу, Црква је увек живела учењем Светог Откривења о Троличном Божанству, верно га чувала, многе муке и борбе за њега поднела, и према потреби изражавала га, краће или опширније, у својим древним символима[14], вероисповедањима,[15] свештенородњама,[16] славословљима,[17] литургијама, молитвама, песмама,[18] возгласима, док га најзад није дефинитивно и завршно изразила у Никејоцариградском Символу вере. Првих осам чланова чланова овога Символа садрже неизменљиву догму Цркве о Светој Тројици. А опширније је то учење Црква изразила у Исповедању вере које наречени епископ свечано изговара у храму приликом хиротоније. Оно гласи:..."..

Sa:
http://www.svetosavlje.org/bibliote...voslavneCrkve/DogmatikaPravoslavneCrkve23.htm

A ovde ima o Isusu Hristu:

http://www.verujem.org/teologija/Atanasije_hristos.htm

Mani se filozofiranja - jer ja nemam nameru da bilo sta dokazujem niti da filozofiram. A Bog se sam dokazao - da nemate izgovora. Za one koji ne znaju: Sveto Pismo nije filozofija. Evo vam nekih dobrih linkova:

http://www.religija.me/

Taj sajt nije adventistički...nego što misliš o Duhu Svetome...npr. djela apostola su puna citata ovog tipa - Sveti Duh je rekao...Sveti Duh i mi odlučili smo....

Taj sajt nije adventistički...nego što misliš o Duhu Svetome...npr. djela apostola su puna citata ovog tipa - Sveti Duh je rekao...Sveti Duh i mi odlučili smo....

Све ти је то јеврејска измишљотина покрадена од локалних паоганских божанстава са којима су били у контакту.

http://www.masters-table.org/pagan/trinity.htm

stvarno svasta verujete u jednog boga kojih je trojica.imate li malo logike.ako je jedan bog koji i sam kaze *ne stvaraj sebi idola* , * bog je jedan* otkud vam sad jos dvojica.

komplikujete i ulazite u apsurd.

zar nije logicnije i jednostavnije i dokazivije *bog je jedan* nego se petljate i zasmejavate sve koji misle.bog ima duh .pa sta ima ga ali njegov duh ne cini osobu , nego je deo osobe.*isus je sin * ,dobro okej isus je sin koji je dosao da se zrtvuje za covecanstvo . i to je to.

sigurno su se neki bili zapetljali u objasnjavanju pa su zapevsi dodali jos jednu dimenziju da bi ubedili sagovornika . mozda je tada tome to zvucalo ispravno ali je besmisao besmisla.

ako cete po bibliji i po smislu .isus je rodila zena , ljudsko bice pa u najvecu ruku moze biti bozji sin , sin kojeg je poslao da nas spase grehova.

mada je pogresno mesto i vreme .sta je mogao spasti , sacicu jevreja ali to je jos jedna od tema besmisla i nije za ovde.

ocekujem da pocnu citati koji objasnjavaju ovo i ono ali takve su svete knjige pune citata koji su cesto suprostavljeni u pouci ali su takvi da bi se mogli koristiti u zavisnosti od potrebe.

stvarno svasta verujete u jednog boga kojih je trojica.imate li malo logike.ako je jedan bog koji i sam kaze *ne stvaraj sebi idola* , * bog je jedan* otkud vam sad jos dvojica.

komplikujete i ulazite u apsurd.

zar nije logicnije i jednostavnije i dokazivije *bog je jedan* nego se petljate i zasmejavate sve koji misle.bog ima duh .pa sta ima ga ali njegov duh ne cini osobu , nego je deo osobe.*isus je sin * ,dobro okej isus je sin koji je dosao da se zrtvuje za covecanstvo . i to je to.

sigurno su se neki bili zapetljali u objasnjavanju pa su zapevsi dodali jos jednu dimenziju da bi ubedili sagovornika . mozda je tada tome to zvucalo ispravno ali je besmisao besmisla.

ako cete po bibliji i po smislu .isus je rodila zena , ljudsko bice pa u najvecu ruku moze biti bozji sin , sin kojeg je poslao da nas spase grehova.

mada je pogresno mesto i vreme .sta je mogao spasti , sacicu jevreja ali to je jos jedna od tema besmisla i nije za ovde.

ocekujem da pocnu citati koji objasnjavaju ovo i ono ali takve su svete knjige pune citata koji su cesto suprostavljeni u pouci ali su takvi da bi se mogli koristiti u zavisnosti od potrebe.

Кад лопов краде од других религија сам упада у сопствене грешке.

Припадам Асатру религији.

A kako si sebe pronasao u politeistickoj religiji?

Vidi druze, kao sto je svet prevaren kroz ateizam i politeisticke religije (koje veruju u postojanje vise bogova). Tacno je da je svet prevaren i kroz monoteisticke religije koje veruju da postoji jedan Bog. Prevarne su dakle obe - bez izuzetka. Monoteisti se recimo deklarisu da veruju u jednog Boga koji je stvorio svet - ali nametnuta im je lazna slika o Bogu, koja se pre svega, ogleda u negiranju Hrista i Njegovog ucenja. Ono sto zaista jeste tacno: a to je da se ubedljivo NAJVECA PREVARA vrsi u hriscanskoj religiji - koja deklarativno priznaje Isusa Hrista za Spasitelja. Ali su opet oni i blizi istini jer su makar i deklarativno upoznati sa tom istinom da je Isus Hrist Spasitelj. U lazne vere, osim sto spada negiranje postojanja Boga (ateizam), isto tako spadaju i sve crkve, sekte, kultovi, kao i upraznjavanje razlicitih oblika okultizma... Za Bibliju je tacno da je bilo izmena nekih reci, kao i da ima nekih manjih gresaka (u prevodima obicno)... Ali to ne znaci da ona nije Bozja Rec. http://www.religija.me/biblija_nauka/12_dokaza_za_Bibliju.pdf

A kako si sebe pronasao u politeistickoj religiji?

Vidi druze, kao sto je svet prevaren kroz ateizam i politeisticke religije (koje veruju u postojanje vise bogova). Tacno je da je svet prevaren i kroz monoteisticke religije koje veruju da postoji jedan Bog. Prevarne su dakle obe - bez izuzetka. Monoteisti se recimo deklarisu da veruju u jednog Boga koji je stvorio svet - ali nametnuta im je lazna slika o Bogu, koja se pre svega, ogleda u negiranju Hrista i Njegovog ucenja. Ono sto zaista jeste tacno: a to je da se ubedljivo NAJVECA PREVARA vrsi u hriscanskoj religiji - koja deklarativno priznaje Isusa Hrista za Spasitelja. Ali su opet oni i blizi istini jer su makar i deklarativno upoznati sa tom istinom da je Isus Hrist Spasitelj. U lazne vere, osim sto spada negiranje postojanja Boga (ateizam), isto tako spadaju i sve crkve, sekte, kultovi, kao i upraznjavanje razlicitih oblika okultizma... Za Bibliju je tacno da je bilo izmena nekih reci, kao i da ima nekih manjih gresaka (u prevodima obicno)... Ali to ne znaci da ona nije Bozja Rec. http://www.religija.me/biblija_nauka/12_dokaza_za_Bibliju.pdf
Kako je to svet prevaren kroz ateizam? Koga su to prevarili ateisti?

Kako je to svet prevaren kroz ateizam? Koga su to prevarili ateisti?

Nisu nikoga ateisti prevarili, vec su oni sami prevareni. I nije ceo svet prevaren kroz ateizam, vec u svetu postoji odredjen broj ljudi - koji je prevaren kroz ateizam. Nama ljudima je dat razum upravo iz razloga da bismo mogli da verujemo u ono sto ne vidimo, a i da ne bismo bili prevareni onim sto vidimo. Ne samo sto covek mora da veruje u mnoge pojedinosti, vec on mora da veruje u dubljem smislu: ili sebi, ili Bogu. Pa ako neko veruje u nesto sto je lazno - on je prevaren. Sta god to bilo - jer laz je laz.

Nisu nikoga ateisti prevarili, vec su oni sami prevareni. I nije ceo svet prevaren kroz ateizam, vec u svetu postoji odredjen broj ljudi - koji je prevaren kroz ateizam. Nama ljudima je dat razum upravo iz razloga da bismo mogli da verujemo u ono sto ne vidimo, a i da ne bismo bili prevareni onim sto vidimo. Ne samo sto covek mora da veruje u mnoge pojedinosti, vec on mora da veruje u dubljem smislu: ili sebi, ili Bogu. Pa ako neko veruje u nesto sto je lazno - on je prevaren. Sta god to bilo - jer laz je laz.

Ma sta naprica momak? Kako su ateisti prevareni i od koga? Kako si ti tvoju laz prihvatio kao istinu. Ti si prevaren, ne ateisti. Znas li uopste sta je ateizam? Cini mi se da ne znas. U sta to veruju ateisti?

Нисам сва срећа јер да јесам онда би био дете инцеста.

a ti kao znas dal je tvoj cukuncukdeda bio dete incesta..samo verujes da nije..z:lol:

Не знам али знам да ако је библија тачна сигурно би био дете инцеста као ими сви овде. Сва срећа па није тако.

U starom veku je non-stop bilo incesta,tako da malo ako dublje pogledamo,svi smo zesce prljavi,bolesni i povraca mi se.A i to je tacno,mozda je i nekom cukundeda tako nastao,krilo se,pa je to progutano

Ma sta naprica momak? Kako su ateisti prevareni i od koga? Kako si ti tvoju laz prihvatio kao istinu. Ti si prevaren, ne ateisti. Znas li uopste sta je ateizam? Cini mi se da ne znas. U sta to veruju ateisti?

Ajde ti meni kazi, sto se ti toliko nerviras na ove teme? Izgleda da tebi ocigledno smeta Bog, kog ti niko ne namece, ali ti zato ne smeta TEORIJA evolucije (ateizam) koja ti se namece, i protiv koje izgleda nikada neces dici glas. A ko god potencira pricu o Bogu, to najcesce cini iz razloga jer se i on sam uverio da Bog postoji, i sada zeli da pomogne drugim ljudima da i oni sami to vide, a ne da im se to nametne. I ti kada saznas neku dobru vest, verovatno zelis da je podelis sa drugima (naravno, ukoliko nisi sebican). Ovo su stvari koje te teraju na razmisljanje, za razliku od druge strane gde imas brojne autoritete, gde oni misle umesto tebe. Tako da niko te ne tera da pratis, gledas i slusas izlaganja gde se govori o Bogu, mozes da zaobidjes i nadjes naprimer - teme o zdravlju. Ti odlucujes sta ces... I da ti ponovim, ateizam - to ti je jednostavnim recima - takodje lazna vera.

Ajde ti meni kazi, sto se ti toliko nerviras na ove teme? Izgleda da tebi ocigledno smeta Bog, kog ti niko ne namece, ali ti zato ne smeta TEORIJA evolucije (ateizam) koja ti se namece, i protiv koje izgleda nikada neces dici glas. A ko god potencira pricu o Bogu, to najcesce cini iz razloga jer se i on sam uverio da Bog postoji, i sada zeli da pomogne drugim ljudima da i oni sami to vide, a ne da im se to nametne. I ti kada saznas neku dobru vest, verovatno zelis da je podelis sa drugima (naravno, ukoliko nisi sebican). Ovo su stvari koje te teraju na razmisljanje, za razliku od druge strane gde imas brojne autoritete, gde oni misle umesto tebe. Tako da niko te ne tera da pratis, gledas i slusas izlaganja gde se govori o Bogu, mozes da zaobidjes i nadjes naprimer - teme o zdravlju. Ti odlucujes sta ces... I da ti ponovim, ateizam - to ti je jednostavnim recima - takodje lazna vera.
Ti si sve naopako shvatio. Teorija evolucije nema ama nikakve veze sa ateizmom. Niko mi nije nametnuo TE. I ne slazem se bas s njom.
Druga stvar, u velikoj si ti zabludi da meni smeta bog. Ne smeta mi bog vec vernici koji laprdaju svasta, Niko se nije uverio da bog postoji. Zato se i zove verovanje. Da je bilo dokaza da bog postoji, ne bi postojala vera.
Treca stvar, ti mene komentarises. nemas uopste potrebe, slobodno zaobidji i idi na temu kulinarstva. Nemas potrebe da ovde blebeces kao ti znas istinu. Nista ti ne znas

Ti si sve naopako shvatio. Teorija evolucije nema ama nikakve veze sa ateizmom. Niko mi nije nametnuo TE. I ne slazem se bas s njom.
Druga stvar, u velikoj si ti zabludi da meni smeta bog. Ne smeta mi bog vec vernici koji laprdaju svasta, Niko se nije uverio da bog postoji. Zato se i zove verovanje. Da je bilo dokaza da bog postoji, ne bi postojala vera.
Treca stvar, ti mene komentarises. nemas uopste potrebe, slobodno zaobidji i idi na temu kulinarstva. Nemas potrebe da ovde blebeces kao ti znas istinu. Nista ti ne znas

Ovako: nisam nista naopako shvatio, a ukoliko bi te mozda nesto pogresno i razumeo, tu nema razloga za ljutnju i drskost. To koliko ja znam - to ti ne znas. I vidi, ako ne poznajes istinu, onda tesko da mozes da prepoznas laz - pa onda zivis u lazi. Ko sto, ako ne poznajes orginalnu novcanicu, tesko da mozes prepoznati laznu, tj. sta je falsifikat. Drago mi je da se ne slazes bas sa njom (evolucijom)... Mada, tu nema ne slazem se bas - vec, ili se u potpunosti ne slazes, ili se u potpunosti slazes. Ali, u cega ti onda verujes ako mozes da mi kazes? mislim, ako ti nije problem da to kazes... Da, tacno je to da VERNICI govore sve i svasta. Ali to ne znaci i da svi oni lazu, i takodje, nije razlog da ti smetaju i da imas nesto, bilo sta - protiv njih. Inace, i ti si vernik, zar nisi? jer i ti sam verujes u nesto, bilo sta, vernik i ti si... I mozda bas ti, verujes u sve i svasta i govoris svasta, i nekome isto tako smetas. Cega nisi ni svestan... Bog postoji, i na srecu, ima mnogo ljudi koji su se u to i uverili - medjutim, ako ti licno nisi ili ako nisu ljudi koje ti licno poznajes, to ne znaci odma i u isto vreme da - niko nije. Verovanje druze, podrazumeva poznavanje. Primer: dali ti mozes verovati coveku kojeg NE-poznajes? znas i sam da ne mozes. A dali mozes verovati u bilo sta sto NE-poznajes? ne mozes. I da znas, imas dosta dokaza da Bog postoji, uostalom, zivo nastaje samo od zivog. A ako vec nemas ni jedan argument da izneses, pa ti je izgleda lakse da govoris reci tipa: nista ti ne znas, ti kao znas istinu, itd... Reci, dali sam ja tebi to tako rekao? Znas da nisam. Rekao sam da je ateizam uopste, ne vezano za tebe licno - lazna vera. Ako je neko vec i prevaren ili nesto ne zna, ne treba ga osudjivati. Pa tako ni ja tebe ne osudjujem. Svi mi nista nismo znali, i svi smo bili prevareni... A sad, da ti se recimo nekad, bilo gde i bilo kad, pojavi bilo ko, ko zaista zna istinu - zar bi i njemu tako rekao? Pa, verovatno da bi. Ali ne toliko zbog nepoverenja, nepoznavanja - vec pre zbog toga sto nista ne proveravas. Vec pozuris da das bilo kakav svoj odgovor na osnovu znanja koje imas. Dok onu drugu stranu i nepoznajes. I vidi, ne trazim ja od tebe niti od bilo koga, da se meni slepo veruje, ali sve moze da se proverava. I kazes, tj mislis, da ti niko nije nista nametnuo? a sta si u skoli ucio? zar ta ucenja nisu bila nametnuta? odakle i inace, prikupljas razno razne informacije ne vezano za skolu? i jesi li ti rodjen sa znanjem? Ili si ipak upijao ko i svako od nas - bio ucen svemu i svacemu u sistemu - kroz celo svoje odrastanje...

ATEIZAM

Verovanje da nije bilo nicega i da se nista dogodilo u nicemu a zatim je nista magicno eksplodiralo bez razloga, stvarajuci sve, i zatim se jedan ogranak svega magicno preoblikovao bez ikakvog razloga u samo-umnozavajuce male delice koji su se potom pretvorili u dinosauruse. Savrseno smisleno...

Evo za kraj i jedna analogija.

Blizanci u majčinoj utrobi razgovaraju...

1. Da li veruješ u život posle rođenja?
2. Naravno, sigurno postoji nešto nakon rođenja. Možda smo ovde baš zato da se pripremimo za život posle rođenja.

1. To je glupost. Nema života posle rođenja. Kako bi taj život uopšte izgledao?
2. Ne znam tačno, ali uveren sam da će biti više svetla i da ćemo moći hodati i jesti svojim ustima.

1. To je potpuna glupost. Znaš da je nemoguće hodati i jesti svojim ustima, pa zato imamo pupčanu vrpcu. Kažem ti; posle rođenja nema života.
2. Pupčana vrpca je prekratka. Uveren sam da postoji nešto posle rođenja. Nešto posve drugačije od ovog što živimo sada.

1. Ali niko se nije vratio od tamo. Život se posle rođenja završava. Osim toga život nije ništa drugo nego postojanje u uskoj i mračnoj okolini.
2. Pa, ne znam baš tačno kako izgleda život posle rođenja, ali ćemo u svakom slučaju sresti našu mamu. Ona će zatim brinuti za nas.

1. Mama?!? Ti veruješ u mamu? Pa gde bi po tvome ta mama bila?
2. Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujući njoj smo živi, bez nje ne bismo uopšte postojali.

1. Ne verujem! Mamu nisam nikada video, zato je jasno da ne postoji.
2. Da moguće, ali ponekad, kada smo potpuno mirni, možemo je čuti kako peva i miluje naš svet. Znaš, uveren sam da život posle rođenja zapravo tek započinje…

(Autor nepoznat)

Verujem, kako je teško pronaći bolju analogiju za pitanje poimanja večnog života. Gotovo sve polemike rešene su u ovoj kratkoj ilustraciji.

Iz perspektive ovih nerođenih blizanaca, ono što je nama van majčine utrobe sasvim uobičajeno, njima je i teoretski i praktički nepojmljivo. Samostalno hranjenje, hodanje, svetlost, majka…

Identična stvar je sa nama kada je u pitanju naša mogućnost i sposobnost da zamislimo kako bi izgledao večni život. Baš kao što blizanci, zbog činjenice da nisu osposobljeni za hodanje i samostalno hranjenje, logično zaključuju da te noge nikako ne mogu hodati i usta žvakati, i nama naša logika govori da nešto poput, večnog života ne može postojati.

Ipak, prvi blizanac je bio u krivu. Drugi je ostavio mogućnost da postoji nešto što nadilazi njegov razum iako je i njemu logika govorila isto što i prvome.

U Bibliji su opisane vrlo konkretne stvari, događaji i bića koja ne pripadaju ovom svetu. Neke od tih opisa, uprkos pokušaju iznošenja najsitnijih detalja, nije moguće ni zamisliti, a kamoli nacrtati. Bilo bi mudro ugledati se na drugog blizanca, te uprkos ljudskoj logici, ostaviti mogućnost postojanja onoga što tu našu logiku nadilazi.

Sa naših pet čula, mi praktično vrlo oskudno sudelujemo u sveukupnoj stvarnosti koja se oko nas događa. Uređaji koje smo izmislili donekle proširuju našu spoznaju o prostoru, zračenjima, zvukovima unutar kojih živimo. Složenim formulama, vođeni zakonima fizike, u teoriji možemo dokazati postojanje mnogih stvari koje ne možemo otkriti ili ostvariti… Ipak, uprkos svemu, ljudska vrsta je tačno u položaju naših spomenutih blizanaca.

Ali, znate li razliku između vernika i nevernika?

Nevernik će saznati da je bio u krivu! Ako večni život ne postoji, vernik to nikada neće saznati. Ali ako večni život postoji, nevernik će to saznati jer će vaskrsnuti da bi primio konačnu osudu. Strašnija od same osude biće spoznaja o tome što je propustio i kako je jednostavno to mogao zadobiti.

Čuli smo za uzrečicu „bolje vrabac u ruci, nego golub na grani“. Na žalost, upravo je to razlog zašto ljudi radije odabiraju prolazna zadovoljstva i užitke, bez obzira koliko nezdravi i štetni bili, umesto da poveruju Bogu i Njegovim obećanjima te na kraju, živeći sretnije i kvalitetnije već sada, dobiju i večni život.

Iako večni život ima svoj početak već sada, onaj pravi večni život u sreći, pravdi, zdravlju i radosti počeće tek nakon drugog Isusovog dolaska.

Dali ces verovati u Boga ili ne, to je tvoja licna stvar. I nisam ja komentarisao tebe, niti sam ti se prvi obratio. To dobro znas. Pozdrav.

ATEIZAM

Verovanje da nije bilo nicega i da se nista dogodilo u nicemu a zatim je nista magicno eksplodiralo bez razloga, stvarajuci sve, i zatim se jedan ogranak svega magicno preoblikovao bez ikakvog razloga u samo-umnozavajuce male delice koji su se potom pretvorili u dinosauruse. Savrseno smisleno...
Hahahahaha, vecu glupost od ove nisam cuo. Ovo ama bas nikakve veze nema sa ateizmom. Ne znam samo ko vos indoktrinise (nagadjam ali aj recimo da ne znam). Ovo sam izdvojio kao vic godine, ostalo sto si napisao je kojesta.
Jao sta sve napisa covece i kad kazem da vernici laprdaju svasta bio sam u pravu. Nista od ovoga sto si ti rekao nije istina. Jednom lazov uvek lazov. I kako tebi verovati na rec?
Sto se tice evolucije ocito da je ne shvacas. Ne slazem se sa evolucijom u svim delovima, ne mogu je totalno odbaciti, delove te iste i ti mozes videti (panta rei, ne?). Ali ne, ti neces, odbijas da je vidis jer je evolucija (verovatno da mislis na teoriju evolucije) smrtni neprijatelj tvoga verovanja. Ne zato sto znas to, nego si tako indoktrinisan.

Tvoje verovanje u boga ne zasniva se na znanju, vec si i sam rekao. Besmisleno je verovati u nesto ako znas. Nesto sto je ocito, sto je vidljivo je oslobodjeno verovanja. To je vec saznanje ili znanje. Ti nemas ni indicije da tvoj bog postoji. Ti zivis u nadi, verujes da je tvoj bog istina, ali to nije istina, verujes, zelis da je to istina. Isto kao sto navijac Partizana (ili Zvezde ili surdulice, svejedno) zeli da dobije utakmicu, veruje, nada se, zeli da njegov klub dobije mec pa cak i kad je protivnik deset puta jaci.

Znaci ponovi cu ti. Ateizam nema veze sa evolucijom, big bengom, abiogenezom. To je stvar nauke. Koliko je i sta je dokazala ta nauka je sasvim druga stvar, verovatno da puno toga i nece saznati, ali to je prica za neko drugo vreme i drugo mesto i svakako nije za ovaj pdf.
Ateizam je neverovanje u bogove (u svim postojecim religijama i mitologijama dosad poznati). Nista vise nista manje. U nijednoj definiciji ateizma neces naci u sta ce ateista verovati.

Dali ces ti verovati u ovog ili onog bogo, to je tvoja licna star, ali ne trebas, pa i ne smes da blatis sve ostale koji se s tobom ne slazu. To nije u redi ni sa ljudskog pa cak ni sa tvog hriscanskog aspoekta. Samo zao covek to radi. Koja ti je potreba da to radis zli covece? Razmisli malo.

Sto se tice mog verovanja uopste nije bitno, u bajke i price ne verujem, pa makar bile i o bogovima. Ne, ti ne zelis da znas u sta ja verujem, vec samo da bi pokazao da svako mora u nesto verovati, pa cak i ateisti. E pa razocaracu te. NE MORA. Ne mora a i ne treba se verovati. Verovanje je nepotrebno covecanstvu.

Poslednja izmena:
ATEIZAM

Evo za kraj i jedna analogija.

Blizanci u majčinoj utrobi razgovaraju...

dva spermatozoida razgovaraju

1.znas li da ovaj nas zivot nije sve

2.kako nije sve moze li jos nesto biti.

1.lepo nije sve , uskoro idemo na put pa ce od jednog ili par srecnika nastati novi zivot

2.u ala ti lupas, odakle ti takve gluposti

1.osetio sam neko pomeranje kao da neko nesto cese u nasoj blizini.

2.ne-mo-gu-ce ---- autor JA

eto tako bi mogao izgledati taj razgovor U BAJCI

i da U BAJKAMA je sve moguce

Back