Da li je depresija uvek izleciva?

Ljubav (+ seks kao dokaz prihvacenosti i privlacnosti), pare, (fizicko) zdravlje, prihvacenost u drustvu (a ne odbacenost i satanizovanost) su najbitniji za psihicko zdravlje, bez toga tesko ide lecenje, realno. Ja sam promenio mnogo antidepresiva ali dzaba, kod mene je to do okolnosti.
Dokle god budeš tako razmišljao, bićeš pod pritiskom a samim tim i depresivan . Pokušaj da promeniš te prioritete tako što ćeš prvo pokušati sebe da učiniš zadovoljnim bilo čime što te čini ispunjenim, osim interneta . Ako ljudi oko tebe vide tu promenu, promeniće i svoj odnos jer moraš shvatiti da većina prihvata druženje sa osobama koje umeju i da se nasmeju i ih nasmeju , da se raduju sitnicama.

jedan od problema je verovatno u tome da okolnosti tumačiš tako što sebi daješ manju vrednost poredeći se sa drugima.Osećaj manje vrednosti čest je pratilac ako ne i uzrok depresije. Shvati da je vrednost samo apstrakcija, da ne postoji van konteksta poređenja. Možeš biti manje ili više vredan u nekoj oblasti života, ali kao bića kao duše svi smo jednako vredni. A u svakoj oblasti života uvek možeš da napreduješ ako radiš na tome vredno i pametno.Kad promeniš sebe inačin na koji pristupaš za tebe važnim oblastima života promenićeš i okolnosti.
Ljudi drugima sude na osnovu njihovih okolnosti, uvek smatraju da je nesto necija nesposobnost i krivica umesto da su to samo lose okolnosti.

Vrednost mozda jeste apstrakcija ali nije apstrakcija ako neko zbog loseg vrednovanja od strane drugih mora da ulaze mnogo vise truda od vecine da bi nesto postigao a da opet ima manje rezultate, to je vec veliko ulaganje energije koju mozda i nemas, sto nije apstrakcija nego velika borba. Da mogu da se apsolutno prepustim, da se vise nikad ne potrudim ni oko cega, da zaspim u komu, i da me niko ne osudjuje zbog toga, mozda bi mi bilo bolje, ili bar da mi je dozvoljen alkohol ili nesto slicno, a ovako sam nateran da funkcionisem jer drustvo osudjuje a to mi recimo ne ide uopste, ne daju mi ljudi i drustvo mira. Ne koristim ni magicne pecurke pa da nekako mogu da uspesno zivim u svom svetu u kojem sam prihvacen i u kojem mi neko ili nesto pravi drustvo, msm, na prirodan nacin to ne umem i to mozda niko ne ume.

Ko zna koliko postoji veoma pametnih ljudi koje svasta zanima ali samo za svoju dusu, koji su zive enciklopedije, a koji su beskucnici koji rovare po kontejnerima i koje drugi osudjuju zbog toga, svako je realno primoran da ima interesovanja koja drustvo namece. Ima autisticnih ljudi koji su dosta nadareni u nekim stvarima ali jako lose prolaze u zivotu jer nisu uklopljeni u drustvo, to je realno tako.

Dokle god budeš tako razmišljao, bićeš pod pritiskom a samim tim i depresivan . Pokušaj da promeniš te prioritete tako što ćeš prvo pokušati sebe da učiniš zadovoljnim bilo čime što te čini ispunjenim, osim interneta . Ako ljudi oko tebe vide tu promenu, promeniće i svoj odnos jer moraš shvatiti da većina prihvata druženje sa osobama koje umeju i da se nasmeju i ih nasmeju , da se raduju sitnicama.
To kod mene bilo sta drugo znaci jedino povlacenje u svoj svet. Ali problem je sto cu iz toga kad-tad morati da se vratim u realnost, bilo zbog svakodnevnih obaveza ili zbog bilo kakvog povrsnog kontakta i sa kim. Ako sam negde odbacen ja se povlacim odatle, ali u mom slucaju to su ljudi ili drustvo, ja ljudima ne pripadam, odbacen sam, kaznjen, a sve u svacijem zivotu zavisi od njih i ne mozes da se sklonis odatle i da se izolujes, ako izuzmemo usamljenost, zaradjuje se npr. u interakciji sa drugima. Skoro svaki rad na sebi je prozet bar nekim misljenjem kako bi zbog toga poboljsao sebe da bi te cenili i drugi ljudi, prirodno je da ti je bar donekle bitno misljenje od strane drugih.

Kad nesto citam ili se bavim necim sto mi je zanimljivo, bude meni privremeno dobro, ali moram nekad da se vratim u realnost u kojoj su drugi ljudi i onda mi bude jos gore. Isao sam skoro u planinarenje ali ja se stvarno nigde ne uklapam, uopste ne znam da se upoznam ni sa kim, svi vec imaju neke svoje i pricaju sa njima, tako je bas u svakom kolektivu, i u skoli nekad, i na poslu, svi se druze i imaju neke svoje dogodovstine samo ja ne, i jos na svu tu neuklopljivost i velika razocaranost, jednostavno sam posvadjan sa celim svetom.

U startu ne, kasnije....ne znam, nisam stručan.
Na lekovima su al najbolje kad na svoju ruku rokaju i šta treba i ne treba...
U nijednom slučaju ni pre ni kasnije ne biraju da budu mračni u bezvoljni . Nije najbolje da 'rokaju' na svoju ruku, jer se tačno zna koja je terapija za depresiju. Ako misliš na neke alternativne načine lečenja, to je nešto drugo .

U nijednom slučaju ni pre ni kasnije ne biraju da budu mračni u bezvoljni . Nije najbolje da 'rokaju' na svoju ruku, jer se tačno zna koja je terapija za depresiju. Ako misliš na neke alternativne načine lečenja, to je nešto drugo .
Ne, mislim baš na inteligentne ljude i obrazovane pritom, sa raznim vrstama depresija, a i na igranje sa farmacijom, pa time i svojim zdravljem.
Mislim laički da je emotivna ispunjenost nešto što bi ih poguralo da krenu dalje.

I ja mislim da je u mnogim slucajevima emotivna ispunjenost bitnija od lekova. Neke depresije su uzrokovane losom hemijom u mozgu iako su dobre okolnosti i takvima lekovi pomazu, a neke depresije su uzrokovane losim okolnostima i za takve lekovi ili deluju privremeno ili ne deluju uopste, za takve ne deluju puno ni prirodne stvari kao sto je fizicka aktivnost jer uzrok su okolnosti a ne hemija.

Najgore je kad zbog socijalne fobije moras na poslu da se osecas kao da si na streljanju i nigde se ne uklapas, svi su ti gadni neprijatelji, tako svaki dan velika borba, velika mogucnost za trajnu nezaposlenost jer pobegnes od gadnih ljudi u bedu ili smrt, to je gora kazna od zatvorenistva, i tad samo gledas kako propadas i kako mozes da postanes beskucnik. Jos na to nemas ljubavni zivot koji bi te podrzao u zivotu, nikad nisi to ni imao i niti ces, i tako zauvek, nemas nikoga, i u riziku si od krajnje bede i od satanizovanja zbog toga, ljudi sutiraju onoga koji padne. Meni je bolja smrt nego takav zivot, izlaza nema uopste, svakom godinom je samo sve gore i nema nazad, sta ce mi to, za zivot nemam mogucnosti i da ga zelim.

Mozes li uspostaviti makar sluzbeni odnos s tim ljudima na poslu?
Nemoj imati visoka ocekivanja od tih osoba ali i od sebe kada su te stvari u pitanju, nemoj biti perfekcionista jer tako iscrpljujemo sebe.
Vecinu i ne poznajem tamo, puno je ljudi, a od onih koje znam ili imam skroz povrsan odnos ili su skloni nekim zezancijama i pravljenjem mene budalom, kritikovanju i slicno, nekad ne znam cak ni sta mi je tacno posao i na kojoj poziciji uopste treba da budem. Nisam pod ugovorom i jedino sto je dobro je sto sam placen na broj sati, drugih takvih poslova nema, ne znam ni da li ce za psr godina uopste takav posao postojati. Nisam ni imao razgovor za posao jer sam preko omladinske, ne bih ni umeo da ga obavim, fizikalija bez ikakvih potrebnih kvalifikacija je u pitanju. Moram da imam taj posao ako uopste mislim da zivim, a lakse mi je da odaberem smrt nego da idem medju ljude, da cekam da vremenom bude sve gore ne mogu, sam sebi uplacujem staz, ako ne uspem ostacu bez penzije u starosti a ispasce da sam dzaba uplacivao i kroz sve ovo prolazio za dzabe.

Prvo sebi poslozi sta te najvise muci. U prethodnim upisima si spominjao interakcije s drugima ali sada vidim da te muci i financijska egzistencija.
Neces ostati bez penzije. Nakupit ce se tu radnog staza. Ko kaze da je to jedini posao na svijetu. To moras shvatiti da je to iracionalna misao, da je to ruminacija i da nema nikakvo znacenje. Clan @hm337 ti je odlicno predstavio 10 stvari koje anksiozne i depresivne pogresno cine.
Nasi ljudi odu do Austrije, Njemacke za tri mjeseca zarade pare, vrate se i uplate nekom da ih prijavi i ovaj im uplati radni staz.
Cak i ovdje to mozes uvijek, raditi na crno i onda se s nekim dogovoris da ti uplati radni staz, malo pomalo i nakupit ce se odgovarajuci broj godina za penzije.

Ma ko kaže? Stvari se menjaju za dan, a tek za godinu .. ne prihvatam negativne poglede na život, jer je život jedan , nikad ne znaš šta će ti sutra doneti . Zvučim kao lajfkouchevi ali ovo je moje mišljenje .
Meni se ne mijenja 12 godina, sem što je još i sin pobjegao od kuće, i što mi mijenjaju lijekove. A mislim da depresiji baš pogoduje samoća, beskorisnost, tolika usamljenost...., a meni 53 godine

Meni se ne mijenja 12 godina, sem što je još i sin pobjegao od kuće, i što mi mijenjaju lijekove. A mislim da depresiji baš pogoduje samoća, beskorisnost, tolika usamljenost...., a meni 53 godine
Meni je 50 , ne obraćam pažnju na broj. Čemu usamljenost, postoje mnoge oblasti gde ćeš naći svoju korisnost, samo se trgni malo , malo više, promeni nešto u svom životu, počni od nekih sitnih stvari. Ako imaš prilike, putuj, šta je rodbinom, prijateljima ?

Meni je 50 , ne obraćam pažnju na broj. Čemu usamljenost, postoje mnoge oblasti gde ćeš naći svoju korisnost, samo se trgni malo , malo više, promeni nešto u svom životu, počni od nekih sitnih stvari. Ako imaš prilike, putuj, šta je rodbinom, prijateljima ?
Radim, imam psa, putujem sama ali nadjem neke fine ženice u busu, pa s njima, ali bez obzira, meni je teža klinička depra i GAP i najviše mrzim derealizaciju i prazninu opet kad se vratim, smanjenu koncentraciju za rad, mene simptomi ubiše, i onda hipersomnija, bježim u san od simptoma , pijem lijekove ali slabo djeluju :( A trudim se baš .... i puno šetam s psom

Samo mi je bitno da ne budem lose, i nista vise, ali cemu meni veciti trud, rad na sebi i kao neko "napredovanje" u zivotu kad mi je ionako sudjeno da samo zivim u masti, ljubavni zivot i druzenja mogu da zamisljam i u krevetu u kuci koja prokisnjava, nije mi uopste stalo do boljeg ako cu uvek biti usamljen pogotovo u ljubavnom smislu, alkohol i propadanje uz njega je za mene idealno, hocu li time odbiti ljubav, necu, cak tako mozda dobijem i istomisljenike koji su isto tako propali, ionako nemam nikog, za druge je to lose ali ja sam u okolnostima gde je tako bolje. Da se razbolim ne bih se lecio, samo bih uzeo nesto za smirivanje anksioznosti i eventualno bolova, i to je to, samo patnje se bojim, smrti ne.

Ni delic onog sto sam izmastao nece postojati u stvarnosti, i to je 99% tako, cak i da bude nesto zelim da to bude trajno a ne nesto jednom-dvaput u zivotu ili simbolicno. Problem je sto nikad ne znam 100% i sto me drzi u pripravnosti da ne smem da se opustim, ali mislim da mi je usamljenost skroz garantovana, uvek ona i jeste garantovana, niko nije po difoltu sa tobom a ti ga teras od sebe pa si sam, nego je obrnuto, po difoltu si sam a trudis se da nadjes nekog. Lakse je kad se ne trudim i totalno prepustim nego kad se trudim za dzabe, bolje da se ne trudim ni oko cega i da znam da nece biti nicega nego da se trudim a da ne znam sta ce biti.

Ne mozes da imas prava na zivot i da hoces. Biraj da li ces da trpis zlostavljanje od strane roditelja, poslodavca, stanodavca, banke ili drzave 😡 Mislim da je resenje da totalno pobegnem od svih tih nabrojanih zlostavljaca koje nisam birao i cije nasilje ni cim nisam zasluzio u zivotu, i to na silu jer ni to nije dozvoljeno. Sta je dozvoljeno u zivotu, sta je moj zivot bolji od necijeg koji je nesto uradio pa zavrsio u zatvoru, jel to pravda, sta je to. Nemas prava na zivot, nemas prava na smrt, na sta imas, na to da ti eksplodiraju mozak i srce sami od sebe.....

Ne mozes da imas prava na zivot i da hoces. Biraj da li ces da trpis zlostavljanje od strane roditelja, poslodavca, stanodavca, banke ili drzave 😡 Mislim da je resenje da totalno pobegnem od svih tih nabrojanih zlostavljaca koje nisam birao i cije nasilje ni cim nisam zasluzio u zivotu, i to na silu jer ni to nije dozvoljeno. Sta je dozvoljeno u zivotu, sta je moj zivot bolji od necijeg koji je nesto uradio pa zavrsio u zatvoru, jel to pravda, sta je to. Nemas prava na zivot, nemas prava na smrt, na sta imas, na to da ti eksplodiraju mozak i srce sami od sebe.....
Znaš kako, moraš da smisliš kako da dodješ do dovoljno para, pa da ne moraš da trpiš zlostavljanje. No, možeš i bez toga, ako u zlostavljanju
nađeš ljubav i utegu.... dakle, sve je u glavi...

treba da razmišlja ali drugačije...ono što rade depresivni ljudi i nije razmišljanje nego ruminacija (rumination)...oni vrte iste negativne misli automatski bez da preispituju njihovu realističnost. Te negativne crne misli i izazivaju loše raspoloženje i osećanje beznadežnosti. Dakle treba da razmišlja ali da razmišlja o tome koliko su crne misli koje ga more realistične i koje bi realistične i optimistične misli mogao da ima umesto toga.
Oprosti samo situacija je zavisna od osobe do osobe. Itekako smatram da je sve realisticno, a da i idem objasnjavat nema smisla jer bi se previse uvukao moj intimu, a to ne zelim. Svaka psihijarijska dijagnoza za sobom vuce drugo. Nemam izmisljene misli stvarne traumatske. O psihi bi mogao pisati jako puno, ali samo o mojoj i sa osobnog stajalista. Ne samo da se treba razmisljati nego i puno raditi na sebi. Radio sam na sebi jako puno. Smatrao sam se kraljem dizanja koliko sam puta pao i bio doslovno na rubu. Jos uvijek sam ovdje i tipkam sta znaci da borba jos uvijek traje. Meni je zao ljudi koji imaju sizofreniju samo ti ljudi imaju problema sa realnoscu, a ne ja sa svojom dijagnozom.

Poslednja izmena:

Back