Čiji je naš jezik

Нстемпирај клип где то говори и у вези чега? Не могу преслушавати цео клип због нечега што уопте не разумем шта треба да докаже или каже?
Употребио је страни израз за језички савез кога ? чега?
На 45:03 дечко спомиње Balkan sprachbund. Даље прави грешке у навођењу примерâ и у њиховом тумачењу, али то не изненађује будући да је, како сâм рече, тек започео студије грчког.

На 45:03 дечко спомиње Balkan sprachbund. Даље прави грешке у навођењу примерâ и у њиховом тумачењу, али то не изненађује будући да је, како сâм рече, тек започео студије грчког.
Што би било слично југословенској језичкој заједници којој припадају румунски и албански. Он је то мало променуо и указао да бугарски , торлачки , макеедонски врло слично на том примеру функционишу. Не знам шта конкретно ту нема смисла што је проширио југословенску групу језика и на грчки и или шта?

Poslednja izmena:
Што би било слично југословенској језичкој заједници којој припадају румунски и албански. Он је то мало променуо и указао да бугарски , торлачки , макеедонски врло слично на том примеру функционишу. Не знам шта конкретно ту нема смисла што је проширио југословенску групу језика и на грчки и бугарски или шта?
Не. Јужнословенски језици потичу од прасловенскога језика. Језички савези су нешто друго, они настају услед географске близине и контакта различитих језика. Узгред, албански и румунски не припадају словенским језицима.

Не. Јужнословенски језици потичу од прасловенскога језика. Језички савези су нешто друго, они настају услед географске близине и контакта различитих језика. Узгред, албански и румунски не припадају словенским језицима.
Рекох југословенској групи језика не јужнословенској дакле језици који се јесу заједно развијали ако се пак све више узима да је колевка албанског и румунског језика Македонија. Није ни битно 1000 годишње битисање Влаха и Албанаца на јужнословенским просторима где ле чак етничка влашка тема на Хелади заузела место словенске архонтије исти је случај и на Епиру са Албанијом.

Рекох југословенској групи језика не јужнословенској дакле језици који се јесу заједно развијали ако се пак све више узима да је колевка албанског и румунског језика Македонија. Није ни битно 1000 годишње битисање Влаха и Албанаца на јужнословенским просторима где ле чак етничка влашка тема на Хелади заузела место словенске архонтије исти је случај и на Епиру са Албанијом.
Не бих рекао да у лингвистици постоји појам југословенски језици, осим ако не говоримо о језицима Југославије.

Све у свему, изгледа да говориш о стварима у које ниси упућен, те не разумеш ни мене, ни студента грчког језика на кога се позиваш.

Не бих рекао да у лингвистици постоји појам југословенски језици, осим ако не говоримо о језицима Југославије.

Све у свему, изгледа да говориш о стварима у које ниси упућен, те не разумеш ни мене, ни студента грчког језика на кога се позиваш.
Врло надмено и пепотентно , будући да је Божић нека ти је срећом и твојој породици.
Не желим узвраћати да су ти неки историјски процеси непознати или бар не показујеш повезаност са њима нити их спомињеш.
Рекао бих пре да не знаш да објасниш шта желиш рећи на народном језику.

Да не говорим да су твоје лекторске навике одвеле тему у оф.

Словенске архонтије на ромејском копну.

I da vam Grčevićeva knjiga, pdf. otvori možda vidozor, a bolje i crevca, pa ne će biti "zatvora" nakon saturnalija
Će Mario da vas isceli i bez pijavica ..

https://www.bib.irb.hr/1014951

grc ime hrvat.png

Али и тачно и по заслузи. Немам ја живаца као наш Славен Персида.

Сретан и теби.
Не мораш. Мени је твој допринос овде миноран. За Персиду то већ не могу рећи. Твоја улога је Мркаљевог лектора на форуму.
Твоје постове иначе не читам нити ме занимају. Али сваки безобразлук након извесног времена казним зато Гариша не таласај много...

Морам мало и ја , имаћеш овде добру подршку не секирај се. Друже Тито не плаште се Срби вас чувају!z:lol:

Нити разумеш, а и не схваташ.

Већину ствари не , јер ме лингвистика не занима ни мало. Сем кад може нешто конкретно да објасни и разјасни али видим да је то реткост.

Већину ствари не , јер ме лингвистика не занима ни мало. Сем кад може нешто конкретно да објасни и разјасни али видим да је то реткост.
Pa podeli sa niščima, šta te interesuje oko ovieh tema?

Istorija?
Etnogeneza?
Kultura?
Politička istorija?
Naciogeneza?
.........

Хвала, лепо ја рекох.
То сам више пута овде рекао и није нека тајна. Осим знања потребан је дар педагогије односно дара да пренесеш знање.
Има много учених људи који га немају , могу бити добри научници али лоши професори.

Међутим ван сваке сумње Бог отац не разуме шта си хтео да кажеш.
Не није било развијања словенског језика и размене између словенског албанског или румунског или није било?
Дакле рекао си да је то грешка малдог студента да никако не заборавимо да си ветера.ОК.

Прво и основно шта није било шта је погрешио?
Пошто то ниси умео да кажеш не знам у опште о чему причамо.

Причај са колегом @Urvan Hroboatos он је сјајан фиолог нек ти објасни дијаметралне супротности између срског и хрватског језика и да су то два различита света.

Што се тиче самог клипа који сам поставио више је у жижи интересовања било оно што је говорио о јужнословенским дијалектима чакавици , кајкавици и штокавици и односу наречја и саму еволуцију језика и његову променљивост.

Дакле он тврди да је род Михајла Вишете или Ломиног Вишебуђа са Висле без обзира на околње језике и утицаје то би се и данас чуло.
Нешто слично је изјавио Ватрослав Јагић скептичан према Порфирогениту да је удаљеност лужичко српског и српског више од 2000 година језички.
Овај студент такође тврди да су разлике између западнословенских , јужнословеднских и источнословенских много сатрије о 6. века да су то и онада били већ формирани као различити словенски језици.

Pa podeli sa niščima, šta te interesuje oko ovieh tema?

Istorija?
Etnogeneza?
Kultura?
Politička istorija?
Naciogeneza?
.........
Историју не знаш то не!
Етногенезу не! као пропагандиста и национални романтик тто не!
Култура е то можеш о томе знаш као ио књижевности.
Политичка историја је историја , иамш још црквену.
Националгенеза не јер је то латинштина и западна доктрина
никад не бих волео да се моја нација хомогенизовала на тим принципима (вера плус територија) и онда се у 21. веку бориш за независан самоникли хрватски језик за кандидатуру у ЕУ.z:lol:

Неветзано за овај твој национал културолошки феномен по којем заправо одвајаш Хрвате од Срба што може проћи али не и језик!
Једном изгуглах нешто заврших на хрватском форуму на некој националистичкој теми где си Хрватима објашњавао разлике национализама да Хрватска је имала пре али Душљново време је било много скорије.
Ниси ни пљувао Србе нити слично попут многих када оду одавде и ту си добио моје поштовање.

Али са овом твојом поставком не могу да се сложим никако јер мислим да никао на то тако не гледа као Хрвати.

Vec sam posmatrac ovome forumu nekoliko vremena odprilike 3 meseca. I primetio sam da se jedno pitanje vuce po celom forumu istorije i to je da li je Vuk standartizovo srpski jezik, ili je urkao hrvatski ili cak crnogorski jezik.

Sta sam sve zivo procitao po raznim forumima. Pisu kako Hrvati imaju vekovnu literaturu na njihovih 3 narjeca. Isto pisu kako je vuk valjda njima ukrao jezik. :roll:

Ili gde se tvrdi kako je njima ukrao jezik.

Pa ljudi sta da verujem sad mislim ipak da je srspki i to samo srpski a ponekad me onda uhvati sta ako su oni u pravu i ja samo mislim da je srpski sto sam srbin.

Sad bi molio da kazete kako vi mislite uvezi ove teme. :hvala:
Da je tako oni bi govorili kao njihovi Zagorci,ili Slovenci.Inace 70% govore srpskim jezikom kakvog je Vuk sredio sa svojom azbukom od 30 slova.Koliko god bezali od srpskog jezika,nikada pobeci nece.U ovih poslednjih 30 godina sto pokusavaju da izmisle reci,koje ne lice na srpski,ni onisami ne mogu da izgovore,niti znaju sta znace te reci.

Овај студент такође тврди да су разлике између западнословенских , јужнословеднских и источнословенских много сатрије о 6. века да су то и онада били већ формирани као различити словенски језици.

To onda nije bilo - ništa. Običan gulaš kao romanska mrmljanja u 7. stoljeću.

To onda nije bilo - ništa. Običan gulaš kao romanska mrmljanja u 7. stoljeću.
Имао си у 6. вреку Венде( претке западних Словена) , Словене у Панонији и Дунаву одакле се име шири и Анте (источне Словене) који су присутни у Панонији па и Балкану.
Да су језици били ближи него данас сигурно јер је словенско јединство раздељено Мађарима од тада су се ти језици развијали независно.

Ја нисам чуо да се у румунском фолкору Краљевић Марко уопште спомиња.
marko.png

Имао си у 6. вреку Венде( претке западних Словена) , Словене у Панонији и Дунаву одакле се име шири и Анте (источне Словене) који су присутни у Панонији па и Балкану.
Да су језици били ближи него данас сигурно јер је словенско јединство раздељено Мађарима од тада су се ти језици развијали независно.
To su ljudi sa 100 riječi, manje od Neandertalaca.

Back