ĆIRILICOM U SVET

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U kosmopolitskom Strazburu, centru pokrajine Alzas, nalaze se sedišta Evropskog parlamenta, saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava. Središte bajkovitog Starog grada koji je ispresecan kanalima i strmim ulicama je katedrala od rozikastog kamena, a znajte da i u Strazburu postoji katedrala Notr Dam, mešavina gotskog i renesansnog stila. Sedište biskupa je dugo bila Palais Kohen, izgrađena u 18. veku...

U prevodu, Strasbur je u Francuskoj i tamo se govori francuski :) :) :)
u prevodu,potpuno si omasio poentu mog posta :lol: :bye:

U kosmopolitskom Strazburu, centru pokrajine Alzas, nalaze se sedišta Evropskog parlamenta, saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava. Središte bajkovitog Starog grada koji je ispresecan kanalima i strmim ulicama je katedrala od rozikastog kamena, a znajte da i u Strazburu postoji katedrala Notr Dam, mešavina gotskog i renesansnog stila. Sedište biskupa je dugo bila Palais Kohen, izgrađena u 18. veku...

U prevodu, Strasbur je u Francuskoj i tamo se govori francuski :) :) :)

DraGo70, ово је било јако ниско са тво је стране :)

Не знам само како можеш некоме да разбијаш илузије да се у Француској ne говори енеглеским језиком .

po nasem ustavu zvanicno pismo je cirilica, a upotreba ostalih se regulise zakonom...ja nisam glasala za taj ustav, i ne dopada mi se nacin na koji je donet...ali mi je podjednako besmisleno da ga svako shodno svojoj pausalnoj proceni (ne) smatra obavezujucim...
i pisem latinicom...ali zaista ne vidim u cemu je toliki problem...puno buke ni oko cega...sto bi neko rek'o politikanstvo

@Тема: Не могу да верујем да неко отвара целу дискусију, не о томе какав ће бити међународни положај наше земље, третман наших држављана и "углед" нашег пасоша, него због згражавања што је пасош на ћирилици...

Па хајмо мало националног поноса, да се у тај свет пробијемо мало и са нечим што је наше и само наш "бренд". Бем му миша, Бугарску кад су примали у ЕУ направили су читав церемонијал и одушевљење што са Бугарском у ЕУ улази трећи европски алфабет (мисли се на словенску ћирилицу), чак и дозвољавају посебним споразумом званичну употребу речи ЕВРО, иако је пре тога важило строго правило да се, без обзира на национални изговор те речи, мора писати ЕУРО... И то изазову Бугари, којима се многи овде смеју и зову их "Тутама". Да се чекало на Србе, пре бисмо увели енглески као званични језик.

Na pasosu je trebalo da bude sve ispisano 2 puta, jednom cirilicom, jednom latinicom zato sto su ta dva ravnopravna pisma.
Bilo je tako dok narodnjaci (Tadić, Koštnica, Nikolić, pozne 2006, na dvodnevnom referendumu) nisu doneli ustav koji diskriminiše latinicu, tj. ukida je kao ravnopravno pismo sa ćirilicom, i tako osiromašuje srpsku kulturu. Čudan način da oni koji sebe proglašavaju patriotama (mada su patriJote, dakle, sa J) čuvaju ono srpsko. Milošević je to dobro odradio u ime patriotizma tokom devedesetih. Evo imamo nastavljače.

Страшно, "дискриминација" латинице, ужас један...

Значи, ћирилицом и латиницом, па и на енглеском, па још ако си припадник мањинског народа, и на свом националном писму... на шта треба да личи тај пасош, на Библију?

Значи, ћирилицом и латиницом, па и на енглеском, па још ако си припадник мањинског народа, и на свом националном писму... на шта треба да личи тај пасош, на Библију?
Da sam pripadnik nacionalne manjine, i da ne volim Srbiju, slagao bih se s tobom, odnosno zalagao bih se za ukidanje latinice, takođe i za ukidanje engleskog jezika u srednjim i osnovnim školama (možda uvesti ruski ili kineski), i zalagao bih se za nošenje opanaka u važnijim državnim institucijama (na primer u sudovima, fakultetima, osnovnim i srednjim školama, zgradi opštene, itd).

Ima toga još u čemu bih tebe i ostale theSSovce podržavao... samo mislim da jedan takav primerak (ka' što si ti) nema vajde učiti bilo čemu.

Понављам.
Српски пасош ће постати пасош земље чланице Европске уније.
Када Србија постане чланица ЕУ, Српски језик и Ћирилично писмо постаће званични језик и писмо Европске Уније (Са осталим), стога латиница постаје излишна и сувишна.

Стога сваки документ који дође из Брисела биће написан Српским језиком на Ћирилици, свака исправа ће бити на Ћирилици, представници Србије у бриселу ће говорити Српски (а и то на Ћирилици :) ).

То значи да ћирилица постаје службено писмо и Српски службени језик од Лисабона до Хелсинкија и од Поларног круга до Грчких острва.

Када се будеш обраћао органима ЕУ, када будеш писала молбе и писма органима ЕУ, писаћеш их на Српском језику и Ћирилици, а по уредбама ЕУ, ОНИ ће бити дућни да их знају и да ти на Српском и Ћирилицом одговоре.

Па ако се деси да ти буду послали нешто на Енгласком, имаш загарантовано право да као Шешељ кажеш:
"Excuse me, but I do not speak English. Please translate that on Serbian, Cyrillic letters. Thank you."

Па ако не буду то урадили, онда узмеш и тужиш из за кршење људских права и будеш обезбеђена за читав живот, а они дужни да ти се писмено извину.

На Српском, Ћирилицом.

Сврха Енглеског у пасошима је та што ће се они користити ван земаља ЕУ, где Српски није Службени језик.
Eto. :) A ti toliko protiv ulaska u EU. :think:

Bilo je tako dok narodnjaci (Tadić, Koštnica, Nikolić, pozne 2006, na dvodnevnom referendumu) nisu doneli ustav koji diskriminiše latinicu, tj. ukida je kao ravnopravno pismo sa ćirilicom, i tako osiromašuje srpsku kulturu. Čudan način da oni koji sebe proglašavaju patriotama (mada su patriJote, dakle, sa J) čuvaju ono srpsko. Milošević je to dobro odradio u ime patriotizma tokom devedesetih. Evo imamo nastavljače.
Lupaš kao... radikal, samo s druge strane ekstrema. (Nikakvo čudo, srodan mentalni sklop srsovaca i ldpovaca). Tadića svrstavaš u "narodnjake", ovi u "izdajnike", to je to.

Da sam pripadnik nacionalne manjine, i da ne volim Srbiju, slagao bih se s tobom, odnosno zalagao bih se za ukidanje latinice, takođe i za ukidanje engleskog jezika u srednjim i osnovnim školama (možda uvesti ruski ili kineski), i zalagao bih se za nošenje opanaka u važnijim državnim institucijama (na primer u sudovima, fakultetima, osnovnim i srednjim školama, zgradi opštene, itd).

Ima toga još u čemu bih tebe i ostale theSSovce podržavao... samo mislim da jedan takav primerak (ka' što si ti) nema vajde učiti bilo čemu.

Као прво, да те поздравим традиционалним SS-поздравом: Хајл Хитлер! //:=)

Као друго, да ли ти уопште имаш нешто конкретно да приговориш ономе што сам написао, сем што бираш уз који зид за стрељање да ме распоредиш? Ево, ја кажем да данас постоје два (равноправна) писма српског језика, али да је само једно од та два национално писмо (у пуном значењу те речи), и да њега треба форсирати. Двописменост није економична. Хајде, ако смета толико ћирилица, да онда усвојимо латиницу као примарну, али немој да се њакамо око дуплих натписа, ружно је и непотребно.

Дупли натписи имају смисла ако неко ко не може да разуме оно што пише на једном, може да прочита на оном другом. Рецимо, најновије ознаке по граду Зрењанину, где је први натпис исписан на српском (ћирилица), а други на енглеском. И више пун к... формулара типа: Име и презиме / Ime i prezime; Адреса и место становања / Adresa i mesto stanovanja... Мислим, шта смо, дебили па мора двапут да се пише једно те исто? Једино ако некога једноставно вређа ћирилица... али у том случају, хајде онда да расправљамо да се она избаци из употребе.

sta talasas ti?
pripadnici nacionalnih manjiona imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma...i oznake ulica, trgova, topografski nazivi su dvojezicni tamo gde oni predstavljaju manjinu..imaju pravo na skolovanje na svom jeziku, informisanje, pravo da u postupku pred drzavnim organom koriste svoj jezik, prava da na njemu ispisuju svoje ime i prezime, prava da prilikom lisenja slobode na jeziku koji razumeju budu obavesteni o razlozima i upozore na svoja prava, na besplatnog prevodioca u krivicnom postupku, da slobodno izrazavaju svoju nacionalnu pripadnost...i z drugih stvari...na koji nacin ih cirilica kao sluzbeni jezik po pravilu ometa u tome?
pojma nemas, a umes lepo da okvalifikujes druge ljude.

Не видим више ни један разлог за разглабање о овој теми, али ваљда је врућина, па досадно, па боље се препуцавати мало :whistling:

sta talasas ti?
pripadnici nacionalnih manjiona imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma...i oznake ulica, trgova, topografski nazivi su dvojezicni tamo gde oni predstavljaju manjinu..imaju pravo na skolovanje na svom jeziku, informisanje, pravo da u postupku pred drzavnim organom koriste svoj jezik, prava da na njemu ispisuju svoje ime i prezime, prava da prilikom lisenja slobode na jeziku koji razumeju budu obavesteni o razlozima i upozore na svoja prava, na besplatnog prevodioca u krivicnom postupku, da slobodno izrazavaju svoju nacionalnu pripadnost...i z drugih stvari...na koji nacin ih cirilica kao sluzbeni jezik po pravilu ometa u tome?
pojma nemas, a umes lepo da okvalifikujes druge ljude.

to je utopija.

u najboljem slučaju vodi ka segregaciji.

primjer u hrvatskoj gdje je službeni jezik hrvatski,a pismo latinica.

da bi pripadnik nacionalne manjine (slovak) mogao iskoristiti svoje pravo na jezik i pismo,bilo bi potrebno da u slučaju plačanja računa ima šalter uplata na kojem sve piše na njegovom jeziku a službenik da aktivno govori njegov jezik.

dakle,on se svjesno izdvaja od ostalih građana.

na istom principu se radi i o školovanju djece.

u prevodu,potpuno si omasio poentu mog posta :lol: :bye:

Cenjena supermoderatorko, mi smo već raspravljali o tvojoj lenjosti da naučiš gde je na latiničnoj tastaturi č i ć, pa me onda i ne čudi što nećeš da пишеш ћирилицом.
Е, сада то што ти мислиш да ти је знање енглеског довољно и у Француској, жао ми је што сам срушио твоје илузије. Тамо ипак људи цене и поштују свој језик и не желе да причају енглеским... :)

DraGo70, ово је било јако ниско са тво је стране :)

Не знам само како можеш некоме да разбијаш илузије да се у Француској ne говори енеглеским језиком .

Pa volim neke koji misle da im je to što su naučili engleski - dovoljno da ih cene i razumeju u celom svetu... :)

@Тема: Не могу да верујем да неко отвара целу дискусију, не о томе какав ће бити међународни положај наше земље, третман наших држављана и "углед" нашег пасоша, него због згражавања што је пасош на ћирилици...

Па хајмо мало националног поноса, да се у тај свет пробијемо мало и са нечим што је наше и само наш "бренд". Бем му миша, Бугарску кад су примали у ЕУ направили су читав церемонијал и одушевљење што са Бугарском у ЕУ улази трећи европски алфабет (мисли се на словенску ћирилицу), чак и дозвољавају посебним споразумом званичну употребу речи ЕВРО, иако је пре тога важило строго правило да се, без обзира на национални изговор те речи, мора писати ЕУРО... И то изазову Бугари, којима се многи овде смеју и зову их "Тутама". Да се чекало на Србе, пре бисмо увели енглески као званични језик.

Bračni par Bekam, mnogi drugi sportisti, glumci, pevači, slavne ličnosti (iz Evrope i SAD) se ubiše davajući silne pare da im se na telu istetovira neki natpis na kineskom, hebrejskom, hindu, japanskom ili nekom drugom neobičnom jeziku ili pismu...

I stanovnici Indije, Izraela, Grčke, Rusije, Bugarske, Kine, Japana, Koreje... se ubiše od ponosa na svoja pisma i jezike... čak im i proizvođači softvera kao što su čuveni Majkrosoft izlaze u susret i prave operativni sistem koji podržava te jezike i ta pisma.... samo se Srbi nalaze pametni i protestvuju protiv svoga jezika i pisma i čak se sa ponosom hvale kako su oni IN jer ne znaju da na tastaturi pronađu č, ć, š, đ i ž, odnosno ч, ћ, ш, ђ и ж...

Толико о нама... :roll:

Cenjena supermoderatorko, mi smo već raspravljali o tvojoj lenjosti da naučiš gde je na latiničnoj tastaturi č i ć, pa me onda i ne čudi što nećeš da пишеш ћирилицом.
Е, сада то што ти мислиш да ти је знање енглеског довољно и у Француској, жао ми је што сам срушио твоје илузије. Тамо ипак људи цене и поштују свој језик и не желе да причају енглеским... :)
e drago leba ti ne smaraj sa izjavama ovog tipa jer se prosli put onako trulo zavrsila,sa tvoje strane.valjda ne moram da te podsecam.

niti imam iluzije o jeziku koji se prica u francuskoj,tako da ti je obrtanje cele price besmisleno,i otuzno.ako volis da potcenjujes inteligenciju sagovornika,nadji nekog drugog.

a latinicu pisem jer mi se vise svidja i bolje lezi mom rukopisu.jel to problem?i kakve to veze tacno ima sa lenjoscu? :heart:

ocekujes od ozbiljnog sagovornika ozbiljan odgovor,a dobijes ovo :neutral:

Да одговорим "лингвистима" са закључане теме: А како ви знате да је хрватска латиница у ствари српска латиница!?

e drago leba ti ne smaraj sa izjavama ovog tipa jer se prosli put onako trulo zavrsila,sa tvoje strane.valjda ne moram da te podsecam.

niti imam iluzije o jeziku koji se prica u francuskoj,tako da ti je obrtanje cele price besmisleno,i otuzno.ako volis da potcenjujes inteligenciju sagovornika,nadji nekog drugog.

a latinicu pisem jer mi se vise svidja i bolje lezi mom rukopisu.jel to problem?i kakve to veze tacno ima sa lenjoscu? :heart:

ocekujes od ozbiljnog sagovornika ozbiljan odgovor,a dobijes ovo :neutral:

1. Prošli put se završilo tako što ti nisi odgovorila na moje pisanje, ni javno ni na p.p. :roll:

2. Smisao tvoga posta je bio takav da je i odgovor sasvim u stilu onog što si napisala.

3. Latinicu pišem i ja kao što vidiš, a znam i ćirilicu (kod tebe nisam to primetio), tako da ti je i ova konsatacija pogrešna.

4. Lenjost je kada radiš ozbiljan posao kao što je supermoderator, a koji se sastoji (između ostalog) i od pisanja na ovom forumu i pri tome se ne potrudiš da pišeš ni velikim slovom na početku rečenice, niti da pišeš lična imena velikim slovom, niti da pronađeš na tastaturi naša slova, niti da nakon znakova interpunkcije kucaš jedan razmak, pa onda nastaviš tekst itd. itd. itd.

5. I na kraju, napadaš me da sam neozbiljan sagovornik od kojeg očekuješ "ozbiljan odgovor" a pišeš mi ovakve (neistinite) stvari i pri tome se ne trudiš (baš nimalo) da to izgleda lepo i gramatički tačno... :shock:

6. I ko onda ovde potcenjuje nekoga i njegovu inteligenciju... ja tebe i tvoju ili ti mene i moju... :neutral:

1. Prošli put se završilo tako što ti nisi odgovorila na moje pisanje, ni javno ni na p.p. :roll:

2. Smisao tvoga posta je bio takav da je i odgovor sasvim u stilu onog što si napisala.

3. Latinicu pišem i ja kao što vidiš, a znam i ćirilicu (kod tebe nisam to primetio), tako da ti je i ova konsatacija pogrešna.

4. Lenjost je kada radiš ozbiljan posao kao što je supermoderator, a koji se sastoji (između ostalog) i od pisanja na ovom forumu i pri tome se ne potrudiš da pišeš ni velikim slovom na početku rečenice, niti da pišeš lična imena velikim slovom, niti da pronađeš na tastaturi naša slova, niti da nakon znakova interpunkcije kucaš jedan razmak, pa onda nastaviš tekst itd. itd. itd.

5. I na kraju, napadaš me da sam neozbiljan sagovornik od kojeg očekuješ "ozbiljan odgovor" a pišeš mi ovakve (neistinite) stvari i pri tome se ne trudiš (baš nimalo) da to izgleda lepo i gramatički tačno... :shock:

6. I ko onda ovde potcenjuje nekoga i njegovu inteligenciju... ja tebe i tvoju ili ti mene i moju... :neutral:
1.nisi primio odgovor na mejl koji si mi poslao? :eek: uvek mogu da ti ga prosledim.naravno ako se odnosi na onaj u kome si se navodno salio.samo ja takav tip sala jednostavno ne mogu da svarim.

2.smisao posta?jel onaj koji si svesno promasio? :lol:

3.није твоје да приметиш шта ја знам или не знам,јер ниси никакав фактор у мом животу.али само за тебе овај пут :heart:

4.ovo nije ozbiljan posao,ovo je forum i ovo je internet.niko ovde nije placen i niko ovde nema duznost da tebi ispunjava pravopisne zelje.ako internet kultura dozvoljava pisanje ovog tipa,ne vidim zasto bi ti imao problem sa tim i zasto bi se svaki moguci put zakacio za moj post vezano za to o cemu pricas.

5.sta je bilo neistinito? :neutral: jel to sto mi "slucajno" menjas smisao posta gde ispada da ja jadna ne znam koji jezici se gde pricaju? :lol: jaooo izvini sto sam mislila da se u francuskoj govori engleski :sad2: zadovoljan?

6.ti moju.
sto se kaze ko te ne zna skupo bi te platio.al citam te dovoljno pa otprilike znam sta radis u konverzaciji sa drugim korisnicima :)

1.nisi primio odgovor na mejl koji si mi poslao? :eek: uvek mogu da ti ga prosledim.naravno ako se odnosi na onaj u kome si se navodno salio.samo ja takav tip sala jednostavno ne mogu da svarim.

2.smisao posta?jel onaj koji si svesno promasio? :lol:

3.није твоје да приметиш шта ја знам или не знам,јер ниси никакав фактор у мом животу.али само за тебе овај пут :heart:

4.ovo nije ozbiljan posao,ovo je forum i ovo je internet.niko ovde nije placen i niko ovde nema duznost da tebi ispunjava pravopisne zelje.ako internet kultura dozvoljava pisanje ovog tipa,ne vidim zasto bi ti imao problem sa tim i zasto bi se svaki moguci put zakacio za moj post vezano za to o cemu pricas.

5.sta je bilo neistinito? :neutral: jel to sto mi "slucajno" menjas smisao posta gde ispada da ja jadna ne znam koji jezici se gde pricaju? :lol: jaooo izvini sto sam mislila da se u francuskoj govori engleski :sad2: zadovoljan?

6.ti moju.
sto se kaze ko te ne zna skupo bi te platio.al citam te dovoljno pa otprilike znam sta radis u konverzaciji sa drugim korisnicima :)

1. Slobodno prosledi ili objavi javno...

2. Ako ti tako kažeš...

a srbija ce ipak postati clanica eu znaci? :eek:

uzgred,znam engleski,i ne pada mi na pamet da se drndam sa strazburom,a i pisem latinicom tako da mi je cela prica mnogo dramaticna :)

Doduše, kada ja malo bolje analiziram ovo što si napisala zaključujem da ni ti sama ne znaš šta si htela da kažeš, pa ti opraštam... :lol:

3. Ovo je već bilo vrlo direktno... a jesam li to ja možda tvrdio negde da sam neki faktor u tvome životu :roll:
Mislim, ako imaš i takav post, slobodno ga objavi...
Pa ja devojko draga ne znam ni kako izgledaš, vidim šta i kako pišeš, pa se baš nisam nešto slomio oko toga da te smuvam preko ovog foruma ili uživo... a ovo srce što mi šalješ verovatno je puno ironije i sarkazma... ili i tu grešim...

4. Tema je ćirilica tj. pismo, a pismo je usko vezano za jezik, a jezik sačinjavaju reči i gramatička pravila...
A forum je tu da se prepucavamo, da nešto saznamo, naučimo, zabavimo se...
E, sad, ako si ti toliko osetljiva na to da ti neko nešto prigovori, onda stvarno izvini... ili ako ne prihvataš izvinjenje - slobodno me banuj, imaš tu moć. A znaš kako kažu... Daj nekom moć da vidiš kakav je čovek. Mislim da to kod žena još više dolazi do izražaja :)

5. Evo još jednom...
a srbija ce ipak postati clanica eu znaci? :eek:

uzgred,znam engleski,i ne pada mi na pamet da se drndam sa strazburom,a i pisem latinicom tako da mi je cela prica mnogo dramaticna :)

6. Ja tvoju ne, ali izgleda da ti mene opasno ne voliš... a i ovaj deo koji sledi je prilično diskutabilan...
e sad, pitanje je da li me ne voliš izistinski (koliko se trudiš da pokažeš) ili po onoj narodnoj poslovici: "Ko se tuče, taj se voli..." :) ;)

7. Ja tebe ipak volim i pored svega ... :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back