Čitalački klub - poziv na čitanje

Tajna istorija

Knjiga je malo tinejdzerski pretenciozna, ali za odredjeni broj citalaca ( a tu sam i ja) bas u tome i lezi draz.
Glavni junak cesto zapada u neka suicidna dusevna stanja ( bezrazloznih) pa me je to podsetilo na suicidalne Ruse.

Glavni junak se pridruzuje ekscentricnoj grupici studenata starogrckog u malom univerzitetskom mestu u Vermontu i biva uvucen u njihove tajanstvene medjusobne odnose. Sve to, natopljeno opscenim koliccinama alkohola, protkano visokoumnim filoloskim i fiilozofskim raspravamama, u raskosnim a propalim countryside vilama - stvara atmosferu dekadentne boemstine s pretnjom tragicnog raspleta.

Predložio bih "Dnevnik Marte Koen" od Basare za sledeće čitanje.

Posto ja ( Rayela) predstavljam 50% citalackog kluba, a zivim u Nemackoj pa ne mogu da dodjem do te knjige, od citanja te knjige nema nista.
Ovaj ce topik da ode u arhivu, "ad acta" jer je glupavo da Krasuljak i ja citamo, prijavi se tu i tamo jos poneko, ali kada dodje d day od toga ni traga ni glasa,
kao sto je recimo bas danas slucaj sa knjigom koju smo "ugovorili" jos pre 5-6 nedelja.

Roman je, po mom mišljenju, nepotrebno obiman, bez ikakve veze s nazivom. Ili ga ja nisam shvatila... Čitljiv je. Pre će biti za mlađu populaciju, nego za nas, na pragu pedesetih. Podsetio me na one filmove o koledžima, jer upravo i prati jednu grupu elitnih studenata grčkog jezika. Sve vreme sam mislila da ekstremni profesor ima neke veze s njihovim sektaškim obredom u kome drogirani usmrćuju seljaka. Naziv Tajna istorija se verovatno odnosi na činjenicu da je profa na kraju ukapirao šta su uradili, jer su se koristili znanjem koje su stekli na koledžu Tu nije bio kraj, nego je morao da strada i njihov pajtos, jer je počeo da predstavlja opasnost po njih da će ih odati. Kada je nestao profesor, pomislila sam na trenutak da je i on ubijen, ali nikako nisam očekivala Henrijevo samoubistvo.
Sve u svemu, klasična priča o razmaženim bogatašima, koja potvrđuje pravilo da se kolo sudbine okreće i da nije sve u novcu.

Roman je, po mom mišljenju, nepotrebno obiman, bez ikakve veze s nazivom. Ili ga ja nisam shvatila... Čitljiv je. Pre će biti za mlađu populaciju, nego za nas, na pragu pedesetih. Podsetio me na one filmove o koledžima, jer upravo i prati jednu grupu elitnih studenata grčkog jezika. Sve vreme sam mislila da ekstremni profesor ima neke veze s njihovim sektaškim obredom u kome drogirani usmrćuju seljaka. Naziv Tajna istorija se verovatno odnosi na činjenicu da je profa na kraju ukapirao šta su uradili, jer su se koristili znanjem koje su stekli na koledžu Tu nije bio kraj, nego je morao da strada i njihov pajtos, jer je počeo da predstavlja opasnost po njih da će ih odati. Kada je nestao profesor, pomislila sam na trenutak da je i on ubijen, ali nikako nisam očekivala Henrijevo samoubistvo.
Sve u svemu, klasična priča o razmaženim bogatašima, koja potvrđuje pravilo da se kolo sudbine okreće i da nije sve u novcu.

I ja sam bila ubedjena da je profesor vodja grupe ali da ih je on nekako i naveo na to besmisleno ubistvo.
Sve vreme se viviseciraju osecanja krivice i kajanja pa sam se bogami tu i tamo i preznojavala:)

Kad će neko da predloži nešto što imam.. :think: priključila bih se sa apetitom :D
Stalno sam u bibliotekama, stalno dugujem po dve knjige u dva grada, zbog faksa, ne mogu više od toga, pogubiću se :D
A nemam para... :prstic: mislim, imam kad poželim neku proverenu knjigu, onda skupim (gladovanjem :mrgreen: )

Šta imaš? Logično je da predlažete vi sa manje knjiga, dok članovi biblioteke uvek mogu da se priključe.
Evo, ja sam počela danas Dnevnik Marte Koen, ali, kao što rekoh, neću da pišem, zato što drugi to rade bolje a neće,

Imam ja svoju malu biblioteku od oko 1000 knjiga (više- manje, da zaokružim, sa stručnom literaturom).
Od omiljenih autora imam sve (ili sam u fazi prikupljanja). Tako da moram razmisliti.
Većinu knjiga koje pominjem ovde imam, ako se nekom sviđa nešto što sam napisala na nekoj temi, nek podseti. :D
Već su mnogo puta bile predlagane one koje imam, pa se na kraju uvek čita baš ono što nemam. Baksuz. :D

Ako mi ne bude trebalo uskoro ništa iz biblioteke, možda uzmem i tu Martu Koen, čita mi se Basara.

Back