ĆIRILICOM U SVET

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da budem iskren...čitajući šta nam pišu komšije Hrvati na forumu,uklonio bih ćirilicu iz službene upotrebe,da se samoistrebimo na vreme i olakšamo posao našim političarima koji samo gledaju kako da sve pokradu i zbrišu na njihov voljeni Zapad.

Poslednja izmena:
Sta, da je nase pismo i cirlica i latinica?
Hhmhmh......
Eto, javlja mi se....

A ja ću se ubaciti po ko zna koji put i rizikovati da me neki opet popljuju..
Da, naše pismo je zakonski i ćirilica i latinica.
Ali ne ova latinica koju ti koristiš, nego ona u kojoj postoje naša slova č, ć, ž, š i đ.

Sada će neki opet da se pozovu na "internet kulturu" gde je kao dozvoljeno da se piše i bez naših slova... ali to je samo jefitn izgovor za one koji ne žele da se potrude da pišu ispravno i podese svoje tastature kako treba i nauče gde su naša slova...

A tek nije naše pismo ni naš jezik kada se u tekstove ubacuju strani izrazi kao što su BTW, IN, Cool i sl.

Коме не свиђа нек иде у ЦГ :)

1197570902.jpg

Толико о томе да је ћирилица равноправна са латиницом у ЦГ. Многи би ту "равноправност" увели и у Србији, мада она је делом већ на снази.

A ja ću se ubaciti po ko zna koji put i rizikovati da me neki opet popljuju..
Ali ne ova latinica koju ti koristiš, nego ona u kojoj postoje naša slova č, ć, ž, š i đ.

Sada će neki opet da se pozovu na "internet kulturu" gde je kao dozvoljeno da se piše i bez naših slova... ali to je samo jefitn izgovor za one koji ne žele da se potrude da pišu ispravno i podese svoje tastature kako treba i nauče gde su naša slova...

A tek nije naše pismo ni naš jezik kada se u tekstove ubacuju strani izrazi kao što su BTW, IN, Cool i sl.

Искористићу понуђено право:)

Мене само занима да ли се "законско" латинично слово "Ђ" пише као "DJ"?

Та графема ми је употребљена на Изводу из матичне књиге рођених.

Молим те да ми проследиш закон који каже да је гајевица српско писмо!

Искористићу понуђено право:)

Мене само занима да ли се "законско" латинично слово "Ђ" пише као "DJ"?

Та графема ми је употребљена на Изводу из матичне књиге рођених.

Молим те да ми проследиш закон који каже да је гајевица српско писмо!

U zakonu nigde ne piše da je latinica ili ćirilica - srpsko pismo.
U zakonu piše: U Republici Srbiji se kao službeno pismo koristi ćirilica i latinica...
Dakle, postoji razlika između formulisanja nekog pisma i između tačke zakona u kome piše da je dozvoljeno korišćenje oba pisma...

Ja ne vidim ama baš ništa loše u tome da znamo i koristimo oba pisma, ali mi smeta da se latinica koristi više od ćirilice. Svi dokumenti i zvanični propisi, titlovi na državnoj TV i sl. bi trebalo da budu na ćirilici.
A latinicom može da se koristi ko hoće i kada hoće...

DJ nije ispravno jer može da se napiše na dva načina... kao Đ i kao Ђ ;) :)

Normalno, slazem se.
To bi trebalo da bude kraj price.

@dakica
Sigurno ce zabraniti na cirilici.
U stvari, jedino cemo moci da pisemo onim djavoljim binarnim kodom.
Pa sve 01010001110100101.
I to 32bitno.

U zakonu nigde ne piše da je latinica ili ćirilica - srpsko pismo.
U zakonu piše: U Republici Srbiji se kao službeno pismo koristi ćirilica i latinica...
Dakle, postoji razlika između formulisanja nekog pisma i između tačke zakona u kome piše da je dozvoljeno korišćenje oba pisma...

Ja ne vidim ama baš ništa loše u tome da znamo i koristimo oba pisma, ali mi smeta da se latinica koristi više od ćirilice. Svi dokumenti i zvanični propisi, titlovi na državnoj TV i sl. bi trebalo da budu na ćirilici.
A latinicom može da se koristi ko hoće i kada hoće...

DJ nije ispravno jer može da se napiše na dva načina... kao Đ i kao Ђ ;) :)

Не, мене занима где се у највишем правном акту помиње латиница?

Како то знаш? И постоје ли санкције за коришћење новог југословенског латиничног писма?

@dakica

I to 32bitno.

А зашто?

"Подсећам да су католички бискупи за време заседања синода у Салони (Сплиту) изнели став да је ћирилица ђаволов изум и да ће бити искључени они који се ње не одрекну. Неки се заиста одрекоше (Пољаци, Чеси и Хрвати), а борба против ћирилице ће се наставити све до наших дана. Неприајтељи су увек знали колико је она важна за Србе, па су је забрањивали када су били у прилици, а и скидали српске главе (као Митрополиту Петру Мркоњићу)."

Normalno, slazem se.
To bi trebalo da bude kraj price.

@dakica
I to 32bitno.

Е, баш лепо када се неко сложи самном и да при томе не износи неке безвезне аргументе против тога.
Прихватам ово и нећу те више гњавити, а надам се да ће ово прочитати и још неки форумаши који ми силно замерају јер им приговарам због тога... :)

Не, мене занима где се у највишем правном акту помиње латиница?

Како то знаш? И постоје ли санкције за коришћење новог југословенског латиничног писма?

PITANJE ODGOVOR
Da li odrednica o ćirilici kao službenom pismu u novom predlogu ustava Srbije može da se tumači kao izbacivanje latinice iz javne upotrebe?

Ljubiša Rajić
profesor Filološkog fakulteta
To je ustavno izbacivanje latinice iz službene upotrebe zbog nacionalizma i gluposti, odnosno zbog elementarnog nepoznavanja nauke o jeziku onih koji su pisali ustav.

Zoran Hamović
urednik izdavačke kuće Clio
Nikako. To se ne sme tako tumačiti. Srbija je sredina u kojoj se mogu koristiti oba pisma. Službena upotreba znači da zvanične državne institucije u svom obraćanju moraju koristiti ćirilicu.

Radoš Ljušić
direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva
Ne. Oba pisma u Srbiji su ravnopravno u upotrebi. Latinica je po prirodi najčešće imala prednost. Ćirilično pismo je zvanično pismo Srbije od kada ono postoji. S druge strane, to ne znači diskriminaciju latinice, niti bi to trebalo da bude.

Milka Andrić
pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje
Ne. Koliko sam upoznata u ustavu piše da će se upotreba latinice regulisati posebnim zakonom. To znači da će se usvojiti zakon o upotrebi pisama u kojem će biti regulisana upotreba latinice za one koji se njom služe.

http://www.danas.co.yu/20061024/dogadjajdana1.html

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back