Šta je gore- depresija ili anksioznost?

Moraš da se konsultuješ sa psihijatrom oko toga. Kad se prestaje sa terapijom to se radi postepeno, sve to određuje lekar.
Ma ja sa ovim bortam 25 godina. Prvo GAP pa umjerena depresija. Pila seroxat 8 godina pa razvod pa depresija! Od tada Amyzol, Zoloft, Elicea... ništa mi nije pomoglo od ad sem Welafaxa (uz to pijem rivotril 25 god . a zadnjih 10 god malo eglonyl malo lamictal). Nije meni problem ostaviti ad, samo ga ostavim i zamjenim drugim.
U petak bila kod dr. kaže uzmi 1 cijelu tabletu Prozaka, on je i protiv anxsioznosti ?????? A ja kao bna speedu, pa pojačam klonazepam i Eglonyl pa zaspa.
sama živim, dosadan posao, ja vrlo radno orjentisana, bila hiperaktivac, i idem psihologu !,,

MENE SAMO ZANIMA DA LI JE PROZAK IKOM SMANJIO ANKSIOZNI POREMEĆAJ ????

Hvala puno

U petak bila kod dr. kaže uzmi 1 cijelu tabletu Prozaka, on je i protiv anxsioznosti ?????? A ja kao bna speedu, pa pojačam klonazepam i Eglonyl pa zaspa.
sama živim, dosadan posao, ja vrlo radno orjentisana, bila hiperaktivac, i idem psihologu !,,

MENE SAMO ZANIMA DA LI JE PROZAK IKOM SMANJIO ANKSIOZNI POREMEĆAJ ????

Ti, na svoju ruku pojačavaš klonazepam? Da li si to rekla svom lekaru?

Traži vanrednu kontrolu kod lekara i reci mu sve što si ovde napisala. I pitaj za Prozak.

Malo drugačiji pogled_svidelo se to nekom ili ne​

#_Anksioznost _ horizont budućnosti

Anksioznost, prema egzistencijalistima poput Kjerkegora i Hajdegera, nije samo psihološka uznemirenost.
_Već suštinski nemir pred mogućnostima.

• _To je osećaj „beskrajne otvorenosti“, gde čovek stoji pred bezdanom izbora, pred nepoznatim.
  • _Anksioznost gura subjekta ka pitanju: „Šta će biti sa mnom?“
  • _Ona ima dimenziju budućnosti: uznemirenost zbog onoga što dolazi, zbog neizvesnosti, zbog slobode koja je istovremeno blagoslov i prokletstvo.
U tom smislu, anksioznost je povezana sa životom kao mogućnošću _kao osećajem da „sve je moguće, ali ništa nije sigurno“.

#_Depresija, pak, ima obrnuti pravac.
Ona je težina koja vezuje svest za prošlost i paralizuje sadašnjost.

• _Depresivni čovek ne oseća otvorenost mogućnosti, već zatvorenost smisla.
  • _Ako anksioznost pita „Šta će biti?“, depresija šapuće „Ništa nema smisla.“
  • _To je „zamrzavanje“ vremena: budućnost izgleda nemoguća, sadašnjost prazna, a prošlost teret koji se ne može odbaciti.
#_Filozofski gledano, depresija je pad u bezizlaznost _ u osećaj da je bitak lišen svetla i pravca_#.

• #_Anksioznost je bol mogućnosti.
  • #_Depresija je bol nemogućnosti.
  • #_Anksioznost otvara bezdan, depresija ga zatvara_#.
##_Obe stanje, ipak, razotkrivaju krhkost ljudskog postojanja_##.

• 1_Jedno pokazuje da je sloboda preteška.
  • 2_Drugo _ da svet može delovati previše prazan.

Može se reći da je#_ anksioznost preduslov autentičnosti_#, jer gura čoveka ka izboru i stvaranju smisla
Dok je #_depresija izazov smisla_#, koji se može pronaći ili zauvek izgubiti.

------------------------------------------------------------------------------
##__ Na kraju, oba su ogledala u kojima se čovek suočava sa sopstvenim golim postojanjem_##
------------------------------------------------------------------------------

• #_Anksioznost _sa beskrajnom otvorenošću_#
  • #_Depresija _sa tamom zatvorenosti_#
  • ®
  • iPS kritike su poželjne

Anksioznost praćena napadima panike koja često liči na strah od otvorenog prostora ako nas snađe na trotoaru, uz vrtoglavice i osećaj straha?
Ili:
Depresija, kad jednostavno nećeš da ustaneš iz kreveta kad se probudiš, jer nemaš zašto da ustaješ, nema volje jer nema nijednog razloga...

Као прво да кажем, не разумем се уопште, чак ни на аматерском нивоу.
Али као прави паметњаковић имам своје мишљење !
:)
Елем, из твог текста видим да се ради о два супротна стања духа и свести човека.
Даље видим да су оба лоша и заправо болесна стања.

Као пут по коме идеш, а лево и десно су банкине.
Добро је док идеш и не удараш ни у леву ни у десну ограду.

Анализирај свој живот и поступања
и види како се дешава да изгубиш равнотежу и забодеш се у анксиозност или депресију.
Али то уради са неким са стране, најбоље стручњаком,
јер претпостављам да си већ сто пута сама анализирала своје поступке, али ниси налазила где је грешка.

Или још вероватније, јеси налазила,
али кад дођеш до истине, ти је гурнеш под тепих.

Е ту је потребан неко да ти каже "Ту грешиш, ту је твој проблем !".

Када гурамо проблем "под тепих" ?
Онда када нам изгледа да је то нешто нерешиво, или нешто што не треба дирати.

Ђавола не треба дирати, ако полудесмо, јел' да ?

Ствари, ситуације, бића која могу да утичу негативно на нас,
а није лако супротставити им се или их променити:

- Стан у коме си није добар за тебе, или ти суседи не пријају
- Посао који радиш није добар за тебе, или ти колеге не пријају
- Навике које имаш нису добре за тебе. Пушење, дрогирање, алкохолизам ...
- Породични проблеми постоје, а немаш снаге да им се супротставиш.

Све у свему, обрати пажњу на оно што кријеш од себе.

Анксиозност је гора. Депресија је можда и нека врста природне одбране од анксиозности, било да те спречава да се излажеш оним што те чини анксиозним, било да је то нека врста одмора од исцрпљености анксиозношћу. Само што се човек због депресије осећа лоше јер то није друштвено прихватљиво и такве људи нападају, нпр. медвед не пада у депресију и безнађе јер ће још мало у зимски сан и нико га не линчује због тога а човек који има амбиције и од којег други очекују свашта би се рокнуо кад би осетио медвеђи нагон за зимским сном.

Анксиозност је гора. Депресија је можда и нека врста природне одбране од анксиозности, било да те спречава да се излажеш оним што те чини анксиозним, било да је то нека врста одмора од исцрпљености анксиозношћу. Само што се човек због депресије осећа лоше јер то није друштвено прихватљиво и такве људи нападају, нпр. медвед не пада у депресију и безнађе јер ће још мало у зимски сан и нико га не линчује због тога а човек који има амбиције и од којег други очекују свашта би се рокнуо кад би осетио медвеђи нагон за зимским сном.

Bilo bi sjajno da je depresija jedna vrsta odmora od anksioznosti.

Anksioznost i depresija često idu zajedno.

Back