Cezar salata

Pinocchio

...
Supermoderator
Poruka
25.611
Svi je volimo i ne znam zašto je do sada nisam pravila ali danas pade vatreno krštenje.

Malkice sam je izmenila ali ne strašno.

Iceberg salata, pakovanje od 500 gr
Orijent mix salata, 300 gr
Rukola, jedna šaka

Pileći file, so, biber, grilovano
Krutoni (pola pakovanja tost hleba iseći na kockice, poprskati maslinovim uljem, 2-3 čena iseckanog belog luka ili u prahu, rerna zagrejana na 200C pa prebačeno na sušenje)
100 gr dimljene slanine izgrilovano, prethodno isečeno na trakice
10 kom čeri paradajza, isečeno na četvrtine
šoljica maslinovog ulja promešano sa polovinom isceđenog limuna, so, biber
200 ml grčkog jogurta i 1 kašika majoneza

Sve izmešati i posuti sa parmezanom.

2024-06-12.jpg

Prijatno :)

Poslednja izmena:
Svi je volimo i ne znam zašto je do sada nisam pravila ali danas pade vatreno krštenje.

Rukola, jedna šaka

Krutoni (pola pakovanja tost hleba iseći na kockice, poprskati maslinovim uljem, 2-3 iseckanom belog luka ili u prahu, rerna zagrejana na 200C pa prebačeno na sušenje)

Pogledajte prilog 1562902

:zbalavi::zbalavi::zbalavi:

Iako je poreklo salate Cezar tema o kojoj se žestoko raspravlja među epikurima, opšteprihvaćena verzija je da ju je prvi put popularizovao u Sjedinjenim Državama kasnih 1920-ih italijanski imigrant, rođen Čezare Kardini (Cesare Cardini). On i njegov brat Alesandro su se nakon Velikog rata preselili u San Dijego iz Milana, a zatim su odlučili da otvore restoran odmah preko granice u Tihuani u Meksiku, kako bi privukli Amerikance frustrirane prohibicijom.

Porodična legenda koju je Cezareva ćerka Roza marljivo ispričala bila je da je na Dan nezavisnosti 1924. posao bio toliko žustar da je kuhinji počelo da ponestaje sastojaka. Cardini je odlučio da napravi salatu od ostataka, uključujući romain salatu, maslinovo ulje, sirovo jaje, beli luk, parmezan i Vusteršir sos. Preliv se prvobitno mešao za stolom i koristio za premazivanje listova zelene salate, koji su bili izloženi stabljikom ka spolja, tako da se može jesti prstima, na starinski italijanski način.

Ovo novo jelo, nazvano Cezar po svom tvorcu, ubrzo je postalo popularno među gostujućim holivudskim zvezdama, a kaže se da ga je u Evropu uvela gospođa Volis Simpson. Godine 1953. vodeći pariski kuvari proglasili su to najvećim američkim doprinosom svetskoj kuhinji, na šta je Rosa Cardini bila veoma ponosna.

1718216188267.png

Rukola, jedna šaka

Krutoni (pola pakovanja tost hleba iseći na kockice, poprskati maslinovim uljem, 2-3 iseckanom belog luka ili u prahu, rerna zagrejana na 200C pa prebačeno na sušenje)

Sve 5.

Slično radim osim sosa. Ne mešam grčki jogurt ali to je stvar ukusa i volim recimo vorčester sos kao zamena za originalne inćune koji se teško nalaze.
I ja recimo ne forsiram ajsberg salatu, meni je ona previše hrskava i "sveža" za cezar sem kada nemam drugi,čak mi je i ona naša kristalka obična bolja pošto se romana teže nalazi...rukola takođe iako je volim za cezar mi ne ide taj šmek.

Ali dobro...svako po ukusu. Odlična je salata :ok:

Sve 5.

Slično radim osim sosa. Ne mešam grčki jogurt ali to je stvar ukusa i volim recimo vorčester sos kao zamena za originalne inćune koji se teško nalaze.
I ja recimo ne forsiram ajsberg salatu, meni je ona previše hrskava i "sveža" za cezar sem kada nemam drugi,čak mi je i ona naša kristalka obična bolja pošto se romana teže nalazi...rukola takođe iako je volim za cezar mi ne ide taj šmek.

Ali dobro...svako po ukusu. Odlična je salata :ok:
Da, ne ide grčki jogurt, pročitala sam negde da se stavlja pavlaka ali sam htela da bude malo "lakša". Mešavinu salate sam stavila zbog šareniša, a za inćune nisam bila sigurna da će se deci dopasti pa nisam htela ni da probam.
Nisam našla našu salatu.

Mislim da ću je češće praviti. :kuvar5:

Neću da budem kvariša, ali da napomenem da originalni recept traži Romain salatu

Pogledajte prilog 1562941 Pogledajte prilog 1562942
Drugaricin sin je profesionalni kuvar i sinoć sam bila kod njih, poručili klopu i ja ga pitam kako se pravi, koji je originalan recept. Spomenuo je iceberg, inćune i kapar. Da, kapar sam zaboravila.

Nisi kvariša, samo dajte ideje, taman da vidim šta mi najviše odgovara.

Drugaricin sin je profesionalni kuvar i sinoć sam bila kod njih, poručili klopu i ja ga pitam kako se pravi, koji je originalan recept. Spomenuo je iceberg, inćune i kapar. Da, kapar sam zaboravila.

Nisi kvariša, samo dajte ideje, taman da vidim šta mi najviše odgovara.
Veoma sam upoznat sa Cezar salatom. Što bi reklo, znam je u dušu.
Realno je da kuvar zameni jedan sastojak sa drugim, obično u nedostatku originalnog.

Džulija Čajld je rekla da je u mladosti tokom 1920-ih jela cezar salatu u restoranu Cardini, napravljenu od celih listova romane salate, koji su trebali da se otkinu sa stabljike i jedu prstima, preliveni maslinovim uljem, solju, biberom , sokom od limuna, Vusteršir sosom, blago kuvana jaja, parmezan i krutoni napravljeni sa uljem natopljenim belim lukom. Godine 1946, novinska kolumnistkinja Doroti Kilgalen napisala je o Cezaru koji sadrži inćune, što se razlikuje od Kardinijeve verzije:

Rukola, jedna šaka

Krutoni (pola pakovanja tost hleba iseći na kockice, poprskati maslinovim uljem, 2-3 čena iseckanog belog luka ili u prahu, rerna zagrejana na 200C pa prebačeno na sušenje)

Sve to nije nezdravo ako se sastojci malo srede
Poenta je da tu ima tri glavna sastojka: grilovano meso, salata, krutoni + dresing.
Stavi se mnogo mesa i salate, malo krutona i dresinga - jelo je super

Nego, dok sam prevodio gornji tekst iskoči kao sastojak "coddled eggs". Naravno, ja ne znam šta je to te pogledah u rečnik - kuvati (jaje) u vodi ispod tačke ključanja.

Back