Da li ateisti mogu biti dobri Srbi?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
O kakvoj ti to ljubavi i mrznji pises ?
.. čoporativnoj ..

Moja rodjena sestra je vjernik , a ja sam ateista .Ne postoje tu tabori i mrznje .
.. to što si ti ateista a sestra vernik .. i što ne mrzite nekog .. ili nikog .. nije nikakav osnov za generalizaciju ..
.. može biti dobar argument protiv suprotne generalizacije .. one koja bi rekla .. da svi vernici mrze ateiste .. ili da svi ateisti mrze vernike ..
.. onda bi čovek mogao pokazati na tebe i tvoju sestru i reći .. nije istina .. vidite ovih dvoje ..

.. ali .. kada se govori o većini koja mrzi ..
.. ne vidim kako biste ti ti tvoja sestra mogli biti argument protiv ..
.. dvoje je ipak malo za većinu .. pa nema na svetu ukupno troje ljudi ..

Postoji odredjena antipatija prema nekim vjernicima na forumu koji su skloni
vrijedjanju . Argumentacija u diskusiji im je nikakva , logika katastrofalna , a onda
bi da uvrijede i da oponenta proglase glupim .Time samo pokazuju svoju nemoc
i frustraciju .
.. ali .. realno .. na forumu koji se zove .. religija .. daleko je zanimljivija pojava ateista .. od pojave religijaca ..
.. probaj otići na ateističke forume .. znaš koji je procenat religijaca ..? .. kreće se u rasponu od .. zanemarljiv do nikakav ..

.. i među ateistima imaš dosta onih koji su skloni vređanju čija je argumentacija nikakva i logika katastrofalna ..
.. recimo .. ti nisi vređao .. ali ovaj "ja i sestra" argument je nikakav i baziran je na katastrofalnoj logici .. koja ne razlikuje univerzalne i partikularne sudove ..

.. što se tiče ad hominema .. oni su posledica nedostatka valjanih argumenata .. (.. pa dobro .. to ume dovesti do osećaja nemoći .. i frustriranosti usled tog osećaja .. tu si u pravu ..)

Pa koji termin da koristim, preseljavanje ljudi uz osmeh na licu? Promena geografskog boravišta?
Nije šija nego vrat

Протеривање би био прикладнији термин, јер се депортовање одмах повезује са депортацијом Јевреја. А и атеиста је одмах повезан са комунистима. Комунисти употребљују оба термина као параван иза кога делују по својој вољи, као што су то користили и са терминима националиста и фашиста. Приметљиво је да нису користили термине националсоцијалиста или нациста, него врло ретко. А ни шија и врат нису увек истог значења. На овој теми има много провокација и термини су злоупотребљавани за провоцирање а не за сврху која им одговара.

Ko je glup pomoci mu nema, njega je tako obdarila piroda. Ko ne zna sta znaci “guziti”, ili “guziti se”, tj. ko misli da je to aktivnost na internetu, a ne Ad Hominem, taj je …..
.. taj je upućen u jezik .. verovatno ..
.. to jest .. vrlo verovatno ..

.. a onaj koji to smatra ad hominemom je očito neupućen u logiku ..

a drugo, ja sam izneo argumente zasto se pojedincima, a ponekada i skupinama ljudi mora ukazati na gluposti koje cine, pa samim tim i dati odgovarajucu kvalifikaciju.
.. majkumu nije psovka .. nego uzrečica ..
.. javi mi se da se dogovorimo oko časova jezika ..

.. drugo ..
.. nisi izneo arrgumente nego tvrdnje ..
.. tvrdnja i argument nije isto ..
.. ako ti smatraš da je tvrdnja isto što i argument .. onda si jako slab s logikom ..

kad to ne bi se moglo kvalifikovati kao ad hominem. …par ekselans … "neobrazovani autokraata … opsta kultura i znanje na nuli ali zato smattra,..." itd. itd. Dakle, za takav govor uz psovku, u narodu se kaze: “moje milo kakilo, tudje krvljosalo”, ili ona opstepoznata izreka “u tudjem oku vidis trun, a u svom ne vidis brvno.”

Evo, degradiraću na kratko stil, kako bi ti bilo jasnije. :)
Hajmo po stavkama.
Trebalo bi najpre da naučiš definicije termina koje koristiš.
Ad hominem nije svako etiketiranje. Na kraju krajeva, mi neprestano etiketiramo ljude - on je lep, ona je zanimljiva, ovo je besmisleno, itd.
Ad hominem je etiketiranje kojim se kompenzuje manjak argumenata.
Ili, kako je to lepo u definiciji pojašnjeno - kada umesto argumenta, kreneš da napadaš osobu.
Kada o nekome izvedeš zaključak na osnovu proverljivih činjenica, onda to nije ad hominem.
Ja veoma lako mogu demonstrirati da je pomenuta persona upravo sve to što sam nabrojala. U stvari bi to bilo veoma zanimljivo eksperimentalno dokazati :mrgreen:
Ako ima zainteresovanih, možemo se dogovoriti oko detalja :manikir:

No, bez obzira na zainteresovanost, evo argumentacije:
- Dotični je administrator na gotovo svim mestima koja imaju veze s ateistima Srbije. I gde god je on administrator - kad napišete komentar, pojavi se prozorče na kome piše "comment pending aproval" :lol:
- Dotični rado ostavlja komentare retkih vernika koji psuju, vređaju, isl. jer na osnovu tih retkih izvodi generalizacije koje se tiču svih vernika; ali kada se javi neko ko postavi nezgodno pitanje, na koje "želim da budem intelektualac" ne ume dati odgovor - recimo, pitanje o tome da li zna nakon kog je eksperimenta homoseksualnost skinuta s liste poremećaja - onda vam briše komentar, ma kako on pristojan i kulturno sročen bio.
- Dotičnom su puna usta nauke, a kad mu tražite link na izveštaj s naučnim istraživanjem, da vam link na novinski članak o istraživanju :lol:
- Dotični je kontradiktoran: recimo, najpre kaže da je " neverovanje u boga jedini što definiše ateiste", a par redova podmeće priču o ateistima kao "intelektualno superiornijim". Ne znam da li je tebi jasno da su te dve izjave kontradiktorne. Ako nije, onda je moja tvrdnja o zatucanim ateistima potvrđena još jednim primerom.

Dakle, prebacujemo teziste diskursa na religiju. Budi ljubazna.. , reci mi gde si procitala da sam govorio ljudima kako da se konkretno ponasaju, osim u slucajejvima kada sam odgovarao na njihove "hriscanski umilne napade” ili “uvrede” ili kvalifikacije bez argumentacije, itd. itd.
.. drago dete ..
.. ja na ovaj forum do sad nisam ni svraćala .. otvorila sam temu .. jer mi se slučano negde sa strane pojavio naslov ..
.. a priznaj da je naslov zanimljivo glup .. iliti .. glup na zanimljiv i inspirativan način ..
.. pa sam .. eto .. svratila .. da prošvrljam ovim šorom ..
.. a kad sam već svratila .. pogledala još par tema .. i tako ..

.. gde sam pročitala da bi želeo da određuješ ljudima kako da se ponašaju ..?
.. pa na ovom topicu ..
.. malo mi je čudno što u tvojim citatima nema linka na originalni post ..
.. ali .. da nisi maknuo link na moj originalni citat .. lepo bi se video citat .. s linkom .. baš na to gde si to rekao ..

Pitas da li sam protiv religija? Zar ti se moj stav da ne postoje bogovi dojmi kao moje “protivljenje religijama”?
.. ne .. nego ono što sam bila citirala ..to me se dojmilo kao protivljenje religijama ..
(.. usputna napomena .. ja ne bih imala ništa protiv da im se protiviš .. ni sama ne mirišem religije ..)

Ocigledno da ne shvatas sustinu mog vidjenja religioznosti i organizovane religije, tj. crkve kao nevladine religiozne organizacije koja je veoma, veoma finansijski lukretivna parazitska institucija koja zivi na racun poreskih obveznika. To je organizacija koja uziva izuzetne privilegije nespojive sa savremenim vidjenjem sekularnosti drzave, sto ce redi odvojenost crkve od drzve.
.. ma to shvatam .. i to je sve ok .. delim taj stav ..
.. ali ne shvatam tvoj boravak na ovom podforumu ..
.. taj aktivizam novoateista .. to je ono što mi je zanimljivo kao pojava .. koju treba proučavati ..
(.. a zanimljivo je što se ponašate identično kao svaka religija .. u nastanku ..
.. najpre se udara na velike socijalne nepravde .. i na osnovu toga se i stiču simpatije .. i sledbenici .. a ujedno se potura čvrsta ideologija ..)
Izjednacavati ambicije ateista sa ambicima pripadnika crkvenih organizacija je deplacirano i nicim se ne moze izjednaciti osim u glavama zatucanih vernika koji tvrde da su i ateisti vernici, jer “veruju” da boga nema, da su organizovani, da su komunisti, da su slali ljude u gulage itd. itd. Kad slusas, tj. kad slusam takve nebuloze, ja ne mogu a da ne stvorim veoma negativnu sliku o takvoj osobi, ali i o lnjegovoj religioznosti.
.. ovo podvučeno je ad hominem ..
.. ničim se ne može izjednačavati ..
.. ako ja uspem dati makar jedan primer .. pobila sam ti tvrdnju .. a mogu dati više od jednog primera ..

.. ali .. zašto da ja dajem primer .. kad su primere dali sami ateisti ..
.. i to par ateista koje izuzetno cenim ..
.. uočili su suštinu problema .. kao i u svim drugim temama koje obrađuju ..
.. evo ti ..:

http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s10e12-go-god-go

http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s10e13-go-god-go-xii

(.. ima i druga epizoda .. pogledaj obe ..)

Ne shvatas koju si gromadu odvalila?
.. shvatam da to tebi subjektivno deluje kao izvaljena gromada .. zato što nisi shvatio šta je napisano ..
(.. ili si shvatio al se koristiš metodama skretanja pažnje na drugu stranu .. poput pomenutog stojadinovića .. :zper: )

Ti rece i osta ziva! Dokazi da nema razlike. Po meni, … rekoh… razlike su ogromne.

.. važi .. dokazaću ..
.. navedi tri ogromne razlike .. i ja ti dokažem da te razlike ne postoje ..

Poslednja izmena:
.. nisam sigurna .. moguće je da ima slučajeva .. ali mislim da je pre u igri potreba za ispoljavanjem nadmoći ..
.. imam svoju viziju sveta .. i želim je nametnuti drugima ..

.. pa .. moraš priznati da su za to ćapili recept od religija ..

Nemaju oni nikakvu viziju svijeta tako da nemaju sta da nametnu.

Za druge religije ne znam. A sto se tice hriscanstva, tu nametanja nema. Ili prihvatas ili ne po slobodnoj volji.

.. naravno da imaju svoju viziju sveta ..
.. nepriznavanje tuđih vizija sveta jedna je .. želja da se žmuri pred postojećim .. želja da se zanemari istina ..

.. nema nametanja u hrišćanstvu ..?
.. ko je ono .. beše .. potamanio bogumile na našijem prostorima ..?

.. naravno da imaju svoju viziju sveta ..
.. nepriznavanje tuđih vizija sveta jedna je .. želja da se žmuri pred postojećim .. želja da se zanemari istina ..
Ako imaju,onda su stvorili sebi religiju. Nesvjesno.

.. nema nametanja u hrišćanstvu ..?
.. ko je ono .. beše .. potamanio bogumile na našijem prostorima ..?
Ne bih znao. A kakve to veze ima sa Hristovom naukom?

Ako imaju,onda su stvorili sebi religiju. Nesvjesno.
.. vizija sveta i religija nisu isto ..
.. ali .. organizovani ateisti .. svakako stvaraju ideologiju ..

Ne bih znao. A kakve to veze ima sa Hristovom naukom?
.. nikakve .. ali ima veze s hrišćanstvom ..
.. ja bih postavila pitanje .. kakve veze ima hrišćanstvo s hristovim naukom ..
(.. nota bene .. nauk .. a ne nauka ..)

.. a bogumile potamanili nemanjići .. u slavu hrista ..

.. vizija sveta i religija nisu isto ...
Ali nisu mnogo ni različiti.
.
.. ali .. organizovani ateisti .. svakako stvaraju ideologiju ...
Liječe komplekse.

.. nikakve .. ali ima veze s hrišćanstvom ..
Ne bih rekao. Hrišćanstvo je ono što je propovijedao Hrist.

.. ja bih postavila pitanje .. kakve veze ima hrišćanstvo s hristovim naukom ..
Mala ispravka- kakve veze ima "hrišćanstvo" s Hristovim naukom. Nikakve.

(.. nota bene .. nauk .. a ne nauka ..)
Nije šija nego vrat.

.. a bogumile potamanili nemanjići .. u slavu hrista ..
Moj poznanik Đoka potamanio 50 učenika u SAD u slavu Obaminog sestrića.

.. opaska da leče komplekse je kvazipsihoanaliziranje .. i spada u ad hominem ..
.. religija i ideologija imaju odnos podređenog i nadređenog pojma ..
.. a nauk i nauka svakako nisu isto ..
.. nauka podrazumeva naučni metod ..
.. nauk podrazumeva .. podučavanje ..

Svašta, pa valjda i sam znaš koliko različitih tumačenja biblijskog Boga postoje.
Na temelju jednih, npr. vršena su razna mučenja i ubistva.
A kako da znam na onovu kojeg tumačenja govoriš o Bogu?

I ne bih rekao da Bog može biti biblijski, jer onda ispada ako nema Biblije, nema ni Boga, već pre bih rekao, ako nema Boga, nema ni Biblije, i ne samo Biblije, nego nema ičega.

Dobro, hrišćanskom bogu...
Jel ti onda misliš, da koliko ima ljudi, toliko ima bogova, jer svako boga drugačije tumači, i razume...bar u nekim sitnim pojedinostima.

Kada bi tako bilo, svako bi bio svoj Tvorac.
Ali čovek je spoznavalac, spoznaje istinu, a ne stvara je.
Čovek ne može da stvori išta, a da to nešto ne upada u skup zakonitosti, koje odveć postoje.

Mislim da čovek i jeste svoj tvorac.
A čovek istinu, da ...spoznaje je, ali i stvara je, kao što kažeš u okviru prirodnih zakonitosti.
Samo čovek čitav svet gleda kroz svoje neke svoje naočare, koje često malo iskrivljuju istinu. Isitna je vrlo jednostavna, ali čovek uvek nadodaje, zbog straha, neizvesnosti...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back