Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Mislim da ne možeš da shvatiš koncept kako to funkcioniše.
Duklja je slovenska država ( Srpska), njeni stanovnici su mahom Srbi( Sloveni) i paleobalkanci koji su već u drugoj generaciji itekako utopljeni među Slovene, dakle to je kontinuitet tog prostora i te države, kasnije isto važi za Zetu.
Uzmi u obzir da kao što dam rekao postoje razne grane J haplotipa među jako starim keltskim kulturama, ma postoje među svim kulturama, i to daleko pre postojanja albanaca ili proto albanaca itd.
Postoje i J i E među Skitima, postoje među Slovenima, postoje među Srbima.

Imas pogresnu percepciju istorije.

Duklja je bila mala slovenska (nesrpska) drzava, puna brdima, u kojoj su postojali malobrojni Sloveni na obali i oko Skadarskog jezera, a vlaho-arbanaska plemena po brdima (zvali su se tada "Španji")

Dukljanska drzava traje svega par vjekova i onda je osvojena od strane srpskih Nemanjica, koji poruse njene gradove i nasljedje. Neki od dukljanskih slovena odlaze u brda i prikljuce se vlaho-arbanaskim plemenima, a neki nestanu ili priklone se okupatorima.

Nemanjici osnuju drzavnu crkvu i pocnu da grade manastire po Duklji/Zeti. Preostali dukljanski sloveni u dolinama postaju Srbi, dok Vlaho-arbanaska plemena u brdima su porezani od strane Nemanjica i nakon par vjekova su puštena da ucestvuju u lokalnoj politici. Tada dolaze na scenu Balsici, Crnojevici kao i albanska vlastela (Kastrioti, Muzaka itd).

Do ovog perioda vlaho-arbanaska plemena u CG su dvojezicna (slovenski i albanski) a albanska zadrzali samo albanski. Tada padne srpska drzava i Crnojevic osnuje Cetinje i slovenizirana vlaho-arbanaska plemena postaju Crnogorci.

Ni jedna narodna svest nije negirala srpsku u CG kod pravoslavnog, pa delimično i rimokatoličkog( ne albanskog) življa.
Imaš bukvalno zapise kji govore da su Crnogorci mešali srpstvo sa pravoslavnom verom. Kakva srpska svest kot katolika? To je počelo tek sa ekspanzijom Crne Gore na primorju u vreme Nikole.

Imas pogresnu percepciju istorije.

Duklja je bila mala slovenska (nesrpska) drzava, puna brdima, u kojoj su postojali malobrojni Sloveni na obali i oko Skadarskog jezera, a vlaho-arbanaska plemena po brdima (zvali su se tada "Španji")

Dukljanska drzava traje svega par vjekova i onda je osvojena od strane srpskih Nemanjica, koji poruse njene gradove i nasljedje. Neki od dukljanskih slovena odlaze u brda i prikljuce se vlaho-arbanaskim plemenima, a neki nestanu ili priklone se okupatorima.

Nemanjici osnuju drzavnu crkvu i pocnu da grade manastire po Duklji/Zeti. Preostali dukljanski sloveni u dolinama postaju Srbi, dok Vlaho-arbanaska plemena u brdima su porezani od strane Nemanjica i nakon par vjekova su puštena da ucestvuju u lokalnoj politici. Tada dolaze na scenu Balsici, Crnojevici kao i albanska vlastela (Kastrioti, Muzaka itd).

Do ovog perioda vlaho-arbanaska plemena u CG su dvojezicna (slovenski i albanski) a albanska zadrzali samo albanski. Tada padne srpska drzava i Crnojevic osnuje Cetinje i slovenizirana vlaho-arbanaska plemena postaju Crnogorci.
Vidiš li ti koliko si sam sebi kontradiktoran?
Ti, bre tvrdiš da I2a i R1a nisu slovenske grane.
Duklja je bila poprilično velika država na svom vrhuncu, i nema nikakve dvojbe da su njeni vladari bili Srbi, kak iz Travunije tako i iz okolnih oblasti.

Ja sam tebi rekao kako je i sta je, ako su se tvoji doselili u srpsku državu iz albanije pa se posrbili ti to rešavaj sa svojima rođacima, to nije kontinuitet ni Duklje, a ni Zete. Onaj ko dođe može i da se vrati odakle je došao ako mu se ne dopada.

Vidiš li ti koliko si sam sebi kontradiktoran?
Ti, bre tvrdiš da I2a i R1a nisu slovenske grane.
Duklja je bila poprilično velika država na svom vrhuncu, i nema nikakve dvojbe da su njeni vladari bili Srbi, kak iz Travunije tako i iz okolnih oblasti.

Ja sam tebi rekao kako je i sta je, ako su se tvoji doselili u srpsku državu iz albanije pa se posrbili ti to rešavaj sa svojima rođacima, to nije kontinuitet ni Duklje, a ni Zete. Onaj ko dođe može i da se vrati odakle je došao ako mu se ne dopada.

Sto se tice karaktera Duklje, Porfirogenit je odbio da ih ubraja medju Srbe, to dovoljno govori da nijesu Srbi, vec neki treci sloveni. Drugo, bili su katolici.

I ne, Duklja je bila prilicno mala drzava koja je prostirala od Cetinja do Skadra. I najmanje je imala gradova/naselja od svih slovenskih knezevina po Porfirogenitu.

Crnogorska plemena su slovenizirani nasljednici ranijih Španjska plemena koja su zivjela na teritoriji Zete/Albanije. Sloveni nijesu formirali plemena po brdima balkana - vec su naseljavali doline i plodne župe kako bi zemljoradili i platili su danak svojim feudalnim gospodarima. Arbanasi su zivjeli u planinama u plemenskom uredjenju i nijesu platili porez.

Imaš bukvalno zapise kji govore da su Crnogorci mešali srpstvo sa pravoslavnom verom. Kakva srpska svest kot katolika? To je počelo tek sa ekspanzijom Crne Gore na primorju u vreme Nikole.
Ma šta mi napriča :lol:
Zar nije Njegoš išao u posetu kod Srba rimokatolika u primorje?
Zar primas srpski nije bio srpskoga porekla? Rimokatolik ali Srbin?
Možda su neki poistovećivali te dve stvari, ali ima previše dokaza da to nije bio masovni trend.

Sto se tice karaktera Duklje, Porfirogenit je odbio da ih ubraja medju Srbe, to dovoljno govori da nijesu Srbi, vec neki treci sloveni. Drugo, bili su katolici.

I ne, Duklja je bila prilicno mala drzava koja je prostirala od Cetinja do Skadra. I najmanje je imala gradova/naselja od svih slovenskih knezevina po Porfirogenitu.
Svaki razgovor sa tobom je uzaludan. Bukvalno gubljenje vremena.

Ma šta mi napriča :lol:
Zar nije Njegoš išao u posetu kod Srba rimokatolika u primorje?
Zar primas srpski nije bio srpskoga porekla? Rimokatolik ali Srbin?
Možda su neki poistovećivali te dve stvari, ali ima previše dokaza da to nije bio masovni trend.
Njegoš ih je nazvao Srbima. Njegoš je već bio srpski nacionalista tada.
Gde piše da je primas morao da bude Srbin? Primas srpski je nosio ime po Srbiji ili srpskoj zemlji, ne po srpskom narodu.
Baš jeste bio masovan trend. Govorimo o običnim Crnogorcima, ne o eliti, sveštenstvu i političarima.

Njegoš ih je nazvao Srbima. Njegoš je već bio srpski nacionalista tada.
Gde piše da je primas morao da bude Srbin? Primas srpski je nosio ime po Srbiji ili srpskoj zemlji, ne po srpskom narodu.
Baš jeste bio masovan trend. Govorimo o običnim Crnogorcima, ne o eliti, sveštenstvu i političarima.
Mozda jer je sam tako za sebe govorio?
Jeste, Njegoša već posrbili? I ti si izgleda zglajzao.
Zašto bi se zvao primas Srbije ako je bio u Crnoj Gori? Možda zato što su tamo živeli Srbi.
Šta je sledeće? Vojvođanska nacija :per:

@SeverZapad Mozes li nam reci bilo koju slovensku drzavu koja je brdovita? Nema ih jer Sloveni su mrzjeli i izbjegavali brda - slovenska tradicija je zemljoradnja za sta im trebaju polja i ravnice.

Tako isto sa Dukljom i dolaskom Slovena na Balkan - Sloveni su namjerno slabo naseljavali brdovita mjesta i otisla dje su ravnice i plodne krajeve. Takoreci, izbjegavali su Crnu Goru u sirokom luku.

@SeverZapad Mozes li nam reci bilo koju slovensku drzavu koja je brdovita? Nema ih jer Sloveni su mrzjeli i izbjegavali brda - slovenska tradicija je zemljoradnja za sta im trebaju polja i ravnice.

Tako isto sa Dukljom i dolaskom Slovena na Balkan - Sloveni su namjerno slabo naseljavali brdovita mjesta i otisla dje su ravnice i plodne krajeve. Takoreci, izbjegavali su Crnu Goru u sirokom luku.
O bože šta sve neću pročitati ovde.

Zašto bi se zvao primas Srbije ako je bio u Crnoj Gori? Možda zato što su tamo živeli Srbi.

Njegos je imao dualni identitet, bio je nacionalni Crnogorac a smatrao sebe dio nadnacionalnog srpstva. Srbin Sima Sarajlija ga je ucio o Srpstvu.

Ne mogu ja to ala novak adžić kafasnke priče. Stvarno.

To su cinjenice vec 100 puta ponovljene. Kosovski mit je izmisljen godinama nakon bitke od strane vladara srpske despotovine.

Kada je Vuk Karadzic 1815-16 putovao Srbijom trazeci narodne pjesme, od 150 je pronasao samo 8 kosovskih. Tadasnji Srbi nijesu ni smatrali kosovsku bitku bitnom - to kasnije Karadzic sa nacionalnim radnicima vjestacki naprave najbitnijem za srpski drzavni identitet.

To su cinjenice vec 100 puta ponovljene. Kosovski mit je izmisljen godinama nakon bitke od strane vladara srpske despotovine.

Kada je Vuk Karadzic 1815-16 putovao Srbijom trazeci narodne pjesme, od 150 je pronasao samo 8 kosovskih. Tadasnji Srbi nijesu ni smatrali kosovsku bitku bitnom - to kasnije Karadzic sa nacionalnim radnicima vjestacki naprave najbitnijem za srpski drzavni identitet.
O bože..O Kosovu se piše odmah nakon bitke.
Stvarno nemam živaca. Rekao sam ti, što se mene tiče možete se smatrati i za vanzemaljce, ali stara Hercegovina i primorje su naseljene Srbima, vladari Duklje su imali srpski identitet, kao i dobar deo naroda, uostalom tako ih opisuju i vizatijski izvori u većini slučajeva.

A šta kažeš nije bio Srbin?:rotf:

Nije bio nacionalni/etnicki Srbin. Bio je nacionalni Crnogorac, i jedan od očeva crnogorske nacije:

"samo bi protivu sebe vaskolik crnogorski narod vaoružio"

"O ovoj istini uvjeriće Vas cio narod crnogorski"

"velike novce za da čine mutnju u narod crnogorski"

"Istina da je mučno voditi rat 100.000 naroda crnogorskoga sa 2 miliona Bošnjaka i Arbanasa"

"Toliko hiljada crnogorskoga naroda što darom hrani"

"Vaše dragocjeno raspoloženije k meni i narodu crnogorskome"

"ti se možeš ponositi dičnom svobodom crnogorskom"

"ako opravdaš to moje želanije i ime Crnogorca"

- Njegos 🇲🇪 🦅
https://www.rastko.rs/rastko-cg/umjetnost/ppnjegos-pisma.html

Nije bio nacionalni/etnicki Srbin. Bio je nacionalni Crnogorac, i jedan od očeva crnogorske nacije:

"samo bi protivu sebe vaskolik crnogorski narod vaoružio"

"O ovoj istini uvjeriće Vas cio narod crnogorski"

"velike novce za da čine mutnju u narod crnogorski"

"Istina da je mučno voditi rat 100.000 naroda crnogorskoga sa 2 miliona Bošnjaka i Arbanasa"

"Toliko hiljada crnogorskoga naroda što darom hrani"

"Vaše dragocjeno raspoloženije k meni i narodu crnogorskome"

"ti se možeš ponositi dičnom svobodom crnogorskom"

"ako opravdaš to moje želanije i ime Crnogorca"

- Njegos 🇲🇪 🦅
https://www.rastko.rs/rastko-cg/umjetnost/ppnjegos-pisma.html
Pre 3 posta si napisao da je bio srpski nacionalista.

Šta je sledeće? Vojvođanska nacija :per:
Pa nosio je tu titulu i pre no što je Bar pripojen Crnoj Gori.
Tako je, vojvođanska nacija je sledeća. Već radimo uveliko na svom jeziku, nacionalnom savetu i na novom, modernom tumačenju istorijskih izvora koji ukazuju da su vojvođanski Sloveni posrbljenom pod Pećkom patrijaršijom.

Back