Hogarius:
Pa, reklo bi se da je rec "glup" u odnosu na nekulturni izraz, "a sam se guzi na forumima". veoma, veoma kulturna rec.
sanja:
.. ne bi se reklo .... to jest .. rekao bi neko ko se slabo razume .. ili ko je glup ..
".. guziti se na forumima .." opisuje aktivnost osobe .. ne pridajući nužno toj osobi negativne osobine ..
.. kritika je usmerena na aktivnost .. ne na osobu ..
.. reći nekome da je glup .. bez argumentacije .. je ad hominem ..
.. ad hominemom se služe intelektualno uskraćene osobe .. jer nisu razvile sposobnost logičke argumentacije ..
Ko je glup pomoci mu nema, njega je tako obdarila piroda. Ko ne zna sta znaci “guziti”, ili “guziti se”, tj. ko misli da je to aktivnost na internetu, a ne Ad Hominem, taj je …. ne mogu da se odlucim koji kvalifikativ da upotrebim. Naravno, kad se osoba, mislim pre svega na lepsi pol, guzi, onda nije vazno da li se to togadja na internetu ili u krevetu, a mozda i u kuhinji, ili, ne-daj-boze, u parku. Ako je u pitanju osoba muskog pola, onda je njegovo mesto na “Paradi ponosa”. Ali, za nekoga to je aktivnost i "argument", a za nekoga i polni snosaj.
Hogarius:
Opomenuti nekoga da je glup, jer je neznalica, lakoveran je, ne razmislja, pravi ispade, itd. ima smisla.
sanja:
.... glup .. neznalica .. nerazmišljajuć ..
.. sve su to ad hominemi ..
.. i nemaju smisla ..
.. smisao dobijaju samo ukoliko prate odgovarajuću argumentaciju ..
.. recimo .. pametnoj osobi nije teško razgovarati koristeći argumente .. pa je zato onaj ko umesto argumenata koristi ad hominem .. glup ..
Uvazena sanja,
reklo bi se da si ovaj latinski izraz pogresno primenila. Prvo, nisi uzela u obzir kompletan smisao mog veoma kratkog posta, a drugo, ja sam izneo argumente zasto se pojedincima, a ponekada i skupinama ljudi mora ukazati na gluposti koje cine, pa samim tim i dati odgovarajucu kvalifikaciju.
Hogarius:
Treba ljudima ukazati ako se glupiraju, treba ih uputiti na pravi put, reci im kako da se ponasaju.
sanja:
.. majkumu .. ima neki .. stojadinović .. u udruženju ateista srbije ..
.. on im je nešto kao .. drug staljin .. neobrazovani autokrata .. opšta kultura i znanje na nuli al zato smatra da mu je etiketa "ateista" dovoljna da kompenzuje sve te manjkavosti .. i da se proglasi zastupnikom nauke ..
Ovo tvoje psovanje ne bih rekao da odise suprotno tom, kako ti kazes "…ima neki … stojadinovic .. u udruzenju…..itd." Mozda bih i mogao da se saglasim s tvojim ocenama tog i takvog “nekog” … stojadinovica .. (i ja malo da zamuskujem, ako nemas nista protiv?) kad to ne bi se moglo kvalifikovati kao ad hominem. …par ekselans … "neobrazovani autokraata … opsta kultura i znanje na nuli ali zato smattra,..." itd. itd. Dakle, za takav govor uz psovku, u narodu se kaze: “moje milo kakilo, tudje krvljosalo”, ili ona opstepoznata izreka “u tudjem oku vidis trun, a u svom ne vidis brvno.”
sanja:
.. dakle .. vezano za to .. ljudima treba reći kako da se ponašaju ..
.. čekaj .. a zar si ti protiv religija ..? .. zašto .. pa i religijci imaju ambicije slične tvojima .. govore ljudima kako da se ponašaju .. kako bi ih modelovali po svom ćefu ..
.. kao što rekoh .. nema razlike između zatucanog religijca i zatucanog ateiste .. .
Dakle, prebacujemo teziste diskursa na religiju. Budi ljubazna.. , reci mi gde si procitala da sam govorio ljudima kako da se konkretno ponasaju, osim u slucajejvima kada sam odgovarao na njihove "hriscanski umilne napade” ili “uvrede” ili kvalifikacije bez argumentacije, itd. itd.
Pitas da li sam protiv religija? Zar ti se moj stav da ne postoje bogovi dojmi kao moje “protivljenje religijama”? Ocigledno da ne shvatas sustinu mog vidjenja religioznosti i organizovane religije, tj. crkve kao nevladine religiozne organizacije koja je veoma, veoma finansijski lukretivna parazitska institucija koja zivi na racun poreskih obveznika. To je organizacija koja uziva izuzetne privilegije nespojive sa savremenim vidjenjem sekularnosti drzave, sto ce redi odvojenost crkve od drzve.
Izjednacavati ambicije ateista sa ambicima pripadnika crkvenih organizacija je deplacirano i nicim se ne moze izjednaciti osim u glavama zatucanih vernika koji tvrde da su i ateisti vernici, jer “veruju” da boga nema, da su organizovani, da su komunisti, da su slali ljude u gulage itd. itd. Kad slusas, tj. kad slusam takve nebuloze, ja ne mogu a da ne stvorim veoma negativnu sliku o takvoj osobi, ali i o lnjegovoj religioznosti.
sanja:
.. želiš biti kalif umesto kalifa ..?
Ne shvatas koju si gromadu odvalila?
sanja:
.. kao što rekoh .. nema razlike između zatucanog religijca i zatucanog ateiste ..
Ti rece i osta ziva! Dokazi da nema razlike. Po meni, … rekoh… razlike su ogromne.