Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 3 30,0%
  • Srpska regija

glasova: 4 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 20,0%
  • Ostalo

glasova: 1 10,0%

• Ukupno glasova
    10
Kada smo već kod ove teme, evo jednog od najstarijih poznatih primera upotrebe tog pojma. Kada govori o karakteristikama srpskog naroda, Joakim Vujić (1828) piše šta može srbijansko dete:

Pogledajte prilog 581211

I baš apropo vaše diskusije od ispred...kako se radi o nacionalnim karakteristikama Srba, teško da se može reći da je ovde upotrebljena striktno u kontekstu bilo koje dete iz Srbije. Vrlo je jasno da je re; o Srbima iz Srbije.

000384.jpg

Evo još ranije je Srbijance spominjao i Dositej.

1.png

Untitled.png

Vasojevic protiv Kuča u skupstini :lol:

Bakic ima pravo sto se Ivanovica tice, recimo Marko Miljanov nikad za zivota svoga nije sebe smatrao Crnogorcem. Van 4 nahije Crnogorac je fikcija!
Бакић се гађа шупљим фразама, док Ивановић изговара суштину. То је оно о чему је Славен причао уназад двије странице.

Да, Бакић је "у праву", и зато данас имамо Мила и ово што имамо.

Срби из Равних Котара су традиционално изразито пољопривредно становништво. Они су уз славонске Србе највише били везани за пољопривреду од свих Срба из авнојевске Хрватске. Котарани су посебно били добри повртари, ту им није било равних. Док су Славонци више ратари.
Равни Котари су Калифорнија Балкана. Земља плодна и квалитетна ки у Војводини, а клима медитеранска. Тамо се читаве године нешто сади. У Книну, Задру али и широм Далмације лубенице су продавали Котарани. То је чудо какве су то лубенице (по 15-20 кг), лубенице из Војводине изгледају закржљало у поређењу са лубеницама из Равних Котара.
Не баш "традиционално" него од престанка стални ратова са Турцима по Далмацији и Босни које су водили локални људи.

Постоји већа разлика рецимо између далматински говора, нпр. Равни Котара и Книнске Крајине него општа разлика између личког и далматинског говора и херцеговачког и црногорског.

Isto četnik Milosav Jelić iz Smedereva kada izdaje ovu zbirku junacima vojske Kraljevine Srbije iz Prvog svetskog rata.
Мени су многи људи нејасни. Зар је тешко схватити да ми имамо вишеструке идентитете? И уопште не мора бити да један другог побијају.
То све произилази из несигурности, незнања, глупости.

Ја сам Србин а не Србијанац, ја сам Србин а не Босанац итд. То су тако глупе ствари.

Ја сам Личанин, Крајишник, Босанац, Црногорац, Србијанац, Американац и Србин.
Ништа мање нијесам Србин него што сам ово друго.

Crna Gora poslije 1852. god. je bila kao rimsko carstvo, osvajajuci Staru Hercegovinu, Brda, Rasku, Kosovo itd. Progonili su kulturu i regionalni identitet tamosnjeg srpskog stanovnistva i nametnuli svoju nosnju, dinastiju, kulturu. Poput kako Rimljani su pravili Rimljane od ostalih djelova italijanskog poluostrva, Galije itd.

Ali Rim je bilo i ostalo samo grad, oblast, poput Crne Gore, sto je uvijek bilo i tako danas jeste kod velikog djela stanovnistva CG, samo geografski prostor oko Cetinja. Danas vise i vise ljudi u Niksicu, Savniku itd izjasnjavaju regionalno kao Hercegovci. Tako i Kuci i Vasojevic vise kao Brdjani, vracaju se svom prvobitnom regionalnom identitetu.

Kraljevina CG nije uspjela da potpuno nametne crnogorski identitet Brdjanima i Hercegovcima, nego je to Tito najvise uradio. Stvari sad se vracaju na svoje prirodno mjesto.

Poslednja izmena:
Не баш "традиционално" него од престанка стални ратова са Турцима по Далмацији и Босни које су водили локални људи.

Постоји већа разлика рецимо између далматински говора, нпр. Равни Котара и Книнске Крајине него општа разлика између личког и далматинског говора и херцеговачког и црногорског.

Turci su izgnani iz Benkovca 1686, iz Sinja 1687, iz Knina 1688, a iz nekih dalmatinskih sela do granice sa Bosnom 1712 i tade se završila priča sa Turcima što se tiče Dalmacije. Zadnji turski pokušaj da povrate neke teritorije u Dalmaciji je bio 1715 kad su napali Sinj ali su poraženi, ta bitka je proglašena za prvu Sinjsku Alku. Moj predak Pavle je učestova u bici za Sinj 1715 protiv Turaka.
Ako su Kotarani tade okrenili na poljoprivredu ki što veliš to je bilo davno.

Glavna razlika između kotaranskog i kninskog govora je ta što Kotarani pričaju brže i melodičnije. Često pričaju toliko ubrzano da ih ja 30% nemerem razumiti ki ednu moju komšinicu koja je rodom iz Kotara. Taj ubrzani melodični govor je posebno tipičan za Benkovac i okolinu. Morda si čuo od Benkovčane da govore "tute" i "tutekarce" u značenju "tu" ("doša sam tute", "doša sam tutekarce"), to su koristili i Srbi u južnim i jugoistočnim kninskim selima: sela Dalmatinskog (kninskog) Kosova, Biskupija i Polača.

Слажем се ово што си река да су Црногорци односни Староцрногорци вјековима живили од пљачке и да је то утицало на обликовање њиховог менталитета.
И за говор је тачно што си река.
Говор Крајишника и Херцеговаца који су новоштокавци се видљиво разликује од црногорско-брђанског (зетско-јужносанџачког) староштокавског говора. Говор Крајишника и Херцеговаца је доста сличан, али и ту има неких разлика. Крајишници су више јекавци и (и)јекавци, док су Херцеговци више ијекавци. Код Крајишника има више икавског уплива него код Херцеговаца. Мога у детаље анализирати сличности и разлике између крајишког и херцеговачког говора, али отша бих предалеко...

Изворни говор Срба из Буковице од 1:32

Стереотипни црногорски говор

Dobra imitacija crnogorskog ipak bolje original

Dobra imitacija crnogorskog ipak bolje original

Da nije loše, mada je crnogorski sa videa koji sam postavio zera iskarikiran. Momak koji je imitira crnogorski je iz Novog Sada.

Kad smo se dotakli crnogorskog govora pade mi nešto na pamet.
Znam da u Crnoj Gori govornici istočnohercegovačkog govore glagole na O: reko, došo, pošto, a govornici zetsko-južnosandžačkog većinom na A: reka, doša, poša. Zanima me granica između na A i O među govornicima zetsko-južnosandžačkog? Ispravi me ako sam u krivu Vasojevići govore na O, a Kuči, Podgoričani i Starocrnogorci na A. Ne znam za Bjelopavliće, Bratonožiće, Pipere, Rovčane i Moračane.
Npr. u Krajini Dalmatinci i Ličani govore na A, a Bosanski Krajišnici na O. Samo mi u Dalmaciji i Ličani izgovaramo to A kratko: reka, doša, poša, dok Crnogorci koji govore na A više rastežu: rekaa, došaa, pošaa.
Pominja sam to na drugoj temi da me edan moj prijatelj koji rodom iz Bosanskog Grahova u šali često proziva za te oblike sa A, a ja njega pozivam za oblike sa O.

Da nije loše, mada je crnogorski sa videa koji sam postavio zera iskarikiran. Momak koji je imitira crnogorski je iz Novog Sada.

Kad smo se dotakli crnogorskog govora pade mi nešto na pamet.
Znam da u Crnoj Gori govornici istočnohercegovačkog govore glagole na O: reko, došo, pošto, a govornici zetsko-južnosandžačkog većinom na A: reka, doša, poša. Zanima me granica između na A i O među govornicima zetsko-južnosandžačkog? Ispravi me ako sam u krivu Vasojevići govore na O, a Kuči, Podgoričani i Starocrnogorci na A. Ne znam za Bjelopavliće, Bratonožiće, Pipere, Rovčane i Moračane.
Npr. u Krajini Dalmatinci i Ličani govore na A, a Bosanski Krajišnici na O. Samo mi u Dalmaciji i Ličani izgovaramo to A kratko: reka, doša, poša, dok Crnogorci koji govore na A više rastežu: rekaa, došaa, pošaa.
Pominja sam to na drugoj temi da me edan moj prijatelj koji rodom iz Bosanskog Grahova u šali često proziva za te oblike sa A, a ja njega pozivam za oblike sa O.

Granica je tu negdje kod Ostroga i Kolasina.

Bjelopavlici, Bratonozici, Piperi govore A. Rovcani i Moracani govore istocno-hercegovackim dijalektom, dakle O. Vasojevici O

Unutar Zetsko-raskog dijalekta postoje 4 subdijalekta: Cetinjsko-barski, Bjelopavlicko-vasojevicki, Sjenicko-novopazarski, i Ozrinicki.

Cetinjsko-barski moze biti protumacen kao opste starocrnogorski govor najprisutniji danas na Cetinju i 4 nahije, i Bjelopavlicko-vasojevicki kao Brdski govor, dakle govor brdjanskih plemena (ubace lj umjesto l, imaju glas "ë", dakle vjerovatno albanski uticaji).

Da budemo jasni, svi ovi Srbi su ratoborni, no kazem da Crnogorci zbog svog krsnog neplodnog terena su bili primorani da zive vjekovima od pljacke. To je imao jasan kulturoloski efekat. Danas rekao bih vecina srpskih kriminalaca su starocrnogorci ukljucujuci i Arkana, Pink Pantere, Skaljarski Klan pa samog Mila Djukanovica sa Ceva.

Postoji anegdota iz Stare Crne Gore kako se vraca ratnik iz cetovanja majka mu vice "sine ako nijesi nista ukrao dzaba si dosa!".

Hercegovci i Brdjani za razliku od njih su zivjeli od zemljoradnje, i ne gledaju tako povoljno na kradju ili lukavstvo.

A razlika u govoru je veoma primjetljiva. Da si upoznao nekog sa Cetinja ili Podgorice primjetio bi odmah da nijesu iz Hercegovine ili Krajine :)
9. Ko tursko ukrade, da mu je alal. ;)

Poštovani forumaši zanimljiva prica o komunistima i njihovom uticaju na dešavanja 1918-1920
Jako je bitno definisati:
Tacni rezultati izbora za teritoriju CG u današnjim granicama. Mislim da ove cifre u kojima KPJ ima oko 38% važe za staru CG ne za sve srezove koji sacinjavaju sadasnju CG. Treba konačno neko da objavi taj zbirni rezultat.
Ako su Tomasevic,Fatić i jos 12 bili na PG skupštitni na osnovu cega se tvrdi da je njihov rezultat na izborima vezan za zelenaske pristalice. Ne pije vodu ova ideja u najvećem dijelu a jako se koristi kod Adzica i Dukljana danas.
Kada su komunisti odustali od zajednistva i prihvatili Drezdenske direktive da se narodi samostalno bore za komunizam i da se uništavanke zajednicke drzave mora sto prije desiti?
Molio bih da ovu temu neko detaljnije obradi jer je jako bitna za razumijevanje dešavanja u CG tih godina.

9. Ko tursko ukrade, da mu je alal. ;)

Jes, ali za razliku od Vasojevica, podlovcenski Crnogorci su ukrali od svojih Srba. Uglavnom od Bokelja i Hercegovaca, ali i od drugih cg plemena.

Bilo je 3 medjuplemenska rata u Crnoj Gori pocetkom 19. vijeka:

Ozrinici i Bjelice 1807-1829
Bajice i Donjekrajci 1812-1829
Ceklinjani i Ljubotinjani 1823-1830

Tu je bilo masovnih pljackih, ubistava itd.

Poštovani forumaši zanimljiva prica o komunistima i njihovom uticaju na dešavanja 1918-1920
Tacni rezultati izbora za teritoriju CG u današnjim granicama. Mislim da ove cifre u kojima KPJ ima oko 38% važe za staru CG ne za sve srezove koji sacinjavaju sadasnju CG. Treba konačno neko da objavi taj zbirni rezultat.
Ako su Tomasevic,Fatić i jos 12 bili na PG skupštitni na osnovu cega se tvrdi da je njihov rezultat na izborima vezan za zelenaske pristalice. Ne pije vodu ova ideja u najvećem dijelu a jako se koristi kod Adzica i Dukljana danas.
Kada su komunisti odustali od zajednistva i prihvatili Drezdenske direktive da se narodi samostalno bore za komunizam i da se uništavanke zajednicke drzave mora sto prije desiti?
Molio bih da ovu temu neko detaljnije obradi jer je jako bitna za razumijevanje dešavanja u CG tih godina.
Најприје обрадити колко је утицаја имало стварање несрпске и противсрпске државе такозване Југославије, те укидање српске К ЦГ, протјеривање и забрана повратка Краљу итд.

Онда ћемо се надовезати на комунисте, који су на већ постојоће проблеме се надовезали и искористили их за своје циљеве.

Nije Stara Crna Gora.

Podaci su vezani za granicu pokrajine Crna Gora, koja je bila nešto manja od sadašnjih crnogorskih granica, odnosno bila bez starosrbijanskog područja (a koje danas pripada Crnoj Gori) i Boke kotorske.

Moje misljenje jeste da su Bjelasi vecinom bili prekriveni komunisti i poslije 1918. poceli da okrenu ledja i Aleksandru, kasniji sukobi komunisticke partije sa SHS razviju njihov antisrpstvo, i poslije Djilasa i Veljka Milatovica pretvaraju se u danasnje Montenegrine, koji slave Tita, a Kralja Nikolu i Krsta Zrnova spominju kad im je odgovara.

Kraljevina i Socijalisticka Jugoslavija su globalisticki projekti, bas kao montegrinska nacija.

Nije Stara Crna Gora.

Podaci su vezani za granicu pokrajine Crna Gora, koja je bila manja od sadašnjih crnogorskih granica, odnosno bila bez starosrbijanskog područja (a koje danas pripada Crnoj Gori) i Boke kotorske.
Slavene,imaš li negdje obradjrne podatke za sadašnju CG? Negdje sam to davno bio napravio ali ne mogu da nadjem. Jako je bitno zato što u tom slucaju procenti izgledaju dosta drugacije a time se izbija Dukljanima još jedan adut iz ruke koji dosta koriste -teza da su glasovi za Demokrate i Komuniste plus jos neki čisto zelenaški i da je raspolozenje naroda bilo pola pola ili jos manje za ujedinjenje. Bitno je razjasniti i sta je bilo u staroj CG i koji dio su bilo Bjelaški komunisti

Narodni poslanici izabrani iz redova KPJ su bili Jovan Tomašević, Pavle Žižić, Bogoljub Gligorijević i Živojin Cvetković.

Slavene,imaš li negdje obradjrne podatke za sadašnju CG? Negdje sam to davno bio napravio ali ne mogu da nadjem. Jako je bitno zato što u tom slucaju procenti izgledaju dosta drugacije a time se izbija Dukljanima još jedan adut iz ruke koji dosta koriste -teza da su glasovi za Demokrate i Komuniste plus jos neki čisto zelenaški i da je raspolozenje naroda bilo pola pola ili jos manje za ujedinjenje. Bitno je razjasniti i sta je bilo u staroj CG i koji dio su bilo Bjelaški komunisti

Rezultati KPJ u Crnoj Gori na tim izborima po okruzima izgledali su ovako:
* Nikšić: 65%
* Podgorica: 49%
* Cetinje: 30%
* Bar: 29%
* Kolašin: 16%
* Andrijevica: 5%

Za bokokotorske i starosrbijanske podatke ću probati da nađem.

Narodni poslanici izabrani iz redova KPJ su bili Jovan Tomašević, Pavle Žižić, Bogoljub Gligorijević i Živojin Cvetković.

Rezultati KPJ u Crnoj Gori na tim izborima po okruzima izgledali su ovako:
* Nikšić: 65%
* Podgorica: 49%
* Cetinje: 30%
* Bar: 29%
* Kolašin: 16%
* Andrijevica: 5%

Za bokokotorske i starosrbijanske podatke ću probati da nađem.
Svaka čast Slavene. Ako imaš ove podatke valjalo bi napravito ukupan pregled za sve partije na nivou današnje CG. Negdje je ovaj podatak za nekompletnu CG napisao Šerbo mislim i danas to ponavljaju svi kao papagaji. Ukupan zbir glasaca,pa od toga procenti partija ce pokazati realniju sliku.ko je bio vodja KPJ u Nk.pa je zavrijedio ovakav rezultata? Nije baš logično da su to sve bili zelenaši i da je stara Hercegovina bila listom za Nikolu...šta je obuhvatao tada Nk srez uopste?

Svaka čast Slavene. Ako imaš ove podatke valjalo bi napravito ukupan pregled za sve partije na nivou današnje CG. Negdje je ovaj podatak za nekompletnu CG napisao Šerbo mislim i danas to ponavljaju svi kao papagaji. Ukupan zbir glasaca,pa od toga procenti partija ce pokazati realniju sliku.ko je bio vodja KPJ u Nk.pa je zavrijedio ovakav rezultata? Nije baš logično da su to sve bili zelenaši i da je stara Hercegovina bila listom za Nikolu...šta je obuhvatao tada Nk srez uopste?

Nikšićki okrug bio je sastavljen iz četiri sreza: nikšićkog, šavničkog, velimskog i goranskog.

Što se tiče brojčanih glasova ukupnih rezultata, išlo je ovako:
* Komunistička lista: 10.869 (37,98%)
* Republikanska lista: 4.613 (16,12%)
* Prva demokratska lista: 4.064 (14,2%)
* Radikalska lista: 3.837 (13,41%)
* Druga demokratska lista: 2.405 (8,41%)
* Treća demokratska lista: 1.488 (5,2%)
* nezavisni: 1.338 (4,68%)
UKUPNO: 28.612 (64,93% izašlo)

U starosrbijanskom kraju (okruzi Berane, Bijelo Polje i Pljevlja) KPJ nije imala svojih kandidata, tako da se u delu bivše Kraljevine Crne Gore koji je pripadao (Južnoj) Srbiji nije uopšte moglo ni glasati za komuniste.

Nikšićki okrug bio je sastavljen iz četiri sreza: nikšićkog, šavničkog, velimskog i goranskog.

Što se tiče brojčanih glasova ukupnih rezultata, išlo je ovako:
* Komunistička lista: 10.869 (37,98%)
* Republikanska lista: 4.613 (16,12%)
* Prva demokratska lista: 4.064 (14,2%)
* Radikalska lista: 3.837 (13,41%)
* Druga demokratska lista: 2.405 (8,41%)
* Treća demokratska lista: 1.488 (5,2%)
* nezavisni: 1.338 (4,68%)
UKUPNO: 28.612 (64,93% izašlo)

U starosrbijanskom kraju (okruzi Berane, Bijelo Polje i Pljevlja) KPJ nije imala svojih kandidata, tako da se u delu bivše Kraljevine Crne Gore koji je pripadao (Južnoj) Srbiji nije uopšte moglo ni glasati za komuniste.
Najbolje jedna tabela za sve srezove danasnje CG i rezultati svih partija ne samo komunista. Interesantan je taj konacni procenat kvazi podrzavalaca zelenasa i npr radikala i ostalih zbog tumačenja raspoloženja naroda danasnje CG u tom vremenu. Kakvo je tvoje promišljanje razloga ovakvog uspjeha u Nk za komuniste?

Granica je tu negdje kod Ostroga i Kolasina.

Bjelopavlici, Bratonozici, Piperi govore A. Rovcani i Moracani govore istocno-hercegovackim dijalektom, dakle O. Vasojevici O

Unutar Zetsko-raskog dijalekta postoje 4 subdijalekta: Cetinjsko-barski, Bjelopavlicko-vasojevicki, Sjenicko-novopazarski, i Ozrinicki.

Cetinjsko-barski moze biti protumacen kao opste starocrnogorski govor najprisutniji danas na Cetinju i 4 nahije, i Bjelopavlicko-vasojevicki kao Brdski govor, dakle govor brdjanskih plemena (ubace lj umjesto l, imaju glas "ë", dakle vjerovatno albanski uticaji).

Јасно се види да се у Црној Гори форсира и намеће зетско-рашки дијалект као "црногорски" језик, док се источнохерцеговачки потискива. Говорници источнохерцеговачког у Црној Гори се све више своде на старије рурално становништво западне Црне Горе. Док се у Црној Гори новоштокавица (источнохерцеговачки) сматра ретроградном и сељачком говором а форсира се староштокавица (зетско-рашки), у Србији се новоштокавски изговор сматра говором образованијих људи а староштокавица (косовско-ресавски) има ореол сељачког примитивног говора. Само у Србији се десила екавизација новоштокавице, а то је покренула београдска и новосадска интелектуална елита у 19-ом в. Стандард који се користи у Србији је екавизирана источнохерцеговачка новоштокавица, која није настала природним путем. Изворно новоштокавица има ијекавски и икавски изговор, а староштокавица екавски и ијекавски.

Najbolje jedna tabela za sve srezove danasnje CG i rezultati svih partija ne samo komunista. Interesantan je taj konacni procenat kvazi podrzavalaca zelenasa i npr radikala i ostalih zbog tumačenja raspoloženja naroda danasnje CG u tom vremenu. Kakvo je tvoje promišljanje razloga ovakvog uspjeha u Nk za komuniste?

Hajde videćemo kada prođu koronarni dani. Na prvi pogled rekao bih da je to zbog gradova, jerbo su komunisti bili nešto jači u urbanim sredinama, ali to ne objašnjava kako u samom Nikšiću npr. imaju jednu trećinu a u celom okrugu skoro dve.

Inače, ovako idu procenti za varoši:
* Cetinje: 54%
* Podgorica: 45%
* Nikšić: 34%

Ono što je posebno interesantno je što je, ako se ne varam, Cetinje jedini grad u kojem su komunisti odneli apsolutnu pobedu.

Јасно се види да се у Црној Гори форсира и намеће зетско-рашки дијалект као "црногорски" језик, док се источнохерцеговачки потискива. Говорници источнохерцеговачког у Црној Гори се све више своде на старије рурално становништво западне Црне Горе. Док се у Црној Гори новоштокавица (источнохерцеговачки) сматра ретроградном и сељачком говором а форсира се староштокавица (зетско-рашки),

Ne potpuno. Standard za "crnogorski" jezik u skolama CG je istocnohercegovacki. Milo Djukanovic i premijer Dusko Markovic govore istocnohercegovackim.

Doduse veliki dio DPS i vladajuce elite govore zetsko-raskim, i ovaj dijalekt je sve vise prisutan na cg televiziji, serijama itd.

Poslednja izmena:

Back