Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je Isus bogocovek ili sin boziji ?
U pravoslavlju :ОСНОВНА ИСТИНА ПРАВОСЛАВЉА - БОГОЧОВЕК
Све се истине Православља изводе из једне истине и своде на једну истину, безграничну и вечну. Та истина је Богочовек Христос. Ако до краја проживите ма коју истину Православља, мораћете пронаћи да је њено срце - Богочовек Христос.
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Osnovna_istina_Pravoslavlja.htm
Sin Božji je izraz koji je u različita vremena imao različita značenja. Izrazi „sin božji“ i „sinovi božji“ se nalaze u hebrejskoj Bibliji. U Isusovo vreme, rimski carevi su upotrebljavali izraz „sin Božji“ kao titulu. Isus je sebe i svoje učenike nazivao sinovima Božjim.U hrišćanskom kontekstu se danas pod ovim izrazom misli na Isusa Hrista, za kojeg mnogi hrišćani veruju da je Bog Sin.Neposredno pred pogubljenje, izveden je pred sud sanhedrina gde su ga verski vođi ponovo optuživali zbog korišćenja tog naziva za sebe. Nakon što su ga upitali da prizna: „Ti li si, dakle, Sin Božiji?“ Isus im je odgovorio: „Vi kažete da sam ja.“
Neki naučnici dokazuju da izrazom „božji sin“ (ili „božje dete“) Isus nije označavao bukvalan porod, već pre na posebnu bliskost s Bogom. Bez obzira, kasnije hrićanske dogme taj izraz uzimaju doslovno, formulišući učenje o Isusu kao Bogu Sinu. Obzirom da se izraz „Bog Sin“ (grčki: Ο Θεός Υιός ho Theos Uios) ne može naći u Novom zavetu, netrinitarni hrišćani odbacuju taj termin.
:think:

Ako je toliko nejasno sta znaci uopste bogocovek i sin boziji cemu onda ovakva tema gde se trazi odgovor ili ili?

Gde pise da nije? Ja tebi nisam postavio to pitanje zato sto ja nznm kako se zove predsednik,vec zato sto vi razdvajate.Ili je Sin Boziji ili je bogocovek,ne moze biti i jedno i drugo,tako vi kazete.I onda cete vi da dokazete da je Sin Bozji,sto po vama iskljucuje mogucnost da je on bogocovek,eto tako se ova tema odvija.
Pravoslavlje kaze da je Isus Sin Bozji i bogocovek.Kada se krstimo,3 spojena prsta predstavljaju sveto trojstvo,a 2 koja su ostali (mali i domali) simbolisu Isusovu dvojaku prirodu,prirodu Boga i prirodu coveka..Istina,Isus nije reka nikada direktno:Ja sam Bog! Ali kroz ono sto je cinio i ono sto je govorio i ono cemu je ucio svoje apostole i onoga sto su oni govorili nauceni od Hrista,postoji samo jedno objasnjenje Hrista,a to je da je on bogocovek. Koliko god da ti ovo sto sam napisao zvuci apsurdno,to je tako.
Ako zelis pronadji sta je sve Isus govorio pa zakljuci sam. ;)

Gde u bibliji pise je Isus ''bogocovek'' ? Nigde.
Ti dokazi ono sto pise u bibliji, a ne da pricas o nekom svom Isus koji nema veze sa biblijom.

nemoguce je da Bog postane covek ni pocemu ni fizickim zakonima

kako neko ko je stvorio svemir univerzum moze da postane covek?

Takodje Bozji sin moze da postane covek i postao je jer je nize bice od Boga

kao sto i andjeli mogu da se materijalizuju

bogocovek je nemoguc

takodje da je to tako bilo bi zapisano u Bibliji a nije

PA SADA VIDITE KAKO IH UCE DA GOVRE NEISTINE:

Phil 2:5 Jer ovo da se misli medju vama šta je i u Hristu Isusu,
Phil 2:6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se unizi;pred Bogom.
Phil 2:7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nadje se kao čovek.
Phil 2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.

Kol 2:8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Kol 2:9 Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.
Kol 2:10 I da budete ispunjeni u Njemu koji je glava svakom poglavarstvu i vlasti;

Joh 10:30 Ja i Otac jedno smo.

Joh 14:9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

Njihov cilj je uniziti Hrista po svaku cenu koristeci i neistine.

PA SADA VIDITE KAKO IH UCE DA GOVRE NEISTINE:

Phil 2:5 Jer ovo da se misli medju vama šta je i u Hristu Isusu,
Phil 2:6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se unizi;pred Bogom.
Phil 2:7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nadje se kao čovek.
Phil 2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.

Kol 2:8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Kol 2:9 Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.
Kol 2:10 I da budete ispunjeni u Njemu koji je glava svakom poglavarstvu i vlasti;

i sva cetiri jevandjelja potvrdjuju da je Isus Bog citirajuci stihove iz Isaije 40 gde Bog najavljuje dolazak na Zemlju (Matej 3:3, Marko 1:3, Luka 3:4, Jovan 1:23)

bogocovek je nemoguc

Mono, Mono... sta rece i ostade ziva.
Nemoguce za Boga da nesto uradi? Meni to onda zvuci kao da tvoj bog nije svemoguc.

Isus Bog je uzeo i ljudsku prirodu da bi sa time ostvario spasenje covecanstva.

On je sa time ucinio nesto sto niko drugi u svemiru to ne moze pa ni Otac.

Da spasi coveka kroz tu zrtvu.

Apg 4:12 Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.

Covek moze da se poziva na Oca koliko hoce, ali ako se ne pozove ne Hrista, Otac ne moze da mu da spasenje jer je Hristos ucinio tu veliku zrtvu.

Isus je umro kao covek ne kao Bog, zato je i uzeo ljudsku prirodu.

Na krstu golgote je umra njegova ljudska priroda ne Bozasnka.

Treba razmisljati o ovome i cemu je Glasnik rekao....

Jedina Istina je da se Isus spomunje i kao Sin Bozji, i kao Bog.

Pravo pitanje ovde je: Da li Isus postoji vecno,
Ili je stvoreno bice ?

Perlice za tebe i Glasnika : Jov 2, 1 Opet jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a dođe i Sotona među njih da stane pred Gospodom.
Ovde se vidi da ima vise Bozijih sinova.Posto je i Isus prilikom krstenja postao Boziji sin,a on tvrdi sledece: Jovan 14, 7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.
9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?
10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.
11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.

Kolosanima 1, 19 Jer bi volja Očeva da se u Nj useli sva punina.

Isaija 42, 1 Evo sluge mog, koga podupirem, izabranika mog, koji je mio duši mojoj; metnuću Duh svoj na Njega, sud narodima javljaće.

Sta Pavle kaze; I Tim. 2, 5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,

6 Koji sebe dade u otkup za sve, za svedočanstvo u svoje vreme,

Bog otac je odredio ko je Isus,i Potvrdio sebe kroz Sina,a Apostol Pavle Potvrdio da je Isus Covek i Posrednik izmedju Boga i ljudske vrste.

SVETO PISMO BIBLIJA JE JASNA O TOME DA JE ISUS BOG A I STVORITELJ SVETA:

Joh 1:1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
Joh 1:2 Ona beše u početku u Boga.
Joh 1:3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.
Joh 1:4 U Njoj beše život, i život beše videlo ljudima.
Joh 1:5 I Videlo se svetli u tami, i tama Ga ne obuze.

Joh 1:9 Beše Videlo istinito koje obasjava svakog čoveka koji dolazi na svet.
Joh 1:10 Na svetu beše, i svet kroza Nj posta, i svet Ga ne pozna.
Joh 1:11 K svojima dodje, i svoji Ga ne primiše.

Joh 1:14 I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.

Ta rec, Isus Bog onaj koji je sve stvorio, postaje telo da bi ans smrcu spasio...

Perlice za tebe i Glasnika : Jov 2, 1 Opet jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a dođe i Sotona među njih da stane pred Gospodom.
Ovde se vidi da ima vise Bozijih sinova.Posto je i Isus prilikom krstenja postao Boziji sin,a on tvrdi sledece: Jovan 14, 7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.
9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?
10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.
11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.

Kolosanima 1, 19 Jer bi volja Očeva da se u Nj useli sva punina.

Isaija 42, 1 Evo sluge mog, koga podupirem, izabranika mog, koji je mio duši mojoj; metnuću Duh svoj na Njega, sud narodima javljaće.

Sta Pavle kaze; I Tim. 2, 5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,

6 Koji sebe dade u otkup za sve, za svedočanstvo u svoje vreme,

Bog otac je odredio ko je Isus,i Potvrdio sebe kroz Sina,a Apostol Pavle Potvrdio da je Isus Covek i Posrednik izmedju Boga i ljudske vrste.

Zasto izvrces Bozjur ec?

Sta to ima veze ako ima jos sinova Bozjih?

Svaki covek je sin Bozji.

Svi smo mi stvoreni sinovi Bozji.

Medjutim zasto je Isus postao sin bozji.

ISUS NIJE STVORENI SIN BOZJI VEC NJE ON STVORITELJ IZNAD SVEGA STVORENOG NE STVORENI:

Koji postaje sin Bozji d akazemo, biva posinjen radi naseg spasenja da bi postao kao ejdna od nas i nastavio tamo gde je Adam stao.

ISUS STVORITELJ SVETA POSTAJE I NJEGOV LICNI SPASITELJ I NIKO DRUGI.

OVAJ BIBLIJSKI TEKST NAM AJSNO KAZE DA ISUS NE SPADA U GRUPU STVORENJA JER JE ON SVE STVORIO I NISTA STO JE STVORENO NIJE BEZ NJEGA STVORENO.

Joh 1:1 U početku beše Reč (Isus), i Reč beše u Boga, i Bog (Isus) beše Reč.
Joh 1:2 Ona beše u početku u Boga.
Joh 1:3 Sve je kroz Nju (Rec Isusa) postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.

Znaci da je Isus stvorenje on bi morao da bude sam prisutan kod svog stvranja ili tekst nikako ne bi mogao da glasi kako glasi.

Medjutim tekst jasno kaze da on nije stvorenje kako PLP ijica i njegova braca svedoci to pogresno zele ovde da predstave i zbunjuju nepupucene.

Ovaj Biblijski tekst nam takodje kaze da je Isus sve stvorio sto je stvoreno... on je Stvoritelj ne stvorenje

Poslednja izmena:
nisam js..

moje lično shvatanje:

Bog je okean svesne životne energije... i više od toga Bog je sama materija od koje je taj okean svesnosti sazdan...čovek ili bilo koje drugo biće je kapljica u tom okeanu....
čovekova suština je ta božanska energija svesnosti i čovek oslobađanjem iz ropstva sujete može da se približi toj energiji u sebi i tako postane suštinski istovetan toj energiji...to je ono što se dešava sa osobom koja postane svetac i ono što se pretpostavljam desilo Hristu koji je bio prvooslobođeni od sujete

ne mogu se na primer upoređivati Satana i Bog nego Satana i Hrist...
Bog je sve što postoji..sva životna energija
Satana je (ako postoji) prvozaraženi sujetom i glavni izvor te zaraze
Hrist je prvooslobođeni od te zaraze za kog znamo...prvi koji se izlečio i pokazao kako

Ne,to je materijalisticko razmisljanje... Bog je sveprisutan,Bog jeste opisan i kao sila....ali dosta materijalista zamislja Boga kao nekakvu kosmicku,bezlicnu energiju...Bog nije energija..Bog nije ni materija ni okean niti nista,iako je sveprisutan,ipak nije materijalan..Bog nije ni koncentrisan u jednoj tacki ili u jednom mestu ili u jednom trenutku ili vremenu kao covek.Covek je ograniceno bice.Ograniceni smo vremenski i mesno,jer ne mozemo da budemo na 2 mesta u isto vreme,i postojimo samo jedan trenutak,koji se zove sadasnjost..pa je coveku i sam pojam Boga kao takvog nezamisliv! ;)
Sto se tice svetaca,kada je Bog stvorio Adama i Evu,rece im:Sa svakog drveta jedite,ali sa drveta saznanja dobra i zla da niste jeli,jer kad okusite plod sa tog drveta umrecete! Ali,Adam i Eva nisu pali mrtvi kad su zagrizli taj plod,ali ipak jesu umrli.Rec SMRT vodi grcko poreklo,i ustvari znaci promasiti,promasiti cilj....Adam i Eva su bili stvoreni da budu u zajednici sa Bogom,ali su promasili taj svoj cilj i Bog ih istera iz Edena.. Ali Bog im kasnije obeca da ce ih spasiti i posla Spasitelja,da izravnja racune izmedju coveka i Boga i od trenutka kad je Hrist pobedio smrt,otvorena su vrata raja ljudima..Onaj ko se vratio Bogu,ko je ponovo usao u zajednicu sa Bogom,kao Adam i Eva pre pada,naziva se svetac.Zato i znamo ko je sve bio svetac,ko je sta radio da bi to postao...

bogocovek je nemoguc

Da,da,svakako....Arianna,ja trenutno nemam Bibliju ovde,pa ako imas hoces da mi kazes sa kim je Avraam razgovarao?Ko ga je ono posetio i u kom obliku? hmm? :/
Ja stvarno ne znam kakvu ti Bibliju citas,ili ne znas sva slova,pa si taj deo preskocila,pitaj nekog da ti procita,pa mi odgovori (mada znam da neces) pozdrav! ;)

Gde u bibliji pise je Isus ''bogocovek'' ? Nigde.
Ti dokazi ono sto pise u bibliji, a ne da pricas o nekom svom Isus koji nema veze sa biblijom.

Naravno,bitno je da ste vi u pravu....
Zasto ti ne napises svoju Bibliju,kakva vama odgovara pa da je tumacimo,a?
Ako Hrist za sebe kaze:"Od pre nego sto se Avraam rodio,Ja jesam!" Protumaci mi,eto sta to treba da znaci?

otkud ti pravo da stavljas fizicke zakone iznad Boga?

zasto Bog ne bi mogao da govori iz coveka ili iz bilo cega drugog? preko cega se Bog obratio Mojsiju?

uostalom, ako verujes u Bibliju, onda verujes da Bog izgleda kao covek

- - - - - - - - - -

Da,da,svakako....Arianna,ja trenutno nemam Bibliju ovde,pa ako imas hoces da mi kazes sa kim je Avraam razgovarao?Ko ga je ono posetio i u kom obliku? hmm? :/
Ja stvarno ne znam kakvu ti Bibliju citas,ili ne znas sva slova,pa si taj deo preskocila,pitaj nekog da ti procita,pa mi odgovori (mada znam da neces) pozdrav! ;)

naravno, a tu je i ovaj stih koji ocigledno razlikuje dva Gospoda

1Moj. 19:24 Tada pusti Gospod na Sodom i na Gomor od Gospoda s neba dažd od sumpora i ognja,

Gde u bibliji Isus kaze ja sam ''bogocovek'' ili bilo ko da spominje ?!
Nigde !
biblija ne može nikako uticati na tvoj doživljaj isusa.
ako ga ti doživljavaš kao boga ili bogočoveka, onda je to samo tvoj doživljaj.
ukoliko biblija ili bilo ko utiče na to kako ćeš ti doživeti boga, onda je to ispiranje mozga i trebao bi porazmisliti o tome iz tog ugla.

Back