Najlepsa hvala , takodje srecni praznici, da ste nam zdravi :*
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ja procitala celu temu i bas me vesele komentari onih sto rekli da bi ostali. kuma moja takodje je ostala uz svog coveka posto su ga psihicki obogaljili i sa moje tacke gledista to dan danas dosta fino funkcionise
a videla sam i drugi primer, sestra dobrog mi druga rodjena bez ruke(daleko bilo) i nasla devojka nekog finog decaka potpuno sposobnog, sad ne znam dal su i dalje skupa nismo se videli ima godina...
Dakle,da li biste mogli da budete sa nekim ko je osoba sa invaliditetom?Cinjenica je da takve osobe danas tesko pronalaze partnere za vezu,brak?Sta mislite,zasto?
Imao je jedan fizički nedostatak, ne invaliditet ali meni nije bilo problem, da budem sa Njim u vezi, tada dve godine, jer smo se zaista voleli. Svakako jeste bio vidan i primetan, ali naprosto moja Ljubav je to anulirala. Niko od mojih nije niti komentarisao niti pridavao tome značaja. On je tačno znao zbog čega sam ja Njega kao Čoveka cenila, zavolela i vrednovala. I to je tako ostalo i do dana današnjeg, iako je proteklo pa...više od osam godina. Zbog toga smo danas u odličnim prijateljskim odnosima.
Jednom u Životu, sam bila sa Emotivnim invalidom. Uvek je problem Psihe, kao Psihe bio i ostao najgore Prirode. Kada je ta stvar, stvar Glave polupana, onda i ne može a da ne nadrljate. Tu en bih polemisala više, jer je apsolutamento nebitno i nije vredno ni neke dublje analizice. MiSim, da Vas ne zamaram...
![]()
Nemoj da se ljutiš, Ghost Rider ali preteruješ. Preopterećen si svojim hendikepom i previše analiziraš.
Nisam invalid, ali one koje znam i koji jesu žive sasvim normalnim životom i imaju partnere. Tvoja glava i način razmišljanja te mnogo više koči nego sam hendikep.
Niti smo mi svemogući niti sposobni za sve. Taj ko kaže da može sve laže.
Ako nastaviš da razmišljaš tako, teško ćeš nači bilo koga. Moj dobronameran savet je menjaj se, i prestani da se samosažaljevaš.
Ja imam zdravstvanih problema već duže vreme, imam problem sa srcem, pritiskom, vertigo se pojavio, pa se ljuljam po kući ko pijana, pitaj boga koliko će i kad da me služi, možda umrem sutra, imam krize, jer ne mogu da dišem, pa mi smeta svašta nešto, ali to nije razlog da prestanem da verujem da ću ozdraviti i nastaviti normalan život. Tako i ti. Sve najbolje i molim te nemoj da se ljutiš što sam bila iskrena.
A sto se tice promene u vecoj opustenosti i sl. tu bi moglo da se nesto konkretno uradi, mozda odlazak kod psihologa ne bi bilo lose resenje. Kad vec nisam ranije, onda mozda treba sad. Otkud znam.
Na tu promenu sam i mislila. Probaj, ne može da škodi...
Bih bi mogo ako je gluvonema jer to za žemsku i nije hendikep nego kvalitet.Dakle,da li biste mogli da budete sa nekim ko je osoba sa invaliditetom?Cinjenica je da takve osobe danas tesko pronalaze partnere za vezu,brak?Sta mislite,zasto?
Ako nema sposobnost govora, to joj je VELIKA prednost kod mene. Bar u pocetku. Kada ostarim mozda mi bude trebalo da progovorim sa nekim ap postane mana.Dakle,da li biste mogli da budete sa nekim ko je osoba sa invaliditetom?Cinjenica je da takve osobe danas tesko pronalaze partnere za vezu,brak?Sta mislite,zasto?
Srela sam druga iz srednje prije neki dan, pricamo, kaze nasao djevojku...ko je, sta je, kaze mi..a nju ne znam licno, znam iz vidjenja, i prica drugih ljudi. uglavnom djevojka je jako lijepa i dobra, bila je i zdrava, sve ok, al je dobila neki tumor na kicmi i ostala je u kolicima, bukvalno preko noci.Al ona je zivot nastavila najnormalnije, izlazila je, isla na matursko vece, upisala fax, otisla daleko od svojih, i eto sad se krenula zabavljati s njim.I on je zadovoljan njom takvom kakva jeste i mene je licno odusevio, znam da vecina njegovih vrsnjaka (24godine) ne razmislja na taj nacin i bas mi je bilo drago zbog nje, jer je nasla tako dobrog decka bez obzira na sve.
Mozda je ipak u vezu lakse uci, nego vezu odrzati, i pretvoriti je u nesto, nesto vise sadrzajnije, u zajednicki zivot. To zavisi od dosta faktora. Ali mislim da jedan od tih faktora ipak jeste u cinjenici da li je recimo partner-ka invalid fizicki samostalan ili manje samostalan ili veoma malo. Koliko moze objektivno da funkcionise a kolki ovisi od tudje pomoci(ili koliko postoji navika da se oslanja na tudju pomoc). Jer, zabavljati se u vezi ipak nije isto sto i ziveti zajedno, doneti odluku za zivot u dvoje, za porodicu, za potomstvo. Naravno, ne kazem da svaka veza pa ni veza sama po sebi 'mora' da vodi tome, ali nekako kada razmisljamo o emotivnoj, ljubavnoj, intimnoj vezi izmedju dvoje, nekako logicno je prirodno je da na umu imam vezu kao stazu u zajednicki zivot, porodicu. I ljubav, obostranu ljubav kao motiv za to, naravno. Ali ne samo metafizicku ljubav kao volsebno osecanje,(jer mislim da to za realni zivot ipak nije dovoljno), vec odnos u kojem ce partneri na selu konkretno jedno drugom biti podrska, oslonac..itd Kakav je neko covek jeste veoma vazno, ali rekao bih da nije dovoljno. Meni je recimo jedna devojka sa kojom sa pokusavao kracu vezu da odrzim rekla:'kako ces mi biti oslonac kada ovisis o drugima'. Mislim da je time htela reci da to sto sam u osnovi ok covek(mada svakako ne bez ljudskim mana), ipak nece nam pomoci kada nastanu realni zivotni problemi, ako sve, ili vecina toga spadne na nju. Prvo sam se ljutio na tu konstataciju, sujetno, a onda sam shvatio da ima puno istine u tome. Ljudi mogu biti u vezi mesec, dva tri, pet godinu, dve, deset. Ali kuda to vodi, ako ne vodi zajednickom zivotu i stvaranju u dvoje. A doneti odluuku za to, mislim da to danas generalno nije jednostavno. I bez cinjenice necije invalidnosti. Mozda je cela ova tema, i nebitna za analizu. Ali, opet, mozda je i korisna. Zavisi, kako kome. Neko ce mozda reci da se od previse razmisljanja ne zivi, al ipak mislim da se ne moze ici kroz zivot a da se ne razmislja o onom sto nas okruzuje, sta nam se dogadja..itd. Kad neko ima fizicki hendikep ima ne moze reci, ah to me ne zanima, to ne utice na mene, to nema uticaja na moj zivot, na zivote ljudi oko mene, na svakodnevni, na ljubavni zivot. Ne treba da postane dominantna opsesija i jedini fokus, slazem se, ali ipak utice. Cak i kada se trudimo ili se pravimo da ne utice. A sto se tice 'emotivnih invalida'. ne znam sta se tacno podrazumeva pod tim, ali ne bih se saglasio da tu po automatizmu spadaju svi oni koji se sazaljevaju ili kojima je tesko(kako je neko konstatovao). Nekad je ljudima tesko i prosto ne vide izlaz, ili ne umeju da ga nadju, al po mom misljenju, to ne znaci da ne umeju da vole i da nemaju osecanja. Problem psihe...hm... mozda i jeste, ali opet, nismo svi psiholoski jaki. Svi razlicito psiholoski reagujemo na zivot i zivotne izazove.
BTW, licno se nikad ne bih zabavljala sa mentalnim bolesnikom. Cak iako je neko veoma malo bolestan. Jednostavno to ne dolazi u obzir.