Čitalački klub - poziv na čitanje

hm...za razliku od Varvara(koji su stilski mnogo bolji) Sramota postavlja više pitanja tako da posle čitanja postoji potreba da se razmišlja o svemu tome.
Varvare sam čitala i uživala, ali to je bilo sve. Kod Sramote sam imala obrnuto iskustvo, nisam uživala dok sam je čitala ali sam mnogo više razmisljala o njoj.
Šta bi bila sramota? iskreno - do sada nisam imala potrebu da se bavim naslovom :)
po meni je sramota to sto oseća ćerka nakon svega što joj se dogodilo. Želi sve da zaboravi, da zakopa čitavo to iskustvo - naravno da je to veoma teško, nisam sigurna ni da može da uspe u tome.
Teško je čoveku da kaže kako bi se sam ponašao u takvoj situaciji, ja se iskreno nadam da bih postupila drugačije od njegove ćerke.

Jos nešto mi je bilo zanimljivo, kako otac doživljava, objašnjava ono sto je on učinio studentkinji i ono što se desilo njegovoj ćerki.
Po meni tu nema mnogo razlike, čak mislim da je njegov postupak gori.

Toliko za sada, pozdrav

Posle čitanja svake knjige postoji ta potreba....

Kad smo kod studentkinje, nešto nisam primetila da se bunila ili odreagovala posle prvog puta...Koliko vidim, nije da joj nije prijalo...Blago rečeno, ćutala je i pristala da se to dogodi
još neki put, ako se dobro sećam.

Pozdrav ljudi!
Ja bih vam se ovde prikljucila... :)
Letimicno sam pregledala prethodne strane, i vidim da ste odlucili da pauzirate do avgusta sto se tice knjiga. Moze li neko da mi kaze koja je knjiga odredjena za avgust, ako uopste jeste?
Hvala...

ja bih ti preporuchila Paula Koelja "Jedanaest minuta", ili " Na obali reke Pjedre, sedela sam i plakala" ako zelish da izvlachish ljubavne pouke iz njih. Ako zelish da se zabavish i nasmejesh, prochitaj "Sminkerku" od Andree Simpl. Mada, najbolja knjiga koju sam u poslednje veme prochitala je "Zavodjenje" Amande Kvik ili malo nashe knjizevnosti uzbudljivih erotskih sadrzaja ali i fenomenalne radnje "Mara i njeni mushkarci" i "T. T. Tajanstveni" Z. N. Nera, knjige su ekstra dobre.
Mozda ce se neko sloziti sa mnom. Ali za nash uzrast, moj i tvoj, mislim da je ovo dobra literatura. Ja sam samo 2 godine starija od tebe. :ok:;):hvala::hvala:

Pozdrav, društvo.

Posle dužeg vremena, evo i mene. Pa, 'vako. "Sramotu" sam pročitala, a sad se spremam za "Fo". "Varvari" su bili na čitanju, tako da na njih moram još čekati.

Što se tiče "Sramote", pa, volela bih da čujem prvo vaše komentare. Šta je sramota u ovoj knjizi? Činjenica da je otac zbog karijere zapostavio rodjeno dete, seksualno opredeljenje njegove kćeri, poimanje seksualnog opredeljenja u prosečnoj afričkoj sredini, ili sama zaostalost u Africi? Da l ja nisam bila raspoložena za knjigu ili je neki drugi razlogu u pitanju, ne znam, uglavnom, meni su još ova pitanja ostala bez odgovora.
Inače, od samog početka mi je delovala kao da je "radjena"za film, tako da se nisam iznenadila kad
sam ovde pročitala da se po njoj upravo snima film. Lepo se slike redjaju i imala sam
osećaj kao da "gledam" scene.

hm...za razliku od Varvara(koji su stilski mnogo bolji) Sramota postavlja više pitanja tako da posle čitanja postoji potreba da se razmišlja o svemu tome.
Varvare sam čitala i uživala, ali to je bilo sve. Kod Sramote sam imala obrnuto iskustvo, nisam uživala dok sam je čitala ali sam mnogo više razmisljala o njoj.
Šta bi bila sramota? iskreno - do sada nisam imala potrebu da se bavim naslovom :)
po meni je sramota to sto oseća ćerka nakon svega što joj se dogodilo. Želi sve da zaboravi, da zakopa čitavo to iskustvo - naravno da je to veoma teško, nisam sigurna ni da može da uspe u tome.
Teško je čoveku da kaže kako bi se sam ponašao u takvoj situaciji, ja se iskreno nadam da bih postupila drugačije od njegove ćerke.

Jos nešto mi je bilo zanimljivo, kako otac doživljava, objašnjava ono sto je on učinio studentkinji i ono što se desilo njegovoj ćerki.
Po meni tu nema mnogo razlike, čak mislim da je njegov postupak gori.

Toliko za sada, pozdrav

Knjiga je kod nas prevedena kao 'Sramota', ali naslov u originalu glasi 'Disgrace', što više označava onu vrstu sramote kada je u pitanju gubitak časti, poštovanja, reputacije; neku vrstu degradacije, padanja u nemilost; nasuprot sramoti koju nosi reč 'shame' a koja se više odnosi na sam osećaj koji izaziva sramota. Naziv romana se odnosi ne samo na profesorovu degradaciju, bilo kao čoveka ili u profesionalnom smislu, već i na sve one promene koje su se desile u Južnoafričkoj Republici nakon pada aparthejda, kada su uloge između belaca i crnaca polako počele da se zamenjuju, i kada su belci počeli da gube ugled, poštovanje, sve one ostale beneficije koje su ranije samo oni uživali. Knjiga opisuje to neko novo vreme, u kojima glavne uloge sve više dobijaju crnci, oni su sada ti koji vuku sve konce i odlučuju šta će se desiti sa belcima i njihovom sudbinom, kao što je to uradio i crni veleposednik iz knjige. Na kraju svega ostaje neki gorki utisak, jer i sami likovi, profesor i njegova ćerka, znaju da je situacija u kojoj su se našli nije pravedna, ali ipak pristaju na tako nešto jer to na neki način predstavlja deo iskupljenja zbog te neke nacionalne krivice, za svo ono ponašanje pripadnika njihove rase prema crncima. Kao da smatraju da je položaj u kome su se našli nešto što su zaista zaslužili, i da se baš zbog toga mire sa njim.

Bi2, da li si pročitala 'Fo'?

Knjiga je kod nas prevedena kao 'Sramota', ali naslov u originalu glasi 'Disgrace', što više označava onu vrstu sramote kada je u pitanju gubitak časti, poštovanja, reputacije; neku vrstu degradacije, padanja u nemilost; nasuprot sramoti koju nosi reč 'shame' a koja se više odnosi na sam osećaj koji izaziva sramota. Naziv romana se odnosi ne samo na profesorovu degradaciju, bilo kao čoveka ili u profesionalnom smislu, već i na sve one promene koje su se desile u Južnoafričkoj Republici nakon pada aparthejda, kada su uloge između belaca i crnaca polako počele da se zamenjuju, i kada su belci počeli da gube ugled, poštovanje, sve one ostale beneficije koje su ranije samo oni uživali. Knjiga opisuje to neko novo vreme, u kojima glavne uloge sve više dobijaju crnci, oni su sada ti koji vuku sve konce i odlučuju šta će se desiti sa belcima i njihovom sudbinom, kao što je to uradio i crni veleposednik iz knjige. Na kraju svega ostaje neki gorki utisak, jer i sami likovi, profesor i njegova ćerka, znaju da je situacija u kojoj su se našli nije pravedna, ali ipak pristaju na tako nešto jer to na neki način predstavlja deo iskupljenja zbog te neke nacionalne krivice, za svo ono ponašanje pripadnika njihove rase prema crncima. Kao da smatraju da je položaj u kome su se našli nešto što su zaista zaslužili, i da se baš zbog toga mire sa njim.

Bi2, da li si pročitala 'Fo'?

Kako je ova tema zamrla, a sa njom i analiza, knjigu sam vratila u biblioteku,i sad ću pokušati dati svoje mišljenje po sećanju.

Kucijeva Sramota: srpski rečeno- mnogo hteo,mnogo započeo....je knjiga.posle koje je meni ostao bljutav, začudžujeće bljutav, ukus u ustima.
Prvih dvadesetak, tridesetak stranica, Kuci piše neobično lako. Stvara i niže slike, skoro da ih maestralno "veze"...Čitalac ima utisak kao da gleda film, a ne da čita knjigu. ( opisi one ženske, sobica...) Medjutim, dalje se gubi, tih slika više nema. Odnosno, ne zna da nastavi istim stilom.
Što se tiče same teme, mnogo toga je zbrljao, udrobio.
Kao čitaoca dobro me naložio prvim stranama, imala sam utisak da će knjiga biti više nego dobra, da bi me već u sledećim opisima kresanja sa malom studentkinjom dobro o'ladio, i spustio na zemlju. Meni sad uopšte nije jasno zašto je on morao toliko dugo pisati o tim seksualnim dogadjajima sa studentkinjom? Ako je hteo predstaviti profesora samo kao muškarca željnog kresanja, i malenu, kao studentkinju koja je htela isto kres sa profom, čemu tih par stranica detaljisanja o tome? Šta čitaoca zanima njena mokra bluza, topla sobica, vatrica, oni jedu neke palačinke, ili već šta, njegov prazan frižider, da bi mi posle toga jednostavno "rekao" kako je on malu bacio na pod i odradio pos'o?

"Fo" još uvek čitam......Ni tanje knjige,ni dužeg čitanja...:D.....Odbija me činjenica da pisac nije imao mašte pisati o nekoj drugoj temi, a ujedno i privlači da vidim kako je on to odradio.

Što se tiče tih scena, ja sam ih shvatila kao neku paralelu između događaja - ljubavnih avantura oca s jedne strane, i silovanje ćerke s druge. Koliko se sećam, u opisima ljubavnih doživljaja oca, pisac je opisao jednu stranu - kako se profesor oseća, šta on vidi, misli... nije pisao o tome kako su se te ljegove ljubavnice osećale, šta su one mislile o svemu tome, da li su uopšte uživale. Na neki način ni samog profesora nije bilo briga za to, jer je bio i previše okrenut sebi. Jesu one pristale da spavaju sa njim, ali nije to bila njihova želja, što možda predstavlja neku vrstu mentalnog silovanja. S druge strane, kasnije on, otac, kada mu bukvalno na njegove oči siluju ćerku, i kasnije, dok preživljavaju posledice toga, ima priliku da vidi kako se u stvari oseća ta napastvovana strana.

Trenutno nemam baš ni malo vremena, ali trudiću se da ponovo pročitam 'Fo', baš bih želela da sa nekim popričam o toj knjizi. Javi kad završiš. ;)

Što se tiče tih scena, ja sam ih shvatila kao neku paralelu između događaja - ljubavnih avantura oca s jedne strane, i silovanje ćerke s druge. Koliko se sećam, u opisima ljubavnih doživljaja oca, pisac je opisao jednu stranu - kako se profesor oseća, šta on vidi, misli... nije pisao o tome kako su se te ljegove ljubavnice osećale, šta su one mislile o svemu tome, da li su uopšte uživale. Na neki način ni samog profesora nije bilo briga za to, jer je bio i previše okrenut sebi. Jesu one pristale da spavaju sa njim, ali nije to bila njihova želja, što možda predstavlja neku vrstu mentalnog silovanja. S druge strane, kasnije on, otac, kada mu bukvalno na njegove oči siluju ćerku, i kasnije, dok preživljavaju posledice toga, ima priliku da vidi kako se u stvari oseća ta napastvovana strana.

Trenutno nemam baš ni malo vremena, ali trudiću se da ponovo pročitam 'Fo', baš bih želela da sa nekim popričam o toj knjizi. Javi kad završiš. ;)

pu, bre.....da sam znala da će biti zainteresovanih za raspravu o Sramoti, platila bih kaznu......:D
ILO, zaboravljaš samo jedan podatak, meni vrlo bitan, ni jedna profesorova "žena" nije vodila ljubav s njim na silu, niti samo jedanput.! Tako da se po pitanju bilo kakvog silovanja ne mogu složiti s tobom . Koliko se sećam, prva žena iz priče bila je prostitutka. Jeste on nju jurio i tražio posle njenog nestanka, ali, kad mu je objasnila da je više ne zove, profesor je potražio neku drugu...Šta je bila studentkinja koja je imala čak i svog dečka u isto vreme ? Isto, jel da? Kres sa profom za ocenu i potpis...:D ...Kuci zaista nije imao potrebe da mi objašnjava kako se osećaju ovakve žene u intimnim trenucima sa njim. Ništa više od toga ni profesor nije hteo od njih. Sad imam utisak da je on zapravo tražio takve žene koje ne traže od njega emocije, jer on nije bio sposoban za njih.
Ali je očigledno da se kao pisac pogubio, odnosno, precenio svoje kvalitete. Krenuo je vešto, lako, maestralo, vrlo brzo priznao da tako više ne zna dalje, da bi kasnije počeo da brka babe i žabe....Mokra bluza malene , njegova pažnja oko nošenja kišobrana i izlaska iz automobila ( el tako nekako beše?) sve mi se čini da je pominjana i neka vatrica, kamin,....pa, to su sve nagoveštaji nežnosti, pažnje, želje, u kasnijim trenucima puno stila i ljubavi...vatre, vatre...... a, gosn. Kuci scenu završava k'o drvoseča, "sobaljujući" malu na pod bukvalno svršavajući pos'o.

Poslednja izmena od moderatora:

Back