Književnost Čitalački klub

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da, strpljivo čekam i zanima me tvoj utisak o toj trilogiji.
Prije svega, hvala na fantastičnom predlogu.
Ne znam sa koje strane da počnem :D

Prva knjiga me je odmah kupila, brzo se čita i odmah sam pred sobom imao dva klinca i njihov postepeni prelazak u sociopatiju.
Kratke rečenice, suve činjenice bez opisa i emocija, čine da sam svaki sledeći pasus čitao sa očekivanjem neke nove velike nesreće.
Međutim, pred kraj počinje da mi se javlja misao da jedan blizanac ne postoji, tj. da je u pitanju samo jedna osoba, duboko traumatizovana, pri čemu u tom trenutku, na prelasku sa prve na drugu knjigu, uopšte i ne mislim da je drugi blizanac ikada i postojao.

Druga knjiga, kada svi odjednom imaju imena, toliko novih likova (ovdje bih izdvojio paroha, koji odjednom postaje pravi vjernik i pastir svoga stada, umjesto onog pedofila iz prve knjige), radnja koja teče i teče, a meni samo raste utisak da čitam neki san, i da zapravo ne mogu da se oslonim na bilo čije postojanje, i konačan kraj koji to potvrđuje, onako, pravom administrativnom napomenom na kraju.

I za kraj, treća knjiga, koja makar rešava pitanje postojanja blizanaca, njihovih imena i sudbina.
Upečatljiv mi je Lukasov san, malo prije nego što će nazvati Klausa, gdje sanja kako je probudio svog četvorogodišnjeg brata, kako ga otac i majka istjeruju iz kuće, nakon što su mu rekli da se nije trebao vraćati da im ruši mir, kako pada i udara glavu, i tako krvav završava u snijegu.
U stvarnosti, nakon što je Klaus bio uporan da ne prepoznaje svog brata, i Lukas odlazi, Klaus pada i razbija glavu na stepenicama.
Lukas je sam, traži svoju porodicu u nadi da će biti prihvaćen, strahuje da su svi nastavili bez njega i da se zapravo nema čemu vratiti, dok je Klaus sam, pored bolesne majke koja jedino razmišlja o Lukasu.

Trebaće još malo da mi se slegnu utisci, ni sam ne znam koja bih sve pitanja mogao postaviti, tj. uvid kako sam neke stvari shvatio, ali mi je lik Matijasa iz Dokaza i njegova sudbina, zapravo sudbina Lukasa - bogalj kojeg je ostavila majka, i koji od silnog straha da nije voljen i akutne samoće izvršava samoubistvo.

Zagonetka je da li su blizanci postojali, ili je to samo metafora za posleratnu Evropu?

Ili je u pitanju malo izmenjena autobiografija Agote Kristof?

https://www.glif.rs/blog/trauma-iz-...ila-i-agota-kristof-pretvorili-u-knjizevnost/

https://www.glif.rs/blog/iz-autobio...neprijateljski-jer-upravo-ubija-moj-maternji/
Meni je potpuno logično da kada neko sa 50 godina napiše svoj prvi roman, taj roman bude i neka vrsta autobiografije.
Pročitao sam oba teksta koja si okačila, mnoge stvari iz trilogije se tu nalaze, ali kao što rekoh, meni lično potpuno očekivano.
I u samim knjigama često spominje pisanje, papir, olovke, knjige, knjižaru, svojevrsna terapija i bijeg od stvarnosti, samoće, očigledno nešto što je osjetila i u sopstvenom životu.
Koliko sam mogao uhvatiti, samo u jednom trenutku imamo osvrt na život preko granice i to:
To je jedno društvo zasnovano na novcu. Tamo nema mesta za pitanja koja se tiču života. Živeo sam punih trideset godina u smrtnoj samoći.
Tako da, užas rata i kasnijih dešavanja u Mađarskoj se vješto prikazuje kroz sudbinu samih dječaka, ali ja bih i dalje više naginjao ka autobiografskoj komponenti.

Nameravam da pročitam Stanica. Javljam utiske.

STANICA - Jakopo de Mikelis

Dao si mi ideju za čitalački klub.

Na ovoj temi nas nekoliko, ko želi, čita jednu knjigu i zatim razmenjujemo utiske, a možemo i da postavimo pitanja na koja ćemo odgovarati.

1. Šta misliš o glavnim junacima?

2. Kako ti se dopala radnja romana?

3. Kakvu ocenu daješ romanu?

@peti ligament Da li se slažeš da sledeći roman za razgovor bude triler? Koje trilere imaš u kućnoj biblioteci?

Da o tom nekom romanu razgovaramo tokom aprila?

Dao si mi ideju za čitalački klub.

Na ovoj temi nas nekoliko, ko želi, čita jednu knjigu i zatim razmenjujemo utiske, a možemo i da postavimo pitanja na koja ćemo odgovarati.

1. Šta misliš o glavnim junacima?

2. Kako ti se dopala radnja romana?

3. Kakvu ocenu daješ romanu?

@peti ligament Da li se slažeš da sledeći roman za razgovor bude triler? Koje trilere imaš u kućnoj biblioteci?

Da o tom nekom romanu razgovaramo tokom aprila?
U 99% slučajeva uzimam knjige iz biblioteke, tako da slobodno predložite nešto, pa javljam kakva je situacija.
Možda i neki spisak, pa da onda usaglasimo jedan naslov.

Ја ускоро завршавам кримић "Дечко, дама, краљ, шпијун" о сукобима између тајних служби током хладног рата. Онако, није лоше, само је превод хрватски, што само по себи није проблем, али лична имена која они пишу у изворном облику ми иломише мозак. А има их гомила, једва попамтих.

Evo, evo sad ću da čitam. Nemam gde!
1000023994.jpg

Imaš, imaš, gdje god da si!

Back