Lagana salata sa piletinom i fetom

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
Letnje salate su idealan izbor kada temperature porastu – osvežavaju, lagane su, a pritom ih možete pripremiti za svega nekoliko minuta.
U nastavku je recept za osvežavajuću salatu sa orzom i piletinom, koju možete prilagoditi i drugim sastojcima, poput riže ili ječma, ako orzo nije dostupan.

Salata sa orzom i piletinom – sastojci:

250 g orzo testenine
300 g belog pilećeg mesa
1 veća glavica crnog luka
1 veća paprika
nekoliko cherry paradajza
200 g feta sira

Za preliv:
5 kašika maslinovog ulja
1 kašičica senfa
so
biber
1 čen belog luka (protisnut)
sok jednog limuna
1 kašika pesta od bosiljka
svež bosiljak

Priprema:
Skuvajte orzo u tri puta većoj količini posoljene vode (na jednu šolju orza – tri šolje vode). Kuvajte oko 15 minuta, dok ne omekša.
Ako koristite rižu umesto orza, pripremite je kao i inače.

Pileća prsa začinite solju i biberom, pa ih propržite na malo maslinovog ulja dok ne porumene.
Luk i papriku isecite na trakice, a cherry paradajz prepolovite.
Sve sastojke za preliv sjedinite – ulje, senf, so, biber, beli luk, limunov sok i pesto.
U veću činiju stavite orzo, povrće, prelijte dresingom, a zatim dodajte piletinu isečenu na trakice.
Na kraju pospite izmrvljenim feta sirom.Ohladite salatu pre posluživanja.

Umesto orzo testenine možete koristiti i ječam, običnu testeninu, rižu, pa čak i kuvani leblebija. Sve se odlično kombinuje sa ovim osvežavajućim sastojcima

Ovo je kopiran tekst u originalu sa neta..Ali svako od nas ga može prilagoditi sebi od kolicine i sastava namirnica
Na primer umesto belog emsa mogu komadi tunjevine..Umesto pesto sosa može svež bočljiak, ne mora cherry paradajz vec obican
Kolicina ulja smanjiti i tako dalje :)

Iako sam proveo toliko vremena po mediteranu nisam bas siguran da sam primetio taj 'orzo', cak ni u italiji. A tek to nisam primetio po nasim radnjama. Kod nas i neke popularne vrste testa nisu dostupne jer ih ne 'prepoznajemo'. Tako meni nedostaju lingvini (ali ne ovi sto imaju kod nas koji su al-uovo mada i te volim), a i bucatini koje nikad nisam video kod nas. Nema ni drugih mera spageta (najcesce su No.3 a ima ih najmanje 5-6 velicina)

Ali, uvek ima nesto novo da se nauci.

Ok je recept, s tim sto sam guglala da vidim sta je to “orzo”.
Sa testeninom je ok, sa pirincem bi me to podsecalo na pilav, tako da ne.

Najbolja pasta koju sam probala bila je sa nekom domacom, rucno radjenom testeninom…

Sad, da li je bilo do trenutka ili ukusa jela, pamtim kao lepo …

Iako sam proveo toliko vremena po mediteranu nisam bas siguran da sam primetio taj 'orzo', cak ni u italiji. A tek to nisam primetio po nasim radnjama. Kod nas i neke popularne vrste testa nisu dostupne jer ih ne 'prepoznajemo'. Tako meni nedostaju lingvini (ali ne ovi sto imaju kod nas koji su al-uovo mada i te volim), a i bucatini koje nikad nisam video kod nas. Nema ni drugih mera spageta (najcesce su No.3 a ima ih najmanje 5-6 velicina)

Ali, uvek ima nesto novo da se nauci.
To je sitna testenina ..imaš je u Vru ..grcku i barilinu ..meni je za salate super..
images.jpg

Back