Mozda je ipak u vezu lakse uci, nego vezu odrzati, i pretvoriti je u nesto, nesto vise sadrzajnije, u zajednicki zivot. To zavisi od dosta faktora. Ali mislim da jedan od tih faktora ipak jeste u cinjenici da li je recimo partner-ka invalid fizicki samostalan ili manje samostalan ili veoma malo. Koliko moze objektivno da funkcionise a kolki ovisi od tudje pomoci(ili koliko postoji navika da se oslanja na tudju pomoc). Jer, zabavljati se u vezi ipak nije isto sto i ziveti zajedno, doneti odluku za zivot u dvoje, za porodicu, za potomstvo. Naravno, ne kazem da svaka veza pa ni veza sama po sebi 'mora' da vodi tome, ali nekako kada razmisljamo o emotivnoj, ljubavnoj, intimnoj vezi izmedju dvoje, nekako logicno je prirodno je da na umu imam vezu kao stazu u zajednicki zivot, porodicu. I ljubav, obostranu ljubav kao motiv za to, naravno. Ali ne samo metafizicku ljubav kao volsebno osecanje,(jer mislim da to za realni zivot ipak nije dovoljno), vec odnos u kojem ce partneri na selu konkretno jedno drugom biti podrska, oslonac..itd Kakav je neko covek jeste veoma vazno, ali rekao bih da nije dovoljno. Meni je recimo jedna devojka sa kojom sa pokusavao kracu vezu da odrzim rekla:'kako ces mi biti oslonac kada ovisis o drugima'. Mislim da je time htela reci da to sto sam u osnovi ok covek(mada svakako ne bez ljudskim mana), ipak nece nam pomoci kada nastanu realni zivotni problemi, ako sve, ili vecina toga spadne na nju. Prvo sam se ljutio na tu konstataciju, sujetno, a onda sam shvatio da ima puno istine u tome. Ljudi mogu biti u vezi mesec, dva tri, pet godinu, dve, deset. Ali kuda to vodi, ako ne vodi zajednickom zivotu i stvaranju u dvoje. A doneti odluuku za to, mislim da to danas generalno nije jednostavno. I bez cinjenice necije invalidnosti. Mozda je cela ova tema, i nebitna za analizu. Ali, opet, mozda je i korisna. Zavisi, kako kome. Neko ce mozda reci da se od previse razmisljanja ne zivi, al ipak mislim da se ne moze ici kroz zivot a da se ne razmislja o onom sto nas okruzuje, sta nam se dogadja..itd. Kad neko ima fizicki hendikep ima ne moze reci, ah to me ne zanima, to ne utice na mene, to nema uticaja na moj zivot, na zivote ljudi oko mene, na svakodnevni, na ljubavni zivot. Ne treba da postane dominantna opsesija i jedini fokus, slazem se, ali ipak utice. Cak i kada se trudimo ili se pravimo da ne utice. A sto se tice 'emotivnih invalida'. ne znam sta se tacno podrazumeva pod tim, ali ne bih se saglasio da tu po automatizmu spadaju svi oni koji se sazaljevaju ili kojima je tesko(kako je neko konstatovao). Nekad je ljudima tesko i prosto ne vide izlaz, ili ne umeju da ga nadju, al po mom misljenju, to ne znaci da ne umeju da vole i da nemaju osecanja. Problem psihe...hm... mozda i jeste, ali opet, nismo svi psiholoski jaki. Svi razlicito psiholoski reagujemo na zivot i zivotne izazove.
Ja se u životu najviše bojim, kao što već rekoh...ljudi, koji su "emotivni" invalidi. Znači, ljudi nepsosobni, da iskažu emocije, do kraja. Na jedan suptilan, fin i senzualan način. Znači, koji su osakaćeni, za neke stvaru u životu. Jer se to ne uči; to ili imaš, kao čovek, ili nemaš.
Što se tiče hendikepa, bolesti, invaliditeta, diskkriminacija, otuđenje..ma, sve je to po meni ista stvar. Jer ako je tebi nešto važno, bitno, voliš ga, iznaći će se rešenje, ljudi su ljudi. Ne ljudi su uvek ne ljudi. Ja sam na primer nakon neke veze se razbolela i nakon toga, sam se vratila da kažem nekom normalnom životu u okviru svojih mogućnosti, ali eto..čim sam rekla, da neke stvari na primer ne mogu, da imam neke navike sada, neke prepreke i da živim malo komplikovanijim životom od pre...ljudi su bili u stilu..."Auuu, ovde će sve da ide teško.." I ja ih nisam krivila, nisam. Shvatila sam da nisam važna, bitna, kao što nisam bila ni ovome, zbog kojeg sam dospela tu gde sada jesam, a mogu samo sebi da zahvalim fino, što sam bila budala da se nerviram. Hoću da kažem, da sam se tu sita načitala odgovora, kako svi umeju silno i bajno da vole, da niko sa nikom ne bi bio, da mu išta fali, da ga boli, da nema ovo ili ono...ali da im se taj isti partner kao razboli, niko nikoga ne bi ostavio. A, mene sad baš fino zanima...da li kao ljudi nekad osvanete svi sa tom mišlju, da na primer sada Vi, danas sutra možete da se probudite kao čovek sa nekim hendikepom...da li bi onda tako isto mislili, radili, osećali.
Ja lično sam isto, na svojoj koži, dok sam se oporavljala, doživela neke strašne stvari i reči...i to me nije pogađalo. Kome budem važna, bitna, taj ostaće, bez obzira an sve. Jer život jeste nepredvidiv. Jeste danas žut, sutra lep, a prekosutra, ko zna...Nadaš se kao i svi, najboljem. Pa, šta bude.
Hoću da kažem...da sam kroz život od tih "najzdravijih" zaboga najviše nagrebala u životu i prošla kao bos po trnju. Od nazovi, prividno normalnih, uravnoteženih, kao zrelih i finih ljudi.
Ljubav i sreća, jesu u toleranciji, ljubavi, i poverenju. Ako nema odanosti i ostalih pobrojanih stvari - džaba sve. Ako ja to u nekome nemam, može da je kakav god hoćeš da je, kao čovek. Ja neću osećati podršku, oslonac. Ja neću biti srećna. Ako ja danas sutra treba(m), da se pitam, hoće li gospodin nakon svađe, odmah pohitati nekoj kalašturi u zagrljaj...
Tu sam davno, davno naučila...da se svakome skocka onaj momenat, ako u sebi znaš da si kvalitetan i da vrediš kao čovek..Da ti sleduje takav i takav čovek, žena, šta god...baš kakvog/ kakvu zaslužuješ. I tada nije važan hendikep, tada nije važan invaliditet, tada nije važna frizura, osmeh...već ona energija, koja isijava, osećaj, emocija...Jedostavno, mora.
Za sve drugo, možda jesu otežavajuće okolnosti...ne kažem, da je lako, ali ništa nije nepremostivo, teško ili nemoguće za nekoga kome budeš bio važan i bitan, ljubav i tako to...nema prepreka. Nema neuspeh. Jer neuspeh nije opcija. A, kome kao čovek nisi važan, bitan...taj bi te ostavio i pregazio, sve i da nisi...to što jesi.
Oslonac je u umu. U srcu. Da znaš, da neko biće tu. U dobru i zlu.
Lepo kažu...ko hoće, nađe ili će naći način. Ko neće - nađe izgovor.
Bilo i ostalo.