Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.983
dokazati svako treba. kad nešto tvrdiš a ne umeš dokazati to je ne znanje. a dokazati znači obrazložiti. bilo činjenicom bilo rasudjivanjem.
ne čuh jednog dokaza o jeziku vlaha i srbalja iz povelje.
Nije nužno neznanje, koliko možda nedostatak volje. Ti si izuzetno tvrdoglav kada se radi o nečemu što je tvoje uverenje i u to si ubeđen onako prilično fanatično — dogmatski, da se tako izrazim, sa vrlo malo (ako ikako) volje ili spremnosti da se ono što deluje da smatraš nepobitnom istinom dovede u pitanje. I tu, umesto da formulišeš i obrazložiš svoje stanovište, odnosno da pokušaš druge ubediti u svoje gledište ili približiti im ga, ti isključivo od drugih tražiš da dokazuju da nešto što si ti umislio (i nikada argumentovano nikome predočio) nije tačno. Izgovori do kojih ideš u takvom pristupu su prilično ponižavajući; sve očekuješ od drugih, a sam ulažeš bukvalno ni minimalnu količinu truda u diskusiji. Mislim na onu igru na koju si me poslao prvo govoreći da je možda loše citirano, pa sam ti morao tražiti gde je objavljena titula hrvatskog bana, da bi potom rekao da je možda loše objavljeno, pa si me poslao da ti tražim izvor, pa onda si rekao da nije možda loše preslovljen sam izvor i tako sve do fotografije originala, a koju se nisi ni potrudio nabaviti sam.
Ne kažem ja da nema to svoje koristi; nešto sam i u usput naučio i sam. Ali valjda shvataš zašto takvim ponašanjem vrlo loše utičeš na svog sagovornika, a u prvom redu na njegovu dobru volju, zato što je ovakav vid prepiske izrazito naporan, da ne kažem da je jednim delom čak i nepristojan. Što se tiče vlaškog statusa kao pravne kategorije, mi imamo pregršt izvora od XII do XIX stoleća; tu ne postoji doslovno ništa što bi uopšte insinuiralo stanovište koje iznosiš. Bukvalno ništa. Bilo da govorimo o Habzburškoj monarhiji, Osmanskom carstvu ili srpskoj srednjovekovnoj državi. Vlasi u nemanjićkoj državi nisu bili nikakva viša kategorija od Srba, već sasvim suprotno; imali su manje obaveze i dažbine od Srba.
Ako ti želiš izvršiti nekakvu revoluciju u odnosu na sveukupna saznanja tj. sve ljude koji se bave srednjovekovljem i vlaškim istorijatom, izvoli obrazložiti svoje mišljenje taksativno; tap, tap, tap, koji su izvori, na čemu se zasniva i redom...pa se posle može pričati o tome. Ovako ispada da sve što ti tražiš jeste da drugi čitaju linkove i knjige u biblioteci i onda ti ovde prepričaju šta tamo piše; mogao si ponuditi barem PayPal da uplatiš neki dinar sa takvim pristupom.
ja sam svoje dokazao: nije moguće da ban sudi svim srbima. ubio bi se od posla. zaključak. ili su srbi drugi stalež u toj povelji ili su minorni u bosni.
Pa odakle tebi uopšte da ban sudi svim Srbima?