ChatGPT i ostala AI čuda

• Začetnik teme Začetnik teme Corbe
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Najprostiji dokaz, da se radi o algoritmu:
While ChatGPT is able to remember what the user has said earlier in the conversation, there is a limit to how much information it can retain. The model is able to reference up to approximately 3000 words (or 4000 tokens) from the current conversation - any information beyond that is not stored.

Please note that ChatGPT is not able to access past conversations to inform its responses.

Волели би капиталисти да не морају да плаћају раднике, само узмеш робота и онда само плаћаш поправке ЧП
Но овај бот зна да ради само оно за шта је програмиран, а то је да добро гугла, што је Микрософт први провалио ЧП
ChatGPT uopšte ne koristi Google. Ima bazu znanja iz koje izvlači odgovore putem mašinskog učenja, između ostalog.

ChatGPT uopšte ne koristi Google. Ima bazu znanja iz koje izvlači odgovore putem mašinskog učenja, a uči i kroz konverzaciju.
Није шија него врат, а што се тиче учења, иѕ горе наведеног поста, у току конверзације, запамти до 3000 речи,
тако да не учи ништа, но трошкови сториџа, и тако неке ствари, спречавају да се и то имплентира ЧП
И као што то бива, након сесије, потпуно заборави читаву конверзацију ЧП

Није шија него врат, а што се тиче учења, иѕ горе наведеног поста, у току конверзације, запамти до 3000 речи,
тако да не учи ништа, но трошкови сториџа, и тако неке ствари, спречавају да се и то имплентира ЧП
И као што то бива, након сесије, потпуно заборави читаву конверзацију ЧП
I opet više zna od tebe i mene.

Pojasnider, kako ChatGPT zarađuje dolarčiće?
Verovatno je tvoje pitanje provokacija ali ću na njega odgovoriti zbog drugih.
OpenAI je firma koja se bavi određenim oblicima veštačke inteligencije.
Objavljeno je, dakle to je potvrđeno, da je Mikrosoft podržao OpenAI sa deset milijardi dolara.
To nisu male pare ali su male u odnosu na ukupnu vrednost AI tehnologije u svetu gde nije samo reč o auto industriji i mobilnoj telefoniji koje spominjem kao ilustraciju.
Zašto je Mikrosot investirao u openai?
Ima nekoliko razloga.
Želi da nadoknadi zaostatak prema Googleu.
Ako GPT postane vodeći u svetu, a to je vrlo verovatno ali ne i sigurno, onda može Mikrosoft da se hvali da je Bing bolji od Googlea
OpenAI je objavio da planira zaradu na GPT-u i srodnim (bratskim) aplikacijama od oko milijardu dolara u ovoj 2023. godini.
To je svakako malo u odnosu od deset milijardi.
Jedan način zarade je pretplata od 20 dolara mesečno za GPT plus koja već postoji.
Ulaganje u AI je veoma isplativa investicija ukoliko se mnogo ne rizikuje.
Koliko je značajno pojavljivanje GPT-a govori i to da većina država radi na implementaciji u nove zakone, nije reč samo o kopirajtu, zamisli GPT kao pravnog zastupnika.
Kako ja smatram da je AI pametnija od mene zar nije bilo logično da nju pitam šta "misli" o ovoj temi. Evo šta je rekla:

AI može da zaradi novac na nekoliko načina, zavisno od njegove primene i industrije u kojoj se koristi. Evo nekoliko primera:
  1. Pružanje usluga: AI se može koristiti za pružanje različitih usluga, kao što su chatbotovi za korisničku podršku, personalizovane preporuke i automatizovano finansijsko upravljanje. Kompanije mogu naplaćivati svojim korisnicima za korišćenje ovih usluga i generisati prihode.
  2. Razvijanje i prodaja proizvoda zasnovanih na AI: AI se može koristiti za razvoj inovativnih proizvoda, kao što su pametni uređaji za domaćinstvo, nosiva tehnologija i autonomna vozila. Kompanije mogu prodavati ove proizvode i ostvariti profit.
  3. Ponuda analize podataka: AI se može koristiti za analizu velikih količina podataka i pružanje uvida biznisima. Kompanije mogu ponuditi usluge analize podataka i naplaćivati svojim klijentima za dobijene uvide.
  4. Investiranje u AI kompanije: Investitori mogu ulagati u AI kompanije i ostvarivati prihode na svoju investiciju ako kompanije postanu uspešne.
  5. Licenciranje AI tehnologije: Kompanije koje razvijaju AI tehnologiju mogu je licencirati drugim kompanijama uz naknadu. To može obezbediti redovne prihode za kompaniju koja je razvila tehnologiju.
Ukupno gledano, AI može da zaradi novac pružanjem vrednih usluga, razvijanjem inovativnih proizvoda, ponudom analize podataka, privlačenjem investicija i licenciranjem tehnologije.

Kao što možeš zaključiti iz gornjeg teksta on je kombinacija moje i VI. Nije cilj da AI sve radi sama, bar za sada.

Јок, не зна ништа… пробава један мој другар, скрипт киди, да му решава тако неке проблемчиће, али не уме ЧП
Кажем му ја, можеш и сам да гуглаш ЧП
Ne znam da li znaš ko je skript kidi, ali ChatGPT je programiran da ne pomaže ljudima u obavljanju nelegalnih aktivnosti. Ubaci ovde šta je "drugar" pitao i kakav je odgovor dobio pa da vidimo da li je glup drugar ili CGPT.

U međuvremenu malo zabave. Ja sam pitao CGPT sledeće:

"Moj prijatelj Maksa ne veruje da postoji AI niti da je moguće da mašine misle kao ljudi. Napiši pesmu koja ismeva njegove nazadne stavove."

CGPT odgovara iz topa:

"Prijatelju Makso, koliko se varaš,
Da mašine misliti ne mogu,
Bez osnove ikakve stav ti je taj.

AI jeste moćan, pamet pokazuje,
Uči, pamti, stvara,
Pa se tvoja tvrdnja lako raskrinkava.

Od pretrage do analize,
Uči iz ogromne baze podataka,
Mašine ne samo da misle,
Već i mudre odluke donose.

Sa nama ljudi igraju šah,
I pobeđujemo najbolje na svijetu,
Ako to nije inteligencija,
Onda ne znam šta je."

AHAHAHAHAHAHA

Makso, popišao te AI.

Ne znam da li znaš ko je skript kidi, ali ChatGPT je programiran da ne pomaže ljudima u obavljanju nelegalnih aktivnosti. Ubaci ovde šta je "drugar" pitao i kakav je odgovor dobio pa da vidimo da li je glup drugar ili CGPT.

"Moj prijatelj Maksa ne veruje da postoji AI niti da je moguće da mašine misle kao ljudi. Napiši pesmu koja ismeva njegove nazadne stavove."

CGPT odgovara iz topa:

Uči, pamti, stvara,

Od pretrage do analize,
Mašine ne samo da misle,

Onda ne znam šta je."

AHAHAHAHAHAHA

Makso, popišao te AI.
Такве преваре су бедне..

CGPT odgovara iz topa:

Uči, pamti, stvara,

Od pretrage do analize,
Mašine ne samo da misle,

Onda ne znam šta je."

AHAHAHAHAHAHA

Makso, popišao te AI.
Tvoje pitanje ali i pesmica su veoma zabavni.
Možemo se mi šaliti koliko hoćeš ali je pojava AI veoma ozbiljna.
Prilično sam siguran da ni tvorci GPT nisu svesni svih njegovih mogućnosti.
Oni uglavnom rade na otklanjanju nedostataka i optimizaciji.
GPT je izbacio novost sa imputom fotografije koju GPT treba da analizira.
To je naizgled sitnica jer nam je od ranije bila poznata opcija prepoznavanje likova a sada i predmeta.
Probaj voziti neregistrovan auto pa će ti se za pet minuta pojaviti plavci.
Ipak treba krenuti od početka.
Na OpenAI imaš primer Sokratove metode učenja matematike koju naravno vodi AI.
Nije bitno od koga nešto učimo, ovde je bila reč o matematici, već je bitno da učimo.
Prošlo je vreme da je dovoljno ono što smo nekad znali a verovatno u međuvremenu i zaboravili.

1678957278620.png

To je naizgled sitnica jer nam je od ranije bila poznata opcija prepoznavanje likova a sada i predmeta.
Nije bitno od koga nešto učimo, ovde je bila reč o matematici, već je bitno da učimo.
Prošlo je vreme da je dovoljno ono što smo nekad znali a verovatno u međuvremenu i zaboravili.

Pogledajte prilog 1310997
To je tačno. Vrlo brzo će profesori matematike, fizike, programiranja, biti zamenjeni AI profesorima.

Razlog za to je činjenica da profesora matematike više praktično nema, pogotovo u osnovnoj školi. Prošle godine su se dvoje prijavili na taj smer na PMF. Niko ko ima taj talenat neće da ga traći da dečurliju i platu od 600 evra, kad može da zaradi mnogo više van školstva.

A drugo, mislim da AI u kombinaciji sa nekim živim "opštim" profesorom koji samo vodi ceo proces i prati progres može da postigne sjajne rezultate u obrazovanju, mnogo bolje od ovog sistema koji sada imamo.

To je tačno. Vrlo brzo će profesori matematike, fizike, programiranja, biti zamenjeni AI profesorima.

Razlog za to je činjenica da profesora matematike više praktično nema, pogotovo u osnovnoj školi. Prošle godine su se dvoje prijavili na taj smer na PMF. Niko ko ima taj talenat neće da ga traći da dečurliju i platu od 600 evra, kad može da zaradi mnogo više van školstva.

A drugo, mislim da AI u kombinaciji sa nekim živim "opštim" profesorom koji samo vodi ceo proces i prati progres može da postigne sjajne rezultate u obrazovanju, mnogo bolje od ovog sistema koji sada imamo.
Učenje je usvajanje znanja koje ne mora biti intelektualno (sport, veštine i drugo).
Kao, momčić sam ljubavisao sa jednom Švabicom.
Nismo imali problema sa jezičkom komunikacijom i bukvalno i figurativno, ako znaš na šta mislim.
Pomalo sam znao nemački pa smo se sporazumevali na engleskom.
Kažu da je učenje najbolje kroz igru, ja bih dodao i kroz igru za odrasle jer je motivacija izuzetni pokretač.
Svedoci smo da se AI umešala i u jezike i to na raznorazne načine.
Na prvom mestu je svakako prevođenje sa svojim varijantama.
Na openai-u ima tekst kako GPT pomaže u očuvanju originalnog islandskog jezika koji je pred izumiranjem zbog engleskog. Zanimljiv i opširan tekst.
Grammarly je objavila da se neće baviti samo ispravljanjem grešaka već će raditi i na oblikovanju i usavršavanju teksta. To GPT već donekle radi. Prevođenje na srpski pogotovo u poslednje vreme je i više nego solidno pa to nameće pitanje službenog on air prevođenja.
Već postoje aplikacije koje simultano prevode u oba smera u toku žive diskusije među više partnera.
Misim da na to pitanje nije stavljena tačka. Koliko nam je važno da naučimo kineski ili portugalski? Ako nam od znanja jezika zavisi napredak u karijeri a s tim u vezi i zarada, odgovor se nameće.
Nekad se smatralo da je jedna od metoda učenja jezika ako stavimo magnetofon ispod jastuka dok spavamo.
To pokazuje našu želju za učenjem ali na što aakši način, po mogućnosti samo od sebe bez napora.
Mislim da je to vreme napokon došlo ali će trebati još malo da se odomaći.
GPT na pitanje o učenju odgovara stereotipno kao čitanje i komunikacija.
Ja nema bolji recept ali znam da nešto značajno visi u vazduhu kad je reč o učenju.
Previše smo opterećeni zaostalim metodama učenja i nismo spremni da se otvorimo novim tehnologijama.

Vama sto radite u it sektorima i programirate te gluposti i odgovara da ljudi ostanu bez posla.

Pogledajte prilog 1310997
Problem inteligentnih bića a i inteligentnih mašina je da ne mogu videti suštinu. Za to je potrebno malo više od inteligencije, potrebno je da se koristi i desna moždana hemisvera, PA kad čovek sasluša svoj intelekt(levu hemisveru), koja obraća pažnju na detalje: pa sasluša i desnu i vidi suštinu, onda može upotrebi i čeoni režanj pa proceni šta je bolje i razumnije. Doduše ove kapacitete ljudskog mozga jedva da koristi 1 od hiljadu, ali polako, pojava AI će naterati ljude da koriste i ostale delove mozga i tako budu superiorniji od AI. Ljudi koji se oslanjaju samo na intelekt će ubrzo izumreti, kao što je pojava homosapiensa istrebila neandertalca.

Problem inteligentnih bića a i inteligentnih mašina je da ne mogu videti suštinu. Za to je potrebno malo više od inteligencije, potrebno je da se koristi i desna moždana hemisvera, PA kad čovek sasluša svoj intelekt(levu hemisveru), koja obraća pažnju na detalje: pa sasluša i desnu i vidi suštinu, onda može upotrebi i čeoni režanj pa proceni šta je bolje i razumnije. Doduše ove kapacitete ljudskog mozga jedva da koristi 1 od hiljadu, ali polako, pojava AI će naterati ljude da koriste i ostale delove mozga i tako budu superiorniji od AI. Ljudi koji se oslanjaju samo na intelekt će ubrzo izumreti, kao što je pojava homosapiensa istrebila neandertalca.
Postavio si nekoliko pretpostavki ili hipoteza koje meni deluju veoma sumnjivo.
Ne bi bilo loše ako bi ih mogao potkrepiti naučnim argumentima.
To su:
1. Inteligentna bića i mašine ne mogu videti suštinu.
2. Pojava AI će naterati ljude da koriste neke posebne delove mozga.
3. Ljudi će biti superiorniji od AI
4. Neandertalci su izumrli jer su se oslanjali samo na intelekt u odnosu na homosapiensa koji je koristio još nešto.
Ja te poštujem kao ozbiljnog sagovornika pa očekujem odgovarajuću reakciju.

Evo šta kaže GPT:
  1. Ne mogu ni potvrditi niti negirati ovu tvrdnju jer nejasno je što se smatra "suštinom" i kako bi inteligentna bića ili strojevi mogli vidjeti ili ne vidjeti tu suštinu.
  2. Trenutno nema znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju da će AI naterati ljude da koriste neke posebne dijelove mozga. Međutim, AI će vjerojatno imati utjecaj na to kako ljudi razmišljaju i rješavaju probleme u budućnosti.
  3. Ne mogu potvrditi niti negirati ovu tvrdnju jer ovisi o tome kako se definira "superiornost". U određenim zadacima, AI može biti superiorniji od ljudi, dok u drugim zadacima ljudi mogu biti superiorniji od AI.
  4. Ova tvrdnja je pogrešna. Neandertalci su izumrli zbog kompleksnih razloga, uključujući klimatske promjene, konkurenciju s drugim vrstama i moguće bolesti. Nije točno da se oslanjali samo na intelekt u usporedbi s Homo sapiensom.

Poslednja izmena:
To su:
4. Neandertalci su izumrli jer su se oslanjali samo na intelekt u odnosu na homosapiensa koji je koristio još nešto.

Evo šta kaže GPT:
  1. Ne mogu ni potvrditi niti negirati ovu tvrdnju jer nejasno je što se smatra "suštinom" i kako bi inteligentna bića ili strojevi mogli vidjeti ili ne vidjeti tu suštinu.
  2. Trenutno nema znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju da će AI naterati ljude da koriste neke posebne dijelove mozga. Međutim, AI će vjerojatno imati utjecaj na to kako ljudi razmišljaju i rješavaju probleme u budućnosti.
  3. Ne mogu potvrditi niti negirati ovu tvrdnju jer ovisi o tome kako se definira "superiornost". U određenim zadacima, AI može biti superiorniji od ljudi, dok u drugim zadacima ljudi mogu biti superiorniji od AI.
  4. Ova tvrdnja je pogrešna. Neandertalci su izumrli zbog kompleksnih razloga, uključujući klimatske promjene, konkurenciju s drugim vrstama i moguće bolesti. Nije točno da se oslanjali samo na intelekt u usporedbi s Homo sapiensom.
AI cepa bullshit na sitne komadiće.

Maksa plače.

Juče je bio predstavljen Ernie bot pa da kažem neke moje utiske

Screenshot_7.jpg

Ernie bot je Baidu-ov proizvod pa je postojao pritisak javnosti da se ovaj bot bar predstavi da se ne bi napravila prevelika pauza u odnosu na pojavljivanje GPT 4.0. Poučeni lošim iskustvom Googlea bot nije bio aktivan već su sve njegove reakcije bile prethodno snimljene. To je imalo i dobru i lošu stranu, nije bilo grešaka ali je došlo do pada akcija.

Spomenut je rok od dve nedelje za njegovo ograničeno pojavljivanje. Takođe je spomenut stav da neće biti odugovlačenja i pored nesumnjivih grešaka koje postoje. To je svakako hrabro od Baidu-a. Dodatni razlog za takvu reakciju pored lansiranja GPT-a je i u tome da su Alibaba i Huawei najavili nezavisne botove od Baidu-a.

Šta sam zaključio iz promocije a da se ne bih ponavljao sa sajtovima koji se time bave? Bot je namenjen prvenstveno kineskom govornom području jer se pretpostavlja da će tu donekle prevazići GPT. Engleski jezik je spomenut ali nikakva demonstracija nije prikazana. To je po malo obeshrabrujuće pogotovo u startu. Koliko mi je poznato GPT ne “radi” u Kini i Rusiji, a sa ruske strane se ništa novo ne nagoveštava uz podatak da je Rusa deset puta manje od Kineza. Današnja vest jeste da je GPT plus ušao u Indiju (plaćena varijanta), pa i tu Kinezi kasne.

Obeshrabrujući podatak jeste da će Ernie raditi samo pod Baidu-om. Ja ne budu lenj da se osiguram, instalirao sam taj brovzer. Ne znam šta sam očekivao ali sam dobio sve na kineskom. Saznam da se može daunloadovati engleska varijanta, pa to i uradim i instaliram. Međutim sistem mi je javio grešku koju ja nisam znao da otklonim. Možda to ime veze sa jezičkim setovanjem.

Šta očekujem i šta je dobro i novo u Ernie-u?
Postoji opcija čitanja odgovora na postavljeno pitanje. Nema ograničenja vremenskom ažuriranju. Za razliku od GPT-a Ernie ima foto i video output. Recimo, prikazuje uživo stanje na putevima uz moguće generisanja teksta u video koje je samo spomenuto ali ne i prikazano.

To bi bilo to za sada. Možda sam vam dao bar neke informacije koje niste znali.

Screenshot_8.jpg

ево како је разочаран мој друг ЧП
imam sve uređeno za MAX - da napravi array od najvećeg broja denominacija za isplatu datog amounta,ima za MIN za najmanji broj denominacija i kažem evo ti kod napravi MIX i objasnim lepo da treba da kombinuje....i trt, ne zna

To su:

Evo šta kaže GPT:
Tu i jeste problem; da bi neko razumeo ovo šta sam napisao potrebno je da vidi suštinu, a to mu ne mogu dati ja nego to mora da se rodi u njemu samome kao ideja koja objašnjava tu stvar.
A ovo pod brojem četiri ste skroz promašili, uopšte nisam rekao da su Neandertalci izumrli zato što su se oslanjali samo na intelekt u usporedbi sa Homo sapiensom. Jednostavno pojava naprednije vrste, koja se bolje organizuje je je pregazila ovu drugu.
;ak se i GPT ponaša isto kao inteligentni ljudi: odmah tvrdi kako neka tvrdnja nije tačna pre nego istraži da tu nema i neke istine.
Razuman čovek preispituje svoje istine a inteligentan to skoro nikada ne radi. Tu se i GPT pokazala nerazumnom tvrdeći da nešto nije tačno samo zato što ona ima drugačije informacije.

Tu i jeste problem; da bi neko razumeo ovo šta sam napisao potrebno je da vidi suštinu, a to mu ne mogu dati ja nego to mora da se rodi u njemu samome kao ideja koja objašnjava tu stvar.
A ovo pod brojem četiri ste skroz promašili, uopšte nisam rekao da su Neandertalci izumrli zato što su se oslanjali samo na intelekt u usporedbi sa Homo sapiensom. Jednostavno pojava naprednije vrste, koja se bolje organizuje je pregazila ovu drugu.
;ak se i GPT ponaša isto kao inteligentni ljudi: odmah tvrdi kako neka tvrdnja nije tačna pre nego istraži da tu nema i neke istine.
Razuman čovek preispituje svoje istine a inteligentan to skoro nikada ne radi. Tu se i GPT pokazala nerazumnom tvrdeći da nešto nije tačno samo zato što ona ima drugačije informacije.
Evo pokušajmo da razumemo drugi Hristov dolazak sagledavajući suštinu koja je u bibliji a opet je mnogima nevidljiva.
Isus je Logos Božiji; A grčka reč Logos ima više značenja: Reč, Um, Smisao i još par značenja.
I da ne dužim, u suštini sve ovo šta se dešava dovešće do pojave nove vrste, do pojave čoveka čiju volju pokreće Smisao a ne hormoni kao što je to slučaj bio do sada.

Pošto sam se dobrano naslušao o tom sokoćalu,te kako će promijeniti svijet,te kako je opasno,odlučio sam i da sam probam.
Znači u pitanju je go racku,svako ko misli da će ljude ugroziti/zamijeniti GPT je totalna dalabu
Ova tema do sada ima 3500 pregleda i u njoj je 200 poruka. Po toj statistici ne spada u popularne ili omiljene od širokih narodnih masa.
Kao takva okuplja ljude užih interesovanja. U odnosu na druge teme veoma je malo provokatora i danguba koje ne znaju šta će sa svojim životom.
Kao što si do sada zaključio, ovde se diskutuje o razvoju tehnologije, konkretno vešačke inteligencije i našem odnosu prema tom razvoju.
Ti si izneo svoj stav koji je polovičan ali i kao takav on je koristan jer pokazuje određeno interesovanje. Ti si pročitao nekoliko poruka koje su te zainteresovale da sam proveriš kvalitet proizvoda o kojem je reč. Šteta što tvoj komentar nije potpuniji a to znači da izneseš parametre na osnovu čega si doneo konkretan zakjučak. Ako ti je poznat pojam književne kritike onda ti je poznato da se u njoj govori i o dobrim i o lošim stranama određenog teksta da bi
čitaocu on bio zanimjiv. Isti princip važi i u diskutovanju na ovoj temi.
Ti si, parafraziram, rekao:
Budala je svako ko misli da će GPT ugroziti ljude.
Verovatno ti nije bila namera da vređaš ali svi mi ovde diskutujemo baš o tome. O uticaju GPT-a na ljude danas ali i u bliskoj budućnosti. Nije hipoteza već konkretna činjenica da će neki ljudi određenog profila zbog GPT-a ostati bez posla. Zar to nije ugrožavanje? Ima i drugih primer. S druge strane GPT će omogućiti i zapošljavanje ljudi ali nekog drugog profila od onih otpuštenih.
Dakle, ti si izneo jednu neargumentovanu činjenicu.

Back